Srpski Svet
- Post n°102
Re: Srpski Svet
plachkica wrote:ko je darko tanasković i zašto ima zvezdicu pored imena?
*дипломата и професор универзитета у пензији
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°103
Letici krivo što ga nisu zvali na kružoke kod Porfirija, kme.
Jedan od najvećih ljigavaca u hr, a stvarno ima konkurencije, pisao za hr tjednik, još se ja mislim pa dobro ko piše za njih.
Jedan od najvećih ljigavaca u hr, a stvarno ima konkurencije, pisao za hr tjednik, još se ja mislim pa dobro ko piše za njih.
_____
my goosebumps have goosebumps
- Post n°104
Ja ga upoznao preko fb prijatelja koji su šerovali isječke iz emisija u kojima je gostovao a u kojima afirmativno zbori o islamu ili Turskoj. Isti oni koji kače i Miroljuba Petrovića.
Viđao sam ga prije x godina i po ovdašnjim televizijama.
I preimenujte topik u Vinčanska Kultura
Viđao sam ga prije x godina i po ovdašnjim televizijama.
Janko Suvar wrote:Topik iz Milove glave je postoa ono sto sam ocekivao da ce postati, tako da pisem tu, jer mi se moze.
I preimenujte topik u Vinčanska Kultura
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°105
Vinčanska kultura je sada goruće pitanje.
- Post n°106
bila je neka cela stvar oko tanaskovica pre par godina, jer je hteo da se penzionise da bi mogao da bude emiritus, a oni mu nesto kao nisu dali. To je secam se bas bila tema u pAtRiOtSkOj JaVnOsTi. Ne znam sta je posla ispalo od toga.
_____
????
- Post n°107
Mór Thököly wrote:Vinčanska kultura je sada goruće pitanje.
Ja google earthom tražio đe je tunel Hranjen, taj dio Bosne najtanje poznajem i vidim da u okolini Goražda postoje dvije Vinče, gornja i donja. Malo prije toga sam vidio tvit na DJB topiku
Kakvi toponimi. Osim Vinči tu su još i Bezmilje, Donje Žešće, Zagor, Kučine, Mravi, Mravinjac, Konjbaba, Podhranjen, Ilovača...
Mrvići na Podhranjenu.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°108
jebem ti nebo
Талибани прогласили Исламски емират Авганистан, то је исто хтио и Алија Изетбеговић да прогласи у БиХ.
— Моја Српска (@republika1992) August 19, 2021
Је л сад схватате против чега смо се борили @USEmbassySJJ? pic.twitter.com/p7fZWTAnXZ
_____
????
- Post n°109
Janko ovo je srpski nacionalizam, srpski nacionalizme ovo je Janko
- Post n°110
Možda ovde (možda i ne?):
ЋИРИЛИЦА СВУДА - ОД ФАКУЛТЕТА ДО РАЧУНА И ПОТВРДА: Шта пише у нацрту закона који је Вучић предао Додику?
Д. МИЛИНКОВИЋ
27. 08. 2021. у 09:00
БЕОГРАД и Бањалука постигли су договор о још једном важном кораку ка заштити српског националног идентитета и јачању заједништва: скупштине Србије и Републике Српске требало би 15. септембра, на Дан националног јединства, слободе и заставе, да усвоје усаглашени Закон о заштити српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличког писма.
Главне одредбе овог закона, чији је нацрт председник Србије Александар Вучић јуче у Београду уручио српском члану Председништва БиХ Милораду Додику, имају за кључни циљ да се негује, очува и промовише ћириличко писмо као упориште нашег националног идентитета. Посебни акценат стављен је на поспешивање њене шире употребе у јавном животу, с обзиром на историјски, културни и идентитетски значај.
Према нацрту закона у који су "Новости" имале увид, сви државни и локални органи у Србији и Републици Српској, јавна предузећа, школе и факултети, као и привредна друштва са већински јавним капиталом и удружења која делују на националном и међународном нивоу убудуће ће у свом раду бити обавезни да употребљавају српски језик и ћириличко писмо.
На то ће бити обавезне и јавне медијске установе РТС и РТВ. Обавезна употреба српског језика и ћирилице, као матичног писма, по нацрту закона, обухвата и правни промет и укључује и исписивање назива, седишта, делатности, назива робе и услуга, упутстава за употребу, информација о својствима робе и услуга, гаранцијских услова, понуда, фактура, рачуна и потврда. Такође, културне и друге манифестације које се финансирају или суфинасирају из јавних средстава мораће да имају лого исписан на ћирилици.
Осим што проширује круг органа и институција који ће бити у обавези да користе ћирилицу - и то на све оне који послују или обављају делатност са већинским учешћем јавног капитала - нацрт закона предвиђа и пакет стимулативних мера за приватни сектор. То се пре свега односи на привредне субјекте и средства јавног информисања у приватном власништву, за које се посебним прописима могу установити пореске и друге административне олакшице који у обављању своје делатности одлуче да користе ћириличко писмо, што укључује и коришћење ћириличког писма у електронским медијима и приликом издавања штампаних јавних гласила.
