zastitnik gotama wrote:et Vilijam
Mislio sam da je ocigledno da je "javna politika" sarkazam. To je budalasanje, a ne javna politika. Zato sto su oni budale. Nema on nikakakvu koncepciju srpske politike a u korelaciji sa evropskom ™ nego ponavlja frazetine, samo sto to cini vulgarnije nego Djindjic jer mu je glasac nesto gluplji.
Na to ti sam DSS ne moze odgovoriti. Evropske nadnacionalne institucije ocigledno imaju krizu legitimiteta, jer niti postoji zajednicki evropski identitet koji bi ih odrzao, niti u njih dolaze demokratski unputi. Ovo federalizovanje, bez federalizovanja nije resenje. Sa suverenistckih pozicija to je sve sto mogu da ti kazem.
Jasno ko dan , Kostunicin brat isao po selima i tuko opozicione lidere. Gluposti,.
Pa ne može to da bude "sve što imaš da kažeš". Ponavljam ono što sam ti rekao, politika nije stvar uzvišenih principa, nego delanja i odgovornosti za delanje. To što si ti suvereno ogradio svoju suverenističku pozciju, ne znači da je to zapravo ikakva politička pozicija, kao što to nije ni dociranje o krizi legitimiteta EU, itd.
Rekao si - opozicija Vučiću mora da bude i opozicija EU. Dobro, neka je tako, ali ja te onda pitam - sa kojih pozicija - ne moralističkih, nego političkih. Ukratko - šta predlažeš? Ako treba prekinuti EU integracije, treba umesto toga uraditi - šta? Reći, razvijati suverenu republiku Srbiju samostalnim snagama, nije odgovr, nego izbgavanje odgovora, fraziranje - jednako onome kad Radule kaže, ne trebaju nam ni EU ni Rusija, mi treba sami da izgradimo racionalan sistem! No shit, Sherlock, samo tolko? Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti? Ajde?
I što je najbolje, ti to sam fino prepoznaješ kod Raduleta, ali ne i kod samog sebe. Pa nije politika self-help motivacioni govor, kao što nije ni insistiranje na apstraktnim principima. To je tek stav, ali nije politika. To možda može da bude na početku neke politike, ali dalje moraš pokazati kako to nameravaš da ostvariš.
Ne odbacujem suverenističko rešenje kao nelegitimno, nego ne vidim da ono uopšte postoji kao neka živa opcija.
Već sam ti rekao da i Koštuničino povlačenje iz politike zapravo to pokazuje, i SRS-ov pretvaranje u SNS, i DSS-ovo osipanje, raspad, a možda i skori nestanak, zapravo pokazuju istu stvar - da oni nemaju pojma kako bi tako nešto moglo da izgleda. Isto može da se kaže i za lidere Brexit-a, s tim što njihovo budalisanje, iako u svakom pogledu preskupo, ipak neće dovesti UK do bankrotstva, a Srbiju odustajanje od EU hoće, i to u rekordnom roku. Mislim, možda i neće, ali onda moraš da mi kažeš, kako?
Šešelj bi bar rekao nešto u smislu okrenućemo se Rusiji. Mislim, to je lupetanje (ne zbog istrage rujofila, nego zato što Rusiju baš zabole zanaše okretanje), ali je bar neki odgovor. Koji je tvoj odgovor?