Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Peščanik

Bluberi

Peščanik - Page 12 Empty Re: Peščanik

Post by Bluberi Fri Oct 28, 2016 11:11 pm

U jezgru populističke pretenzije na legitimitet nalazi se revizija nasleđa 1989. Tu se 1989. vidi kao „izdaja revolucije“. U stvari, postojale su dve 1989. Jedna je bila ona kosmopolitskih intelektualaca kao što su Václav Havel i Adam Michnik, dok je druga bila godina nacionalista kao što je Kaczyński. Neko vreme su mirno koegzistirali zato što je pridruživanje Evropskoj uniji bilo najbolji način da se trajno izmakne iz zone ruskog uticaja. Ali tenzija između kosmopolitizma (evropskih integracija) i nacionalizma nikada nije nestala. Jugoslovenski ratovi iz devedesetih ućutkali su nacionaliste na neko vreme, ali paradoks evropskih integracija je to što one slabe klasne identitete (isti one na kojima je izgrađen zapadnoevropski demokratski model), a jačaju etničke i verske pripadnosti. Za male države integracija sa Evropom i „strukturno prilagođavanje“ značili su da su glavne ekonomske odluke, kao što je veličina budžetskog deficita, uspešno uklonjene iz arene izbornog nadmetanja.

Centralna i istočna Evropa mogu da uvezu zapadne političke institucije, ali ne i društvene identitete koji ih podržavaju. Tamo je bilo socijaldemokrata, ali ne i jakih sindikata; bilo je klasičnih liberala, ali bez stvarne zajednice biznismena. Hladni rat je zapečatio granice između kapitalizma i komunizma, ali je u znatnoj meri očuvao propusnost internih klasnih granica, bar u poređenju sa tradicionalnim društvom. U posthladnoratovskom svetu to stanje se obrnulo. Posle 1989. prethodno nepropusne teritorijalne granice mogle su se lako preći, ali su granice između nejednakih društvenih klasa postale daleko teže savladive.
    Ivan Krastev
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Fri Oct 28, 2016 11:21 pm

То има везе у са тим што се капитализам итекако променио од 89-те до данас. Занимљиво је да ту промену много више испаштају земље у којима је капитализам скоро уведен, што би рекла Наоми Клајн: неолиберализам је прво оштрио зубе по периферији, т.ј. тако где је било "стање шока", и где је било лакше спровести њихове пљачкашке шеме.
    Bluberi

Post by Bluberi Fri Oct 28, 2016 11:27 pm

Ovo je ipak dublji uvid u Evropu.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Fri Oct 28, 2016 11:32 pm

Е ондак нич. Мене зови кад оплића...
    Bluberi

Post by Bluberi Fri Oct 28, 2016 11:36 pm

Ne razumem šta hoćeš da kažeš.
    Erős Pista

Post by Erős Pista Fri Oct 28, 2016 11:47 pm

Ne razumem što se rarpavljate kad se slažete Peščanik - Page 12 1143415371

Naomi ume malo da pretera i da pogura stvari u smeru konspirologije (ekipa s Mont Pelegrina sedela za stolom ko Pera Kojot i crtala planove za doktrinu šoka). Ali je u principu na pravom tragu.

Kratsev jeste analitičniji, ali je malo i previše "mekan", odnosno nekritičan prema zavoditeljima neoliberalne utopije. Ali tekst je svakako dobar.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Fri Oct 28, 2016 11:59 pm

Bluberi wrote:Ovo je ipak dublji uvid u Evropu.

+1

Krastev wrote:
    [...]
    Odnos centralne i istočne Evrope prema izbeglicama nije slučajan. S jedne strane, on predstavlja lokalnu verziju raširenog negodovanja protiv globalizacije, a s druge ima korene u istoriji, geografiji i zaokretima postkomunističke tranzicije. Istorija ima veliku važnost u ovom regionu punom tragičnih iskustava, često u velikoj suprotnosti sa ružičastim obećanjima globalizacje. Više nego ostala mesta u Evropi, postkomunističke zemlje su upoznale mračne strane multikulturalizma. Te države i nacije nastajale su krajem 19. i početkom 20. veka. Dok je zapadna Evropa svoj odnos prema ostatku sveta gradila na kolonijalizmu i njegovom nasleđu, države centralne i istočne Evrope nikle su iz ruševina imperija i posledičnog etničkog čišćenja. Pre Hitlerove i Staljinove invazije 1939. Poljska je bila multikulturno društvo u kom je više od trećine stanovništva bilo nemačko, ukrajinsko ili jevrejsko. Danas je poljsko društvo jedno od etnički najhomogenijih u svetu – 98 odsto stanovništva su etnički Poljaci. Za mnoge od njih povratak etničkog diverziteta znači povratak u burno mođuratno razdoblje. Uništavanje ili progon Jevreja i Nemaca doveli su do stvaranja nacionalno osvešćene srednje klase u zemljama centralne i istočne Evrope.

