Ti si jedna stetocina koja nema mere.niko ne zabranjuje branje ili skupljanje neceg bez razloga pa makar se ta drzava zvala raspala Sr. Razmnozava se lukovicom? A sta se desi pametnice kad toj lukovici takvi kao ti konstantno obrste zeleni izdanak?Ugine ili se umnozi puta pet?Verovatno jedes i kecige od 12 cm uhvacene u mreze po dunavu, jer boze moj ima ih ihaa u sremu i u dunavu.sram te biloplavaivy wrote:o jebemti al sam sad popizdela...okacim slike sremusa i dobijem na uvid neku besmislenu odluku nekog Ministarstva o zabrani skupljanja sremusa u Sremu...pa jebemti besmisao
Sremus se razmnozava podzemno lukovicom koja se branjem nikako ne ugrozava i taj deo Fruske je toliko bogat sremusem da ga je nemoguce taknuti a ne ugroziti..mi kad odemo tamo u julu on i dalje pokriva sumsko tlo u ogromnim kolicinama na ogromnom podrucju...
a bitno da nisu zabranili kilometarsku secu pored koje smo prosli ranije u sumi
Gljive
- Post n°451
Re: Gljive
- Post n°452
ovo je za robiju sekoplavaivy wrote:ma drugar mi je predocio tu odluku kao da znam da postoji..
kakvo ministarsto,takvo i postovanje odluka
- Post n°453
decko, ti ocigledno nikada nisi bio na stanistu sremusa
- Post n°454
Samo ti kaci slike na 52 mesta na netu, fala bogu neko ce te druknuti pa ces da vidis kako prolaze devastatori prirode.Eno kafedzija iz Banovaca dobio milionsku kaznu jer su ga navatali kako vadi kecigice iz mreze.Predlazem ti da odes recimo do Austrije, pa uberi jedan runolist na planini, da vidis sta ce da se desi i probaj tu pricu kako ti znas sta je staniste lol
- Post n°455
Gljivari otimaju životinjama od usta.
Da nema nas mesoždera životinje bi umirale od gladi.
God bless us.
Da nema nas mesoždera životinje bi umirale od gladi.
God bless us.
_____
Sweet and Tender Hooligan
- Post n°456
@kolomast
ti mesas babe i zabe...kako je isto sremus i keciga ili Austrija i Srbija?...nebo i zemlja,oba.
ti mesas babe i zabe...kako je isto sremus i keciga ili Austrija i Srbija?...nebo i zemlja,oba.
- Post n°457
bili danas u Deliblatskoj pescari,Zagajicka brda da prosetamo i kako obicno biva kad se najmanje nadas naletis na najveci ulov smrcka..a vec sam zavrsila sa njima i sezona je vec u opadanju,doduse na planinama tek pocinje ...i tako mi hodamo ne sluteci nista kad pored puta ovaj moj kaze ,,evo ga smrcak,, i tu se naravno zastane...kad ,,eno jos jedan,, eno jos...sjajni trenutci,uzbudjenje!!
e sa ovim sam zavrsila sa smrčcima za ovu godinu,fina kolicina od 1,5kg i to uopste ne u losem stanju..bice i da se pojede i da se osusi
ovo na slici je samo deo,posle smo nasli jos 3x toliko...a i kako to obicno biva ovo je sve bilo na pocetku staze pa sam posle nosila 1.5kg smrcaka preostalih 13km
e sa ovim sam zavrsila sa smrčcima za ovu godinu,fina kolicina od 1,5kg i to uopste ne u losem stanju..bice i da se pojede i da se osusi
ovo na slici je samo deo,posle smo nasli jos 3x toliko...a i kako to obicno biva ovo je sve bilo na pocetku staze pa sam posle nosila 1.5kg smrcaka preostalih 13km
- Post n°458
- Post n°459
inače..da li vi znate šta je Štraparijada?
ni ja to nisam znala do prošlog vikenda...to je neko mučenje jadnih konja da vuku teške balvane a krajišnici okolo navijaju,jedu i piju...e sad bolelo bi me uvo da se jedno to nije desilo u mom selu i da od 7 kilometara livade oni nisu izabrali 200m predivne sume/livade koje cele godine plodi šampinjone..
pa jel relano?!
poludela sam..sve su preorali...nadam se da ce se zemljište i šampinjoni oporaviti
ni ja to nisam znala do prošlog vikenda...to je neko mučenje jadnih konja da vuku teške balvane a krajišnici okolo navijaju,jedu i piju...e sad bolelo bi me uvo da se jedno to nije desilo u mom selu i da od 7 kilometara livade oni nisu izabrali 200m predivne sume/livade koje cele godine plodi šampinjone..
pa jel relano?!
poludela sam..sve su preorali...nadam se da ce se zemljište i šampinjoni oporaviti
- Post n°460
plavaivy wrote:inače..da li vi znate šta je Štraparijada?
pa jel relano?!
