"Ne treba očekivati pritisak SAD na Prištinu do okončanja izbora"
Ne treba očekivati da će SAD vršiti pritisak na Prištinu u vezi sa taksama pre okončanja izbora na Kosovu, a od buduće vladajuće koalicije zavisiće i sudbina pregovora, ocenjuje za Glas Amerike saradnik Atlantskog saveta Damir Marušić. Analizirajući posetu predsednika Srbije Americi, Marušić kaže da je dobro što je Aleksandar Vučič otvoren za pregovore i što ne prejudicira kranji ishod, ali i ističe da je pitanje hoće li moći da zadrži Moskvu dalje od pregovaračkog stola.
Saradnik Atlantskog saveta ocenjuje da je to što se sa predsednikom Srbije sastao visoki zvaničnik poput državnog sekretara SAD znak da Amerikanci Vučića vide kao partnera sa kojim mogu da reše situaciju na Kosovu.
Dalje, mislim da je vješto tempiran posjet zato jer se na Kosovu vlada danas raspala, biće novi izbori skoro, mislim da se Vučić pozicionirao na ovom putu kao partner koji čeka partnera u Prištini. I tako ga ja mislim Amerikanci sada možda vide, takve su optike."
Saradnik Atlantskog saveta smatra da SAD neće vršiti pritisak na Prištinu za vreme izbora i ističe da je važno kakva će koalicija biti formirana na Kosovu.
"Ako ima šanse da će biti koalicija koja je za pregovore, za popuštanje poreza, onda bi bilo važno da se i Brisel i Vašington izjasne da podržavaju takvu politiku", kaže Marušić i ističe da bi, u slučaju da buduća vlada Kosova ne bude naklonjena pregovorima - da postoji mogućnost da oni propadnu.
Glas Amerike: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je za Glas Amerike rekao da neće pristati na rešenje u kome Srbija ne dobija ništa, a Albanci sve, ali je nagovestio da je spreman na kompromis. Da li to znači da je na prizanje nezavisnosti Kosova ako Srbija dobije nešto zauzvrat?
Marušić: "Mislim da se normalno postavio što se toga tiče, da želi pregovarati. Za ići u pregovore ne treba se izjasniti točno koji rezultat njemu treba na kraju. To što je rekao da želi u pregovore, ali se nije točno izjasnio o tome mi se čini kao pametan položaj. U intervjuu za Glas Amerike je rekao i da mu ideja o razgraničenju nije bia prihvaćena, ali je u istom momentu rekao da je za sve otvoren, da je spreman o svemu razgovarati. I to je dobar signal jer to razgraničenje jeste jedna opcija, ali je teško kako videti da je prihvatljivo za širu regiju. A ako je otvoren za nekakve druge sporazume, to je dobar signal za budućnost".
Glas Amerike: Ni Stejt department u svom saopštenju, niti sekretar Pompeo, ni predsednik Srbije nisu kao temu razgovora pominjali Rusiju, a znamo da je Rusija ovde u Vašingtonu često glavna tema?
Marušić: Ja mislim da je dobro što se nije o tome pričalo. Treba to pocrtati to – ako bez partnera u Prištini nema nikakvog procesa, ako su Rusi pozvani da sudjeluju u pregovorima, isto neće biti procesa. Na širem Balkanu, neki u Beogradu, razmišljaju da Rusija nekako može spasiti stvari i da će se na kraju dana Moskva i Vašington nešto dogovoriti i da će onda svojim „klijentima“ isporučiti da li će biti ovako ili onako. Ali to nije realno. Mislim da je jedini način da se dogovor legitimno i trajno uspostavi je da se dve strane dogovore. Amerikanci to razumeju i mislim insistiraju na tome i ja sam uveren da i predsednik Vučić to razume. Da nema tu igre oko toga. Ako Rusi insistiraju, Vašington neće to dopustiti. I da li može predsednik Vučić da izigra situaciju da Rusi ne dođu? Ne znam. Teška je situacija, svima je jasno kakvu rolu Rusija igra u srpskoj politici, ali ako je predsednik Vučić lider koji se predstavlja da može tako nešto, on će, nadam se, izmanevrirati"
Vučićeva Srbija
- Guest
- Post n°101
Re: Vučićeva Srbija
- Guest
- Post n°102
thug twitter life vesna
Stvarno? Nismo znali. Hvala na obavestenju. Zabole nas.
— Vesna Pesic (@vestoma_Tomy) August 23, 2019
- Post n°103
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°104
ali je teško kako videti da je prihvatljivo za širu regiju
a pa onda nista...
