Beograd
- Post n°801
Re: Beograd
Otkad se "Parobrod" vratio pod ime "UK Stari grad"? I, kakva su se to dešavanja zbivala sa Milutinom Petrovićem i Bastaćem? Vidim da su se razmenjivala pisma i teške reči, a i da je samo nekoliko meseci ranije Petrović bio na listi "Šta radite bre"...
- Korisnik
- Post n°802
Први модерни градоначелник Београда
Како је могуће да је први модерни градоначелник Београда, захваљујући којем је Београд између два рата добио неке од својих највећих симбола, остао заборављен?
Најуспешнији београдски градоначелник за чијег је мандата српска престоница добила неке од својих симбола (спремите се, листа је подугачка): Панчевачки мост, Зоолошки врт, Београдски сајам, темеље Храма Светог Саве, трамвајску везу Земуна са Београдом, Вуков споменик, Главну пошту, стару ВМА, десетак нових основних и средњих школа, Градску поликлинику, Поликлинику за кожне и венеричне болести, Дом дечје заштите у Звечанској, остао је већини Београђана непознат.
Био је први текстилни индустријалац са академских образовањем, венчани кум био му је краљ Александар И Карађорђевић. Најбогатији Србин свог времена словио је за „радничку мајку“, јер ко је у његовим фабрикама радио градили су му се станови, о Ускрсу и Божићу, знало се, свако је добијао штоф за одела и костиме, деци оделца за Врбицу, а сваке пете године громби за зимске капуте.
После Другог светског рата имовина му је конфискована, а он послат у затвор. На интервенцију Винстона Черчила, с којим се лично познавао, Тито га је пред крај 1951. пустио на слободу, али је некадашњи први и најбогатији човек Београда убрзо умро у потпуној беди, го и бос.
Како и зашто Београд заборавља оне који су га највише задужили…О фасцинантној судбини првог модерног градоначелника Београда – ново издање емисије “Београд за почетнике / нецензурисано” и то уживо – среда 24. април у “Галерији `73” у 19:00 часова.
Гост трибине и предавач је Саша Станковић, аутор монографије о Влади Илићу, који већ 10 година проучава живот и дело првог модерног градоначелника Београда. За мање од две године књига има три издања, а управо теку припреме за снимање документарог филма о Влади Илићу уз подршку Града Београда.
Саша Станковић је професор књижевности у власотиначкој гимназији, и долази због трибине из Власотинаца, родног места Владе Илића.
Трибину води Смиљана Попов, ауторка емисије “Београд за почетнике” тв Студио Б.
Улаз је слободан.
- Post n°804
To bese ona divna dusa sto je vojsci isporucivala kartonske opanke u WW1, kada je i stekao bogatstvo? Djubre je trebalo obesiti jos 1914.
- Post n°805
U njegovoj biografiji je meni bizaran deo gde je on navodno poklonio gradu deo Kalemegdana da bi se tu napravio ZOO vrt.
- Post n°808
Sad tek vidim da je investitor iz Novog Sada, pri tom predivno ime Kalemegdan development ("Ima li ovde Srba?")
Ovo nema veze sa onom imbecilnom Kustinom idejom, osim lokacije?
Datum februar 2018?
Izgleda kao fejk, ali ovde ništa nije dovoljno glupo i bezobrazno da ne bi prošlo.
edit http://www.overmax.rs
Meni izgleda kao da je u pitanju BEKO.
Ovo nema veze sa onom imbecilnom Kustinom idejom, osim lokacije?
Datum februar 2018?
Izgleda kao fejk, ali ovde ništa nije dovoljno glupo i bezobrazno da ne bi prošlo.
edit http://www.overmax.rs
Meni izgleda kao da je u pitanju BEKO.
- Post n°809
Beko da, ne Miša nego stara fabrika
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Guest
- Post n°810
to ko je firma i odakle je nema nikakve veze, firme se bukvalno registruju za samo jedan ili kompleks, ako zajedno grade nekoliko objekata odjednom na istoj lokaciji.
u sns gradjevinskoj praonoci para svako moze da ucestvuje, tako su i organizovane te firme koje najvise rade, poput galensa npr u ns, ko god oce malo da oplodi, opere, moze.
u sns gradjevinskoj praonoci para svako moze da ucestvuje, tako su i organizovane te firme koje najvise rade, poput galensa npr u ns, ko god oce malo da oplodi, opere, moze.
