Intervjui
- Post n°153
Re: Intervjui
https://www.portalnovosti.com/boris-buden-u-zahtjevu-antivaksera-za-totalnim-slobodama-odjekuje-fasisticki-instinkt
Ja imam problem s pojmom lijevo-liberalnog jer ideološki dehistorizira naše razumijevanje političke stvarnosti. Ono što danas automatski držimo autentično lijevo-liberalnim, primjerice emancipaciju žena, njezino oslobođenje iz privatnog kaveza građanske obitelji, pravo na javni društveni život, istu plaću za isti rad, pravo na rastavu braka, na abortus, pa dekriminalizaciju homoseksualnosti i slično, sve su to sproveli boljševici još 1917.
To emancipacijsko naslijeđe ponovno je oživljeno 1968. u studentskim protestima u cijelom svijetu i nastavljeno u novim socijalnim pokretima koji su se razvili iz tih pobuna. Kada, naprotiv, danas kažemo "lijevo-liberalno" onda zapravo mislimo na ideološki amalgam između neoliberalnih politika, oslobađanja takozvane nevidljive ruke tržišta od svih društvenih ograničenja, štoviše totalnog razaranja društva s jedne strane, i s druge emancipacijskog naslijeđa originalnog boljševizma odnosno novih društvenih pokreta koji se danas pojavljuju u formi antirasizma, multikulturalizma, feminizma, LGBT prava itd. Taj amalgam realpolitički utjelovljen je u projektu Novih laburista Tonyja Blaira, odnosno u politici Billa Clintona, a američka filozofkinja Nancy Fraser naziva ga progresivnim neoliberalizmom. Za nju liberalizam i fašizam nisu međusobno suprotstavljeni, nego su dvije strane jedne te iste medalje. Za nju je liberalizam – kao neoliberalizam – partner u fašističkom zločinu. Taj lijevo-liberalni ideološki amalgam politički je slomljen 2016. porazom Hillary Clinton od strane novog desnog populizma.
_____
my goosebumps have goosebumps
- Post n°154
Fiktivni konflikt na levici između: "nasleđa izvornog boljševizma" VS "progresivni neoliberlizam" je slomljen 2016. porazom Hilary. Glava mi otiče...
_____
"Sisaj kurac, Boomere. Spletkario si i nameštao ban pa se sad izvlačiš. Radiša je format a ti si mali iskompleksirani miš. Katastrofa za Burundi čoveče.
A i deluje da te napustio drugar u odsudnom trenutku pa te spašavaju ova tovarka što vrv ni ne dismr na ribu, to joj se gadi, i ovaj južnjak koji o niškim kafanama čita na forumu. Prejaka šarža." - Monsier K.
- Post n°155
To emancipacijsko naslijeđe ponovno je oživljeno 1968. u studentskim protestima u cijelom svijetu i nastavljeno u novim socijalnim pokretima koji su se razvili iz tih pobuna. Kada, naprotiv, danas kažemo "lijevo-liberalno" onda zapravo mislimo na ideološki amalgam između neoliberalnih politika, oslobađanja takozvane nevidljive ruke tržišta od svih društvenih ograničenja, štoviše totalnog razaranja društva s jedne strane, i s druge emancipacijskog naslijeđa originalnog boljševizma odnosno novih društvenih pokreta koji se danas pojavljuju u formi antirasizma, multikulturalizma, feminizma, LGBT prava itd. Taj amalgam realpolitički utjelovljen je u projektu Novih laburista Tonyja Blaira, odnosno u politici Billa Clintona, a američka filozofkinja Nancy Fraser naziva ga progresivnim neoliberalizmom. Za nju liberalizam i fašizam nisu međusobno suprotstavljeni, nego su dvije strane jedne te iste medalje. Za nju je liberalizam – kao neoliberalizam – partner u fašističkom zločinu. Taj lijevo-liberalni ideološki amalgam politički je slomljen 2016. porazom Hillary Clinton od strane novog desnog populizma.Solus_Rex wrote:
Fiktivni konflikt na levici između: "nasleđa izvornog boljševizma" VS "progresivni neoliberlizam" je slomljen 2016. porazom Hilary. Glava mi otiče...
