Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Serije kao takve

Erős Pista

Serije kao takve - Page 32 Empty Re: Serije kao takve

Post by Erős Pista Thu Jul 28, 2022 12:00 pm

Notxor wrote:Nisam gledao, ali koliko se sećam serija je bila drugačija od svega domaćeg što se tad* snimalo i emitovalo tako da je verovatno tu pronalazila gledaoce.

*posle rekordne inflacije ulazi se u period 1 dinar, 1 marka.

A kad reče Smak, do novog broja Vremena pojma nisam imao je to i skraćenica.
    Ne znam samo da li je nastalo kao skraćenica ili je to nadgradnja imena.

E, da, tacno, u pravu si. To je isto malo doprinelo nekom osecaju optimizma, pa je i serija nekako kliknula s tim.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Thu Jul 28, 2022 12:03 pm

Erős Pista wrote:Ja nisam bio fan, ali sam gledao i bilo mi je relativno zabavno u prenijernom prikazivanju. Posle 10-ak godina, mozda i 15 godina sam uhvatio reprizu i bilo mi je jezivo sporo i dosadno, narocito u poredjenju sa brzometnim dijalozima tadasnjih sitkoma. Dijalozi su se posebno usporeni, sa nekim suludim dramskim pauzama koje isisavaju svaku potencijalnu dinamiku.

Ono sto je bilo i ostalo dobro je pokojni Lane koji je bio urnebesan, kao i Vesna Trivalic koja je na licni sarm uslela da izvuce ulogu. I ona klinka bila bas slatka Serije kao takve - Page 32 1143415371

Serija je bila gledana jer je tada izgledala "moderno" i drugacije od Boljeg Zivota i ostalih serija Sinise P. Takodje, slutim da je ovo sto tebi smeta - neralne socijalne prilike - bilo manje problematicno, a mozda cak i privlacno zahvaljujujuci cinjenici da je ozivela nekakav optimizam s kraja osamdesetih. To se tada nije videlo kao laz ili obmana, nego kao depesa iz sveta kojem bismo mogli da pripadamo.

Tako se ja bar toga secam.

Da da, ima logike. Ta 1994. godina je bila zračić Sunca nakon tri godine koje su joj prethodile.

Što se predugih dramskih pauza tiče, one su bile toliko česte u našoj produkciji da sam zaključio da su posledica bukvalno lenjosti pisaca, nisu napisali dovoljno i sad glumci moraju da ćute i puše.
    Notxor

Post by Notxor Thu Jul 28, 2022 12:06 pm

Gradski odbor Narodne stranke Kragujevac - Saopštenje

(upozorenje: čitati oprezno. u slučaju glavobolje ili nesvestice - prekinuti čitanje)

Spoiler:

_____
      Sweet and Tender Hooligan  
    Erős Pista

Post by Erős Pista Thu Jul 28, 2022 12:08 pm

Da, tacno, sad me i Notxor podsetio na to. Izgledalo je kao da se polako vracamo na kolosek na kojim nam se cinilo da idemo 1990. - u bolju zapadniju buducnost. Ta energija je onda napajala i pobedu opozicije na lokalnim izborima i proteste 96-7.

Ovo mi je sad izvuklo bas zanimlnljiva secanja. Ponekad kad se setim devedesetih izgledaju mi kao neka homogena siva masa, ali ustvari nije bilo tako uopste. Imale su ozbiljnih uspona i padova.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Erős Pista

Post by Erős Pista Thu Jul 28, 2022 12:13 pm

Notxor wrote:Gradski odbor Narodne stranke Kragujevac - Saopštenje

(upozorenje: čitati oprezno. u slučaju glavobolje ili nesvestice - prekinuti čitanje)

Spoiler:

Party like it's 2005. 

Kakav blast from the past na "kulturne ratove" ranih dvehiljaditih, u vreme kad su Teofilove kolumne bile actually relevantne. 

Ali kako su tuzno jadni narodnjaci.

