Da nije možda pic.twitter.com/I089Irbqq1
— Radomir Martin (@radomir_martin) May 23, 2022
Vučićeva Srbija
- Post n°676
Re: Vučićeva Srbija
Kad smo kod gej seksa...
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°677
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Srbija uzeti zajam od Sjedinjenih Američkih Država za "razne" energetske projekte.
„Razgovrao sam sa američkom šeficom Eksport-Import banke gospođom Luis o velikom zajmu u budućnosti koji treba da uzmemo za energetske projetke, prvo solarne projekte, a kasnije i za hidroprojekte“, rekao je Vučić u Davosu za TV Pink.
_____
ja se rukovodim logikom gvozdenih determinizama
- Post n°678
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
- Post n°679
Za koje projekte? Za razne.
_____
- Post n°680
Ne pitajte me koje projekte, razni su projekti.
Ali sada znamo i odgovor cime kupuje vreme zasebe neuvodjenje sankcija.
Ali sada znamo i odgovor cime kupuje vreme za
- Post n°681
+1
Art of the deal. Tramp je otisao, ali je pristup ostao.
Art of the deal. Tramp je otisao, ali je pristup ostao.
_____
- Post n°682
Не бих га ја тукао по тим пројектима.
Врло брзо он може да конкретизује и да почне да лупа неке цифре везане за соларне и микрохидроелектране на потезу Брзане-Баточина.
Ко зна шта све имају у резерви.
Врло брзо он може да конкретизује и да почне да лупа неке цифре везане за соларне и микрохидроелектране на потезу Брзане-Баточина.
Ко зна шта све имају у резерви.
_____
Burundi is an exception among other nations because it is a country which gave God first place, a God who guards and protects from all misfortune.
Burundi... opskurno udruženje 20ak levičarskih intelektualaca, kojima je fetiš odbrana poniženih i uvredjenih.
- Post n°683
Pa to je za njega super varijanta, kao i sa evropskim fondovima u iste svrhe, samo će ovo biti još manje transparentno. Znamo ko se u Srbiji bavi energijom vetra, a bogami i ko se bavi hidroelektranama.
_____
- Post n°684
obe stvari - saradnja sa exim bankom i neimenovani energetski projekti (u cilju diverzifikacije) su bile formalni deo vašingtonskog dogovora.
- Post n°685
Fenomenalno, nama realo ne trebaju ni solarne ni mhe. Ali kakav winwin za njega, podmasti njegovu ekipu i plati reket amerima sve u jednom paketu...
- Post n°686
to je zato što kad slušaš amere i ostale sa zapada dobijaš 1 biznis kulturu koja ne trpi korupc.........
- Post n°687
Нама треба, по приоритетном поретку:
- крштен ремонт ТЕНТ и нормално копање угља у Колубари
- удео у мађарској нуклеарци (ако је могуће направити исти такав споразум са Бугарима и НЕ ”Козлодуј” )
- Ђердап 3 са пратећим акумулационим језером за реверзибилну хидроелектрану (ово нам моментално испуњава европски захтев за преко 30% обновљиве енергије, затвара поглавље енергетике у великом стилу јер бисмо имали 40%)
- паметна дистрибутивна и преносна мрежа, тако да индивидуална домаћинства могу да буду произвођачи електричне енергије (соларне ћелије за домаћинства и микро ветрогенератори)
_____
Burundi is an exception among other nations because it is a country which gave God first place, a God who guards and protects from all misfortune.
Burundi... opskurno udruženje 20ak levičarskih intelektualaca, kojima je fetiš odbrana poniženih i uvredjenih.
- Post n°688
slažem se ali ad 2) kad će rusi da im završe to u datim okolnostima?
- Post n°689
То је проблем.
Али треба пробати, треба се борити. То је корак ка енергетској независности.
Ако неће Руси, можда ће Кинези, ако не могу Кинези (не знају, прескупи су), онда ништа, обустављамо пројекат. Или се дреши кеса за француски ЕДФ и челиче живци за бескрајне зезанције око пробијања рокова и буџета.
Тачке 3) и 4) свакако доносе велики бољитак.
Али треба пробати, треба се борити. То је корак ка енергетској независности.
Ако неће Руси, можда ће Кинези, ако не могу Кинези (не знају, прескупи су), онда ништа, обустављамо пројекат. Или се дреши кеса за француски ЕДФ и челиче живци за бескрајне зезанције око пробијања рокова и буџета.
Тачке 3) и 4) свакако доносе велики бољитак.
_____
- Post n°690
Јанош Винету wrote:Нама треба, по приоритетном поретку:
- удео у мађарској нуклеарци (ако је могуће направити исти такав споразум са Бугарима и НЕ ”Козлодуј” )
- Ђердап 3 са пратећим акумулационим језером за реверзибилну хидроелектрану (ово нам моментално испуњава европски захтев за преко 30% обновљиве енергије, затвара поглавље енергетике у великом стилу јер бисмо имали 40%)
- паметна дистрибутивна и преносна мрежа, тако да индивидуална домаћинства могу да буду произвођачи електричне енергије (соларне ћелије за домаћинства и микро ветрогенератори)
Malo zavisimo od drugih pa da pojacamo?
