Ni Kosovo ni Evropa
- Post n°851
Re: Ni Kosovo ni Evropa
Nikako da prezalite taj Severni tok...
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°853
Pa problem je u tome sto nije bitno ko zali i koliko za njim (uostalom, smatram da citavu Nemacku treba razoriti) vec sto to pokazuje kakvi su medjunarodni odnosi i kakav je polozaj Nemacke u okviru saveznistva, pa onda to dalje ukazuje kakvo je to "saveznistvo" kome je Lenja Ana Brabonjak tako predana.
Inace, meni je licno drago sto Nemacka danas placa astronomske cene za gorivo. Oni su nama sabotirali juzni tok i potonje gasovodne projekte, i neka su dobili prst u dupe od odvratnih Amerikanaca. I da im zahvale, pride.
Inace, meni je licno drago sto Nemacka danas placa astronomske cene za gorivo. Oni su nama sabotirali juzni tok i potonje gasovodne projekte, i neka su dobili prst u dupe od odvratnih Amerikanaca. I da im zahvale, pride.
- Post n°854
+1
_____
Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.
~~~~~
Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
- Post n°855
Da, ta svinjarija u kojoj oni nama nesto pricaju za odnose sa Rusima dok sami grade DRUGI (po)tok zasluzuje samo ovo sto im se desilo
- Post n°856
https://www.slobodnaevropa.org/a/samit-eu-zapadni-balkan/32728499.html
- Post n°857
staro 2 godine
doduše, nije da su rezultati sada epohalno drugačiji.
edit: najvažnije, savet eu je usvojio zaključak da komisija izmeni pregovaračku poziciju unije prema srbiji u poglavlju 35, kako bi uključila ohridski sporazum (koji kaže da se "srbija neće protiviti članstvu kosova u međunarodnim organizacijama") sa implementacionim aneksom (sve famozni "francusko-nemački sporazum") kao merilo tog poglavlja.
https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-16707-2023-INIT/en/pdf
trik je što bi ovo menjanje pregovaračke pozicije eu tj uključivanje takvog zahteva moralo da bude jednoglasno u evropskom savetu, a tu je, je li, brat orban kao mogući veto igrač, a nisam siguran ni šta bi o tome kao tvrdom uslovu mislile članice koje su priznale kosovo.
doduše, nije da su rezultati sada epohalno drugačiji.
edit: najvažnije, savet eu je usvojio zaključak da komisija izmeni pregovaračku poziciju unije prema srbiji u poglavlju 35, kako bi uključila ohridski sporazum (koji kaže da se "srbija neće protiviti članstvu kosova u međunarodnim organizacijama") sa implementacionim aneksom (sve famozni "francusko-nemački sporazum") kao merilo tog poglavlja.
https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-16707-2023-INIT/en/pdf
38. The Council requests the Commission and the High Representative to urgently propose to the Council, before the end of January 2024, the amendments to the benchmarks of Chapter 35 of Serbia’s accession negotiations to reflect Serbia’s obligations stemming from the Agreement and its Implementation Annex.
trik je što bi ovo menjanje pregovaračke pozicije eu tj uključivanje takvog zahteva moralo da bude jednoglasno u evropskom savetu, a tu je, je li, brat orban kao mogući veto igrač, a nisam siguran ni šta bi o tome kao tvrdom uslovu mislile članice koje su priznale kosovo.
Last edited by Del Cap on Thu Dec 14, 2023 11:47 pm; edited 2 times in total
- Post n°858
38% ispitanika živi na Neptunovom prstenu.
_____
Gdje punac drži pive?
- Post n°859
„Evropska unija ponavlja da je Sporazum u potpunosti obavezujući za obe strane. Njegova implementacija biće sastavni deo njihovog evropskog puta“, naglasio je Stano u pisanoj izjavi medijima, a koju prenosi RSE.
On je objasnio da je sporazum koji su lideri Kosova i Srbije postigli 27. februara u Briselu i aneks primene koji je usaglašen 18. marta u Ohridu, postao pravno obavezujući kada je 18. marta postizanje sporazuma saopštio visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell).
