ali to je celozivotni proces jer je toliko vrsta a mnoge imaju razne boje i oblike u okviru iste vrste..i tako..
Gljive
- Post n°376
Re: Gljive
ja sam imala srece da skoro dve godine na terenu ucim od dva najbolja gljivara..ne beraca nego gljivara koji vole sve gljive i sve traze,istrazuju,uce..raazne vrste,latinski nazivi i sl...pa i od drugih kad sam se uclanila u Gljivarsko Drustvo Novi Sad..
ali to je celozivotni proces jer je toliko vrsta a mnoge imaju razne boje i oblike u okviru iste vrste..i tako..
- Post n°377
plavaivy wrote:ja sam imala srece da skoro dve godine na terenu ucim od dva najbolja gljivara..ne beraca nego gljivara koji vole sve gljive i sve traze,istrazuju,uce..raazne vrste,latinski nazivi i sl...pa i od drugih kad sam se uclanila u Gljivarsko Drustvo Novi Sad..
Kapetane, ovo je istina. Ako kreneš u gljivarenje, računaj kao da tek počinješ sa pecanjem npr. imaš pet-šest godina i rođak ti na ljeskov štap veže par metara najlona i udicu i ti na rječici na to loviš svoju prvu ribu u životu.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°378
Kačkavalj na udicu i zabaciš 15, 20 metara od obale, orada od kilo do dva. Gotovo.
edit: Da ne bude nesporazuma - poredite pecanje, gde ako ništa ne uloviš, bar nahraniš ribe i gljivarenje gde umreš kad pogrešiš. Niđe veze.
edit: Da ne bude nesporazuma - poredite pecanje, gde ako ništa ne uloviš, bar nahraniš ribe i gljivarenje gde umreš kad pogrešiš. Niđe veze.
_____
Sweet and Tender Hooligan
- Post n°380
Maa, ionako sam retko u prlici, pa eto radoznao sam
- Post n°381
Notxor wrote:Kačkavalj na udicu i zabaciš 15, 20 metara od obale, orada od kilo do dva. Gotovo.
Ne, kapetan zna šta je pecanje, pisao je o tome, zbog toga sam to potegao da naglasim početništvo.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°382
- Post n°384
Моја госпоја се нешто занима за гљиве, па мало прати стручне видоје на јућубету... како се зову те, пухаче или тако некако? То треба да се бере док је чврсто?
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°385
dzinovska puhara ..da, bere se dok je meso unutra belo
- Post n°386
wow!
_____
most of us probably not getting better
but not getting better together
- Post n°388
- Post n°391
Te, kao i još dosta vrsta jestivih, kod mene zovu gujine gljive
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°392
sto?
inace sam upala u pakao dehidratora ...berem i susim sve sto stignem u vecim kolicinama nego sto bih inace..pakao..
inace sam upala u pakao dehidratora ...berem i susim sve sto stignem u vecim kolicinama nego sto bih inace..pakao..
- Post n°393
Нама сушилица ради сваки дан, а нисмо гљивари. Мада, госпоју баш занима, ал' срећом нема баш неких налазишта у близини.
_____
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°394
plavaivy wrote:sto?
Većina ljudi se vrti na sedam-osam vrsta gljiva koje koristi za jelo. Sve ostalo, otrovne ili jestive od kojih zaziru, nazivaju gujinim, guja=otrovnica, isti izraz koristi i za razne bobice.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°395
fikret selimbašić wrote:
koje koristi za jelo.
Мислио си на „које једе“. И прибор за јело се користи за јело иако није за јело.
_____
- Post n°396
fikret selimbašić wrote:plavaivy wrote:sto?
Većina ljudi se vrti na sedam-osam vrsta gljiva koje koristi za jelo. Sve ostalo, otrovne ili jestive od kojih zaziru, nazivaju gujinim, guja=otrovnica, isti izraz koristi i za razne bobice.
a to...pa crne trube su bas karakteristicne i lake za nauciti
- Post n°397
паће wrote:fikret selimbašić wrote:
koje koristi za jelo.
Мислио си на „које једе“. И прибор за јело се користи за јело иако није за јело.
Drugačije je izgledalo u prvoj verziji ali zabrljah sa editovanjem pa ispade tako.
plavaivy wrote:
a to...pa crne trube su bas karakteristicne i lake za nauciti
Tuzlanki KBC je i u jugoslovenska vremena imao poseban odjel u crnoj hronici kad krene sezona gljiva. Novine su pisale dnevne i sedmične izvještaje koliko je otrovanih zaglavilo na Gradini. Većinom su to bila porodična trovanja i sedmično je znalo i dvadeset + novootrovanih da bude primljeno na liječenje.
Najčešće bi se trovali dvojnicama a nakon toga se zazire i od origanala. Iskustva sa trovanjem su uglavnom zajebana i većina koji su kroz to prošli zazire od ponovng eksperimentianja. Mnogi odustanu i od gljiva iz uzgoja, šampinjona ili bukovača.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°398
Штоно кажу, кога змија уједе, и у ладан јогурт дува.
_____
- Post n°399
fikret selimbašić wrote:
Tuzlanki KBC je i u jugoslovenska vremena imao poseban odjel u crnoj hronici kad krene sezona gljiva. Novine su pisale dnevne i sedmične izvještaje koliko je otrovanih zaglavilo na Gradini. Većinom su to bila porodična trovanja i sedmično je znalo i dvadeset + novootrovanih da bude primljeno na liječenje.
Najčešće bi se trovali dvojnicama a nakon toga se zazire i od origanala. Iskustva sa trovanjem su uglavnom zajebana i većina koji su kroz to prošli zazire od ponovng eksperimentianja. Mnogi odustanu i od gljiva iz uzgoja, šampinjona ili bukovača.
jasno...bas se cudim da nema crne hronike koliko je pupavki u sumi,bukvalno na stotine vec mesec dana i stalno izlaze mlade
bas pricam juce vrganji su se iskokali u jednom talasu i to je to a ove izlaze bez prestanka
a i svega drugog je puna suma...bas obilno ali ugl nejestivo i otrovno..i vec su u dosta losem stanju od vlage i broj vrsta je,generalno, u opadanju
juce moj drug Djura,inace dobar poznavaoc, i ja ceo dan sami u sumi,ja ubrala dve korpe trubica,nesto malo pepeljastih lisica i malo zutih..bilo par suncanica i nesto sampinjona..i sretnemo dvoje sa tri pune kese necega..ja reko ,,Djuro mi ovde za ceo dan nismo nasli jestivih gljiva za tri pune kese jel da? Djura me gleda...ko zna sta su oni brali,okrenuli su se na povratak pre nego sto smo ih sreli...
mi se zavlacimo po budzacima u delovima Fruske dalje od grada pa retko srecemo ljude..ali blize gradu i po glavnim dzadama je puna suma ljudi sa kesama koji nesto beru...
- Post n°400
Sedmoro Šapčana na VMA zbog trovanja pečurkama
Iz Opšte bolnice Šabac zvanično nam je potvrđeno da je sedmoro Šapčana potražilo pomoć zbog trovanja nejestivim gljivama.
Nakon ukazane lekarske pomoći, upućeni su na dalje lečenje u Nacionalni centar za kontrolu trovanja na VMA.
Podsećamo, oni su se lekaru javili nakon što su otrovali pečurkama kupljenim na pijaci "Živinarnik".
Nezvanično saznajemo da Tužilaštvo ispituje ceo slučaj.
Glas Podrinja
_____
★
Uprava napolje!