Gljive
- Post n°226
Re: Gljive
kupio sam šumsko pile na bajloniju i 80% isto sranje kao prošli put, suvi i drveni. uspeo sam malo da posečem jestivih komada sa oboda, tu su mekani i sočni ali sam barem naučio šta da kupujem pa me dripci sa pijačnih tezgi više neće varati. drugarica je kupila na zemunelu kod onog ortaka što prodaje gljive sa velikog ratnog ostrva na koga je bilo povike ovde ili tamo, ne sećam se, ali joj je učinak bio 100% i ispale su savršeno. volim pile ali me ovakve stvari izbacuju iz takta, sad bi najradije ušao sa skalpelom u neku akciju da ih sam nakupim a ne treba mi mnogo, pola kile maks.
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°227
slaba je sezona pileta,bar ovde kod mene na obalama Dunava i u Koviljskom ritu..misim slaba ima ga,uberem i jedem ali ga nema u ogromnim kolicinama kao neke sezone..jos sad Dunav raste i danas sa nekoliko lokalnih vrba nisam mogla ubrati pile jer su bile skroz u vodi..
a krenulo je i u sumi sa divlje tresnje,to mi je omiljeno..
pa mozes ici sam..jedan dan odvojis pa krenes uz obalu ili u neki rit oko Bga pa obilazis vrbe trebao bi naci..a kada nadjes zapamti ili obelezi na nekoj mapi to drvo pa ga obidjes i u oktobru i u maju svake godine i eto ga
@fikret
kod mene jos nista,ali Fruska i nije neka planina za vrganj..bude ali je jos rano..a kakav je kilava sezona ako ne ugreje nista nece ni biti..
ovih dana nalazim bukovace,sumsko pile i livadske sampinjone...mada koliko sam u sumi dobro i to uberem
a krenulo je i u sumi sa divlje tresnje,to mi je omiljeno..
pa mozes ici sam..jedan dan odvojis pa krenes uz obalu ili u neki rit oko Bga pa obilazis vrbe trebao bi naci..a kada nadjes zapamti ili obelezi na nekoj mapi to drvo pa ga obidjes i u oktobru i u maju svake godine i eto ga
@fikret
kod mene jos nista,ali Fruska i nije neka planina za vrganj..bude ali je jos rano..a kakav je kilava sezona ako ne ugreje nista nece ni biti..
ovih dana nalazim bukovace,sumsko pile i livadske sampinjone...mada koliko sam u sumi dobro i to uberem
- Post n°228
na kaleniću danas lisičarke i svež smrčak koji se retko viđa da nije osušen. cena je sumanuta - mislim 4000 dinara, nisam toliki frik za pečurke da ću da im platim makar 100 grama, zabole me. zato mnogo bolje pile 400 dinara, uzeo sam kilo i sit se ispričao sam likom koji mi je odao tajne nekih prodavaca koje znam. ukratko, ne kupujte na bajloniju, lik je prevarant i natapa gljive da bi dobile na težini.
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°229
smrcku je bila jako dobra ova sezona ali je cudno da ga jos ima svezeg..
a za pronaci sumsko pile ti samo trebaju vreme i gumene cizme..mada slicno je i za vecinu gljiva
a za pronaci sumsko pile ti samo trebaju vreme i gumene cizme..mada slicno je i za vecinu gljiva
- Post n°230
- Post n°231
Fikrete evo probala sam danas paprenjace..ogulila sam im listice i samo meso sam isprzila na tiganju i ok su,malo gorce ali tek,tek ali im je super tekstura..nije lose..
- Post n°232
plavaivy wrote:Fikrete evo probala sam danas paprenjace..ogulila sam im listice i samo meso sam isprzila na tiganju i ok su,malo gorce ali tek,tek ali im je super tekstura..nije lose..
Zato ih ja obarim desetak minuta u slanoj vodi pa tek onda pripremam, smani gorčinu na podnošljivu mjeru i omekša ih. Nisu za svakoga, ovde baš nisu popularne ali ja ih volim.
