Gljive
- Post n°402
Re: Gljive
- Post n°403
Zajebi kvalitet slike, izgleda odlično i ovako
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°405
Ovim gljivama baš pristaje da ih bere neko ko izgleda kao tvoj avatar
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°406
Četvoro pacijenata je sa blažim simptomima, dok su dva pacijenta na UKC-u. Stručnjaci upozoravaju - gljive da beru samo oni koji ih dobro poznaju.
Zbog povoljnih meteoroloških prilika šume Srpske prepune su gljiva, među kojima je u ovom periodu najviše otrovnica. Neiskusni berači najčešće jestivu rujnicu ili rudnjaču zamijene sa otrovnom-muharom. To je bio i uzrok trovanja u Doboju.
"U službi hitne pomoći Doboj bilo je više slučajeva trovanja, od kojih jedan teži, gdje su se otrovale majka i kćerka. One su zbrinute u dobojskoj bolnici, a dobili smo informaciju da su sada dobro", rekla je doktorka u Hitnoj pomoći Doboj Zorica Malinović.
Četiri lakša slučaja trovanja gljivama desila su se i u Banjaluci.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°407
Smrcak? Otkud beo? Postace braon posle?
_____
Belaj Boy
- Post n°408
ma kakav smrčak, neka te ne mrzi da pogledaš malo gljivarsku literaturu
- Post n°411
phallus verovatno impudicus
smrcak kod nas samo na prolece
smrcak kod nas samo na prolece
- Post n°412
inace na Fruskoj se situacija ne smiruje..lisicarke i crne trube vise ni ne berem..ali razni zanimljivi nalazi ne prestaju..
juce sam prvi put nasla hygrophorus russula i hydnellum joeides sto je bilo krajnje uzbudljivo...ali lista zelja je jos duuugaa
na tom brdu su muhare standardne i par zalutalih vrganja..
i u cetinarima lacctariusi i borovi cavlici ali prvi u dosta losem stanju,dosta crvljivi
ici cu u sredu do drugogo brda sa borovima da vidim tamo..
hygrophorusi i martincice su krenuli..najavljuju zimu..
juce sam prvi put nasla hygrophorus russula i hydnellum joeides sto je bilo krajnje uzbudljivo...ali lista zelja je jos duuugaa
na tom brdu su muhare standardne i par zalutalih vrganja..
i u cetinarima lacctariusi i borovi cavlici ali prvi u dosta losem stanju,dosta crvljivi
ici cu u sredu do drugogo brda sa borovima da vidim tamo..
hygrophorusi i martincice su krenuli..najavljuju zimu..
- Post n°413
- Post n°415
Какве боје...
Неће ти то проћи, данас се све носи сиво.
Неће ти то проћи, данас се све носи сиво.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°416
ovo bi bila super slagalica
_____
most of us probably not getting better
but not getting better together
- Post n°417
Са 2000 делова, до четири ујутро. А онда две недеље исправљаш леђа.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°419
Kod mene je ova vrsta izumrla, nisam ih nikad jeo, ne znam ni da li su jestive ali se sjećam da su nekad bile u top 3 najbrojnijih. Nisam je godinama vidio uživo.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°420
nisu jestive otrovne su... ali se uz prethodno istrazivanje,oprez i malo posebniju pripremu mogu koristiti u malim kolicinama kao caj za smirenje ili u tinkturi za spoljnu upotrebu protiv bolova kod bolova nerava,isijasa i slicnih..
ja sam stavila neku kolicinu za tinkturu...a u planu mi je i da isprobam caj
u vecim kolicinama,misim desetine grama su u pitanju, imaju halucinogeno dejstvo ali me to sada od njih ne zanima
kod mene rastu u mikro kolicinama u bukovim sumama a ima ih i u velikom broju u prirodnim cetinarskim sumama..
ja sam stavila neku kolicinu za tinkturu...a u planu mi je i da isprobam caj
u vecim kolicinama,misim desetine grama su u pitanju, imaju halucinogeno dejstvo ali me to sada od njih ne zanima
kod mene rastu u mikro kolicinama u bukovim sumama a ima ih i u velikom broju u prirodnim cetinarskim sumama..
- Post n°421
Oko mene su uglavnom bukove šume, vjerovatno 60%, ostalo je u polovičnom omjeru raspoređen hrast i grab, četinara nema. Kažu, a vjerujem da je istina, da su za nestanak gljiva zaslužne ovce koje sa Vlašića u jesen dovode u naše krajeve da prezime. Čobani se sa ovcama uglavnom baziraju u šumama i onda hiljade papaka koji tapkaju odrade svoje. Gdje nema ovaca, tu su gljivolovilišta i dalje OK. ako nije sušna godina.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°422
ne znam da li ovce imaju veze...mi sljivovace i glogovace u prolece beremo u glogovoj sumi koja takodje mesecima bude gazena od ogromnog broja ovaca
a sampinjone-tornjace beremo direkt u jednom ogromnom toru koji nema vas trave koliko je izgazen ali rastu gljive..
a sampinjone-tornjace beremo direkt u jednom ogromnom toru koji nema vas trave koliko je izgazen ali rastu gljive..
- Post n°423
- Post n°424
jao sto mi je genijalno jabukovo sirce iz 2021.
od pitomih,neprskanih jabuka..stavila,stajalo dva meseca,procedila i zaboravila na njega...skoro se setim procedim i genijalno je!!
bistro,cilibar boje a slatko i vocno...predobro!
od pitomih,neprskanih jabuka..stavila,stajalo dva meseca,procedila i zaboravila na njega...skoro se setim procedim i genijalno je!!
bistro,cilibar boje a slatko i vocno...predobro!