Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Crna Gora

bradilko

Crna Gora - Page 9 Empty Re: Crna Gora

Post by bradilko Tue Sep 08, 2020 6:07 am

jadranogorci, hehe bezmorci,
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Tue Sep 08, 2020 7:08 am

Милогорци и Србогорци, два завађена племена, два зрикава ока у глави.
    bradilko

Post by bradilko Tue Sep 08, 2020 7:36 am

https://www.vijesti.me/vijesti/politika/467297/dvostruki-arsini-jedne-hapse-s-drugima-slave
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Tue Sep 08, 2020 8:20 am

Dosta ih solidno jebu Vijesti pośljednjih dana...
    Esterházy Márton

Post by Esterházy Márton Tue Sep 08, 2020 8:28 am

No Country wrote:
    ćaća wrote:

Lol bukvalno se sve promenilo od 1991 do danas, osim što je Milo Đukanović i dalje na vlasti, a Amfilohije Radović Mitropolit Crnogorsko-primorski.
    Буквално све осим идеје да је Црна Гора следећа држава српског народа, друго око (у сада троокој) глави. Један народ, једна црква, једни Руси.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Tue Sep 08, 2020 9:16 am

Vrh je NC. 1 meni ne veruje da od "ruske opasnosti" ovde nema ništa Crna Gora - Page 9 1399639816 Potpuno druga elipa.
    Sergen Yalçın

Post by Sergen Yalçın Tue Sep 08, 2020 9:21 am

Vilmos Tehenészfiú wrote:
    Sergen Yalçın wrote:

ja bih pristao, ali da se cela drzava zove crna gora ili srbija, svejedno. tako disproporcionalna savezna drzava je glupost.
    Vidi ovako: ja sam se svojevremeno oženio u tvrdu četničku CG porodicu, pater familiaris sa odanim vojnicima koji se nisu predali skončao u pećini par godina posle rata. Svi u porodici su hteli sa Srbijom, ništa samostalnost, ali kada je negde polovinom devedesetih izašao u novinama predlog da se SRJ reorganizuje regionalno pa da recimo Šumadija, Kosovo i Vojvodina imaju isti status kao CG, kao da im je neko prst u oko gurnuo. U momentu su se setili kralja Nikole i tradicije državnosti.

pa naravno, i ja bih na njihovom mestu. kazem samo na sta bih ja pristao, da sam na njihovom mestu bezao bih od nas kao djavo od krsta.

_____
    I don't have pet peeves, I have major psychotic fucking hatreds
    bradilko

Post by bradilko Tue Sep 08, 2020 10:15 am

mali procenat tzv srba bi zeleo neko novo ujedinjenje. i to su oni kafansko bukacki likovi. sto kaze caca ni 91. to nije bilo moguce. mozda neki radikali su to hteli koji jedva da su ulazili u mne parlament. niko nije mnogo zalio ovde kad je onaj besprizorni zlocinac seselj doslovno izbacen iz mne.
    ali ima neka razlika, i oni cak ne mrze kao ovi dps bolesnici.
    sto se tice medjunacionalne tolerancije to nije milova prica, pa on je potpuno podeli drustvo na nacionalnoj osnovi. to je vise petrovicevska stvar ili mozda mediteranska, im ko to prati ovde pa moze objasniti.
    i dan danas u mne se skoro nimalo ne vencavaju ovi razlicitih vera npr retko je bosnjacko pravoslavni brak- veza, ili albansko hriscanski albansko islamski brak. to vazi i za ove dps crnogorce. cesto takvi parovi dozive totalnu osudu svojih familija posebno devojke lose prolaze.
    da mi jos ne znamo ko je organizovao, platio i izdao dozvole za miting. policija se vrlo opasno pravi mrtva, gradske vlasti cute, premijer ne zna nista. to su milove mafijaske strukture organizovale i verujem opet ce ali dzaba.
    ćaća

Post by ćaća Tue Sep 08, 2020 10:29 am

Ne znam, čak i ovi aj da kažemo četnici koje ja znam su uvek uzimali crnogorsku državnost kao jednu datost i nisu ni umeli ni hteli da razmišljaju van tog okvira. Upravo je ukidanje crnogorske državnosti 1918. posejalo seme podele koja je dovela do stvaranja crnogorske nacije. Običaji, istorija i mnoge druge stvari su bile isuviše različite da bi Crna Gora jednostavno postala deo nečeg drugog.

