- Spoiler:
- Svaki Srbin desnicar ima jednog komunistu kog postiva, pa eto i ja
edit: jes, ja sam, doso sam samo da pitam za knjigu, pa cu nastaviti svojim putem...
паће wrote:Овде сад дође она сцена са гробља, из "Маратонаца".
Po mom skromnom razumevanju stvari
KOliko je razumem tu je Neskovic bio na razumnim pozicijama, da mora Srbija se konstituise isto ko i druge republike i da nema potrebe da se zazire od manjina na Kosovu i Vojvodini.
Janko Suvar wrote:паће wrote:Овде сад дође она сцена са гробља, из "Маратонаца".
- Spoiler:
Napravio sam nalog kad me iz cista mira napao ostap ovako mrtvog da sam oterao gagorder s foruma, al se zanimljiva stvar desila, trebalo je dva dana da me primi moderator. To predlazem svima, ako ocete nesto da napisete na internetima, imajte nekog ko vam ne da da pisete dva dana. Ako vas drzi tema cela dva dana tek onda vredi pisati. Mene proslo.
Po mom skromnom razumevanju stvari, to je kljuc, nikakva 74ta ili 67a ili sta vec, nego sto se odma posle rata i revolucije nije resila srpska stvar, nego su se glupo kopirali rusi i tako dalje i tako dalje. KOliko je razumem tu je Neskovic bio na razumnim pozicijama, da mora Srbija se konstituise isto ko i druge republike i da nema potrebe da se zazire od manjina na Kosovu i Vojvodini.
To je razuman po meni stav, a ne moze niko da kaze da je sovinisticki, mislim bio partizan, bio u Spaniji i sve to. Naravno rekli su da je sovinisticki al eto.
Izgleda da Blašku nije jasno da činjenica što mi sada rasvetljavamo i utvrđujemo političke razlike između njega i Partije ne znači slabost CK KPJ i CK KP Srbije, nego sadašnji njihov stav koji se sastoji u tome da se razjasne te razlike. On izgleda da ne može i neće da vidi da nikakva organizacija, niti kakav politički forum na svijetu, a pogotovo jedna revolucionarna organizacija, ne bi mogla da se zadovolji time da objektivno ona ispadne kriva što je četiri i po godine 'gonjen' i 'mučen' 'nevin' čovjek. Takav forum i takva organizacija bi morala snositi moralnu i političku odgovornost ako bi taj čovjek zaista bio nevin i čist. Ako bi zaista Blaško bio u pravu, ako razlike ne bi bilo, krivi bismo bili mi, CK. A pošto on neće da ide tako daleko, pošto je za kompromis s nama, [on kaže]: 'Ja sam nevin, ne shvatate me i ostavite me na miru'. Može CK njega i ostaviti na miru, ali ne pod uslovom da CK bude kriv, jer CK očevidno nije kriv što je došlo do političkih razlika i razmimoilaženja između CK i Blaška, do Blaškove izolacije. Jer CK nije imao ni 'taktiziranja' ni 'politikantstva' ni 'prakticizma' u odnosu na Kominform i Ruse, a Blaško je, kako sam kaže, imao, ali neće da prizna da su baš u tome razlike između njega i CK.
Ja sam do sada verovao da su i svi moji praktični postupci u saglasnosti s mojim uverenjem linije Partije bez rezerve, u odnosu na borbu protiv Kominforma. Ja sam to verovao što sam uvek osećao najdublju odvratnost prema Kominformu; što nikada nisam imao neko drugo mišljenje, koje se razlikovalo od mišljenja partijskog rukovodstva; što u svom praktičnom radu nisam imao neke druge orijentacije sem one koju je davalo partijsko rukovodstvo; to nisam video nekih bitnih razlika u mišljenjima mojim i ostalih drugova uopšte, a posebno prema Kominformu.
Ja sam pred drugovima poslednji put, a u vezi s mojim greškama, izneo jedno mišljenje s kojim se oni nisu složili, a to je: da je različita opasnost od Kominforma od opasnosti od kapitalizma, druge vrste, jer da Kominform može da nađe nekoga u Partiji koji će mu poverovati, s obzirom na ranije zablude o Sovjetskom Savezu, a da drugi ne mogu toliko da utiču na čistotu i jedinstvo Partije. Ja sam tu misao tada, mislim, prvi put formulisao pred drugovima i sklon sam da u njoj tražim korene svog 'uskog prakticizma', jer iz te misli proističe preuveličavanje opasnosti pred Kominformom i potreba 'opreznijeg' postupka u borbi protiv Kominforma [...] Smatram da su mi Partija, drug Tito lično, kao i ostali drugovi pružili ogromnu pomoć u cilju da otklonim svoje greške, ali ja nisam mogao da iskoristim tu pomoć u interesu Partije, bar ne u u toj meri u kojoj mi je ona pružena.
Na osnovi svega, smatram da ne zaslužujem da budem u rukovodstvu naše Partije.
Баш ме занима како ти дефинишеш дотичну "ствар", но шта год то било - КПЈ је имала једну другачију и релативно доследну идеју о Србији, и пре рата, и током рата.Janko Suvar wrote:Po mom skromnom razumevanju stvari, to je kljuc, nikakva 74ta ili 67a ili sta vec, nego sto se odma posle rata i revolucije nije resila srpska stvar, nego su se glupo kopirali rusi i tako dalje i tako dalje. KOliko je razumem tu je Neskovic bio na razumnim pozicijama, da mora Srbija se konstituise isto ko i druge republike i da nema potrebe da se zazire od manjina na Kosovu i Vojvodini.
