Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

jugoslavija - od nemila do nedraga

паће

jugoslavija - od nemila do nedraga - Page 25 Empty Re: jugoslavija - od nemila do nedraga

Post by паће Tue 01 Sep 2020, 13:12

Daï Djakman Faré wrote:
    kolt 15 gap je tacno primer one vrste kritike koju si mogao da izvedes u jugoslaviji a npr. nisi mogao u drugim zemljama varsavskog pakta. mislim "kritike", film je provokacija samo takva, he's begging for controversy.

Пази на речи.

_____
       cousin for roasting the rakija
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    fikret selimbašić

jugoslavija - od nemila do nedraga - Page 25 Empty Re: jugoslavija - od nemila do nedraga

Post by fikret selimbašić Tue 01 Sep 2020, 13:12

Daï Djakman Faré wrote:
    fikret hadžiabdić wrote:Meni uletio kao related video, mislio sam da je doku o proizvođaču oružja Colt  jugoslavija - od nemila do nedraga - Page 25 4101625831 
    Predobro je sve, vozovi, fabrike, menza... kakve slike. Nikad do juče nisam ni čuo za ovo.
    pa to je bas jedan od najjacih nasih kratkometraznih filmova - dobio je nagradu na oberhauzenu 1971. a rezirao ga je joca jovanovic, enfant terrible domaceg crnog talasa (mlad i zdrav kao ruza), mada je kolt 16 gap vise stanoje cebic koji je je ekscentrik koji je prezahvalan za snimanje. maltene je stanoje readymade film in himself, a joca ga je samo snimio.

kolt 15 gap je tacno primer one vrste kritike koju si mogao da izvedes u jugoslaviji a npr. nisi mogao u drugim zemljama varsavskog pakta. mislim "kritike", film je provokacija samo takva, he's begging for controversy.

Meni je do juče bi nepoznat. Da li je zbog Mlad i zdrav i Colt bio skrajnut? Sotir kaže da ga je gledao na tv prije dvadesetak godina, meni se nije posrećilo ni da čujem za njega do juče. E, kad smo kod Mlad i zdrav, kažu (wiki)da nakon prikazvianja u Puli i u SKC, nije ponovo prikazan sve do FEST-a 2006. Sjećanje je varljivo ali sam spreman da sve osim vikendice i štapova za pecanje stavim na opkladu da sam ga na nekoj od televizija vidio ljeta '90. Ja sam bio sjeban posle poraza od Argentine na SP i dvadesetak dana mi se nije izlazilo napolje. Oko podne bi na drugom ili trećem programu tvb puštali domaće filmove, skoro svi su meni bili premijera. Kad se revitalizovala priča o Mlad i zdrav početkom milenija, ja sam potpuno siguran tvrdio (i još uvjek tvrdim) da sam taj film već odgledao, poznavao sam scene, temu, sve. U svakom slučaju, od juče ta dva filma smatram jednim, preplitat će mi se oba, bez obzira koji trenutno gledam jugoslavija - od nemila do nedraga - Page 25 4101625831

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Tue 01 Sep 2020, 22:29

Daï Djakman Faré

Post by Daï Djakman Faré Wed 02 Sep 2020, 00:04

паће wrote:
    Daï Djakman Faré wrote:

Пази на речи.
    ajoj da, that didn't turn up allright. no znate na sta sam hteo reci  jugoslavija - od nemila do nedraga - Page 25 4101625831

