Јанош Винету wrote:
Каква је то држава које своје грађане ништа не пита, има вербални деликт и једини легитимитет црпи из економског и друштвеног прогреса, као кинеска диктатура?
Неолиберална?
Јанош Винету wrote:
Каква је то држава које своје грађане ништа не пита, има вербални деликт и једини легитимитет црпи из економског и друштвеног прогреса, као кинеска диктатура?
fikret hadžiabdić wrote:Tema zadnje emisije Peščanik se nadovezuje na par zadnjih postova ovde.
Slažem se sa Dubravkom da pad berlinskog zida i (ne)snalaženje ovdašnjih političkih elita nije ključni razlog raspada i ratova. Ovde je to počelo dosta ranije, poppuno autohtono i bez puno bitnih veza sa dešavanjima u ostatku Evrope i svijeta. Hronološki reda bitne okidače (one nakon Titove smrti) za ono što je uslijedilo. Kao jedan od prvih pominje pismo 21 sveštenika SPC iz '82 za koje do danas nisam ni znao.
fikret hadžiabdić wrote:Tema zadnje emisije Peščanik se nadovezuje na par zadnjih postova ovde.
Slažem se sa Dubravkom da pad berlinskog zida i (ne)snalaženje ovdašnjih političkih elita nije ključni razlog raspada i ratova. Ovde je to počelo dosta ranije, poppuno autohtono i bez puno bitnih veza sa dešavanjima u ostatku Evrope i svijeta. Hronološki reda bitne okidače (one nakon Titove smrti) za ono što je uslijedilo. Kao jedan od prvih pominje pismo 21 sveštenika SPC iz '82 za koje do danas nisam ni znao.
Mór Thököly wrote:Tesko bi se bez toga drzava raspala.
Ја бих додао да су комунисти били на позицијама моћи и видели су да се ствар распада пре него је објављено да се распада. Били су свесни тога на неки начин, били су ”инсајдери” , имали су увид и сви су хтели да оду са тог брода.Vilmos Tehenészfiú wrote:Bez pada berlinskog zida ne bi bilo visestranackih izbora. Bez visestranackih izbora ne bi ne-komunisti dosli na vlast. Bez dolasaka ne-komunista na vlast ne bi bilo referenduma Slovenije i Hrvatske za izlazak iz Jugoslavije. Da komunizam nije pao Jugosavija bi nastavila da glavinja kao sto je to radila od otprilike 1985 pa nadalje, u not good not terrible fazonu.
Зато што није имао ко да их хапси и шаље у затвор због ”вербалног деликта”. Нањушили су да могу да дигну главу, да неће бити мучени и затварани, а очигледно им је било стало да се њихов глас чује око битне државне и друштвене ствари.fikret hadžiabdić wrote:Mór Thököly wrote:Tesko bi se bez toga drzava raspala.
Naravno, ne tvrdi ni Dubravka da je pad zida beznačajan u cijeloj priči već da je ono što je dovelo do raspada i rata krenulo puno ranije i bez ikakve veze sa tim.
@delCap
Popovsko pismo je navela kao bitno jer je, ona tako kaže, to bilo prvo javno istupanje sveštenstva u kom oni traže ustavno preuređenje, odnosno prčkaju po ozbiljnim državnim temama.
Јанош Винету wrote:
Зато што није имао ко да их хапси и шаље у затвор због ”вербалног деликта”. Нањушили су да могу да дигну главу, да неће бити мучени и затварани, а очигледно им је било стало да се њихов глас чује око битне државне и друштвене ствари.
Tanja Torbarina, "Zgazimestan": Neki dan tako šetuckam Zagrebom, gradom koji ljubim i sretnem neke ljude i upoznalo me s nekim i popričali kurtoazno. Kad ono o tom tekst u Dugi. I ne bih se uopće prepoznala da pisac nije napisao da sam elegantna, lijepa i blijeda. Jerbo se ne sunčam po mitinzima. Živim nezdravo, čitajući.
Žali me pisac što sam osamljena, vidio me samu na ulici, te sam po tim crtama osamljenosti, sete, rezignacije, umora i neveselosti čista slika zlosrećne sudbine Hrvatske.
Ko god doputuje iz Beograda razočaran je što za njega ne plešem. Dođe tako taj čovjek iz kraja gdje se ljudi po ulicama kreću u grupicama po tristo-četristo hiljada ljudi i izlaze u milijunima na proplanke svježe pokošene nedozrele pšenice pa mu je, razumijem ga, sasvim nejasno da se neorganizirano, sam krećeš gradom.
I ne buljiš zažarenog pogleda u nebo, ne bi li oduševljeno mahao kakvom helikopteru. Nego buljiš u izloge. I naravno, kad čovjek dođe iz prostora gdje se ulicama pjevaju vesele pjesme Oj Vojvodo Sinđeliću i Srbija je dvaput ratovala i opet će ako bude sreće, normalno da mu svak u Zagrebu izgleda neraspjevano. Plus rezignirano i setno.
U krajevima gdje se poziva na totalnu slogu pojedinac je čudo. Eksces, čovek-žena sam na cesti, individualac, u njegovim krajevima simbol je propadanja. Jer i propadne. Nešto nezdravo. Ko je vidio ići okolo sam i mislit. Bez da ti se na licu vidi ozarenost zbog vjere u političare na vlasti.