Što se međunacionalnih odnosa tiče, isto ne znam, mislim da se to dosta razlikuje u slučaju Hrvata/Bokelja, Albanaca i Bošnjaka. Prema Bošnjacima odnos nikada nije bio dobar. Partizani kada su 1941. kretali na Pljevlja, oni su išli na Turke. Moj pokojni tast je tamo odrastao i on je recimo bio as tolerant as it gets, pa je opet govorio Turci, bule itd. Jbg.
    bradilko

Post by bradilko Tue Sep 08, 2020 10:40 am

bokelji su klasa za sebe u mne.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Tue Sep 08, 2020 10:51 am

Ujedinjenje je moglo, verovatno, ljudski 1918, alida je opstala cg drzavnost, caki dinastija na neki nacin (kao bavarska). Ali o tome niko nije razmisljao jer je takav bio tok rata, "mali" je bio alav (a i pola crnogorac Crna Gora - Page 9 1399639816 ) i nastajala je jugoslavija - sto je potpuno drugaciji kontekst
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Tue Sep 08, 2020 11:08 am

ja ne verujem da je u poslednjih 100 godina moglo da dođe do ujedinjenja, u pitanju su dve različite države, sa različitim interesima, različitim političkim elitama, sa crkvom koja ima različitu istoriju/ulogu u svakoj od njih

ne verujem da ima 5% srba u cg kojima je to ikad bila ideja
    boomer crook

Post by boomer crook Tue Sep 08, 2020 11:10 am

Pa dobro ima ona copiceva pricica u kojoj nikoletina uci saborce da ne govore "turci" i onda pukne granata u njihovoj blizini i on krene da psuje turke pa se uhvati za glavu i kaze kako su fasisti uzasni kad su ucinili da zaboravi direktivu.

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    boomer crook

Post by boomer crook Tue Sep 08, 2020 11:12 am

Do ujedinjenja je doslo na nacin na koji je moglo da dodje - kroz jugoslaviju. tako da kako su suvarovi preuzeli brigu o jedinstvu srpskog korpusa tu smo gde smo.

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    Janko Suvar

Post by Janko Suvar Tue Sep 08, 2020 11:15 am

boomer crook wrote:Do ujedinjenja je doslo na nacin na koji je moglo da dodje - kroz jugoslaviju. tako da kako su suvarovi preuzeli brigu o jedinstvu srpskog korpusa tu smo gde smo.

nije ni lepo ni smesno sto ovako pises, al ajde, necu da odgovaram na ono gore jer ako sam stavio tacku, onda sam sklonio post.

_____
    ????
    Janko Suvar

Post by Janko Suvar Tue Sep 08, 2020 11:16 am

Mór Thököly wrote:Ujedinjenje je moglo, verovatno, ljudski 1918, alida je opstala cg drzavnost, caki dinastija na neki nacin (kao bavarska). Ali o tome niko nije razmisljao jer je takav bio tok rata, "mali" je bio alav (a i pola crnogorac Crna Gora - Page 9 1399639816 ) i nastajala je jugoslavija - sto je potpuno drugaciji kontekst

postoji teza da je moglo 1903e sa Petrovicima na oba prestola

_____
    ????
    boomer crook

Post by boomer crook Tue Sep 08, 2020 11:20 am

Janko Suvar wrote:
    boomer crook wrote:Do ujedinjenja je doslo na nacin na koji je moglo da dodje - kroz jugoslaviju. tako da kako su suvarovi preuzeli brigu o jedinstvu srpskog korpusa tu smo gde smo.

nije ni lepo ni smesno sto ovako pises, al ajde, necu da odgovaram na ono gore jer ako sam stavio tacku, onda sam sklonio post.

ne bih da se nesto vredjas ali moras da prihvatis posledice svoje politike. evo mi komunjare se i dalje bavimo staljinom pa.mozete i vi malo da razmisljate o srpskom.nacionalizmu umesto da tvrdite da vam je db namestio.
    boomer crook

Post by boomer crook Tue Sep 08, 2020 11:23 am

inace mali nije bio samo alav vec je bio i anti-federalisticki siledzija koji je zeleo da ojaca polozaj svoje dinastije po cenu odnosa u buducoj drzavi.