_____

Anonymous
    Guest

Post by Guest Thu Jul 28, 2022 12:15 pm

Dragi Bože  Serije kao takve - Page 32 4135669698

Dakle oni su izvor za to da je Smak skraćenica. Nije skraćenica. Točak mi rekao, eto to mi je izvor, ako oni imaju bolji, sve pet  Serije kao takve - Page 32 3579118792
    fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Thu Jul 28, 2022 12:28 pm

Cousin Billy wrote:Jel ta serija nešto kao Smak? To se gledalo kao legitimacija da nisi dizelaš i seljak?

Ovo ti je super Serije kao takve - Page 32 1233199462

Erős Pista wrote:Ja nisam bio fan, ali sam gledao i bilo mi je relativno zabavno u prenijernom prikazivanju. Posle 10-ak godina, mozda i 15 godina sam uhvatio reprizu i bilo mi je jezivo sporo i dosadno, narocito u poredjenju sa brzometnim dijalozima tadasnjih sitkoma. Dijalozi su posebno usporeni, sa nekim suludim dramskim pauzama koje isisavaju svaku potencijalnu dinamiku.

Ono sto je bilo i ostalo dobro je pokojni Lane koji je bio urnebesan, kao i Vesna Trivalic koja je na licni sarm uslela da izvuce ulogu. I ona klinka bila bas slatka Serije kao takve - Page 32 1143415371

Serija je bila gledana jer je tada izgledala "moderno" i drugacije od Boljeg Zivota i ostalih serija Sinise P. Takodje, slutim da je ovo sto tebi smeta - neralne socijalne prilike - bilo manje problematicno, a mozda cak i privlacno zahvaljujujuci cinjenici da je ozivela nekakav optimizam s kraja osamdesetih. To se tada nije videlo kao laz ili obmana, nego kao depesa iz sveta kojem bismo mogli da pripadamo.

+1 na prvi bold.

Drugi bold.

Drugar je bio veliki (većeg ne poznajem) fan serije, gledali smo je u premijernom emitovanju. Kad je stao rat, radili smo par godina u istoj firmi i njegov san, koji sam bar tri puta sedmično slušao, bio je da napravi kuću i da u njoj ima šank kakav je i kod Cakane u stanu. Čini mi se da je mislio da ćesa tim šankom i atmosferu iz serije prenese u njegov novi dom, baška što mu je to izgledalo svjetski. Napravio je kuću na osami, najbliži komšija udaljen je od njega pola kilometra, uselio je u nju u jesen '02. i pozvao me u goste. Šank je tu, drugar sav ponosan. Peć koja je bila namijenjena da grije pogolemu prostoriju bila je smještena iza šanka i već u decembru šank je uklonjen. Plan je bio da na proljeće napravi novi raspored i da ponovo vrati šank ali je ubrzo prešao na islam i zbog toga je odustao od plana.

Last edited by fikret selimbašić on Thu Jul 28, 2022 12:40 pm; edited 1 time in total

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    Notxor

Post by Notxor Thu Jul 28, 2022 12:38 pm

Erős Pista wrote:
    Kakav blast from the past na "kulturne ratove" ranih dvehiljaditih, u vreme kad su Teofilove kolumne bile actually relevantne. 

A i te ratove je režirala Maja Uzelac u Kulturnom nokautu, bez ijednog razloga simuliranim dijalogom.
    IMHO, ta forma bi danas bila idealna za "dijalog" sa Vučićem, samo što nema ko da radi.

edit: okačio sam Teofila na prognozi

_____
      Sweet and Tender Hooligan  
    Erős Pista

Post by Erős Pista Thu Jul 28, 2022 12:45 pm

Lololo, istina.

_____

Erős Pista

Post by Erős Pista Thu Jul 28, 2022 12:46 pm

fikret selimbašić wrote:
    Cousin Billy wrote:Jel ta serija nešto kao Smak? To se gledalo kao legitimacija da nisi dizelaš i seljak?

