Oklevetani rat: Crnjanski vs Krleža - čitaonica
- Guest
U, ovo je odlična tema, od prve dve stranice sam napravio odličan kečap, dodao sam pektin iz jabuka u vidu želaa i sada se unapred sladim jesenjim picama i testeninama. Ovo je baš đusi, Krleža udario na Crnjanskog, imao je i rašta, a šta je sve pričao o Dučićevom Blagu cara Radovana. Imam heretičko mišljenje u tom smislu, naime da je Blago cara Radovana neloša knjiga, ali ovde samo za početak, ubaio bih momenat kurca. Naime, Crnjanski je imao veliki kurac, mnogo veliki, takoreći kurčinu. Kao Andrija maurović, i glavni zamajac te 2španske generacije" (iako nisu svi zapalili za Španiju kao Hemingvej, koji je inalče takođe imao veliki kurac), bio je kurac. Kada je sredinom 80ih u Politici objavljena korespondencija Crnjanskog s nekim mutnim tipovima, vaginalsna sizuacija jedne naše umetnice se našla na tabloidnum udaru: Crnjanskijeve reči "imao je veliki ud pa ju je povredio", nagnale su Olgu Božičković da pošizi i reaguje "ja kao žena to ne mogu da čitam!" Crnjanskog je vazda bio u teranju, i depresija ga je sjebala tek kada je dole načisto propao. Njegova najbolja dela nosila je "sperma u krvi", kak oreče jedan njegov vršnjak, takođe matora odrtina i jebač. A, s duge strane, Krle je imao prcoljak od kurčića i imao je lažnu ženu da prikrije da ga to i n zenaima previše, njegov orgazam je dolazio kroz bijice reči. (Zato je svoju ljubavnu priču romantizovao.) Ovo je bio sukob salonskog komunjare i salonskog fašonje, tako sam mislio nekada, ali pokušaću da osvežim stajalište. super tema. Šta super, zuper.
Vratio sam se malo čitanju na ove teme. Čitam neke nove radove na temu Crnjanskog, ima i o ideologiji, o ovom eseju i polemici... Neverovatno kako su svi, ali SVI koji u Srbiji pišu o ovome potpuno uronjeni u ideologiju i koliko ne mogu da se odmaknu od opštemestašenja. Čak i kad nisu otvoreno lomparovski na "srpskom stanovištu", opet brane Crnjanskog kao iskrenog patriotu i pljuckaju na "salonske komuniste" koji su ga kritikovali. Ali što je najgore, sve se to radi u prolazu, nije to teza koju brane (što bi bilo sasvim legitimno), nego se to naprosto konstatuje kao opštepoznata činjenica.
Ma nema kurca od naših srbista. Te fakultete treba preorati.
Ma nema kurca od naših srbista. Te fakultete treba preorati.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
Ali zato Marko Ristić u Tri mrtva pesnika, sjajan, vrcav, ubedljiv, svež, ma sve je sjajno. Kao da piše o ovim Vučićevim pizdunima.
Treba li da napomenem da sve ove vedete crnjanskologije (inače, po pravilu žene), moraju da ga šutnu u prolazu kao "ideološki ostrašćenog"? Mislim, on je to možda i bio, ali kritika Crnjanskog mu nije takva i stoji bez ikakve ideološke potpore. Kakve guske, jbt, evo opet sam se iznervirao, nek mi se ne zameri na seksizmu.
Treba li da napomenem da sve ove vedete crnjanskologije (inače, po pravilu žene), moraju da ga šutnu u prolazu kao "ideološki ostrašćenog"? Mislim, on je to možda i bio, ali kritika Crnjanskog mu nije takva i stoji bez ikakve ideološke potpore. Kakve guske, jbt, evo opet sam se iznervirao, nek mi se ne zameri na seksizmu.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
jos gore kada ostanu nasamo kao cinjenicu prihvataju da je ristic jedan ljubomorni peder.