- Guest
- Post n°811
Naravno da nije fejk.
https://javno.rs/istrazivanja/obnova-dorcola-programeri-u-novom-odelu
https://javno.rs/istrazivanja/obnova-dorcola-programeri-u-novom-odelu
- Post n°812
e, osto sam duzan za lik stefana nemanje koji je ispusio na konkursu od brata rusa i brata kineza
_____
radikalni patrijarhalni feminista
smrk kod dijane hrk
- Post n°814
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°815
ne mogu da sudim o skoplju, nisam bio nikad od raspada
ono sto sam ja video jeste da ce ceo taj plato kod stajge izgledati ko neki miks nekog potemkinovog sela + skoplje prestonica eu kulture 2026. prosto su tako konkurs uredili
i ja cu opet pre izabrati ovog stilizovanog despota sa istoka nego ono dosadno rusko mucenistvo pravoslavno
ono sto sam ja video jeste da ce ceo taj plato kod stajge izgledati ko neki miks nekog potemkinovog sela + skoplje prestonica eu kulture 2026. prosto su tako konkurs uredili
i ja cu opet pre izabrati ovog stilizovanog despota sa istoka nego ono dosadno rusko mucenistvo pravoslavno
_____
smrk kod dijane hrk
- Post n°816
da se ne zajebavamo
_____
smrk kod dijane hrk
- Guest
- Post n°817
meni ova preuveličana anatomija vuče na nekakav dijalog sa Pobednikom. u svakom slučaju i ovaj Nimrod Nemanja je kič, kao i svaki drugi spomenički figuralni prikaz ove vrste i namene. jednostavno godine 2019. to ne može da ne bude kič.
- Post n°818
Creepy Uncle wrote:meni ova preuveličana anatomija vuče na nekakav dijalog sa Pobednikom. u svakom slučaju i ovaj Nimrod Nemanja je kič, kao i svaki drugi spomenički figuralni prikaz ove vrste i namene. jednostavno godine 2019. to ne može da ne bude kič.
Питам се из ког стрипа су мазнуте црте лица. Познато ми нешто. Астерикс? Алан Форд?
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°820
Има оволику вилицу гледано са истог нивоа. Одоздо гледано ће да буде колосална.
Као и напумпане усне.
Као и напумпане усне.
- Post n°821
_____
smrk kod dijane hrk
- Post n°822
ma poenta price je sledeca: lik je dao 2 k eura za gips iz dzepa da bi ga neka komisija koju cine kusturica&selakovic zamolila da svoj rad tokom izlozbe ukloni. dobio je nagradu od 1000 eur za to
za uklanjanje ovog rada
za uklanjanje ovog rada
_____
smrk kod dijane hrk
- Post n°823
_____
smrk kod dijane hrk
- Post n°824
^
ovaj post zaslužuje veće priznanje
ovo je za one američke teme, za svet i šire
ovaj post zaslužuje veće priznanje
ovo je za one američke teme, za svet i šire
- Korisnik
- Post n°825
Blic iz nekog razloga pumpa nekretnine u Pančevu.
https://www.blic.rs/vesti/beograd/beogradjani-se-masovno-sele-u-pancevo-stanovi-su-upola-jeftiniji-ali-to-ni-izbliza/rdn99km
https://www.blic.rs/biznis/vesti/eksplodirala-prodaja-stanova-na-samo-18-kilometara-od-beograda-luksuzan-kvadrat-za/0fy2940
https://www.blic.rs/vesti/beograd/beogradjani-se-masovno-sele-u-pancevo-stanovi-su-upola-jeftiniji-ali-to-ni-izbliza/rdn99km
https://www.blic.rs/biznis/vesti/eksplodirala-prodaja-stanova-na-samo-18-kilometara-od-beograda-luksuzan-kvadrat-za/0fy2940