Ovo ti je super Serije kao takve - Page 32 1233199462

Erős Pista wrote:Ja nisam bio fan, ali sam gledao i bilo mi je relativno zabavno u prenijernom prikazivanju. Posle 10-ak godina, mozda i 15 godina sam uhvatio reprizu i bilo mi je jezivo sporo i dosadno, narocito u poredjenju sa brzometnim dijalozima tadasnjih sitkoma. Dijalozi su posebno usporeni, sa nekim suludim dramskim pauzama koje isisavaju svaku potencijalnu dinamiku.

+1 na prvi bold.

Drugi bold.

Drugar je bio veliki (većeg ne poznajem) fan serije, gledali smo je u premijernom emitovanju. Kad je stao rat, radili smo par godina u istoj firmi i njegov san, koji sam bar tri puta sedmično slušao, bio je da napravi kuću i da u njoj ima šank kakav je i kod Cakane u stanu. Čini mi se da je mislio da ćesa tim šankom i atmosferu iz serije prenese u njegov novi dom, baška što mu je to izgledalo svjetski. Napravio je kuću na osami, najbliži komšija udaljen je od njega pola kilometra, uselio je u nju u jesen '02. i pozvao me u goste. Šank je tu, drugar sav ponosan. Peć koja je bila namijenjena da grije pogolemu prostoriju bila je smještena iza šanka i već u decembru šank je uklonjen. Plan je bio da na proljeće napravi novi raspored i da ponovo vrati šank ali je ubrzo prešao na islam i zbog toga je odustao od plana.

Serije kao takve - Page 32 3579118792

Genijalna prica! Ali da, to je to.

_____

Anonymous
    Guest

Post by Guest Thu Jul 28, 2022 12:51 pm

Jao, šank...koliko je to bio big deal devedesetih, uz ideju da se odrasli ljudi u svojim životnim prostorima druže kao u pabu, uz spremanje pića, kanapee i zezanje. Baš jak simbol optimizma i nade, u vreme kada još uvek nije bila uzela maha ideja o životnom prostoru koji objedinjuje kuhinju i dnevnu sobu i u kome se obavlja najveći deo dnevnih aktivnosti, pre svega na radost investitora i proizvođača snažnih kuhinjskih aspiratora. 

U ponekom domu šankovi su ispunili svoju svrhu. Najčešće, ipak, nisu, i samo su gutali prostor.
    паће

Post by паће Thu Jul 28, 2022 1:12 pm

Cousin Billy wrote:Jao, šank...koliko je to bio big deal devedesetih, uz ideju da se odrasli ljudi u svojim životnim prostorima druže kao u pabu, uz spremanje pića, kanapee i zezanje. Baš jak simbol optimizma i nade, u vreme kada još uvek nije bila uzela maha ideja o životnom prostoru koji objedinjuje kuhinju i dnevnu sobu i u kome se obavlja najveći deo dnevnih aktivnosti, pre svega na radost investitora i proizvođača snažnih kuhinjskih aspiratora. 

U ponekom domu šankovi su ispunili svoju svrhu. Najčešće, ipak, nisu, i samo su gutali prostor.

Та идеја о великој соби са кујном та тране је нама одлично радила, јер смо скапирали да ми у ствари живимо у кујни. Тј тако смо живели док смо зидали, и ево ради нам то и данас.

Шанк је био замишљен као преграда између кујне и собе и... још увек живи као идеја, од које смо већ више пута одустали. Сад већ нема места, баш туда где би требало да буде, туда највише пролазимо. Знао сам човека који је имао шанк, у буџаку уз трпезаријски сто, и њему се у ствари посрећило, бар са шанком - није сметао, пиће је било при руци, и добро је изгледало.

Који ће ми шанк кад је шпајз на два корака, изнесем шта се пије то вече и готово. Нико од друштва не верује у коктеле, нити намерава да почне.

