Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Crna Gora

Somlói Galuska

Crna Gora - Page 27 Empty Re: Crna Gora

Post by Somlói Galuska Tue Feb 04, 2020 7:28 pm

No Country wrote:2 Анђео:

Проблем је било какво наметање било чега, ту се слажемо. Али црногорски свакако није једини службени-дозвољени језик у Ц. Гори, колико сам имао прилике да научим из ове расправе?

Problem je što se srpski ne uči u školama nego nekakav maternji/crnogorsko-srpski/bosanski/hrvatski/whatever, teško mi je da se snađem u takvim zakukuljenim formulacijama.
    I zašto je novostvoreni jezik proglašen za zvanični, kada srpski govori više ljudi? Koja je poenta toga?
    Ferenc Puskás

Post by Ferenc Puskás Tue Feb 04, 2020 7:33 pm

@KL, rekoh šta je kriterij stabilnost, nema od toga ništa. Gleđe EU, pa taman kad Milu oslabi junačka desnica će i EU možda biti fit za proširenje.Evropski put je u debeloj magli, slabo se šta nazire.

_____
    Ha rendelkezésre áll a szükséges pénz, a vége általában jó.
    Ferenc Puskás

Post by Ferenc Puskás Tue Feb 04, 2020 7:37 pm

Ukratko Milo je idealni stabilokrat u epohi stabilokracije. Jedina stvar koja ga može ugroziti je kad bi pokazao da mu stisak nije dovoljno čvrst. Tako da bi mu i neki višak u intenzitetu represije bio prije plus nego minus.

_____
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Tue Feb 04, 2020 7:39 pm

otto katz wrote:Ukratko Milo je idealni stabilokrat u epohi stabilokracije. Jedina stvar koja ga može ugroziti je kad bi pokazao da mu stisak nije dovoljno čvrst. Tako da bi mu i neki višak u intenzitetu represije bio prije plus nego minus.

upravo
    bradilko

Post by bradilko Tue Feb 04, 2020 7:40 pm

otto katz wrote:Ukratko Milo je idealni stabilokrat u epohi stabilokracije. Jedina stvar koja ga može ugroziti je kad bi pokazao da mu stisak nije dovoljno čvrst. Tako da bi mu i neki višak u intenzitetu represije bio prije plus nego minus.

vrvatno je to tako ali mora da se buni protiv takvog satrapa. ponižavajući je taj režim. a EU samo neka gaji takve satrape širom evrope pa će se zajebati kao prošli put. ovakvi kao milo se umnožavaju kao miševi.
    Ferenc Puskás

Post by Ferenc Puskás Tue Feb 04, 2020 7:43 pm

KinderLad wrote:

upravo
    A to je loša vijest za ove demonstrante sad. Milo ih sad mjerka i vaga, čeka trenutak. Labrador će vjerovatno znati bolje, ali procjena je da se neće ići policijom na masu, nego kapilarno, kad su ljudi sami i nemoćni.

_____
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Tue Feb 04, 2020 7:47 pm

Anđe'o wrote:
    No Country wrote:2 Анђео:

Проблем је било какво наметање било чега, ту се слажемо. Али црногорски свакако није једини службени-дозвољени језик у Ц. Гори, колико сам имао прилике да научим из ове расправе?

Problem je što se srpski ne uči u školama nego nekakav maternji/crnogorsko-srpski/bosanski/hrvatski/whatever, teško mi je da se snađem u takvim zakukuljenim formulacijama.
    I zašto je novostvoreni jezik proglašen za zvanični, kada srpski govori više ljudi? Koja je poenta toga?
    Као што већ рекосмо, поента је идентитетска. Као што један нпр. Србин свој језик нипошто не жели да назове "хрватским", тако исто и Црногорац, по истом том "праву". Па онда у Србији и мали Хрвати и Бошњаци (и Црногорци, of course) уче српски у школама, и фино се разумеју са бабом и дедом, када на распусту оду у завичај. Мислим, истину да ти кажем - мени је све то једно овеће нацошко срање. То је један језик и треба да има једно име. But we jumped off that bridge long time ago. Сад је то што јесте, и сада је ту мало незгодно правити разлку између Срба и Хрвата који тобож уживају некаква "стечена права" на име језика, и Црногораца (а можда и Бошњака?) на које се иста права, због нечег, не мапирају. Јер кад почнеш да објашњаваш то нешто - онда, бојим се, потонеш у много гору ствар.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Tue Feb 04, 2020 7:47 pm

otto katz wrote:
    KinderLad wrote:

upravo
    A to je loša vijest za ove demonstrante sad. Milo ih sad mjerka i vaga, čeka trenutak. Labrador će vjerovatno znati bolje, ali procjena je da se neće ići policijom na masu, nego kapilarno, kad su ljudi sami i nemoćni.