fikret hadžiabdić wrote:Meni je do juče bi nepoznat. Da li je zbog Mlad i zdrav i Colt bio skrajnut? Sotir kaže da ga je gledao na tv prije dvadesetak godina, meni se nije posrećilo ni da čujem za njega do juče. E, kad smo kod Mlad i zdrav, kažu (wiki)da nakon prikazvianja u Puli i u SKC, nije ponovo prikazan sve do FEST-a 2006. Sjećanje je varljivo ali sam spreman da sve osim vikendice i štapova za pecanje stavim na opkladu da sam ga na nekoj od televizija vidio ljeta '90. Ja sam bio sjeban posle poraza od Argentine na SP i dvadesetak dana mi se nije izlazilo napolje. Oko podne bi na drugom ili trećem programu tvb puštali domaće filmove, skoro svi su meni bili premijera. Kad se revitalizovala priča o Mlad i zdrav početkom milenija, ja sam potpuno siguran tvrdio (i još uvjek tvrdim) da sam taj film već odgledao, poznavao sam scene, temu, sve. U svakom slučaju, od juče ta dva filma smatram jednim, preplitat će mi se oba, bez obzira koji trenutno gledam jugoslavija - od nemila do nedraga - Page 25 4101625831
    ne verujem da je zbog mlad i zdrav kao ruza skrajnut kolt 15 gap. mislim da je skrajnut na konto sebe samoga.

ma da sve se mislim da su 90-ih urednici programa po malim privatnim televizijama brinuli oko autorskih prava ili da su uopste imali predstavu sta pustaju izuzev na nivou vague blurba. to je prosto bio X domaci film za koji ne treba da se placa prevodilac. uopste me ne bi cudilo da je islo a da je to nepustanje 2006 jocin marketinski stunt  jugoslavija - od nemila do nedraga - Page 25 4101625831

_____
    i would like to talk here about The Last of Us on HBO... and yeah, yeah i know.. the world is burning but lets just all sit and talk about television. again - what else are we doing with ourselves ? we are not creating any militias. but my god we still have the content. appraising content is the american modus vivendi.. that's why we are here for. to absorb the content and then render some sort of a judgment on content. because there is a buried hope that if enough people have the right opinion about the content - the content will get better which will then flow to our structures and make the world a better place
    ćaća

Post by ćaća Wed 02 Sep 2020, 00:36

Uf Stanoje Ćebić, kakva wtf knjiga za pročitati kada imaš 15 godina.
    ćaća

Post by ćaća Tue 08 Sep 2020, 14:28

jugoslavija - od nemila do nedraga - Page 25 03-r2227-mo-26754-1
    boomer crook

Post by boomer crook Tue 08 Sep 2020, 16:11

Dobar ovaj masonski trokut

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    ćaća

Post by ćaća Tue 08 Sep 2020, 16:29

jebu keve ovi slovenački ilustratori sa jugoslovenskim patritoizmom
    boomer crook

Post by boomer crook Tue 08 Sep 2020, 21:52

pa ono slavko pengov

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Tue 08 Sep 2020, 22:18

https://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=343537

Geopolitički zaokret liberalnih slovenskih krugova u Primorskoj pred Prvi svjetski rat

Sažetak
    Autor analizira pisanje primorskih slovenskih liberalnih novina u vrijeme balkanskih ratova 1912. i 1913., prikazuje geopolitičke stavove toga političkoga kruga te ga smješta u širi kontekst sukoba različitih vizija jugoslavenstva. Specifičan položaj primorskih Slovenaca i geopolitičko značenje Trsta odrazili su se na naklonjenost toga dijela Slovenaca što širemu južnoslavenskom konceptu, koji je trebao biti poluga za slovensku političku emancipaciju. Isprva se taj dio Slovenaca zauzima za ujedinjenje južnoslavenskih naroda unutar Habsburške Monarhije, no analizirano razdoblje donosi preokret koji se očituje u ispuštanju habsburškoga okvira u prvom krugu balkanskih ratova. Drugi je pak krug prouzročio isključivanje Bugarske iz južnoslavenskih koncepata, čime se dio primorskih Slovenaca priklanja užoj viziji južnoslavenske državne ideje sa Srbijom u središnjoj ulozi.