Od svih činilaca koji oblikuju ponašanje centralnih i istočnih Evropljana prema migrantima i izbeglicama demografska panika je najmanje razmatrana. A ona je ključni faktor. U novijoj istoriji regiona događalo se da nacije i države atrofiraju. Tokom poslednjih četvrt veka svaki deseti građanin Bugarske otišao je da živi i radi u inostranstvu. Ljudi koji su odlazili bili su pre svega mladi. Prema projekcijama UN-a, bugarsko stanovništvo smanjiće se za 27 odsto do 2050. Male nacije imaju strah od „etničkog nestajanja“. Za njih dolazak migranata znači njihov izlazak iz istorije, a popularni argument da su ostareloj Evropi potrebni migranti samo pojačava osećanje egzistencijalne melanholije.

Ali kada se sve sabere, najjače je duboko ukorenjeno nepoverenje prema kosmopolitskom duhu. Ljudi iz tih krajeva ne veruju onima čija su srca u Parizu i Londonu, čiji je novac u Njujorku i na Kipru i čija lojalnost pripada Briselu. Nemoguće je biti kosmopolita i istovremeno „dobar“ Bugarin, Čeh, Mađar, Poljak ili Slovak. I komunizam je bio neki oblik „internacionalizma“? Nemcima kosmopolitizam pomaže da se udalje od nacističke prošlosti, a centralne i istočne Evropljane podseća na doba komunističke represije. U zapadnoj Evropi 1968. se velikim delom odnosila na solidarnost sa ostatkom sveta, a u centralnoj i istočnoj Evropi se radilo pre svega o nacionalnom buđenju.
    [...]
    Kinder Lad

Post by Kinder Lad Sat Oct 29, 2016 12:31 am

dobar dobar

_____
    alt-lib
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sat Oct 29, 2016 12:48 am

Ми смо кренули у богату, социјалдемократску, Европу благостања. У културну, слободну, образовану Европу универзитета, уметности и слободних медија. А стигли смо... у Кину.

И јесте, много тога је наша кривица, и сплет злосрећне географије и још горе историје, али то не мења базичну (плитководну) чињеницу: ми смо преварени. Нас су навукли, мангупски и кварно. Без обзира колико смо им у томе здушно помагали, без обзира на то што су у међувремену и они тамо сасвим мерљиво пропали... нас су преварили. И сад су неки јако бесни, други разочарани, трећи збуњени. А јебених је још и највише.

Европа здај!

Сада би требало преврнути ову анализу, као чарапу, и погледати колико је транзиција екс-совјетског блока заправо убрзала пропаст "оне" Европе. Мени је рецимо занимљив овај део:

U socijaldemokratskom kompromisu zapadne Evrope posle 1945. ogledao se sračunat napor „imućnih“ da kapitalizam učine legalnim u očima masovnog biračkog tela. Neuspeh centralne i istočne Evrope da uvezu zapadne društvene identitete posle Hladnog rata podseća nas i na to da su ti identiteti već bili u opadanju u posthladnoratovskoj zapadnoj Evropi. Država blagostanja i liberalna demokratija u zapadnoj Evropi nisu bile naprosto oblikovane Hladnim ratom: u jednom važnom smislu Hladni rat je bio njihov preduslov.
    Bluberi

Post by Bluberi Sat Oct 29, 2016 12:52 am

Identiteti se nisu ukapirali, a kamoli preispitali, pa se sad u postkrizno vreme svi nešto čude. O tome je ovaj tekst.
    Erős Pista

Post by Erős Pista Sat Oct 29, 2016 12:53 am

Tekst je nesunjivo dobra analiza - stavi koje je podvukao Gargantua sasvim stoje. Zaključci već malo manje. Prvo, ja se pomalo ježim na tu distinkciju između liberalizma i demokratije, ne neliberalna demokratija nije samo manje liberalna, nego i manje demokratija. Populizam nije demokratija, kao što ni šmitovska aklamacija firera na stadionu, nije demokratija, samo zato što se neka većina dera iz sveg glasa.

