Filipenko wrote: Mór Thököly wrote:
Zasto do 15. maja?
Ti ni ne znas da su borbe u SFRJ okoncane tek 15. maja i da su do tada i okupatori i njihovi saradnici pruzali aktivan otpor, bez obzira na formalnu predaju? Posto su oni, jelte, veoma postovali pravo. SFRJ je cak imala svoj dan pobede 15. maj.
Sto se gornje diskusije tice, naravno da je suluda. Niti je bilo logisticki moguce odrzati toliki broj sudjenja, niti su ona bila potrebna. Sudjenja su naravno odrzavana, ali to se desavalo u manjim sredinama, u mestu gde su svi znali da je neki Ante iz sela sa one strane brda otisao u ustase jos 1942. ali nisu bili sigurni gde i kako, i ta sudjenja su bila prilicno fer i korektna, niti su ubijani ljudi bez dokaza, niti se sudilo bez istih, stavise jedan broj saradnika okupatora je oslobodjen ili prosao sa srazmerno vrlo malim kaznama jer nije bilo dovoljno dokaza. Ali to nije isto kao kada 14. maja zarobis 2000 zveri sa slovom U na kapi u nekoj sumi u Sloveniji, nakon sto su ostali bez municije, i tako jos 40-80 puta.
Medjutim pitanje svih pitanja dolazi pre postavljanja bilo kog pitanja
Sustina je u sledecem - da li bi bilo kakvo sudjenje bilo priznavano naknadno, 50+ godina od cinodejstvovanja dobrog Sime Dubajica i njegove druzine? Recimo, komandant JVuO do 1944. (kada je ta uloga pripala namesniku Brozu odlukom izbegle vlade u Londonu) a potom odmetnik, pobunjenik i terorista Dragoljub Mihailovic je uhapsen. Sudjeno mu je u redovnom procesu, cistom kao suza. Sudjenje je bilo relativno brzo, ali je li sad i to problem? Osudjen je po
8 od 40 tacaka optuznice i potom streljan - naravno, jer su stvari koje su mu dokazane bile uzasne. I, sta se desilo? Je li postupak bio los? Jel se priznaje danas? Sta su pronasli da je falicno tada? Pa...nista. Samo su rekli da je, eto, sud bio ideoloski i da se terorista Mihailovic smatra neosudjivanim.
I sam sam bio sklon razmisljanjima zasto li nisu pravili redovna sudjenja, ne zbog ljuckih prava zveri poput ustasa, belogardejaca, okorelih cetnika, vec da ostane za potomstvo, da se zna tacno sta je ko radio, za sta je odgovoran, bla bla. Iz danasnje perspektive, a narocito nakon triput (bog pomaze) odgledanog Sarovicevog videa, gde se vidi da je jedino i iskljucivo bitno jesi li ti nas, makar nas jebao, ubijao i krao (ne nuzno tim redosledom) prosto zalim sto nisu bili sveobuhvatniji, naustrb temeljitosti, ako treba.
Znam, ja sam los covek. Jebiga.