Вучић је након састанка са Додиком навео да су се сагласили да је сарадња између Србије и РС изузетна на свим нивоима и да српски народ не сме и не може себи да дозволи било какве сукобе и повратак у прошла времена.
- Наше заједништво и јединствено деловање на пољу економије, културе, образовања, историјског сећања ниједног тренутка не сме бити доведено у питање - поручио је Вучић, и нагласио да је са Додиком водио "суштинске разговоре о будућности целог региона", а да су посебно разматрали иницијативу "Отворени Балкан", али и конкретне пројекте, попут изградње дела ауто-пута од Кузмина до Бијељине.
Професор Жељко Будимир са Факултета политичких наука у Бањалуци каже, за "Новости", да је ова иницијатива једна од најважнијих ствари за оснажење и заштиту српског идентитета, нарочито изван Србије, пред свим онима изазовима који следе:
- У БиХ српски идентитет је свакога дана на тесту, а тешка је позиција и нашег народа у Хрватској, Црној Гори, Северној Македонији. Озакоњење једног од стуба нашег идентитета, писма и језика јесте важно за јединство читавог српског корпуса и у Србији и изван ње.
Будимир нема илузије да ће и ова иницијатива наићи на нападе:
- Свако заједничко деловање Бањалуке и Београда, па чак и кад је реч о заштити културе и језика, наилази на страшне осуде у БиХ, од политичког Сарајева, које у свему види неку великосрпску политику, до њихових западних заштитника.
КАЗНЕ ДО ПОЛА МИЛИОНА
ЗА надзор над применом Закона о заштити српског језика и ћирилице биће задужено Министарство културе. Предвиђене су и казне за кршење овог акта, које износе од 15.000 до пола милиона динара. Нацрт закона предвиђа и оснивање Савета за српски језик, чији ће задатак бити да прати и анализира стање у области употребе српског језика у јавном животу и спровођења мера ради заштите и очувања ћириличког писма, као матичног.
Савет ће давати и препоруке, предлоге и стручна мишљења ради унапређења тог стања. Биће образован на предлог министарства надлежног за послове културе, посебним актом Владе, којим се бити и тачно утврђени и његови задаци и састав.
- Post n°112
IDK
Jutros sam nakratko čuo Dačića da o tome govori ali nisam ukapirao o čemu je reč. Sad videh po novinama.
edit:
Zakon o ćirilici odbačen, mora na doradu - Novi Standard
Evo ovde nešto, kao uvertira.
Jutros sam nakratko čuo Dačića da o tome govori ali nisam ukapirao o čemu je reč. Sad videh po novinama.
edit:
Zakon o ćirilici odbačen, mora na doradu - Novi Standard
Evo ovde nešto, kao uvertira.
- Post n°113
Некако ће ми бити чудно да видим таблоиде на ћирилици.
А ове подгузне муве ће прве да похрле на ћирилицу.
Откако су се појавили, мислим да су углавном ишли на латиници. Можда Глас јавности, не знам да ли је био још неки.
А ове подгузне муве ће прве да похрле на ћирилицу.
Откако су се појавили, мислим да су углавном ишли на латиници. Можда Глас јавности, не знам да ли је био још неки.
- Post n°115
Mislim, izmaltretirace nekog u drzavnim institucijama, osim toga sve ce ostati isto. Ako se to uopste pretvori u zakon, i izglasa, sto je ogromno pitanje.
- Post n°116
Ajeje Brazorf wrote:Da li je bilo ikakve reči o ovome u javnosti, bilo šta?
Мене нису ништа питали, дакле није.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°118
Да видиш колико сам још увек увређен, било би ти јасно.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°119
Mi negiramo da stranci mogu uvesti red u zemlji i održati ga, a to Afganistan najbolje i pokazuje. Rekao sam svoj stav da mi saradnji sa predsjednikom Erdoganom vjerujemo više nego nekim drugim propalim i nametnutim rješenjima, rekao je Dodik.
Uvjeren je da novi visoki predstavnik ne bi ni došao u BiH, da je u cijeli proces bila uključena Turska.
- Rekao sam da visoki predstavnik ovdje ne postoji. Ja svoj stav iznosim uvjeren da to predsjednik Erdogan razumije jer se pokazao kao čovjek koji saslušava sve nas, kazao je on.
Erdogan sutra ide za CG. Mini turneja.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°121
Možda kod Danila na svadbu? Danas je tim povodom bio kod Izetbegovića.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°123
erdogan je kum bakirovoj ćerki, ko kumuje danilu?
nikako da pohvatam sve veze
nikako da pohvatam sve veze
- Post n°124
Ok, možda nije baš momenat za Beograd...
https://www.politika.rs/sr/clanak/486405/U-subotu-misa-i-parastos-za-branioce-Beograda
https://www.politika.rs/sr/clanak/486405/U-subotu-misa-i-parastos-za-branioce-Beograda
- Post n°125
Srpski svet embeddovan u ugarsko-osmanski fajt