bolje mu je da pazi sta radi. verujuce ljude (bez obzira koliko je njihova vera "duboka") koji imaju nedvosmislenu podrsku crkve u tome sto rade - to je different animal od cisto politickog protivnika. celokupno istorijsko iskustvo to govori.  clanovi samog dps koji se na ovaj ili onaj nacin bune protiv ovog zakona to takodje potvrdjuju. ovo je neizvesna bitka (koja, kazem, i dalje se moze zavrsiti nekakvim kompromisom)
    Ferenc Puskás

Post by Ferenc Puskás Tue Feb 04, 2020 7:47 pm

bradilko wrote:

vrvatno je to tako ali mora da se buni protiv takvog satrapa. ponižavajući je taj režim. a EU samo neka gaji takve satrape širom evrope pa će se zajebati kao prošli put. ovakvi kao milo se umnožavaju kao miševi.
    Šta da ti kažem, neko kaže da bez dugih cijevi nema leba, cijeli Burundi forun se s tim sprda. Vi onda hajte na parlamentarne izbore, sretno vam bilo.

_____
    Ferenc Puskás

Post by Ferenc Puskás Tue Feb 04, 2020 7:52 pm

KinderLad wrote:
    otto katz wrote:

bolje mu je da pazi sta radi. verujuce ljude (bez obzira koliko je njihova vera "duboka") koji imaju nedvosmislenu podrsku crkve u tome sto rade - to je different animal od cisto politickog protivnika. celokupno istorijsko iskustvo to govori.  clanovi samog dps koji se na ovaj ili onaj nacin bune protiv ovog zakona to takodje potvrdjuju. ovo je neizvesna bitka (koja, kazem, i dalje se moze zavrsiti nekakvim kompromisom)
    Ako Milo išta zna, onda su to ti poslovi, ni najmanje za njega ne strahujem. Cg. zgodno malena i malobrojna, identifikacija i operativna obrada najslabijih relativno jednostavna.

_____
    kondo

Post by kondo Tue Feb 04, 2020 7:58 pm

ova oklopna vozila i dzipovi koji spartaju izmedju berana niksica i podgorice, to nije opasnost za izazivanje rata? milovi su, nece na decu koja crtaju strumfove? 

a ako napadnu, imaju li se cime ovi braniti? mozda u tim krstovima i bajracima imaju ugradjene puskomitraljeze i snajpere pa mogu pripucati ako zatreba? i đeca mogu praviti avione od crteža i gađati milove u oko...?

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.

Post by beatakeshi Tue Feb 04, 2020 8:00 pm

U naoružanost u CG nemam nikakve sumnje.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Tue Feb 04, 2020 8:02 pm

Голоруки народ. Српска нејач.
    bradilko

Post by bradilko Tue Feb 04, 2020 8:05 pm

to je ovo sto kaze oto. zastrasivanje, ucene i da ceka da se smanjuje broj. posle ce poslati ovde onde svoje batinase u uniformama i naizgled ce se smiriti sve ali do prvog pokusaja otimanja neke seoske crkve a onda jovo nanovo. ovo je ipak i za mila nova
    pozicija . ispalio se ovde jako. mislim da je ovde kliknulo sve sto treba da hulja zavrsi karijeru.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Tue Feb 04, 2020 8:12 pm

Crna Gora - Page 27 EP84-afXkAYWJqZ?format=jpg&name=large
    Ferenc Puskás

Post by Ferenc Puskás Tue Feb 04, 2020 8:21 pm

1 pauza + 11 pauza + 6 po dogovoru. Ovo kao da sam im ja pravio plan akcije. Ili kakav Crnogorac.

_____
    Esterházy Márton

Post by Esterházy Márton Tue Feb 04, 2020 8:25 pm

Rani radovi 1 stabilokrate

Voli on te bitke i danas s kojima "zavrsava za sva vremena". Crna Gora - Page 27 2460015778

Last edited by Bungee jump on Tue Feb 04, 2020 8:27 pm; edited 1 time in total
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Tue Feb 04, 2020 8:26 pm

bruno sulak wrote:hajde da sumiramo: milo je namestio referendum, srbi su diskriminisani, dps je hdz.

lepo ja rekoh, da se burundi pita, vec bi kninski balvani bili postavljeni sirom crne gore, samo jos da nadjemo babica i martica tamo da malo podele oruzje iz skladista. dva miliona srpskih dobrovoljaca da odu da stite svetilje vec imamo od leskovca do pubke spke, kako objavluju vecernje novosti.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Tue Feb 04, 2020 8:28 pm

otto katz wrote:1 pauza + 11 pauza + 6 po dogovoru. Ovo kao da sam im ja pravio plan akcije. Ili kakav Crnogorac.

sta mislis ko ce litijasiti audi dzipom a ko ce guliti tabane 

Crna Gora - Page 27 3579118792
    ćaća

Post by ćaća Tue Feb 04, 2020 8:36 pm

No Country se oglasio u Anteni M

ČUVAJ SE SENJSKE RUKE!