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
Erős Pista wrote:R.I.P. Olivera Milosavljević
Tri lica jednog pisca: Crnjanski i fašizam 2007-1967-1937
Vidi bogati, Crnjanski pisao o Putinovom napadu na Ukrajinu jos pre 80 i kusur godina...
Na početku našeg doba, kaže Crnjanski, bila je "na jednoj strani siromašna Srbija, na drugoj rulja protivnika koja se cereka".
"The Empire of Revenge"
Malo je ovo heavy iz perspektive 2022/23...
Edit: e da, Sorel je jedan od oceva, da ne kazem otaca fasizma, nikad nisam imao dileme oko toga
Edit: e da, Sorel je jedan od oceva, da ne kazem otaca fasizma, nikad nisam imao dileme oko toga
Upravo sam konstatovao jedan zanimljiv detalj. Crnjanski u svom tekstu proziva Remarka za pAciFiStičKu ProPaGanDu u trenutku kada je ovaj već na udaru nacističkih cenzora. Kakva pizda.
On 10 May 1933, at the initiative of the Nazi propaganda minister Joseph Goebbels, Remarque's writing was publicly declared as "unpatriotic" and was banned in Germany. Copies were removed from all libraries and restricted from being sold or published anywhere in the country.
Last edited by Erős Pista on Wed Jan 11, 2023 2:16 pm; edited 1 time in total
_____
Poslušao sad ponovo i Lompara. Još gori utisak nego prošli put. Prevarant i falsifikator.
_____
E, kako se u Embahadama odrekao nacionalizma?
To nisam citao od njega (a trebalo je)
To nisam citao od njega (a trebalo je)
Pa kaze na vise mesta nesto tipa: "Ja sam u to vreme na sve gledao sa nacionalistickog stanovista (to vise nije moje stanoviste)."
_____
Aha.
Uh, al se odrekao
Uh, al se odrekao
Pa u skladu sa sopst. moguc.
_____
Pa da, vrv
Ja stvarno mislim da se naprosto ohladio. On je bio limena furuna.
_____
Nastavljam da rovarim po toerijskoj građi na ovu temu i sve je gore i gore. Sad sam našao neku baš skorašnju disertaciju, čiji autor tvrdi da Crnjanski nije fašista, da su mu komunjare to podmentule, a da se on samo zalagao za mir (doduše, onaj Hitlerov).
Neverovatni likovi. Neverovatni.
Neverovatni likovi. Neverovatni.
_____
Mór Thököly wrote:Erős Pista wrote:R.I.P. Olivera Milosavljević
Tri lica jednog pisca: Crnjanski i fašizam 2007-1967-1937
Vidi bogati, Crnjanski pisao o Putinovom napadu na Ukrajinu jos pre 80 i kusur godina...
Pročitao sam detaljno Oliverin tekst i odslušao predavanje i apsolutno si u pravu. Neverovatno je koliko to liči na ono što sad slušamoi čitamo od Antonića i ekipe. Prvo, neće napasti, onda kad napadne, pa morao je šta sad, ali on ipak iskreno želi mir, oni drugi mu ne daju...
_____
Ma da
Sto nam govori ponesto i o jednoj i drugoj stvari...
Sto nam govori ponesto i o jednoj i drugoj stvari...
- Guest
Od početka se krstim zbog toga, koliko je slična retorika. Pretpostavljam da je u pitanju jedini način da se u savremeno doba opravda teritorijalna agresija, da apsolutno ne postoji drugi retorički trik nego da agresora proglasiš mirotvorcem koji radi ono što mora. (Ranije si mogao da kažeš "nama trebaju prekomorski posedi na polzu vladara Kastilje i Aragona i njihovih vernih podanika, te ćemo ih u slavu Boga uzeti i poharati").
U suštini isto, palež i grabež, ali se bar ne uspijaju i prenemažu.
Cousin Billy wrote:Od početka se krstim