Vrganja jedva da ima, našao svega desetak, kupio u dva navrata i to je otprilike to za ovo kolo. Počele su vreline i teško da će ih biti do neke ozbiljnije kiše.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°233
- Post n°234
- Post n°235
Ooo, zavidim na vrganjima, kod mene u blizini nema ništa.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°236
ovo se pojavilo 7-10 dana posle poslednjih kisa ali jako su brzo propali zbog vrucine...trulih smo ostavili jos duplo toliko u sumi...nije bio nijedan za pojesti
- Post n°237
- Post n°238
posto su nam gljive dale otkaz taman je vreme da se pozabavim plodovima,koji su se za razliku od gljiva pokazali ove godine...stavila sam gomilu kupina u zamrzivac i napravila malo dzema od njih i belih sljiva a napravila sam i nekoliko litara likera od kupine mada nisam bes prezadovoljna rezultatom,malo je slabasan ukus kupine i treba mu pomoc u vidu kriski limuna,narandze i zacina...
a kako su i drenjine rodile kao lude napravila sam pekmez od njih i stavila ih za liker...
sad sam stavila razne plovode i divlje voce sa vodom za tkzv. vodnjiku to je fermentisani napitak od divljeg voca,malo alkoholni malo kiselkast i malo gaziran..pila sam ga i super je ali sad prvi put pravim..
a planiran da stavim i jabukov sok da se napravi sirce koje inace planiram vec godinama da pravim ali nikako da se desi do evo sada..
ova poslednja dva su eksperimenti,nisam vesta sa fermentacijama..pa javljam rezultate..
a kako su i drenjine rodile kao lude napravila sam pekmez od njih i stavila ih za liker...
sad sam stavila razne plovode i divlje voce sa vodom za tkzv. vodnjiku to je fermentisani napitak od divljeg voca,malo alkoholni malo kiselkast i malo gaziran..pila sam ga i super je ali sad prvi put pravim..
a planiran da stavim i jabukov sok da se napravi sirce koje inace planiram vec godinama da pravim ali nikako da se desi do evo sada..
ova poslednja dva su eksperimenti,nisam vesta sa fermentacijama..pa javljam rezultate..
- Post n°239
- Post n°240
plavaivy wrote:posto su nam gljive dale otkaz taman je vreme da se pozabavim plodovima,koji su se za razliku od gljiva pokazali ove godine...stavila sam gomilu kupina u zamrzivac i napravila malo dzema od njih i belih sljiva a napravila sam i nekoliko litara likera od kupine mada nisam bes prezadovoljna rezultatom,malo je slabasan ukus kupine i treba mu pomoc u vidu kriski limuna,narandze i zacina...
E, baš takav treba da bude.
Ne odustaj ako iz prve ne uspije, nisam se upuštao u pripremu ali sam pio napitak pravljen na sličnu foru, iz mrtvih vraća. Na žalost, već petnaestak godina nema više ni jedne Joke od koje bih ti tips&tricks za pripremu mogao da iskopam.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°242
evo recept
https://m.facebook.com/groups/sakupljanje.determinacija.gljiva/permalink/3888911331119597/
ali moze i da se miksuje po zelji i ukusu...ja sam stavila proizvoljno u balon od 5l pa cemo videti
https://m.facebook.com/groups/sakupljanje.determinacija.gljiva/permalink/3888911331119597/
ali moze i da se miksuje po zelji i ukusu...ja sam stavila proizvoljno u balon od 5l pa cemo videti
- Post n°243
usoljene drenjine su genijalne!!
stavicu i trnjine tako!
stavicu i trnjine tako!