Piše: Jovan Nikolaidis

Sve što sam, kao crnogorski pisac, dosad napisao o srpskom klerofašizmu i srbijanskom nacionalsocijalizmu, kojima ni dan-danji nisu krila potkresana, potpisao sam punim imenom. Ubrzo sam uvidio da je moja sloboda izražavanja na kušnji - učio me kolebljivi narod, puk kome pripadam, da se moram vaspitavati kako je 'zlatna neizgovorena riječ'. To se kosilo sa drugim pravilom ponašanja u mom društvenom angažovanju, stečenim od majke, takođe pripadnici crnogorskog naroda: „Ako je nepravedno, riječi ne smiješ svezati.' Draže mi bijaše da se držim materinog zavjeta, nego da pripadam sorti crnogorskih kukavica. Zbog toga sam izgubio i status i družinu. Ostao sam među rijetkima koji sve vrijeme ne kupuju ćutnji lance. Ali - zaslužio sam mjesto na kome sam danas, pa ću i dalje govoriti otvoreno, i, koliko je u mojoj moći, smisleno.

Živim među podlacima i jadovima, intelektualcima kojima je Predśednik Milo Đukanović valjao kao malo ko. Mnogi njegovi danas prežu, ćute, vire iz prikrajka, vagaju, tek šapuću, dok Milo Đukanović kreće u boj. Znam, vjerujem: On će bitku izvojevati, jer su usamljeni hrabri! Da sam kojim slučajem umro prije koju deceniju, znao ne bih koliko je među našim intelektualcima-prižmirepovima, toliko bijednika. CANU, DANU, silna 'tmuša u haruša' od nevladinih udruženja, tek pokoji povik iz Matice crnogorske - miljenice vlasti, PEN, Univerzitet, maltene svi kojima je obaveza da, na svoj, čprimjeren način, obuzdaju ludilo i stanu uz bok Crnoj Gori, Pobjedniku.  Zbog tih užirenih gadova, iza vratnica drhtavaca, gotovo tri desetljeća otvoreno govorim o svim nakaradnostima navodno junačkog naroda, i o greškama vlasti. Osobito u domenima kulture i opšte emancipacije Crnogoraca.  Danas se na Montenegrine od galame bijesnih fanatika i četnika dotle došlo, da se ne zna đe je kraj, a đe sredina klupka. Kad je počelo da se odmotava? To znamo svi: kad su pobjednici počeli da ugađaju poraženima. Čak da im se i umiljavaju... Meleoni su tome krivi.

Vjerujem vječnoj istini Ciceronove maksime: Quidquid delirant reges, plectuntur Achivi - Kad god kraljevi prave gluposti, udarce primaju Ahejci. Drugim riječima kazano: kad god vođe čine greške ispašta narod. Ono pravo koje vođe uživaju mora sobom da nosi, ništa manje, i njihova obaveza. Odgovornost vođe se vidi u (ne)zadovoljstvu naroda.

Jedan dio naroda Crne Gore je nezadovoljan. Dobrim dijelom iz neznanja i loših nakana, ali je nezadovoljstvo očito. I počesto opravdano. Stiže se do tačke kad je u pitanju opstanak Crne Gore. Ja u ostvarenje takvih zlih planova ne vjerujem. Ne može nestati nezavisna, međunarodno priznata  zemlja sada (ni ikada ubuduće), kad su sukobljene dvije struje koje su obje krive - svaka svoj grijeh nosi. Mogli smo za 14 godina od Nezavisnosti, po planu i do kraja urediti državicu, namirisati je i uljuditi na ugled Balkanu. Mi smo, međutim, krenuli u trku da postanemo - meleoneri.

