by Јанош Винету Thu Mar 05, 2020 12:40 pm
@Полип Грађани осећају одијум према Ромима, дискриминишу их али макар поштују законе државе.
Та господа грађани који осећају притисак би могли да грађански мрмљају у браду а не да пуцају у избеглице и прећутно подржавају националне патроле које им ломе коске и загорчавају живот.
Према Ромима не могу тако да се понашају, највише што могу је да их приватно опањкавају.
Ваљда су закони и норме грађанског живота ту да би се безосећајно спроводили, то је та окрутна меритократија која ваљда постоји међу грађанским светом. Имаш безброј тешких препрека, неке од њих су непремостиве ако немаш белу боју коже, али имаш наду да ако твој потомак успе у томе, добродошао, наш си.
Тако нешто постоји само у Америци (а и то је упитно).
А што се тиче тог другог питања, да сам ја Европа ја бих урадио оно што је већ било урађено 2015. Wir schaffen das. Можемо да нахранимо 500.000 Сиријских избеглица, привремено док траје рат. Ако може 500.000, може и још 100.000. Биће гадно, али шта да се раду. Биће терористичких напада, трпаћемо их по мемљивим шталама у напуштеним селима и градовима, нека буду захвални што имају живу главу. По окончању рата видећемо шта ћемо, тек то ће бити трагедија. Трпаће их једног по једног у авионе као и испоручивати Асаду као Швајцарска, или ће остати у Немачкој да живе, гледати како Турци раде, па се прилагодити. Сами ће отићи тамо где им је боље, можда и назад у Сирију, гласаће петама.
Цела Белгија функционише на том принципу па шта им фали?