- Post n°244
super su i trnjine usoljene
fikrete mozes da pravis vodnjiku lako je...mozda jos nije kasno a mozda i sledece godine..eno detaljniji recept dva posta iznad...nije tesko,ja sam stavila proizvoljno voca i 2,5x vode i sve se samo desi
inace danas sam kupila sampinjone zadnje vreme doslo
fikrete mozes da pravis vodnjiku lako je...mozda jos nije kasno a mozda i sledece godine..eno detaljniji recept dva posta iznad...nije tesko,ja sam stavila proizvoljno voca i 2,5x vode i sve se samo desi
inace danas sam kupila sampinjone zadnje vreme doslo
- Post n°245
Fala za recept, promaklo mi je. Loša je godina bila u mom kraju, kvalitetni su samo drijenjak i šipak, ostalo je debelo podbacilo ili je sprženo u julu i avgiustu, čak i trnine. Što se tiče gljiva, tanko takođe, još nijednu sunčanicu nisam vidio a ovo je njihovo doba, vrganje takođe ne nađoh ali sam bar uspio da ih kupim.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°246
Posle prve veće kiše ovde izašle gljive, uglavnom na livadama bez trave na podlozi koja je kombinacija peska i rastresite zemlje ili po blažim brdima.
Ovo:
na klobucima ima dosta peska kroz koji se probijaju. očigledno 2 vrste, u zavisnosti od boje ispod kapice.
lokalni kuvar koji se kao razume u gljive mi je rekao da on to ne bi jeo. isto mi je rekao i drugar iz kastorije koji je ozbiljan berač, kaže da nije siguran da li je to vrsta šumskog šampinjona koja može da izazove iritaciju želuca.
sa druge strane baba iz sela je pregledala i bila u fazonu da ove što liče na šampinjone mogu da se jedu.
mišljenje?
Ovo:
na klobucima ima dosta peska kroz koji se probijaju. očigledno 2 vrste, u zavisnosti od boje ispod kapice.
lokalni kuvar koji se kao razume u gljive mi je rekao da on to ne bi jeo. isto mi je rekao i drugar iz kastorije koji je ozbiljan berač, kaže da nije siguran da li je to vrsta šumskog šampinjona koja može da izazove iritaciju želuca.
sa druge strane baba iz sela je pregledala i bila u fazonu da ove što liče na šampinjone mogu da se jedu.
mišljenje?
_____
#FreeFacu
- Post n°247
ovi sa braon/crnim listicima su sampinjoni i ako imaju miris na gljive ili badem su jestivi..mada su vec dosta stari
ima jedna vrsta nejestivih sampinjona ali ona mirisi na karbon/plastiku i jako smrdi kada se sprema pa je dosta tesko pogresiti tu
a ovi sa braon klobucima su zanimljivi...mozda da slikas listice neke vece/otvorenije gljive
ima jedna vrsta nejestivih sampinjona ali ona mirisi na karbon/plastiku i jako smrdi kada se sprema pa je dosta tesko pogresiti tu
a ovi sa braon klobucima su zanimljivi...mozda da slikas listice neke vece/otvorenije gljive
- Post n°248
hvala, hoću - sad sam namestio oko za gljive i non stop nalećem na njih u svakom hajku, od 10m od mora na pesku/rastresitoj zemlji do okolnih brda. nego nas promaši kiša ovaj vikend pa ne znam šta i kako dalje, mada su krenule magle iza koji ostaje skroz mokra površina svako jutro skoro do podneva.
ti braon klobuci su povukli na braon posle branja, u zemlji su zapravo beli, sa tom skramicom braonkastom koja je od probijanja kroz zemlju. vidi se koliko imaju peska/zemlje po sebi na ovi slikama gde su još u zemlji....
ti braon klobuci su povukli na braon posle branja, u zemlji su zapravo beli, sa tom skramicom braonkastom koja je od probijanja kroz zemlju. vidi se koliko imaju peska/zemlje po sebi na ovi slikama gde su još u zemlji....
_____
#FreeFacu
- Post n°249
jasno mi je..i to vrlo lako mogu biti neki sampinjoni samo mi treba slika listica neke zrelije gljive da vidim...ali mozda mozes i sam proceniti ako budu rozi do braon onda su saminjoni
- Post n°250
Сад ми се пије кабинет самињон...
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...