Posljedice

Drugi krug balkanskih ratova bitno je promijenio mogućnost realizacije panslavenske ideje ili bar šire južnoslavenske ideje u obliku neke nove federa-cije na Balkanu koju su priželjkivali u Edinosti. Ta su događanja posljedično reducirala pojam „jugoslavenski narod”, iz kojega su isključeni Bugari. Sloven-ski panslavisti i zagovornici najširega južnoslavenskoga koncepta odustali su od svojih ideala, no pritom nisu bili svjesni da se udaljavanjem geopolitičkoga centra priželjkivane južnoslavenske države povećava opasnost od periferizacije zapadnih primorskih krajeva. Upravo u toj činjenici, koja je trebala rezulti-rati smanjenjem vrijednosti toga područja u očima južnoslavenskih politič-kih predstavnika, Talijani su – kao primjerice iredentistički spisatelj Ruggero Fauro Timeus – vidjeli svoju priliku: „Do jučer je cilj austrijskih Slavena bio trijalizam koji je implicirao stvaranje slavenskoga kraljevstva u Austriji sastav-ljenog od Hrvatske, Dalmacije, Bosne, Kranjske i Julijske krajine. Glavni bi grad bio obavezno Trst. To je i izvor njihova angažmana, žele ga slavenizirati. Pored toga jezgra slavenske države trebala bi biti u njegovu zaleđu: bez njega i bez Istre ostala bi odrezana od mora. Ako pak tim pokrajinama dodamo Srbiju, Staru Srbiju, Sandžak, gravitacijski se centar i zemljopisno i gospodarski pomiče prema jugu. Glavni grad nove Slavije mora postati Beograd, njezine glavne luke Split i Solun. Slavenima Trst više nije potreban.”81 Srpski je uspon dakle uzrokovao upravo ono zbog čega je Edinost odbacivala ideje poput hr-vatskoga „novoga kursa” ili užega trijalizma. Interesantna je činjenica da to ovoga puta nije bio slučaj, upravo suprotno. Naime, Edinost je izdavala i časo-pis Jugoslavija, koji je promovirao pretežno srpsku ideju jugoslavenstva, a čiji je tisak u svibnju 1914. preseljen u Prag, gdje je postao glasilo Jugoslavenske na-cionalne omladine. Ipak, i među slovenskim liberalima nije postojala potpuna jednoglasnost u vezi s podupiranjem južnoslavenske državne tvorbe sa Srbijom i bez Bugarske. Postoje i primjeri, doduše rijetki, koji pokazuju da su naprimjer pojedinci u krugu goričke Soče sa zakašnjenjem ipak uvidjeli svoj položaj u južnoslavenskom kontekstu: „Događaji u Italiji pokazuju najnovije tendencije u talijanskoj politici. Ta je politika usmjerena u prvom redu protiv nas, Slo-venaca i Hrvata. [...] Italija se danas priprema za rat i zauzimanje cijele obale od izvora Soče do Boke kotorske. [...] I što je još zanimljivije, pritom računa na potporu Srbije.”82 Možemo zaključiti da su u određenom razdoblju broj-ni slovenski liberali iz Trsta i Gorice bili vjerojatno i najiskreniji zagovornici južnoslavenske državne ideje. Istina je da ih je pritom vodio motiv slovenskih interesa, no samo su rijetki izražavali distinkciju između jugoslavenstva i slo-venstva. Posljedično je i razočaranje južnoslavenskom nejedinstvenošću bilo izraženije. Najprije srpsko-hrvatski i potom srpsko-bugarski konflikti uzro-kovali su zbunjenost slovenskih liberala, što je uz nedovoljno razumijevanje geopolitičke realnosti utjecalo i na njihovu političku marginalizaciju u širem južnoslavenskom kontekstu te uz vanjske okolnosti doprinijelo i neostvarenju cilja priključenja Primorske i Trsta slovenskoj matici.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Tue 08 Sep 2020, 22:26

Ukratko - nista ne uspeva kao uspeh
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Wed 09 Sep 2020, 12:26

https://www.cambridge.org/core/journals/slavic-review/article/building-yugoslavia-in-the-sand-dalmatian-refugees-in-egypt-19441946/4088E6E6287587AC3477CB624B0E5DB2/core-reader#
    Erős Pista

Post by Erős Pista Fri 11 Sep 2020, 13:19

Pretpostavljam da je neko vec okacio na sportu, ali neka i ovde

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    ćaća

Post by ćaća Fri 11 Sep 2020, 13:46

opa

zanimljivo
    Ferenc Puskás

Post by Ferenc Puskás Fri 11 Sep 2020, 14:00

Ne mogu opisati koliko ne podnosim Bobana.