U toj zlosrećnoj Hrvatskoj ne moraš verovati političarima. Neverovatno. Ne moraš im slati narukvice, briljantne prstene, zubno zlato i ušteđevinu. A onda sve što si im dao objaviti u novinama uz svoju sliku da te zapamte kao dobrog i njima odanog. Za svaki slučaj.
Šta o Furlan? Propustio sam.Bleeding Blitva wrote:Jooooj To zadnje podebljano u skladu s onim što i kako je pisala o Miri Furlan.
.Al inače je ona ostala zapamćena ko legendetina, evo moj stari ju neki dan s obožavanjem spominjao.
Bleeding Blitva wrote:Jooooj To zadnje podebljano u skladu s onim što i kako je pisala o Miri Furlan.
Al inače je ona ostala zapamćena ko legendetina, evo moj stari ju neki dan s obožavanjem spominjao.
Globus sam nultih čituckala tu i tamo samo zbog nje i Dežulovića. Ali ovo kako je pisala o Miri ti točno vidiš Kuljišev potpis i mentoriranje, danas vidljivo i kod Marića i kod Bujanca..samo što se ona brzo makla od te priče, od te struje, doduše Kuljiš je imao više struja, za svakog ponešto.fikret hadžiabdić wrote:Bleeding Blitva wrote:Jooooj To zadnje podebljano u skladu s onim što i kako je pisala o Miri Furlan.
Al inače je ona ostala zapamćena ko legendetina, evo moj stari ju neki dan s obožavanjem spominjao.
Krajem milenija sam desetak godina redovno čitao njene kolumne u Globusu, znam je (Jelenu Lovrić, Bakalovića i Butkovića takođe) iz tog vakta i iz tih novina. Nisam je čitao u Danasu. Dobro piše, često je prilično otrovna i čak i kad se ne slažem sa napisanim, volio sam da je čitam. Baška što je pisala dosta bolje od ostalih pobrojanih.
Zacrnio sam dio u kom poredi Srbiju i Hrvatsku '89. Otrovno i efektno, nije joj bilo teško da napisano brani ljeta '89. Druga je priča to što je samo par mjeseci kasnije i Hrvatska je ušla u kolektivizaciju.
Bleeding Blitva wrote:
Globus sam nultih čituckala tu i tamo samo zbog nje i Dežulovića. Ali ovo kako je pisala o Miri ti točno vidiš Kuljišev potpis i mentoriranje, danas vidljivo i kod Marića i kod Bujanca..samo što se ona brzo makla od te priče, od te struje, doduše Kuljiš je imao više struja, za svakog ponešto.
Erm ništa ne kužim, ovo su neke reference koje su me zaobišle Nego, Polimca nikad nisam pratila, prije ću pročitat Pavičića koji će mi spoilat sve ikad ili Jergulju koji će pasti ničice pred svakim općim mjestašcem u seriji ili filmu i onda od toga napravit žrtvu od sebefikret hadžiabdić wrote:Bleeding Blitva wrote:
Globus sam nultih čituckala tu i tamo samo zbog nje i Dežulovića. Ali ovo kako je pisala o Miri ti točno vidiš Kuljišev potpis i mentoriranje, danas vidljivo i kod Marića i kod Bujanca..samo što se ona brzo makla od te priče, od te struje, doduše Kuljiš je imao više struja, za svakog ponešto.
Meni je, osim Dežulovića i Polimca, kompletna ekipa iz tadašnjeg Globusa izgledala kao zagrebačka varijanta Kosarine žurke iz Punog meseca nad Beogradom.
Bleeding Blitva wrote:
Erm ništa ne kužim, ovo su neke reference koje su me zaobišle Nego, Polimca nikad nisam pratila, prije ću pročitat Pavičića koji će mi spoilat sve ikad ili Jergulju koji će pasti ničice pred svakim općim mjestašcem u seriji ili filmu i onda od toga napravit žrtvu od sebe
Ahahhaahhaha evo taman gledam na youtube, pa ovo je skroz Butković i njegova Plava Kamenicafikret hadžiabdić wrote:
Vampiri iz Kresojinog filma, osim krvi, ljubitelji su književnosti i kolekcionari rijetkih knjiga.
Kuljiš, Bakalović, Butković, Torbarina... svi mi se sasvim fino uklapaju na Kosarinu žurku na kraju filma
Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman istaknuo je na obilježavanju Dana hrvatske diplomacije kako bi blaženi Alojzije Stepinac trebao biti uzor kako voljeti Hrvatsku i biti spreman za žrtvu.
Grlić Radman je apostrofirao povijesnu povezanost Hrvata s Katoličkom Crkvom, istaknuvši da zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac nije prihvatio “ponudu jugokomunističke vlasti” da osnuje nacionalnu crkvu, već je “iskazao odanost Vatikanu”.
Zato je “postao žrtva montiranog jugokomunističkog procesa”, kazao je Grlić Radman u velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda.
“Neka nam on bude primjer kako se trebamo žrtvovati, biti spremni za žrtvu i voljeti svoju domovinu Hrvatsku”, poručio je hrvatski ministar vanjskih poslova.
Istaknuo je i da su Hrvati u Jugoslaviji “živjeli u stanovitom ropstvu”.
“Nisu imali svoju državu. Nisu mogli izgovarati svoju riječ jer je izgovaranje riječ Hrvat značilo opasnost”, poručio je.