Daj da postojece kapacitete koristimo kako treba i da poradimo na smanjenju rasipanja
Treba termoelektrane dovesti na nivo od pre deset godina
Treba smanjiti gubitke i "gubitke" u prenosu na razuman nivo
Treba raditi na energetskoj efikasnosti - ako se vec uzimaju krediti, treba ih sprziti na izolacije zgrada - otplatice se od ustede
Nije zgoreg ukljuciti domacinstva da postavlju soladne celije i sl.
_____
★
Uprava napolje!
- Post n°691
ficfiric wrote:Јанош Винету wrote:Нама треба, по приоритетном поретку:
Malo zavisimo od drugih pa da pojacamo?
Daj da postojece kapacitete koristimo kako treba i da poradimo na smanjenju rasipanja
Treba termoelektrane dovesti na nivo od pre deset godina
Treba smanjiti gubitke i "gubitke" u prenosu na razuman nivo
Treba raditi na energetskoj efikasnosti - ako se vec uzimaju krediti, treba ih sprziti na izolacije zgrada - otplatice se od ustede
Nije zgoreg ukljuciti domacinstva da postavlju soladne celije i sl.
Нема ту никакве зависности, потписује се уговор који је на обострану корист, дајемо им капитал за одређени проценат производног капацитета.
Држава гарантује за то свугде, имовина је светиња.
Ако пак није, онда је то велики преседан и може да им се плени штошта. То су земље са којима се граничимо, постоји гомила полуга које могу да се искористе.
Чак је и политички позитивно, јер не морамо да се зезамо са антинуклеанрим покретима, користе се постојећи капацитети у другим земљама, јача се регионална сарадња и енергетска независност и стабилност електричног снабдевања читавог региона. Диверсификује се снабдевање и географски - из Мађарске и Бугарске.
Само би ноторна, задрта и малоумна будала би била против тако нечега.
Last edited by Јанош Винету on Wed May 25, 2022 5:38 pm; edited 1 time in total
_____
- Post n°692
Ma i da je kod nas, u nasem stopostotnom vlasnistvu, rad elektrane u potpunosti zavisi od stranaca.
Nema potrebe za tim, ima dovoljno izvora energije i kod nas
_____
★
Uprava napolje!
- Post n°693
ficfiric wrote:Ma i da je kod nas, u nasem stopostotnom vlasnistvu, rad elektrane u potpunosti zavisi od stranaca.
Нема. Биће све мање јефтиног угља, мора да се диверсификује производња. Такође, ми не ремонтујемо и не производимо турбине и лопатице. Увек смо и зависили од странаца. Ђердап је 50% Румунски пројекат.
_____
- Post n°694
Nama sto pre treba neka ozbiljna hidroelektrana. A nuklearna nam treba u perspektivi jer cemo za 20-30 godina da ostanemo bez uglja.
- Post n°695
rujofil wrote: jer cemo za 20-30 godina da ostanemo bez uglja.
Kolubara
Басен је током реке подељен на два дела: источни и западни. Источни део је скоро потпуно истражен и у овом делу басена налази се скоро 1.0 мијарде тона лигнита, чија се експлоатација врши површинском експлоатацијом. Западни део басена је задњих година интензивно истраживан. У овом делу басена су такође истражене велике наслаге угља које се процењују на око 800 милиона тона. Укупне количине у целом басену процењују се на око 3 милијарде тона.
КОЛУБАРА У БРОЈКАМА
30.000.000 t
угља годишње
Више од
1.000.000.000 t
угља за 72 године
5 активних
површинских копова
53%
српске електричне енергије
_____
★
Uprava napolje!
- Post n°696
Ok, mirni smo, samo da sredimo to kako treba.
- Post n°697
kako ugalj i karbonska neutralnost 2030-2050?
- Post n°698
sedećemo na dve stolice
_____
ja se rukovodim logikom gvozdenih determinizama
- Post n°699
https://www.vreme.com/vesti/radnici-fijata-propao-razgovor-sa-menadzmentom/
_____
- Post n°700
Srbija i Mađarska i zvanično su dogovorile da Srbija 500 miliona kubnih metara gasa skladišti u mađarskim skladištima. Ministar finansija Siniša Mali nakon razgovora sa mađarskim ministrom spoljnih poslova, kaže: to će omogućiti stabilnost snabdevanja tokom zime. Osim skladištenja, Srbija će od Mađarske moći i da kupi gas, ali po kojoj ceni - niko ne govori.
"Zatvaranje tranzitnih linija bilo da se radi o gasu - o tranzitu gasa ili tranzitu nafte, mislim da to podriva jedinstvo Evropske unije, jedinstvo Evrope i bezbednost Evrope. Zbog toga, mi - Srbi i Mađari ćemo svakako obezbediti jedno drugima nesmetan tranzit energentima", rekao je ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijatro.
N1
Köszönöm Magyarország
"Zatvaranje tranzitnih linija bilo da se radi o gasu - o tranzitu gasa ili tranzitu nafte, mislim da to podriva jedinstvo Evropske unije, jedinstvo Evrope i bezbednost Evrope. Zbog toga, mi - Srbi i Mađari ćemo svakako obezbediti jedno drugima nesmetan tranzit energentima", rekao je ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijatro.
N1
Köszönöm Magyarország