Znam, već petnastak godina. Tad su još bičevima tukli konje po cjevanicama ne bi li ih potakli da što brže izvuku balvan do cilja. Kažu da je to zabranjeno nakon par godina. Drugar koji povremeno posjećuje ptraparijade kaže da stvarno više nema bičevanja.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°461
ma strasno
nadam se da se nece vise odrzavati u mom selu..ali strepnja mi je jaca od nade
nadam se da se nece vise odrzavati u mom selu..ali strepnja mi je jaca od nade
- Post n°462
I ja se nadam da ces nauciti da se gljive seku nozem a ne cupaju iz zemlje, nadam se da ce se oporaviti posle tvog bahatog branjaplavaivy wrote:inače..da li vi znate šta je Štraparijada?
pa jel relano?!
- Post n°464
Da, da, micelijum je kao lukovica - iscupas gljivu i gotovo, tu vise ne raste...kolomast wrote:I ja se nadam da ces nauciti da se gljive seku nozem a ne cupaju iz zemlje, nadam se da ce se oporaviti posle tvog bahatog branjaplavaivy wrote:inače..da li vi znate šta je Štraparijada?
pa jel relano?!
_____
you cannot simply trust a language model when it tells you how it feels
- Post n°465
ma to je vecita borba secenje vs. cupanje
a upravo se secenjem pri kom ostane patrljak u zemlji patogenima ostavlja direktan put do micelijuma
a upravo se secenjem pri kom ostane patrljak u zemlji patogenima ostavlja direktan put do micelijuma
- Post n°466
Jel? Nisam znala za tu borbu.plavaivy wrote:ma to je vecita borba secenje vs. cupanje
Micelijum nije koren i ta dilema nema bas smisla. Bolja analogija sa gljivama i micelijumom bi bila branje voca, tipa jabuke, tresnje - nema potrebe da seces peteljku vs. prosto otkines. Ne radis nista korisnije za biljku time.
_____
- Post n°467
da..to su dve struje u gljivarstvu...mada ove sa secenjem je obicno ucila neka ,,baba dok su bili mali,,..a ove sa cupanjem su ucili clanovi mikoloskog drustva...
- Post n°468
Totalna neznalica! A ucili je clanovi mikoloskog drustva? Kakvi bre patogeni? A sta biva sa gljivom koju nekim slucajem brstitelji promase? Istruli i opet nikne na istom mestu. A patogeni, oni samo gledaju jer vole samo patrljak LOLplavaivy wrote:ma to je vecita borba secenje vs. cupanje
- Post n°469
A koje je opravdanje za zezanje sa nozem i secenjem? Posto cupanje def ne utice na prezivljavanje micelijuma.
_____
- Post n°470
ne znam..ovaj kolomast ima nekih vecih problema u zivotu od mene i gljiva..a mogao bi i da se okrene resavanju istih umesto maltretiranja mene ..
- Post n°471
- Post n°472
I opet ih ne siječeš nego čupaš
Ovde je prošla godina bila rekordna,proljeće i jesen naročito. Ova je takođe rekordna ali negaitvni rekord ljnižimo, tek poneka sličica vrganja i lisičarki na fb osvane. Ni na pijacama nije bilo.
Ovde je prošla godina bila rekordna,proljeće i jesen naročito. Ova je takođe rekordna ali negaitvni rekord ljnižimo, tek poneka sličica vrganja i lisičarki na fb osvane. Ni na pijacama nije bilo.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°473
Fikrete jesi ti team sečenje ili team čupanje?
_____
"Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."
“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
- Post n°474
A koristim je zadnjih par godina, otakako sam je dobio na poklon. Čupalo se oduvijek, mislim da to nije puno naštetilo jer gljiva je i pored toga bilo. Veći problem je erozija šumskog tla uzrokovana sve zajebanijim padavinama a još gori dušmanin za micelij su ovčiji papci. Svake zime se iz srednje Bosne ovčari spuštaju u Posavinu, tabore se u šumama i narednih tri-četiri mjeseca hiljade oštrih papaka kasapi tlo. Gdje jednu zimu provedu, gljiva više nema.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°475
pa imam i ja noz..kad uberem gljivu ocistim od zemlje i cistu stavim u korpu
na Fruskoj gori glavna opasnost za gljive su Nacionalni park i Srpska pravoslavna crkva koji svojom besomucnom secom urnisu sva stanista i uskoro nista nece ostati.
na Fruskoj gori glavna opasnost za gljive su Nacionalni park i Srpska pravoslavna crkva koji svojom besomucnom secom urnisu sva stanista i uskoro nista nece ostati.