by Guest Wed Aug 07, 2019 3:30 pm
ugovori wrote:U ugovoru s klubovima postoji i jedan krajnje neuobičajen član. Naime, u njemu se navodi da klub – potpisnik ugovora ima obavezu da „putem sredstava javnog informisanja (dnevne novine, TV, konferencije za štampu i dr) jasno i nedvosmisleno izraze zahvalnost i Vladi Republike Srbije i Vaterpolo savezu Srbije za dodeljenu finansijsku pomoć, te da o istom dostave dokaz Savezu u roku od sedam dana“.
Na pitanje ko je tražio da se klubovi ugovorom obavežu da se zahvaljuju Vladi Srbije, koja ih je novcem građana Srbije finansijski pomogla, Jelenić navodi da je on to lično stavio u ugovor.
„U svim ugovorima postoje prava i obaveze ugovornih strana, a ovo je jedna od obaveza. Kad vam neko da čašu vode, vi mu se zahvalite“, odgovara on.
To bi trebalo da važi i u slučaju korupcije i nameštanja tendera i klijentelističkih ja-tebi-ti-meni aranžmana, kao i u slučajevima vrnjačkobanjskih hotele "Tonanti" i "Fontana": da se kumašini, gangsteri, reketaši, protekcionisani i favorizovani lepo zahvale državi na pomoći i vezama.
Ono, sad, jeste da traženje zahvalnodti nije lepo, to nije ni hrišćanski (ima u Bibliji nekoliko opasnih pričica o tome šta se događa ljudima koji daruju s ciljem da nešto dobiju zauzvrat), ali kod nas je crkva odvojena od države.
Ček, ček... da li je?
Kako god, davanje bi trebalo da bude najveća radost darodavcu, a on ako se uznese u tome i postane ohol i ako to želi da naplati - moralno ili u naturi ili u novcu ili u vidu zahvalnsoti - onda je dobro delo spiskano.
U stvari, to važi za ove vaterpoliste i sposrtiste, a što se tiče gangstera, građevinske mafije, klijentelističkih veza i tako dalje, oni su ionako krimosi - e oni neka se zahvale! Tu može.
Edit: na samo da sam ispravio milion i osamsto hiljada tipfelera, već sam se setio i jedne crtice Radoja Domanovića o zahvalnosti...
Last edited by kud_genijalci on Wed Aug 07, 2019 4:05 pm; edited 1 time in total (Reason for editing : milion i osatso hiljada fipletera)