_____
       cousin for roasting the rakija
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    boomer crook

Post by boomer crook Thu Jul 28, 2022 4:26 pm

jos nesto pavicevistina je u domacoj produkciji bila zanr sama po sebi. jednostavno u pitanju su nase, domace, tele-novele zasnovane na dramskoj produkciji RTB i televiziji kao gradjanskom teatru. ako si hteo nesto poput otvorenih vrata, mogao si da gledas neke strane serije i dobio bi to ali bolje.

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Thu Jul 28, 2022 4:33 pm

Erős Pista wrote: Ponekad kad se setim devedesetih izgledaju mi kao neka homogena siva masa, ali ustvari nije bilo tako uopste. Imale su ozbiljnih uspona i padova.

Vidiš to je zanimljivo. Devedese za mene ne postoje kao jedinstvena celina. Svaka pojedinačna godina ima svoj identitet, a neke su toliko daleko jedne od druge da je jedna godina npr alga, a druga je npr. folklor, to jest baš ih ništa ne vezuje, čak nisu u istom ontološkom sistemu. Godina 1991. je podeljena na tri-četiri takve godine.
    fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Thu Jul 28, 2022 4:40 pm

Cousin Billy wrote:
    Erős Pista wrote: Ponekad kad se setim devedesetih izgledaju mi kao neka homogena siva masa, ali ustvari nije bilo tako uopste. Imale su ozbiljnih uspona i padova.

Vidiš to je zanimljivo. Devedese za mene ne postoje kao jedinstvena celina. Svaka pojedinačna godina ima svoj identitet, a neke su toliko daleko jedne od druge da je jedna godina npr alga, a druga je npr. folklor, to jest baš ih ništa ne vezuje, čak nisu u istom ontološkom sistemu. Godina 1991. je podeljena na tri-četiri takve godine.

Meni su devedeset kao vijek, svaka godina je dekada.

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    паће

Post by паће Thu Jul 28, 2022 5:32 pm

fikret selimbašić wrote:
    Cousin Billy wrote:

Meni su devedeset kao vijek, svaka godina je dekada.

Правда за деценију!

Ал' то са деведеспрвом је баш као три-четири године. У пролеће смо још гледали путујући циркус, лето је почело раздруживањем, у лето су већ кренули тенкови, у зиму је инфлација узимала благи залет, мада још није добацила до нивоа 1987. и већ смо имали опет бонове, роштиљало се у редовима за бензин... Оно тотално четири различите године.

_____
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    Erős Pista

Post by Erős Pista Thu Jul 28, 2022 5:42 pm

Cousin Billy wrote:

O da. Za mene 91 i nije deo te sive himogene mase zvame devedesete. Mozda tek pred kraj.

_____

Erős Pista

Post by Erős Pista Sat Jul 30, 2022 11:26 am

Na HRTu ima Grizli Adams! Serije kao takve - Page 32 1143415371

_____

Post by Zus Sat Jul 30, 2022 11:31 am

U je. Flesbek. To je islo nedeljom?
    Jos Automana da puste
    Erős Pista

Post by Erős Pista Sat Jul 30, 2022 11:37 am

Jeste!

_____

Erős Pista

Post by Erős Pista Sat Jul 30, 2022 11:38 am

Mislim nedeljom oko 1-2 popodne.

_____

Erős Pista

Post by Erős Pista Sat Jul 30, 2022 11:55 am

Serije kao takve - Page 32 20220722

_____

boomer crook

Post by boomer crook Sat Jul 30, 2022 12:48 pm

automan Serije kao takve - Page 32 1399639816

kako bese isao onaj vic? sta je to elektricni orgazam? kada te kara automan

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    паће

Post by паће Sat Jul 30, 2022 12:52 pm

Каже се отоман.

_____
    fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Sat Jul 30, 2022 1:20 pm

Albuquerque, it's time to cook, as Sony Pictures is set to unveil a set of Breaking Bad statues outside the Albuquerque Convention Center on July 29, 2022, in honor of the iconic series set in the New Mexico city.
    Serije kao takve - Page 32 17016914Serije kao takve - Page 32 17016916

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.

Post by Sponsored content

Similar topics

-

Current date/time is Fri Nov 08, 2024 9:37 pm