pa neki lik se ispisao po grobu arkanovom I to ima ihaha
Vučićeva Srbija
- Post n°751
Re: Vučićeva Srbija
a to sa igranjem po grobovima je vec vidjeno
_____
radikalni patrijarhalni feminista
smrk kod dijane hrk
- Guest
- Post n°752
sviđa mi se postavka
...
Kako nam se ovo (još jednom) dogodilo? – pitanje je za svakoga izvan klijentelističke mreže SNS-a. Klijentela ima odgovor – od golog opstanka do sebične dobrobiti u uživanju privilegija. Zašto su, međutim, pristanak dali ostali, a još ih ima uprkos naporima koruptivnog režima da u mrežu uhvati što više podanika?
SNS je revolucionarna stranka. Ona društvo i državu menja iz temelja. Iako u rečniku stoji da je revolucija „brzi peobražaj jedne preživele društveno-ekonomske formacije u drugu“, pa uz tu drugu dodaje i odrednicu – „obično napredniju“, znamo da nije tako: druga polovina 20. veka i početak 21. pokazali su da prethodne formacije ne moraju nužno biti „preživele“, kao što ni nove ne samo da nisu „obično naprednije“ nego naprotiv, najčešće nisu „napredne“ (iako mogu biti „naprednjačke“).
Jedino što u definiciji ne treba menjati tiče se načina preobražaja – on uvek ide „nasilnim putem“.
Pogledajmo sada „naprednjačku“ revoluciju u Srbiji u svetlu nešto primerenije definicije da je revolucija – brzi preobražaj jedne društveno-ekonomske formacije u drugu nasilnim putem. Imamo tri elementa definicije – prethodna formacija, nova formacija i nasilje.
1. Prethodna formacija bila je demokratija u nastajanju. Zajedno sa tržištem u nastajanju. I prethodna formacija rezultat je revolucionarnog pokušaja da se izađe iz zločinačke društveno-ekonomske (i vojne) formacije iz devedesetih. Manjak volje i resursa da se država i društvo promene iz temelja pripremili su revolucionarni obrat iz 2012. O prethodnoj formaciji treba reći još i to da je po mnogo čemu bila bliska optimizmu iz rečnika.
2. SNS je antisistemska i antidemokratska politička snaga. Antisistemska u tom smislu što njeni protagonisti veruju da pravo, procedure i institucije (u šmitovskom smislu) nisu obavezujući za posednika moći. Antidemokratska – jer posednik moći ne podnosi pluralizam: politički, društveni, ekonomski. Antisistemska i antidemokratska nastrojenja SNS-a osnova su za novu društveno-ekonomsku formaciju. Srbija više nema ni pravosuđe, ni parlament. Ima samo vaninstitucionalnu izvršnu vlast, koja ne priznaje podelu vlasti i kontrolu nad sobom. Od 2012. Srbija ne ispunjava uslove za fer i demokratske izbore.
A nema ni tržište. Da se sad ne upuštamo u analizu „ideal-tipskih“ modela tržišta i odnosa države prema tržištu. Ne postoje ni slobodno tržište ni tržište bez države kao njegovog garanta. Kada se danas za Srbiju kaže da nema slobodno tržište, već dirigovano i dogovorno, ne misli se na „ideal-tipske“ modele povezane sa tim terminima. Naprotiv, to treba čitati doslovno – ekonomski život vodi se u skladu sa dogovorima na „vrhu“ države i njime se diriguje sa tog „vrha“. Nema ni ponude ni potražnje, ni planiranja, postoje isključivo goli sebični interesi „vrha“.
3. Opisati stanje u Srbiji kao revolucionarno nasilje može zaličiti na preterivanje. Ipak, mi živimo u revolucionarnom nasilju. Iz dva razloga to nasilje nije očiglednije (kao što ni državni udari više nisu očigledni) – prvo, navikli smo da pod nasiljem podrazumevamo oružano nasilje, ali ima nasilja i bez potezanja oružja (iako mu i tada upotreba sile uvek stoji u zaleđu); drugo, prethodna formacija nije se dovoljno učvrstila da bi njena promena zahtevala više golog nasilja (što nikako ne znači da manje nasilja obavezno ide s manje korenitim promenama).