Who cares sta misli "sira regija", ono sto je Vucicu problem je sto je Nemacka protiv toga, a problem mu je naravno i Moskva.
- Guest
- Post n°105
Ако је Вучић онакав каквим се представља??? Још је и добро прошао код Весне.ali ako je predsednik Vučić lider koji se predstavlja
- Post n°106
Zuper wrote:KinderLad wrote:Najsigurniji put u 200godisnju vladavinu Vucica je da opozicija krene da ga u tom slucaju (a to cemo da vidimo jos dal ce biti slucaj) optuzuje za izdaju i novog "Vuka Brankovica". Ako on uradi to, a oni urade ovo, nacekace se da ga skinu. Mada ni jedno ni drugo nije bas zapisano u kamenu.
Irinej da ekskomunicira Vucica - nema sanse.
A pametniji na Zapadu shvataju da je od Srbije mnogo bolje traziti da scale-down saradnju sa Rusijom nego da ulazi u NATO, jer ni ulazak u NATO nije neka mega garancija da ce uticaj Rusije biti ukinut.
Isto kao Milosevic posle RSK kada gubi lokalne izbore 1996 a on faktor mira i stabilnosti...
Mozes da povedes i dzampija da savetujete Vucica.
Ali Kindere delimicno jesi u pravu, eto ja sam tek nedavno video izvestaj treceg odeljenja db srbije-beogradska sekcija, koja kaze da je Vuksanovic 2000 bio sponzorisan spolja da obori Djindjica na stranackoj izbornoj skupstini 2000-te...
"Vučić je informisao Šešelja da je iz razgovora sa Srđom Popovićem saznao da je Đinđić imao kraći formalni razgovor sa predsednikom SAD, ali beznačajne sadržine i ocenio da će biti velika frka u DS-u, jer Slobodan Vukasanović dobija velike pare iz inostranstva kako bi na predstojećim predsedničkim izborima u DS-u pobedio Đinđića", navodi se u belešci Trećeg odeljenja Centra RDB - Beograd, od 9. februara 2000. godine, zavedene pod brojem 06444, sa oznakom "službena tajna".
Milosevic posle RSK razbija na saveznim izborima sa 1,9 miliona glasova i 64 od 108 mandata Srbije u Vecu gradjana Skupstine SRJ. Lokalni izbori po vecinskom principu su sasvim drugi par cipela, a gde je odavno apsolvirano kako su SPS-JUL izgubili dobijeno u drugom krugu.
Sve i da je papir" Resora" Predrag Popovic verno preneo, to nije analiticki izvestaj, nego rekla-kazala informacija koju je preneo neki operativac. Bas kao sto su svi znali u to vreme ko finansira Vuksu (videti pod Danko Djunic i slicni "liberali" vlasti u to vreme, Slobine kopce sa oporbom).
- Post n°107
Djambi, pukovnik ima oridjinale dokumenta. Samo vadi po potrebi.
Milosevic je najvise razbio po kosovu, tamo gde je bilo kontrole je dobio demonstracije od nekoliko meseci jer se kralo.
Milosevic je najvise razbio po kosovu, tamo gde je bilo kontrole je dobio demonstracije od nekoliko meseci jer se kralo.
- Post n°108
Zuper wrote:Djambi, pukovnik ima oridjinale dokumenta. Samo vadi po potrebi.
Taj "dokument" ima vrednost bas onakvu kako sam rekao. Nikakvu.
A sto se Slobice tice, uvek se dobro kralo na Kosovu i svuda gde se moglo, samo je cinjenica da je SPS ozbiljno tada porastao u odnosu na 1993 i republicke izbore, recimo. Uzmi lepo oridjinale dokumente pa izanaliziraj Vracar 1993 i 1996. Ili, Palilulu. Lokal nema veze sa "kontrolom", nego sa potpunim opustanjem crvene masinerije nakon saveznih i prvog kruga lokalnih izbora. Recimo, gradonacelnik Covic uzeo vise od 50% u prvom krugu u Zelezniku.U beogradu je po ukupnom broju glasova SPS imao skoro 10% vise od "Zajedno" i mnogo vise kandidata u drugom krugu.
Opozicija se stisla plus je sa dr Shaqom napravljen neformalni tal, da svako izvuce svoju stetu sa saveznih izbora. Tako su i uzeli Bgd, a on Zemun.
