Shadow wrote:Немојте се свађати, Ђиласовци и Збораши су увек били у истој опозиционој колони, и онда и сада.
Hoces cigar?
Shadow wrote:Немојте се свађати, Ђиласовци и Збораши су увек били у истој опозиционој колони, и онда и сада.
Zuper wrote:Filipenko wrote:
Da, Baranja je golema, zaboravio sam tu silinu od teritorije. Za vas corave, danasnja Hrvatska, sa sve Istrom i Baranjom, je teritorijalno 20-25% manja od Banovine Hrvatske. Ali ne dajte da vas geografija omete u ucenju istine iz starine da je Josip I Srbozedni nagradjivao Hrvate.
E da, vazda sam bio fasciniran vama patriJotama srBskim. Nikako da mi neko od vas pojasni cinjenicu da li to znaci da slobodno srpski narod nestane i da je mogao slobodno da se utopi u nekakvu papazjaniju samo dok su kralj ili nesto malo elite u toj zemlji srBski? Sta bismo mi, Srbi, imali od tog vaseg plana? To vas niko ne pita, a voleo bih da cujem. Vi ste bre toliki izdajnici da biste pristali na gasenje celog naroda, samo da vasi ideoloski puleni budu na vlasti.
Sta se bunis kada su komunisti podrzali stvaranje banovine hrvatske i rusenje politike srpskih hegemonista?
Ako se protivis tome onda bi morao biti za Ljotica.
Kako ono bese Stav KPJ oko banovine hrvatske:
Po mišljenju CK KPJ, Sporazum od 26. kolovoza 1939. bio je polovičan zbog toga što se ograničio samo na hrvatsko pitanje, a nije rješavao nacionalno pitanje u cjelini, i drugo što je bit hrvatskoga pitanja ostala i dalje neriješena, a to je „ … da hrvatski narod slobodno odlučuje o svojoj sudbini“… CK KPJ je smatrao da se problem Sporazuma postavlja kao pitanje „njegova demokratskoga proširenja i produbljenja, kao problem rušenja politike srpskih hegemonista, politike rata i reakcije i nacionalnoga ugnjetavanja“
Zato je KPJ resila nacionlana pitanja kasnije a i srpske hegemoniste.
Sto se tice teritorija, nije ni taj deo Srema veci od Baranja pa ga pominjes. Samo mi nije jasno zasto su kompenzovani Srem-Baranja. Takodje nije tacno da je cela Hercegovina usla u sastav banovine hrvatske, usla je zapadna i deo centralne bosne do Travnika. Istocna Hercegovina je pripadala zetskoj banovini. Plus su delom kompenzovani za posavinu kod Une tj. Dvor na Uni i taj deo kasnije Banije.
Teritorijalno to izgleda ovako,
Neke logike kod Britanaca i kneza Pavla da se omoguci hrvatima jedna teritorija u okviru drzave pre 1941 kako bi ih se odbili od Musolinija je i postojala ali nakon 1945 i ndh davati kompenzacije to mogu samo komunisti.
Zast obarem pola Istre nije pripalo Sloveniji?
Da podignu Brozu u svakom mestu spomenik a ne Njofri.
Filipenko wrote:
Ustase su kompenzovane Blajburgom
Zuper wrote:Filipenko, sada je meni jasno kako si ti postao komunista, pa ti ne znas.
Na cuvenom Drezdenskom kongresu kpj 1928 bilo je odredjivano pitanje svake potlacene zajednice u Kraljevini od strane srpske hegemonije. Tada je receno da bi se mogli dati delovi Vojvodine Ugarima.
Inace svima su tada resili nacionalno pitanje osim Srbima.
Pazi, to ne govorim ja vec sveucilisni sveucitelji iz Agrama sa specijalnim znanjem povijesti KPJ.
https://youtu.be/e57gVHNr1ko?t=1584
https://youtu.be/zsX7tjk3cRU?t=2523
Zuper wrote:Dobro, bio je i nkvd.
Onog nesrecnog Milana Gorkica pojeo revolucionarni mrak u Moskvi.
To je bio gen. sekretar kpj pre Broza, do 1937.
Zuper da nije znao?! Ne vjerujem.Filipenko wrote: Ali slutim da zuper takodje nije znao
da sačeka da završimo sa Kosovom