Shvatiti nasilje isključivo kao uklanjanje važnih aktera i oslonaca prethodne formacije (ili, kako to Vesić kaže za novi statut Beograda – „Menjanje ovog Statuta je menjanje poslednjeg relikta Dragana Đilasa“), bilo bi iz osnova pogrešno. Svaka formacija zasniva se pre svega na manje ili više institucionalizovanim svakodnevnim rutinama i zdravom razumu. Ako se hoće srušiti jedna formacija i umesto nje postaviti druga, nije dovoljno, a nije ni nužno ukloniti sve aktere koji otelovljuju stari režim. Naprotiv, neophodno je izmeniti svakodnevne rutine i uspostaviti novi „zdrav razum“. Samo formacija uvrežena u svakodnevnim navikama i zdravom razumu podanika ima šansu da se održi.
Srbija se od 2017. naovamo nalazi upravo u revolucionarnoj fazi u kojoj se kao zdravorazumski nastoje ustanoviti novi načini razmišljanja, bez obzira što su redom svi apsurdni sa stanovišta zdrave pameti (takozvani zdrav razum i zdrava pamet nisu isto). Kada Vučić kaže da škola nije bitna te da njegovi saradnici sa lažnim diplomama, to jest bez škole, znaju mnogo više od školovanih osoba – to je pokušaj da se formira novi zdrav razum. Iz ugla zdrave pameti, apsurdno je tvrditi da ljudi bez škole znaju više, ne zato što to nije moguće (naravno da jeste, ali i ako je moguće, to nije pravilo), već zato što iz toga sledi da su škole nebitne i da ih treba ukinuti. Ko god predlaže ukidanje škola, mora izneti i predlog alternativnog prenošenja znanja i njegove overe. Vučić to ne radi, što njegove izjave čini još besmislenijim, iako se on svim silama trudi da ih podanicima nametne kao zdrav razum.
Svakodnevne rutine, pak, menjaju se fizičkim razaranjem postojećeg okruženja. Primer je Beograd (ili Niš, svejedno): grad je razoren, što njegove žitelje tera da menjaju svoje svakodnevne rutine i iz dana u dan se prilagođavaju novim okolnostima. Pritom su te okolnosti za njih nepredvidive. Tako i život uopšte postaje nepredvidiv, a žitelji bez (naučenih) načina da sa tom nepredvidivošću izađu na kraj: iskustvo stečeno u fizičkom okruženju, na čiju se trajnost računalo, više im nije ni od kakve koristi. S dobrim razlozima zaokupljeni sami sobom, lišeni sigurnosti ustaljenih navika koje se više ne mogu realizovati, oni postaju ranjivi na ucene i pretnje (posednika moći) te nezainteresovani za ono što bismo nazvali opštim dobrom, iako se baš opšte dobro našlo na udaru nove formacije.
...
https://pescanik.net/poslednji-relikti-pameti/
- Guest
- Post n°753
+1, kad sam čitao pomislio sam baš da je upotrebljivo kao okvir za razmišljanje o svemu što se događa pod ovim režimom, a čega se nakupilo toliko da nije uvek lako obuhvatiti u celini.
- Post n°754
sta ima da se sad tu razmislja, sve je jasno
to ujedno znaci i da najveci kontrarevolucionarni potencijal u srbiji sedi na burundiju
ne znam da li je to za zaljenje ili radovanje
to ujedno znaci i da najveci kontrarevolucionarni potencijal u srbiji sedi na burundiju
ne znam da li je to za zaljenje ili radovanje
_____
smrk kod dijane hrk
- Guest
- Post n°755
Interesantno je da premoćni organizatori jučerašnjeg skupa na FPN za 7 godina medijskog mraka, premlaćivanja opozicije, kupovanja glasova, nisu našli za shodno da naprave slični okrugli sto. "Dijalog" se sada pravi hitno zbog pretnje bojkotom i spašavanja legitimiteta vlasti 1/2
— Vladimir Todorić (@VladimirTodoric) July 31, 2019
Legitimitet vlasti koji se spašava je samo i jedino potreban radi postizanja onoga što je jedino bitno organizatorima skupa: potpisivanja "sveobuhvatnog" sporazuma sa Kosovom 2/2
— Vladimir Todorić (@VladimirTodoric) July 31, 2019
- Post n°756
Well, duh.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°757
dolazi im iz dupeta u glavu, citaju burundi
_____
smrk kod dijane hrk
- Post n°758
Svidja mi se kako Ilić razmišlja, mada ja ne bih davao takav ogroman "istoriosofski" značaj ovoj vlasti.