I kad bi me neko pitao: što sada? lako bih našao odgovor. Ako je istinita informacija da mala Crna Gora ima skoro sedamdeset milionera (meni sumnja šapuće: ima ih, naivčino pjesnička, i više od toga broja),  kako se onda, u rušenje s jedne, i odbrani države s druge strane, javljaju samo dva milionera; zločinac Amfilohije koji bi da je sruši, i branitelj njen, Predśednik države, za koga kažu da je i on milioner.  Kud su se zametnuli ostali milioneri crnogorski? Da li su i intelektualci naši milioneri, ili su, ućutkani od milionera, ostali bez glasa. Meni je uvijek bilo lako da odaberem stranu: kao i uvijek - demokratska, multikulturalna zemlja, sa crkvom odvojenom od države, evropskog pasaporta subjekt. Crnogorski pisac, prezren od crnogorske inteligencije, jer ju je upoznao 'kao staru šesticu', opet bih pozvao svoje suvereniste, našu elitu, naše akademike, kupljene i preplaćene mudrijaše, da dignu glas, neka se i manjinski narodi dignu stavom i glasom da im je stalo do bratstva među narodima, da svi odbranimo Crnu Goru. Pa kad još jednom očuvamo domovinu od davnašnjeg zlotvora, utučemo kontrolisani haos, dovedemo u red institucije, damo znanju prednost a vrijednoći pomoć, onda ćemo s više prava napadati i onog koga pominje Ciceron. Do tada, heroj je Milo Đakonović, jer je usamljen, jer je i Ahil i Odisej ujedno, iako je milioner. A Amfilohije i njegova bratija su fariseji i, po nauku i bestiđu - bezbožnici srpske periferije, jer o hrišćanstvu znaju manje od nekoć prostog rimskog legionara.

Da pozovemo, što velite na to! i one neoporezovane meleonere,  da ne staju na vagu „ni tamo ni ovamo“. Milo Đukanović, milioner, danas je najdosljednije branilac dostojanstva i časti Crne Gore; ništa mu nisam tražio, ništa mi nije dao, a dosta mi je oduzeo, jer nije znao da oslušne glasove iza brda, ali sve to danas i sjutra značaja nema - stajem bez razmišljanja na njegovu stranu. Slutim, klimoglavaca crnogorskih mu je pun džak. Treba mu podrška slobodnih građana!  Posebno milionera koji, glasaju se tako!, drže do Crne Gore, zajedno za intelektualcima koje su, da ponovim, ućutkali ti milioneri. Odbraniti evropsku Crnu Goru, zemlju Zapadnog Balkana, od Amfilohija milionera, koji milione brani čvrstom namjerom da državu, njeno dostojanstvo i čast, uništi, građanska je obaveza.

Ne sumnjam da će pobijediti nezavisna Crna Gora! A što se milionera tiče, i ovih tamo i ovih ovamo, budući da su oni ustrojstvom državnim u mnogome amerikanizirani momci, desiće im se 'po američki': očuvaće kapital tek nakon sedam generacija, takvo je pravilo. Novac je opasna igračka, traži vanredne igrače. Svima ostalima đavo će ponijeti i pare i imetak - nisu miliona bili dostojni...

A o Bogu!? Ma on kod nas nije luk sijao, ni luk mirisao! Ako se i osvrnuo trenom na nas - čudio se našim glupostima Gospod, vidjevši da kod nas, u Njega temeljito vjerujućih, nema ni za lijek. Sve šetač do šetača, analfabete  pravoslavlja.

Crna Gora - Page 27 2304934895
    Veletin

Post by Veletin Tue Feb 04, 2020 8:40 pm

Anonymous
    Guest

Post by Guest Tue Feb 04, 2020 8:44 pm

ćaća wrote:No Country se oglasio u Anteni M
    Ти си ту, претпостављам, нашао некакву сличност са овим шта ја пишем? Care to elaborate?
    ćaća

Post by ćaća Tue Feb 04, 2020 8:46 pm

beatakeshi wrote:Meni je najzanimljivije da ova tema izaziva mnogo više reakcija na forumu nego bilo koja vezana za Srbiju.

Crna Gora - Page 27 LpcfG4b
    Esterházy Márton

Post by Esterházy Márton Tue Feb 04, 2020 8:49 pm

Pa da, to je to, i treba da niknu sahovnice po zgradama u Subotici i Somboru, jer je srpska drzava pod svoju kontrolu stavila imovinu RKC i namerava da pravi drzavnu RKC....Oh, wait...

Last edited by Bungee jump on Tue Feb 04, 2020 8:52 pm; edited 1 time in total
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Tue Feb 04, 2020 8:51 pm

a i šahovnica je bila zastava kraljevine srbije.

ne, pa teško je podneti baš toliko idiota.

Post by Sponsored content

Similar topics

-

Current date/time is Thu Nov 14, 2024 4:29 am