- Post n°109
pa pre ce preko regionalizma ova opancarska srbadija uci u evropu nego kako su to neki ovde zamislili "suverena"
zato je bitno sta region misli. disklejmer: pod region se ne misli na dodika i orbana
zato je bitno sta region misli. disklejmer: pod region se ne misli na dodika i orbana
_____
radikalni patrijarhalni feminista
smrk kod dijane hrk
- Post n°110
Mr.Pink wrote:pa pre ce preko regionalizma ova opancarska srbadija uci u evropu nego kako su to neki ovde zamislili "suverena"
Sta je region? Ex-Yu, Rumuni, Bugari i Grci ili sve ovo zajedno?
- Post n°111
banat rumunima, backa baranji, sandzak turcima, srem ustasama, jug cincarima, presevo siptarima
opancarima sta ostane
opancarima sta ostane
_____
smrk kod dijane hrk
- Post n°112
Sto nisi odmah rekao da se zajebavas
- Post n°113
mrtav sam ozbiljan
_____
smrk kod dijane hrk
- Post n°114
KinderLad wrote:ali je teško kako videti da je prihvatljivo za širu regiju
a pa onda nista...
Who cares sta misli "sira regija", ono sto je Vucicu problem je sto je Nemacka protiv toga, a problem mu je naravno i Moskva.
Grci, Bugari I Rumuni su i skoro potpisali zajednicki papir da bi videli Srbiju u EU, a AV ce toga da se seti mozda ako potpise "sporazum " sa "Pristinom".
Hrvatska bi nas videla posle toplog zeca, ali boraniju niko nista nece ni da pita naravno.
- Post n°115
kome je do suverenosti, neka ide u moskvu
_____
smrk kod dijane hrk
- Post n°116
Mr.Pink wrote:kome je do suverenosti, neka ide u moskvu
- Post n°117
Mr.Pink wrote:mrtav sam ozbiljan
Паз да не буде схваћено као "озбиљан сам, дакле мртав".
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°118
Bungee jump wrote:KinderLad wrote:
a pa onda nista...
Grci, Bugari I Rumuni su i skoro potpisali zajednicki papir da bi videli Srbiju u EU, a AV ce toga da se seti mozda ako potpise "sporazum " sa "Pristinom".
Hrvatska bi nas videla posle toplog zeca, ali boraniju niko nista nece ni da pita naravno.
Ma ok naravno, ali GR BG i RO nisu "regija"
- Guest
- Post n°120
telegraf
— Naslovne strane (@NaslovneStrane) August 23, 2019
izdanje za 24 08 2019
objavljeno 2019-08-23 21:00:10 pic.twitter.com/jXk40Z41PV
- Korisnik
- Post n°122
Vama nešto čudno kad se radi o @TomaMomirovic ?
— Ferman (@Fermantwitt) August 13, 2019
Evo, nećete više imati dilema zašto je to tako...
Jbg. linja mora da se drži.... pic.twitter.com/6FKTsTiaWb
- Guest
- Post n°123
Vučić sutra sa profesorom Radenovićem
Dvojica profesora stanuju u garsonjeri odnosno kabinetu za anatomiju pored mrtvačnice, radenović radi u podrumu a Kaldenburg na šamlici pored stolas leševima za seciranje.
Veoma su skromni i biće zadovoljni da im AV kupi po jedan rešo i laptop s dobrom grafičkom karticom.
A to citiranje liči na glasovanje za Eurosong.
Znači, nobelovce nemamo i nemamo neka članstva, šta li, i jedini kriterijum, aha Fildsova medalja je drugi po važnosti kriterijum i onda je ostala "samo" - citiranost i tu imamo dva mehra, Radenovića i Kaldenburga. A svi ostali profesori su za kurac i niko ih ne citira.AV wrote:- To je čovek kojeg je Tomislav Nikolić svojevremeno odlikovao na ponos naše države, a ja ću dati sve od sebe da za godinu dana, kada isteknu svi ti ugovori da ga vratim i da potpisuje sve svoje naučne radove za Srbiju - naveo je ranije Vučić.
Dvojica profesora stanuju u garsonjeri odnosno kabinetu za anatomiju pored mrtvačnice, radenović radi u podrumu a Kaldenburg na šamlici pored stolas leševima za seciranje.
Veoma su skromni i biće zadovoljni da im AV kupi po jedan rešo i laptop s dobrom grafičkom karticom.
A to citiranje liči na glasovanje za Eurosong.
- Guest
- Post n°124
poserem se i na šangajsku listu i na naučnu izvrsnost i na bgduni i na metriku koja stoji iza svega toga. posebno u retardiranu političko-medijsku redukciju cele te teme.