To je razuman po meni stav, a ne moze niko da kaze da je sovinisticki, mislim bio partizan, bio u Spaniji i sve to. Naravno rekli su da je sovinisticki al eto.
No Country wrote:Баш ме занима како ти дефинишеш дотичну "ствар", но шта год то било - КПЈ је имала једну другачију и релативно доследну идеју о Србији, и пре рата, и током рата.Janko Suvar wrote:Po mom skromnom razumevanju stvari, to je kljuc, nikakva 74ta ili 67a ili sta vec, nego sto se odma posle rata i revolucije nije resila srpska stvar, nego su se glupo kopirali rusi i tako dalje i tako dalje. KOliko je razumem tu je Neskovic bio na razumnim pozicijama, da mora Srbija se konstituise isto ko i druge republike i da nema potrebe da se zazire od manjina na Kosovu i Vojvodini.
Nije pitanje kako ja definisem (moja vizija Srbije ne ukljucuje ni Jugoslaviju ni komunisticku partiju), nego Neskovic.No Country wrote:Баш ме занима како ти дефинишеш дотичну "ствар", но шта год то било - КПЈ је имала једну другачију и релативно доследну идеју о Србији, и пре рата, и током рата.Janko Suvar wrote:Po mom skromnom razumevanju stvari, to je kljuc, nikakva 74ta ili 67a ili sta vec, nego sto se odma posle rata i revolucije nije resila srpska stvar, nego su se glupo kopirali rusi i tako dalje i tako dalje. KOliko je razumem tu je Neskovic bio na razumnim pozicijama, da mora Srbija se konstituise isto ko i druge republike i da nema potrebe da se zazire od manjina na Kosovu i Vojvodini.
Наравно да је било. И није се добро завршило.Gargantua wrote:pa bilo je jugoslavije i pre tih gimnastičara.
No Country wrote:Наравно да је било. И није се добро завршило.Gargantua wrote:pa bilo je jugoslavije i pre tih gimnastičara.
Заправо сам хтео да кажем да је политика КПЈ у овом погледу била исправна и вероватно једина могућа, ма колико све то асиметрично и "нефер" звучало из перспективе српских националиста.
Slavoj Trocki wrote:После смо изгинули да би им додали Истру.
Shadow wrote:Па комунисти су у саопштењима подржали ту бановину, заједно са широком анти-стојадиновићевском коалицијом у којој су били поред комуниста како љотићевци тако и духовни љотићевци. Унитарна Југославија је имала озбиљну шансу само са политиком неутралности и јачањем привреде. Ни рат ни пакт, већ неутралност, а не безвезно изгинуће, ради успостављања неодрживе комунистичке утопије.
Zuper wrote:I data Baranja i Istra...a bili su tako cedni u Drugom svetskom ratu, da se slucajno ne naljute.
To mogu samo komunisti. Svaka cast.
Povrsina banovine iz 1939 nije bila puno veca od komunisticke hrvatske jedino sto je bila "deblja" prema dalmaciji, sto je i Tudjman zarko zeleo, to mu je bila jedna od opsesija, kao i BL, pa je ratovao za stvaranje HR HB sve do Travnika ali je na kraju izduvao u BiH za te planove.
Zuper wrote:
Ljotic se zalagao za centralizovanu Jugoslaviju sa srpskom dinastijom na celu.
U svakom drugom slucaju-Velika Srbija.
Filipenko wrote:Zuper wrote:I data Baranja i Istra...a bili su tako cedni u Drugom svetskom ratu, da se slucajno ne naljute.
To mogu samo komunisti. Svaka cast.
Povrsina banovine iz 1939 nije bila puno veca od komunisticke hrvatske jedino sto je bila "deblja" prema dalmaciji, sto je i Tudjman zarko zeleo, to mu je bila jedna od opsesija, kao i BL, pa je ratovao za stvaranje HR HB sve do Travnika ali je na kraju izduvao u BiH za te planove.
Da, Baranja je golema, zaboravio sam tu silinu od teritorije. Za vas corave, danasnja Hrvatska, sa sve Istrom i Baranjom, je teritorijalno 20-25% manja od Banovine Hrvatske. Ali ne dajte da vas geografija omete u ucenju istine iz starine da je Josip I Srbozedni nagradjivao Hrvate.Zuper wrote:
Ljotic se zalagao za centralizovanu Jugoslaviju sa srpskom dinastijom na celu.
U svakom drugom slucaju-Velika Srbija.
E da, vazda sam bio fasciniran vama patriJotama srBskim. Nikako da mi neko od vas pojasni cinjenicu da li to znaci da slobodno srpski narod nestane i da je mogao slobodno da se utopi u nekakvu papazjaniju samo dok su kralj ili nesto malo elite u toj zemlji srBski? Sta bismo mi, Srbi, imali od tog vaseg plana? To vas niko ne pita, a voleo bih da cujem. Vi ste bre toliki izdajnici da biste pristali na gasenje celog naroda, samo da vasi ideoloski puleni budu na vlasti.
Po mišljenju CK KPJ, Sporazum od 26. kolovoza 1939. bio je polovičan zbog toga što se ograničio samo na hrvatsko pitanje, a nije rješavao nacionalno pitanje u cjelini, i drugo što je bit hrvatskoga pitanja ostala i dalje neriješena, a to je „ … da hrvatski narod slobodno odlučuje o svojoj sudbini“… CK KPJ je smatrao da se problem Sporazuma postavlja kao pitanje „njegova demokratskoga proširenja i produbljenja, kao problem rušenja politike srpskih hegemonista, politike rata i reakcije i nacionalnoga ugnjetavanja“