William Murderface wrote:Gargantua wrote:ja u tekstu vidim da on gura svoju priču ali da obraća pažnju na "usputne" stvari, prema kojima ne nastupa nego samo klimoglavi:
da bi se, delom i radi praktičnosti, zadržao na eu:
Slažem se, ali prema kojim stvarima ćemo da nastupimo, a prema kojima samo da klimoglavimo (da ih tretiramo kao datost, kao ostavljene izvan domena naše moći) takođe je politički izbor. Razumem da je njemu prvenstveni cilj analiza, ali nijedna analiza nije samo analiza. Iza svakog "Just the facts, ma'm!" pristupa, krije se i neka agenda, često upravo iza onoga što se proglašava činjenicama kao takvim (nasuprot vrednostima, projektima, planovima za delanje).
Meni je inače sve zanimljivije pitanje koje je svojevremeno postavio VIlijams - kome se obraća jedan politički tekst? Šta namerava da postigne? Kome je upućen? Koga treba da ubedi?
Recimo za ovaj Krastevljev tekst mi nije jasno kome se tačno obraća. EU birokratama? Evropskim političarima? Elektoratu? Rekao bih ovom poslednjem, ali onda jedino što ja vidim da pokušava da postigne jeste - tako je kako je, ćuti, trpi, ako možeš baš ne glasaj za kretene (mada i kreteni imaju neki legitiman interes, ali ipak, nemoj). A pitanje je koliko je u tome ubedljiv.
s obzirom gde je tekst objavljen rekao bih da se obraća prvo akademskoj zajednici pa onda zainteresovanom delu javnosti (bili to političari, građani, štagod) koji je po pravilu mali.
ova načelna kritika teksta - nije samo šta piše nego i šta ne piše itd - je na mestu, s tim da se može relativizovati i reći (tačno) da svaki tekst pati od toga, mada da ne idemo u to.
ja prosto ne uočavam tu veličinu rupa u tekstu, argument je zavrteo oko liberalne demokratije (ja bih dodao podrazumevajući pro-kapitalistički pristup) uočavajući iskustvene razlike delova evrope (i tu je bluberi u pravu) spram življenja i očekivanja od iste. nije nam mnogo rekao o socijalnoj jednakosti tj nije je uzdigao na pijedestal iako je jasno govorio u prilog egalitarnosti, makar to bio i grublji pristup koji je kontra klasičnom desničarskom kreiranju odvojenog drugog.