Smisao ovakvog predlaganja je da REM zastupa sferu i interese građanskog društva, pa onda jednog kandidata predlažu šta znam, novinarska udruženja, drugog ove ljudskopravaške NVO, trećeg verske zajednice, itd. Ne mislim da je to samo po sebi preterano problematično (baš zato što na verske zajednice gleda kao na udruženja građana, što ona i jesu). Svejedno, to je neka druga tema.
Ovde je fora što nam se Antonijević pre svega par meseci hvalio da je progurao "svog" kandidata - Slobodana Cvejića. Čak su mu i taj "ustupak" (po mom mišljenju bezvredan, ali svejedno), SNS-ovci zabiberili - tako što su baš oni bili ti koji su predložili Cvejića. Ali i to je manje bitno, ključno je da je tada Antonijević ubeđivao javnost da je to ispravan postupak i da se tako "korak po korak" oslobađa REM. Sad ga RM podjebava - šta se čudiš otkud ALeksanda Putokaz, predložio je neko u privatnom razgovoru, onako kako si ti Cvejića.
Naveo je da je njega predložila odbornička grupa SNS, odnosno njihovi predstavnici u Odboru za kulturu i javno informisanje Skupštine Vojvodine.
"Nisam o toj stvari komunicirao ni pre mog predlaganja, ni nakon toga, niti me je neko iz SNS nakon ovog izbora zvao. Ja verujem - iz prostog razloga zato što su na ovaj način ispoštovali dogovor koji su postigli sa predstavnicima opozicije, odnosno OEBS-om. Mene su zvali posrednici u pregovorima i pitali me, konkretno Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo", rekao je Cvejić. Pojasnio je da ga je Antonijević pitao da li želi da bude kandidat Skupštine Vojvodine, dodajući da on (Antonijević) nije znao da će predlog biti od SNS. "Nakon toga smo i on i ja saznali ko je bio formalni predlagač u Odboru i u Skupštini. Ono što neformalno znam, bilo je da me predloži Liga, Liga je htela svog kandidata. To se završilo kako se završilo", rekao je gost Utiska. Kaže da je to lako preskočio jer je za njega ključno pitanje, zapravo, bilo pre toga - kad je odlučio da li želi da uđe u tako nešto, znajući koliko je složena situacija i koliko ima da se radi.
"U ovoj konkretnoj stvari, ja samo moram da odam priznanje SNS-u što nikakav pritisak, nikakvu komunikaciju sa mnom nisu pravili oko toga, pristali su na ono što je bio deo dogovora", rekao je Cvejić, koji je na odeljenju sociologije Filozofskog fakulteta.
U Statutu (REM) piše da su svi članovi Saveta REM-a samostalne ličnosti, da se biraju po ugledu i zaslugama i ne odgovaraju za svoje postupanje čak ni predlagaču, i to jeste ideja regulatornih tela i četvrtog stuba demokratije, odgovorio je Cvejić na pitanje čije interese zastupa - EU, Milana Antonijevića, SNS ili profesora Univerziteta.
http://rs.n1info.com/Vesti/a569986/Utisak-nedelje-o-REM-u.html