by Јанош Винету Sun Nov 18, 2018 9:03 pm
Zaboravih da kažem - izbindžovao sam opet Deutschland '86, za mene je to kao Stranger Things za Amerikance. Udara na nostalgiju.
Pogotovo scene u Istočnoj Nemačkoj, kako su ona deca obučena, jao majko tako sam ja izgledao u detinjstvu... Sve su potrefili kostimografski, nemački temeljito. Kao da sam otišao vremeplovom u to doba. Ni malo ne zaostaje za '83 što se tiče produkcije i kostimografije.
Odlično je što su serijali rađeni po formatu Nefliksa, dakle 60 minuta po epizodi sa 12-13 epozida u serijalu. Jedan serijal je jedna godina snimanja i jedna godina u seriji i jedna zaokružena priča koja za osnovu ima neki svojevremeni špijunski skandal. A kako to kod špijunskih skandala biva, malo je činjenica a mnogo mistike, intriga, mitologije, uzbudljivih tračeva, učitavanja, rekla-kazala. Od toga može da se pravi sjajan TV film ili serija.
Za '83 su uzeli onaj skandal kad su Štazijevci podmetnuli dečka sekretarici nekog NATO ćate, Able Archer vežbu.
Za '86 su uzeli rat u Angoli, pobunu crnaca u Južnoj Africi, švercovanje oružja od strane DDR-a.
Meni se jako dopalo, puno nostalgije, seksa, špijunskih i obaveštajnih odmeravanja i nadmudrivanja, puno politike i akcije. Škakljive teme i za levicu i za desnicu.