- Guest
- Post n°759
СНС није револуционарна него контрареволуционарна, а није ни странка. Него укупност, т.ј. онај конструкт који у једнопартијском систему замењује странке, а погрешно се назива Партијом, јер више није део, него постаје једини политички актер, репрезент целине. Бољи назив би био Српска Напредњачка Заједница. Наравно, ова саборност је тоталитарна, јер каква друга и може да буде. Штапови се увезују заједно из увек истих разлога. Наравно, све то је праћено уништавањем институција и политичког процеса, укидањем свих структура између народа и Вође, нестанком свих других опција са сцене, контролом информација/ масовном производњом лажи, општом некомпетенцијом и корупцијом, итд.
- Post n°760
СНЗ није лоше, то З онако хадезеовски звучи .
Оно Н ми мало боде очи, увек морам да се присетим да они имајусвоје вођино мишљење о томе на коју страну је напред. СВЗ можда, Српска Властохлепна Заједњица?
Оно Н ми мало боде очи, увек морам да се присетим да они имају
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°761
Srpska Nedemokratska Zajednica
To mu onako dodje zbirni naziv za ovu celu vlast
To mu onako dodje zbirni naziv za ovu celu vlast
- Guest
- Post n°762
"Moram da ne znam"
— Sajam Ludaka (@BoraKonj) July 31, 2019
Biće još 4 sastanka. Lepo, lepo pic.twitter.com/tPU7G8fM0q
- Post n°763
Apsolutno verujem da ne zna dok ne dobije mišljenje
Mada realno su sastanci sa Nebojšom iz Beograda i Đukizonom na višem nivou. Objektivno
Mada realno su sastanci sa Nebojšom iz Beograda i Đukizonom na višem nivou. Objektivno
- Post n°764
Naravno da jesu.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°765
jel jos nekome cudno sto ni kljakavi twiter srbije ni nagrada mupa od pola miliona nisu uspeli da identifikuju coveka koji je prilazio zeni predraga malog?
_____
Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
Jedini proleter Burundija
Pristalica krvne osvete
- Guest
- Post n°766
ne naročito. tviter je kljakav a policiji se ionako ne pronalazi, ceo taj igrokaz je služio samo tome da se skrene priča sa Pmalog.
- Post n°767
pa da, al 500 hiljada je previse primamljiva suma za malu srbiju, msm ja bih prvi trcao da ih uzmem
_____
Pristalica krvne osvete
- Guest
- Post n°768
mož biti, ali računam daće pare samo ako im je stalo da ga pronađu.
btw, nije bilo nikakvog ozbiljnog demantija krikove priče o malom bratu, jelda? mislim, ništa drugo osim krik je tabloid koji uvek laže?
btw, nije bilo nikakvog ozbiljnog demantija krikove priče o malom bratu, jelda? mislim, ništa drugo osim krik je tabloid koji uvek laže?
- Guest
- Post n°769
a) taj čovek sa snimka je provokator udbe
b) tal se sastoji u ovome: hajde oladite s P. Malijem a mi ćemo ustupke
c)krik je navučen
b) tal se sastoji u ovome: hajde oladite s P. Malijem a mi ćemo ustupke
c)krik je navučen
- Post n°770
Вучића све више ценим јер је деконструисао 5.октобарски духовнољотићевски наратив, растурио га на парчиће, да се више никад не састави. У том смислу Луцидни Вучић јесте тихи револуционар. Сад смо привредно, војно, инфраструктурно и што је јако важно, ДУХОВНО, стабилна земља. Имамо и економски и духовни суфицит. Почео је са Максом Вебером, али он сам је унео нови дух, нову веру. Једног дана писаће се књиге "Вучићев дух и препород Србије".
- Post n°772
Дајте иглу.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°774
Ma da, al opet mi je neverovatno sve to, da ponudis cetri iljade evra za info o nekom nebitnom liku i da u ovako malom selu poput srbije lik ostane misterijaDjamolidine Abdoujaparov wrote:mož biti, ali računam daće pare samo ako im je stalo da ga pronađu.
_____
Pristalica krvne osvete
- Post n°775
Sto ne znaci da 4 iljade nisu isplacene
_____
★
Uprava napolje!