Za mene je ta vrsta opozicija deo problema. Druga strana tog novčića je nesrećni Vladušić, npr, ali i mnogi drugi koji o Brexit-u pričaju kao o "pobedi demokratije". Kurac moj je pobeda demokratije, referendum nije nužno izraz demokratskih ideala, jerbo "narod odlučuje". Ne njegov ishod, nego sam refenrendum ne mora da bude demokratski način odlučivanja, ako se odvija u uslovima u kojima se odvijao (u atmosferi zastrašivanja i histerije, sa političarima koji lažu o svemu, pa i sopstvenim considered pozicijama - poput Borisa Džonsona, evrofila presvučenog u evroskeptika).

Mi imamo problem ne sa sukobom demokratije (populističke) i liberalizma, nego sa krizom demokratije (ali i liberalizma, kao ideala jednakih prava) čiji je izraz i oživljavanje populizma. Ta kriza je nastala isključivanjem ogromnog dela građanstva iz bilo kakvog relevantnog odlučivanja, uticajem krupnog novca na politiku, globalizacijom kapitala koja izmiče demokratskoj kontroli, itd. Populizam jeste reakcija na sve ove procese, ali nije demokratska reakcija na njih, koliko god dobijao većinsku podršku. Demokratska reakcija je ono što Krastev pominje, ali u startu isključuje kao nerealno - mogućnost demokratske kontrole nad globalnim procesima. AKo ekonomske i ostale politike Zapada imaju direktan uticaj na živote ljudi u drugim delovima sveta, ne onda nije demokratski ograditi svoj deo i reći - e sad, aj da glasamo da ne dozvolimo nikome da uđe. Kako beše ona Ćosićeva, koju je otap voli da citira - demokratija je dobra za Srbe jer ih ima najviše.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Bluberi

Post by Bluberi Sat Oct 29, 2016 12:57 am

U svetu u kome su migracije u Evropu nova forma revolucije, evropska demokratija lako postaje kontrarevolucionarna. Neuspeh ili nedostatak volje vlasti da kontrolišu migracije postao je simbol gubitka moći građanina.
    Erős Pista

Post by Erős Pista Sat Oct 29, 2016 12:59 am

Tru det, ali posle kaže, jbg, ima i kontrevolucionarne demokratije. Ne, nema kontrarevolucionarne demokratije, tj u meri u kojoj je kontrarevolucionarna, ona i nije demokratija. Ako je pored toga što je kontrarevolucionarna, u nekom smislu i demokratija, onda to nije zbog kontrarevolucije, nego zbog nezatrtih ostataka revolucije.

_____

Bluberi

Post by Bluberi Sat Oct 29, 2016 1:02 am

Upravo o tome i govori, a da nije napisano. Previše slojeva ima i on pokušava da skine neke velove, čak više propitujući, nego što daje odgovore.
    Kinder Lad

Post by Kinder Lad Sat Oct 29, 2016 1:07 am

William Murderface wrote:Tekst je nesunjivo dobra analiza - stavi koje je podvukao Gargantua sasvim stoje. Zaključci već malo manje. Prvo, ja se pomalo ježim na tu distinkciju između liberalizma i demokratije, ne neliberalna demokratija nije samo manje liberalna, nego i manje demokratija. Populizam nije demokratija, kao što ni šmitovska aklamacija firera na stadionu, nije demokratija, samo zato što se neka većina dera iz sveg glasa.

Za mene je ta vrsta opozicija deo problema. Druga strana tog novčića je nesrećni Vladušić, npr, ali i mnogi drugi koji o Brexit-u pričaju kao o "pobedi demokratije". Kurac moj je pobeda demokratije, referendum nije nužno izraz demokratskih ideala, jerbo "narod odlučuje". Ne njegov ishod, nego sam refenrendum ne mora da bude demokratski način odlučivanja, ako se odvija u uslovima u kojima se odvijao (u atmosferi zastrašivanja i histerije, sa političarima koji lažu o svemu, pa i sopstvenim considered pozicijama - poput Borisa Džonsona, evrofila presvučenog u evroskeptika).