„To je bio dosledan stav EU, koji je takođe javno saopšten u nekoliko navrata“, podvukao je portparol Stano.
Ovakva reakcija portparola EU dolazi nakon potvrde da je premijerka Srbije Ana Brnabić predala pismo sedištu EU, kojim je izrazila rezerve koje se odnose na obaveze koje proizilaze iz sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa sa Kosovom, uključujući i aneks primene.
nisam siguran kako to funkcioniše. sigurno ništa ovde ne postaje pravo obavezujuće zato što je eu (ili neko treći) nešto rekla. ostaje teza o usmenom prihvatanju sporazuma od strane predsednika, predsednika vlade, ministra sp. poslova, ambasadora (kojima ne trebaju posebna ovlašćenja za zastupanje zemlje u inostranstvu), postoje prava na uzdržavanje od dela sporazuma (pod šta bi potpadalo ovo kao pismo od juče) ali prosto ne znam dovoljno o pravnoj strani toga.
- Post n°860
Najsvežija rezolucija Evropskog parlamenta o proširenju EU od 13.12.2023.
https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20231208IPR15784/meps-open-accession-talks-with-ukraine-moldova-and-bosnia-and-herzegovinaThe EU should establish clear deadlines for the candidate countries to conclude EU accession negotiations by the end of this decade, MEPs stress.
There should be no fast-track for membership though, they say. MEPs insist that the Copenhagen criteria must be fulfilled to ensure that candidate and potential candidate countries demonstrate a consistent and enduring commitment to democracy, rule of law, human rights and respect for and protection of minorities, and economic reforms.
- Post n°862
Ne znam gde bih
EU se davno odrekla demokratije u Srbiji zarad "stabilnosti". Sada to čini i USA. Niko više nije uradio na okretanju Srbije od Zapada od zapadne birokratije.
— Saša Janković (@sasajankovic) December 26, 2023
Nije to loše, nadam se da ćemo konačno prestati da stalno nekoga molimo za pomoć i okrenuti se onom najboljem u sebi. https://t.co/98WlTWR4S9
- Post n°863
Poenta je samo u tome sto se Kosovo ne.moze resiti demokratski. Odnosno mozda moze, ali ni kasta, ni opozicija nisu ni na 1000 kilometara od tako necega.
- Post n°864
Ali... Mi znamo da je Sasa ucenjen, tako da to bema nikakvu tezinu. To je kao da je Boris izjavio isto. Jer znamo da je Boris "glup". Ozbiljno, realno - Sasa jeste ucenjen a Boris nije glup, to je samo belilisticarska svisuistijaska mantra. Dalje, isto bi bilo kada bi te reci izrekao neko od potpisnika apela 88. Dalje, isto bi bilo... Au, cekaj, dolaze Racak, zemljotres u Mionici, Rambuje...
- Post n°865
Drugo, evo Nemacka je promenila ploču. Ali ta ista Nemačka podrzumeva da se.mora rešiti Kosovo. I šta onda s tom nemačkom osudom autokratije u Srbiji? Mislim, naš ustav je 1 opsena, stvar koja nije uopšte utemeljena u realnosti i onda je normalno da.su nam vezane ruke i noge. To je cena toga što smo pristali (ok, lično nisam, izašao sam i glasao protiv tog ustava, ali...) da nam je laž - vrhovni/najviši pravni akt
- Post n°866
More and more citizens of Serbia on social media are seeking Kosovo citizenship following Vucic's victory in the elections and the recent political tensions in Serbia. pic.twitter.com/RxSuXmsVDh
— kos_data (@kos_data) December 26, 2023
_____
"Sisaj kurac, Boomere. Spletkario si i nameštao ban pa se sad izvlačiš. Radiša je format a ti si mali iskompleksirani miš. Katastrofa za Burundi čoveče.
