Bungee jump wrote:Zuper wrote:Popularnost JR je drugojacija od popularnosti Putina.
Ali kao sto smo videli ove godine u Moskvi to nije pomoglo. A ako ne mogu u Moskvi da ga ugroze, gde ce Polipe? Dakle, gazda ce imati problema kako god okrenes. Nema mesta za slavlje.
Sto se tice konkretno razloga:
-penzije
-PDV
Obe stavke su preterano stiskane da bi se Rusija iz predostroznosti zastitila od udara zapada.
Tako je Rusija prosle godine imala budzetski suficit od 4-5%, nekih $50 milijardi. Ove godine ce biti oko $40 milijardi u budzetskom plusu.
To nije bas pametno iz nekoliko razloga. Ali zele da imaju prostor za igru sa zapadom. Plus je prosecni zivotni vek Rusa dosta skocio u odnosu na pre 20 godina pa je onda poterana penzion granica iako mislim da je i dalje niza nego li na zapadu.
Sto se tice stagnacije, bolje da se okrenu ka Nemackoj i EU sto se tice stagnacije. Rusija je prosle godine imala rast veci od npr. nemacke, a mislim da ce i ove godine biti takav slucaj i da ce se vratiti na prvo mesto po velicine ekonomije u Evropi ako se gleda po paritetu kupovne moci.
prosecni ruski Mile nije bas najsrecniji sa tom ekonomskom matematikom, a sto se vidi i po stagnaciji u rastu BDP. Tu jeftini gas i nafta ne pomazu previse.
bez ozbiljnog ulaganja u tehnoloski razvoj uz obezbedjenje trzista za plasiranje istog, kao i demografskog napretka, Rusija ne može da se izvuce iz ovih makaza. Budzetski suficiti, revitalizacija poljoprivrede samo su obicna sminka.
Ruska ekonomija prosle godine nije imala nikakvu stagnaciju, isla je oko 2.5% gore. Sto je vise od skoro svih glavnih velikih clanica EU.
Ono sto jeste tacno da bi mogli ici vise da nisu toliko insistirali na fiskalnim merama.
Po meni je ludost toliki suficit budzeta.
Rusija ima neke svoje smernice razvoja, ona ocigledno ne zeli da se npr. takmici na svetskom trzistu sa Nemackom vec da bude komplementarna.
Ja mislim da je to pogresno. Ali to je nasledje raspada SSSR i tog iskustva.
To ne znaci da oni ne zele za sebe da imaju proizvodnju pa imas ulaganja u domace trziste svih vecih tehnoloskih proizvodjaca.
Sto se tice tehnologskog razvoja, Rusija ulaze u vojsku upravo iz tih razloga.
Njima novac od prodaje oruzja nije potreban da bi lepo ziveli ali tehnoloska baza se odrzava preko razvoja vojne opreme, svemirskih i nukleranih istrazivanja ili avio industrije. U svim tim oblastima Rusija je u vrhu a to je tehnoloski vrh.
Morate jednu stvar shvatiti, procenjenjeni prirodini resursi Rusije iznose $75 biliona(triliona). Samo neka iskoriste 1/5 toga oni ce imati ogromno bogatstvo.
I nije tu samo nafta ili gas, cak i da to nestane sa scene koa znacajan faktor, a nece, gomila drugih sirovina potrebnih za funkcionisanje modernog sveta se nalazi u Rusiji.
Last edited by Zuper on Mon Nov 25, 2019 12:26 pm; edited 1 time in total