Last edited by boomer crook on Tue Sep 08, 2020 11:24 am; edited 1 time in total

_____
    Esterházy Márton

Post by Esterházy Márton Tue Sep 08, 2020 11:23 am

Mór Thököly wrote:Ujedinjenje je moglo, verovatno, ljudski 1918, alida je opstala cg drzavnost, caki dinastija na neki nacin (kao bavarska). Ali o tome niko nije razmisljao jer je takav bio tok rata, "mali" je bio alav (a i pola crnogorac Crna Gora - Page 9 1399639816 ) i nastajala je jugoslavija - sto je potpuno drugaciji kontekst

Sta tek reci o starom sibicaru Pasicu...
    boomer crook

Post by boomer crook Tue Sep 08, 2020 11:32 am

Inace kad smo kod bokelja meni je pricao suprugin teca da kada su dobrovoljci isli na dubrovnik da su mu dobacivali da se pakuje posto su njihove (bokeljske) kuce sledece. fala kurci i petru dobrnjcu do toga nije doslo ali eto. mislim nudjenje besplatnih spediterskih usluga na nacionalnoj osnovi nije prvina u tim krajevima.

_____
    Esterházy Márton

Post by Esterházy Márton Tue Sep 08, 2020 11:53 am

Bokelji su i Srbi i Hrvati. Nekada su to vise bile religijske odrednice.
    boomer crook

Post by boomer crook Tue Sep 08, 2020 11:55 am

Esterházy Márton wrote:Bokelji su i Srbi i Hrvati. Nekada su to vise bile religijske odrednice.

i ja sam tako to skapirao.

_____
    ćaća

Post by ćaća Tue Sep 08, 2020 12:00 pm

boomer crook wrote:Pa dobro ima ona copiceva pricica u kojoj nikoletina uci saborce da ne govore "turci" i onda pukne granata u njihovoj blizini i on krene da psuje turke pa se uhvati za glavu i kaze kako su fasisti uzasni kad su ucinili da zaboravi direktivu.

Pa da, tako nešto. On stvarno nije imao problem, niti je mislio da su Bošnjaci gori ljudi ili da ne trebaju da budu tu. Ali je osećaj drugosti prosto bio usađen. Šetamo tako gradom pa on kaže - uvek možeš da prepoznaš koja je turska kuća, uvek je sveže okrečena i uvek ima ćveće u bašti.

Opet, napredak obzirom na to da mu je otac teško ranjen u napadu na Pljevlja i na to da je odrastao u vremenu u kojem su se na razglasu puštale gusle sa Radio Titograda.

(On, btw, nije mogao da dobije CG državljanstvo).
    ćaća

Post by ćaća Tue Sep 08, 2020 12:03 pm

Da ali je ključno pitanje kakvu Jugoslaviju. Aleksandrova Jugoslavija je ukinula državnosti i stare pravice, i to mu je bio izvor 75% nestabilnosti u državi. Možda bi bilo bolje da je pravljena kao njemački Reich.

ćaća

Post by ćaća Tue Sep 08, 2020 12:07 pm

Esterházy Márton wrote:Bokelji su i Srbi i Hrvati. Nekada su to vise bile religijske odrednice.

Ja mislim na Hrvate, Latine, Lacmane, one koji su tamo od starine (ima među njima mnogih koji ne žele da budu Hrvati, pa su zapravo sad vatreni Crnogorci). Pravoslavni Bokelji su novijeg datuma i uglavnom doseljenici sa brda.

Post by Sponsored content

Similar topics

-

Current date/time is Fri Nov 15, 2024 4:27 pm