A i deluje da te napustio drugar u odsudnom trenutku pa te spašavaju ova tovarka što vrv ni ne dismr na ribu, to joj se gadi, i ovaj južnjak koji o niškim kafanama čita na forumu. Prejaka šarža." - Monsier K.
- Post n°867
vučić trlja ruke, još opozicionih glasova ide van države
- Post n°868
Šta god, prelepa mi je hajka na Hilla.
Pa sedi ti u Avalici sa Žeksom i drugim fekalijama.
Pa sedi ti u Avalici sa Žeksom i drugim fekalijama.
- Post n°869
+1
Hile Bilciku!
Hile Bilciku!
_____
★
Uprava napolje!
- Post n°870
http://www.nspm.rs/hronika/goran-svilanovic-srpski-litijum-je-medju-tri-najvaznije-teme-u-odnosima-zapadnog-balkana-i-eu-ali-o-tome-u-srbiji-niko-otvoreno-ne-govori.html
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
- Post n°871
Izvolite Radomire tu smo mi da se bavimo fizičkim poslom vi se fokusirajte na ono bitno pic.twitter.com/qToMjtM3Sz
— ̶m̶a̶k̶s̶a̶ (@LomaXoma) January 17, 2024
_____
- Post n°872
Evropska komisija i Spoljnopolitička služba Evropske unije predale su zahtev da se u Poglavlje 35 pregovora sa Srbijom uvrste Sporazum iz Brisela i aneks iz Ohrida, potvrdio je jedan od portparola EK za Euronews Srbija u Briselu. To znači da bi obaveze iz Ohridskog sporazuma postale sastavni deo procesa pregovora o članstvu Srbije u EU.
Kako saznajemo, predlog Komisije je prosleđen Savetu EU u petak, 2. februara.
Prema ovom predlogu, obaveze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Beorgada i Prištine, kao i Aneks primene usaglašen prošlog marta u Ohridu, formalno bi postale sastavni deo pregovaračkog procesa o članstvu Srbije u EU.
Nakon predaje zahteva, očekuje se da će Savet EU usvojiti ove izmene, čime bi i formalno obaveze Beograda iz dijaloga bile obuhvaćene procesom pregovora o članstvu Srbije u EU.
Kako saznajemo, predlog Komisije je prosleđen Savetu EU u petak, 2. februara.
Prema ovom predlogu, obaveze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Beorgada i Prištine, kao i Aneks primene usaglašen prošlog marta u Ohridu, formalno bi postale sastavni deo pregovaračkog procesa o članstvu Srbije u EU.
Nakon predaje zahteva, očekuje se da će Savet EU usvojiti ove izmene, čime bi i formalno obaveze Beograda iz dijaloga bile obuhvaćene procesom pregovora o članstvu Srbije u EU.
- Post n°874
blic.rs/vesti/politika/milojko-spajic-makron-je-rekao-da-ce-crna-gora-biti-prva-naredna-clanica-eu/yg7d0jyPremijer Crne Gore Milojko Spajić, koji boravi u poseti Francuskoj, rekao je da je predsednik te zemlje Emanuel Makron na današnjem sastanku u Parizu poručio da je Crna Gora prva naredna članica Evropske unije i ponudio ekspertsku i svaku drugu pomoć.
- Post n°875
Ppa dobro, to je odavno jasno. Ako bude (a mislim da ce biti) bilo kakvog prosirenja, CG je prva na redu. Tu smo mogli biti i mi, ali Kocobo, Pycuja, brat Xi, autoritarizam i korupcija, jbg.
Predvidjam da kad to clanstvo postane izvesno, a ako u CG na vlasti bude nesto kao sadasnja ekipa koja ne bi to aktivno onemogucavala, minimum 100k ljudi iz Srbije ce se preseliti dole, a mozda i vise. O otvaranju firmi da ne pricam.
Predvidjam da kad to clanstvo postane izvesno, a ako u CG na vlasti bude nesto kao sadasnja ekipa koja ne bi to aktivno onemogucavala, minimum 100k ljudi iz Srbije ce se preseliti dole, a mozda i vise. O otvaranju firmi da ne pricam.