Mi imamo problem ne sa sukobom demokratije (populističke) i liberalizma, nego sa krizom demokratije (ali i liberalizma, kao ideala jednakih prava) čiji je izraz i oživljavanje populizma. Ta kriza je nastala isključivanjem ogromnog dela građanstva iz bilo kakvog relevantnog odlučivanja, uticajem krupnog novca na politiku, globalizacijom kapitala koja izmiče demokratskoj kontroli, itd. Populizam jeste reakcija na sve ove procese, ali nije demokratska reakcija na njih, koliko god dobijao većinsku podršku. Demokratska reakcija je ono što Krastev pominje, ali u startu isključuje kao nerealno - mogućnost demokratske kontrole nad globalnim procesima. AKo ekonomske i ostale politike Zapada imaju direktan uticaj na živote ljudi u drugim delovima sveta, ne onda nije demokratski ograditi svoj deo i reći - e sad, aj da glasamo da ne dozvolimo nikome da uđe. Kako beše ona Ćosićeva, koju je otap voli da citira - demokratija je dobra za Srbe jer ih ima najviše.

I ti si isto u pravu, ali vise vidim kao dopunu, mada ok, sasvim se slazem sa ovim da lib i dem nisu sasvim, ako su i uopste odvojivi. Ovo je tekst koji razume stvari, ali, tacno, misrise na poklic "liberalna demokratija u jednoj zemlji" (ok, kontinentu, civilizaciji, stagod). Pitanje je, zaista, potpuno otvoreno, da li je to uopste moguce, ali jednako otvoreno i sta je prava alternativa i da li je i ona uopste moguca. Drugim recima...tesko je biti pametan Peščanik - Page 12 1143415371
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sat Oct 29, 2016 1:18 am

ja u tekstu vidim da on gura svoju priču ali da obraća pažnju na "usputne" stvari, prema kojima ne nastupa nego samo klimoglavi:

Pre 10 godina mađarski filozof i bivši disident Gáspár Miklós Tamás primetio je da Prosvećenost, u kojoj je intelektualno ukorenjena ideja Evrope, zahteva univerzalno državljanstvo.[7] Ali da bi državljanstvo koje ima smisla bilo svima dostupno, mora se dogoditi jedna od ove dve stvari: ili će siromašne i nefunkcionalne zemlje postati mesta čiji građanin vredi biti ili će Evropa svima otvoriti svoje granice. Nijedno se neće dogoditi uskoro, ako se uopšte dogodi. U svetu ogromnih nejednakosti i otvorenih granica migracije su novi oblik revolucije.

da bi se, delom i radi praktičnosti, zadržao na eu:

Ali jedna stvar je jasna: evropski projekat kakav poznajemo ne može da preživi u sredini kojom dominiraju populističke vlasti. Ključno pitanje je, dakle, ko je žilaviji, EU ili ti režimi?
    Erős Pista

Post by Erős Pista Sat Oct 29, 2016 1:22 am

et Kinder

Čak iako trenutno nije moguće, ili nije realistično, to ne znači da treba da proglasimo ovo što imamo dostignućem ideala demokratije. Utopije imaju i što reko Kant, regulativnu ulogu, one nas podesćaju na nesavršenost naših dostignuća i ukazuju put ka kojem treba da idemo, pa makar u ovom trenutku i ne mogli da pođemo tim putem. To što je grožđe daleko ne znači da je kiselo.

Last edited by William Murderface on Sat Oct 29, 2016 5:14 am; edited 1 time in total

_____

Kinder Lad

Post by Kinder Lad Sat Oct 29, 2016 1:25 am

William Murderface wrote:et Kinder

Čak iako trenutno nije moguće, ili nije realistično, to ne znači da treba da proglasimo ovo što imamo dostignućem ideala demokratije. Utopije imaju i što reko Kant, regulativnu ulogu, one nas podesćaju na nesavršenost naših dostignuća i ukazuju put ka kojem treba da idemo, pa makar u ovom trenutku i ne mogli da pođemo tim putem. To što je grožđe daleko ne znači da je kiselo.

to ce sve resiti dobri stari razvoj proizvodnih snaga i odnosa. makar neko i hteo da stoji u mestu - ne moze. ali, tacno, kuda krenuti?
    Erős Pista

Post by Erős Pista Sat Oct 29, 2016 1:31 am

Gargantua wrote:ja u tekstu vidim da on gura svoju priču ali da obraća pažnju na "usputne" stvari, prema kojima ne nastupa nego samo klimoglavi:

Pre 10 godina mađarski filozof i bivši disident Gáspár Miklós Tamás primetio je da Prosvećenost, u kojoj je intelektualno ukorenjena ideja Evrope, zahteva univerzalno državljanstvo.[7] Ali da bi državljanstvo koje ima smisla bilo svima dostupno, mora se dogoditi jedna od ove dve stvari: ili će siromašne i nefunkcionalne zemlje postati mesta čiji građanin vredi biti ili će Evropa svima otvoriti svoje granice. Nijedno se neće dogoditi uskoro, ako se uopšte dogodi. U svetu ogromnih nejednakosti i otvorenih granica migracije su novi oblik revolucije.

da bi se, delom i radi praktičnosti, zadržao na eu:

Ali jedna stvar je jasna: evropski projekat kakav poznajemo ne može da preživi u sredini kojom dominiraju populističke vlasti. Ključno pitanje je, dakle, ko je žilaviji, EU ili ti režimi?

Slažem se, ali prema kojim stvarima ćemo da nastupimo, a prema kojima samo da klimoglavimo (da ih tretiramo kao datost, kao ostavljene izvan domena naše moći) takođe je politički izbor. Razumem da je njemu prvenstveni cilj analiza, ali nijedna analiza nije samo analiza. Iza svakog "Just the facts, ma'm!" pristupa, krije se i neka agenda, često upravo iza onoga što se proglašava činjenicama kao takvim (nasuprot vrednostima, projektima, planovima za delanje).

Meni je inače sve zanimljivije pitanje koje je svojevremeno postavio VIlijams - kome se obraća jedan politički tekst? Šta namerava da postigne? Kome je upućen? Koga treba da ubedi?

Recimo za ovaj Krastevljev tekst mi nije jasno kome se tačno obraća. EU birokratama? Evropskim političarima? Elektoratu? Rekao bih ovom poslednjem, ali onda jedino što ja vidim da pokušava da postigne jeste - tako je kako je, ćuti, trpi, ako možeš baš ne glasaj za kretene (mada i kreteni imaju neki legitiman interes, ali ipak, nemoj). A pitanje je koliko je  u tome ubedljiv.

Last edited by William Murderface on Sat Oct 29, 2016 1:38 am; edited 1 time in total

_____

Kinder Lad

Post by Kinder Lad Sat Oct 29, 2016 1:36 am

Mislim da je tekst najbolji u onoj analizi Ist. Evr. od 89 do danas

_____
    alt-lib
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sat Oct 29, 2016 1:37 am

Bluberi wrote:Identiteti se nisu ukapirali, a kamoli preispitali, pa se sad u postkrizno vreme svi nešto čude. O tome je ovaj tekst.
    Ма капирам ја то, и штавише подржавам, све пет. И треба да се испретресемо, док нам не дође из дупета.

Међутим - сво то наше преиспитивање неће разрешити тхе проблем. Само сам ето толико имао да кажем.
    Bluberi

Post by Bluberi Sat Oct 29, 2016 1:39 am

Naravno da neće, ali bi takva diskusija bila spuštanje na zemlju. Razgovaralo bi se o realnom, umesto o zmajevima i vukovima.
    Kinder Lad

Post by Kinder Lad Sat Oct 29, 2016 1:43 am

Da, ali sta je "realno"? Ne oponiram, samo se nadovezujem Peščanik - Page 12 1143415371 Da li je realan citav taj splet identitetskih pitanja koje definitivno ogroman broj dozivljava kao vrlo "realan" (tu ukljucujem i demografske) ili ekonomske posledice globalizacije na prvi (pa i drugi svet). Ili oba. U kakvom su medjusobnom odnosu i kakvu zajedno "realnost" kreiraju.
    Bluberi

Post by Bluberi Sat Oct 29, 2016 1:48 am

Kapiram. Za početak da vidimo šta znače te pozicije, to jest da shvatimo da neke stvari u delovima zajednice imaju maltene suprostavljeno značenje. Potisnuto svakako.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sat Oct 29, 2016 8:05 am

edit: napisao sam jedan post pun zlobe, pa ga sad editujem.

Nemamo (u nedostatku boljeg izraza) drugosrbijanski topik, pa cu postaviti ovde, podcast Milice Jovanovic , gosca Nevena Bojicic o ovogodsnjoj nagradi koja se zove po Kontantinovicu.

Moze biti zanimljivo da se cuje. Nemam nista da prokomentarisem o tome sto je receno, samo vam predocavam

https://www.mixcloud.com/FactionMix/otmica-konstantinovi%C4%87a/

Post by Sponsored content

Current date/time is Fri Nov 15, 2024 3:53 pm