- Post n°156
Cek prvo mi da vidimo sta je levo-liberalno, a sta neoliberalno...
- Post n°157
Ja imam problem s pojmom lijevo-liberalnog jer ideološki dehistorizira naše razumijevanje političke stvarnosti. Ono što danas automatski držimo autentično lijevo-liberalnim, primjerice emancipaciju žena, njezino oslobođenje iz privatnog kaveza građanske obitelji, pravo na javni društveni život, istu plaću za isti rad, pravo na rastavu braka, na abortus, pa dekriminalizaciju homoseksualnosti i slično, sve su to sproveli boljševici još 1917.
- Post n°158
Pa kako su sproveli? Poveli su, al nisu sproveli. Mislim, njegov pogled je u stvari dehistorizirajući.
- Post n°159
Kako je deistorizujući kada prikazuje početak?
- Post n°160
Tako sto skace po 50 godina kao da nista nije bilo izmedju
- Post n°161
Intervju je (naročito kada je kratak), a u njemu, intervjuu, daješ neke stavove, teze, ne razrađuješ ih detaljno.
- Post n°162
Ok, ali ovako kako je receno izgleda kao da je to sve vec postignuto pa sad se ovi kite tudjim perjem. Dosta toga od tih stvari je crklo vec za Staljina i to je pravi "istorijski" pogled na stvar. Pri tom "levo-liberalno", odnosno progresivno, marksizam tesko da sasvim iskljucuje iz sebe.
- Post n°163
Možda liberalno levo sasvim ne isključuje marksizam, ali levo levo je isključivalo liberalno.
- Post n°165
Па не, то све једно друго искључује осим кад укључује, не разумем како не схватате.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°166
Solus_Rex wrote:
Mislim da njega živcira kad se koristi kišobran termin lijevo-liberali pa zato ovaj njegov rant, meni doduše zanimljiv, o anamnezi tog pojma A novinarka ga je samo pitala o strateškoj retorici desničarskih pokreta koristeći taj pojam koji ćemo svi razumit.
Valjda.
_____
my goosebumps have goosebumps
- Post n°169
bas sam i ja pomislio kako dugo nisam citao ovako dobrog i artikulisanog budena. hladni rat mu prija.
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°170
Ne slazem se - ali sa toliko toga da nema sanse ni da pisem a nije ni bitno...
pri samom kraju je jako dobar
pri samom kraju je jako dobar
- Post n°171
budenova opšta mesta, čovek od rata u SRJ govori isto
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°172
Mislim, u sustini je vise lenjinista nego trockista i...to ne volem.
Ali ima tu jos stvari koje otkrivaju nerazumevanje Zapada, pa cak i istorije zapadne Evrope. Nema veze gde ko zivi. Mnogi koji su formativne godine proveli po istocnim Evropama, a u Jugoslaviji pogotovu uopste nekako kao da ne umeju da razmisljaju izvan dijalektickog materijalizma sve i da su prokapitalististicki nastrojeni nacionalisti na primer.
Ali mrzi me sad da ulazim dublje.
Ali ima tu jos stvari koje otkrivaju nerazumevanje Zapada, pa cak i istorije zapadne Evrope. Nema veze gde ko zivi. Mnogi koji su formativne godine proveli po istocnim Evropama, a u Jugoslaviji pogotovu uopste nekako kao da ne umeju da razmisljaju izvan dijalektickog materijalizma sve i da su prokapitalististicki nastrojeni nacionalisti na primer.
Ali mrzi me sad da ulazim dublje.
- Post n°174
beatakeshi wrote:Buđen.
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Guest
- Post n°175
Odličan Buden ali onaj deo sa otporašima i obojenim revolucijama mu je vrlo loš, po to mišljenje mogu i pred dragstor.