_____
    Ha rendelkezésre áll a szükséges pénz, a vége általában jó.

Post by beatakeshi Fri 11 Sep 2020, 14:08

Nisam paranoik ali ovo U...
    Sergen Yalçın

Post by Sergen Yalçın Fri 11 Sep 2020, 14:27

Ferenc Puskás wrote:Ne mogu opisati koliko ne podnosim Bobana.

+1000
    u onom dokumentarcu kad su intervjuisali tu generaciju jedini je delovao kao fanatik.

_____
    I don't have pet peeves, I have major psychotic fucking hatreds
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sat 19 Sep 2020, 18:09

Mali izvod iz debata u Skupštini Srbije 27-8. septembra 1991. (i sa zatvorene sednice) o ratu, ciljevima itd, ima svašta od all stars ekipe.

Spoiler:
    plachkica

Post by plachkica Sat 26 Sep 2020, 17:10

ne znam da li je topik odgovarajući

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/bosanski-muslimani-kao-kljucni-antifasisti-titove-jugoslavije

Bosanski muslimani kao ključni antifašisti Titove Jugoslavije
    Britanski historičar Marko Hoare u svojoj studiji dokazao centralnu ulogu bosanskih muslimana u uspjehu NOP-a.
    Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Sat 26 Sep 2020, 17:19

On kao oni matematičari što posle 100 godina dokažu teoremu. Mnogi su pokušavali, on je uspeo.

_____
    "Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."

“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
    Sotir

Post by Sotir Sat 26 Sep 2020, 21:28

Ово је старо две године. А Хоаре је и тад био ретард.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sat 26 Sep 2020, 23:08

buffalo bill wrote:Mali izvod iz debata u Skupštini Srbije 27-8. septembra 1991. (i sa zatvorene sednice) o ratu, ciljevima itd, ima svašta od all stars ekipe.

Spoiler:

Neko ce nekad napisati knjigu "Nedorasli".

Ali najveci utisak mi je, kao i tada, sto se za vrhovni politicki princip i najvecu mudrost proglasava - laz. Laz je glavna karakteristika Srbije 87. 1 Ideja vodilja.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sun 27 Sep 2020, 00:08

Ne mislim da je to tako prosto. Tu postoji sve, i struktura i uloga pojedinca, bagaž 1 "istorijskog trenutka", festival konstruktivizma (načini čitanja i upotrebe prošlosti) itd itd. Full politika.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sun 27 Sep 2020, 00:18

Sve je to politika, ali "al ce ih zajebemo" momenat je very strong with this one. Otrznjenje bi trebalo da je doslo sa sankcijama koje je EZ de facto uvela samo Srbiji i CG (i suspenzija prethodnog ugovora o saradnji) u jesen 1991, ali, avaj.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sun 27 Sep 2020, 09:58

Nije to bio taj "al će da ih zajebemo" momenat nego relativno dugo razmatrana politička opcija "šta da se radi". To je krenulo posle 14. kongresa, tu se računalo na držanje pro-jugoslovenskih elemenata (JNA pre svega) uz sebe, i želja da postoji relativno široka koalicija - što možda nije bilo mudro ali nije bilo ni nelegitimno... tu je bilo i držanje savezne administracije koliko-toliko uz sebe, a SSIP je bio "tvrđava" jugoslovenskog "legitimizma" koja je dodatno uticala na takvo formiranje mišljenja kod ostalih itd.

A podloga svega je ipak bila iskrena, jedan zavodljivi tango srpstva i jugoslovenstva koga se malo ko tada mogao tek tako otresti.

Ok, ima element "zajebaćemo" ali nije to glavno.

Post by Sponsored content

Current date/time is Fri 15 Nov 2024, 23:43