Beograd
- Guest
- Post n°401
Re: Beograd
na Starom gradu opet katastrofa vazduh. gledam ovih dana na onom AirVisualu, skoro non-stop smo u top 20 većih/glavnih gradova po zagađenosti. azijski gradovi, Priština i Beograd, standardno najgori usvijet. ponekad nam Poljaci priđu ali uglavnom to je to.
- Guest
- Post n°403
koliko kapiram razni su faktori, i vetar svašta nanosi, grejanje na drva/ugalj, ali da, saobraćaj bi trebalo da je glavni uzrok.
- Post n°404
Ja sam bas danas instalirao tu aplikaciju i hteo ovde da pitam dal se rade privatne analize vazduha u bg. Ovde kod mene u naselju je postalo neizdrzivo, jedva disem i ubi me astma, ima desetak fabrika, posecena je silna suma i stalno gledam komsije kako na ledjima ili kolicima vuku drva iz sume, i naravno nema centralnog grejanja, a i ne gleda se sta se lozi, samo ako gori. Horor
_____
Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
Jedini proleter Burundija
Pristalica krvne osvete
- Guest
- Post n°405
Na mojoj mernoj tački vazduh je gotovo savršeno čist to se baš ne odnosi na moju ulicu, ali ona je na osi istok-zapad i stalno je provetrena. Nisam znao za ovaj sajt, hvala
- Guest
- Post n°406
najviše zagađuje vazduh nepotpuno sagorevanje čvrstih goriva, najgori su kamini, pa onda redom razne peći
problem je što je tu tek delom sagorevanje, a dobrim delom destilacija
davno su još utvrdili u americi da je vazduh najzagađeniji u turističkim planinskim područjima, gde se pravi ugođaj raznim kaminima
industrija je smešna u odnosu na ovo
davno su još utvrdili u americi da je vazduh najzagađeniji u turističkim planinskim područjima, gde se pravi ugođaj raznim kaminima
industrija je smešna u odnosu na ovo
- Post n°407
Mr. Moonlight wrote:
Неки дан сам отишао до комшије да покупим месо са димљења. Леле, кад сам видео пушницу, то је асфалтирано изнутра бар сантиметар дебело, пресијава се у свим тоновима дарта вејдера или висте. Јер код димљења баш и јесте кумст да не гори него да тиња. Нешто слично сам имао у старом котлу на чврсто гориво... и свеједно да ли дрва или угаљ, ако су зидови хладнији има да се кондензује и неће да изгори како треба.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Guest
- Post n°408
evo i patkari prate stanje na aplikaciji. treći smo bili jutros!
(a Niš, Valjevo i drugi gradovi po Srbiji su često gori od Beograda.)
automobili su definitivno jedan od najvećih problema ovog grada. ja jedno duže vreme nisam imao prilike da vidim NBG blokove. horor jedan u kakve su se parkinge pretvorili. čitava mora vozila na površinama koje su nekad bile zelene.
(a Niš, Valjevo i drugi gradovi po Srbiji su često gori od Beograda.)
#Beograd se i danas guši!
— Ne davimo Beograd (@nedavimobgd) January 30, 2019
Da bi se rešilo stanje prezagađenog vazduha predlažemo:
radikalno poboljšanje javnog prevoza
masovno ozelenjavanje i pošumljavanje grada
promociju održive urbane mobilnosti
prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije pic.twitter.com/H3aCmzOJqO
automobili su definitivno jedan od najvećih problema ovog grada. ja jedno duže vreme nisam imao prilike da vidim NBG blokove. horor jedan u kakve su se parkinge pretvorili. čitava mora vozila na površinama koje su nekad bile zelene.
- Post n°409
Djamolidine Abdoujaparov wrote:automobili su definitivno jedan od najvećih problema ovog grada. ja jedno duže vreme nisam imao prilike da vidim NBG blokove. horor jedan u kakve su se parkinge pretvorili. čitava mora vozila na površinama koje su nekad bile zelene.
Други је проблем код блокова.
Код већине блокова је остао сличан број паркинг места као и раније и он је довољан за локалне потребе.
Али на НБг је изграђено доста пословног простора без довољно паркинга, и свуда где има већи пословни простор у близини не може да се нађе паркинг. Приде је ту и паркирање близу моста, како би се прешло пар станица бусом до центра.
У фирмама на НБг се може видети испред колико људи долази бициклом на посао. У најбољем случају ни један промил. А ради се о општини која је најпогоднија за то.
Град не може да издржи толико кола и то је просто. Мора градски превоз да буде бољи и да се више тера да вози бицикл.
Ударити по зонама и паркингу, па ко хоће нек плаћа дупло.
- Post n°410
to jedino kada đilas bude ponovo bio gradonačelnik
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°411
Sotir wrote:
У фирмама на НБг се може видети испред колико људи долази бициклом на посао. У најбољем случају ни један промил. А ради се о општини која је најпогоднија за то.
Uzimaš da ljudi koji rade na NBGu i žive na NBGu. To najčešće nije slučaj. Druga stvar, tamo je GSP dobro organizovan, tako da onaj ko nema kola daleko brže može da dođe autobusom.
_____
Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.
~~~~~
Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
- Post n°412
apolutno je jasno šta grad treba da radi i kakve bi rezultate to donelo, ali se ništa od toga sa jasnom namerom ne radi.
vozači su glasači, end of story
vozači su glasači, end of story
_____
most of us probably not getting better
but not getting better together
- Post n°413
Нисам ништа узимао, само сам навео колико људи долази на посао бициклом у општину која је најзгоднија за бицикл.
Ако узмемо у обзир да најмање око 1/5 становништва Београда живи у зони где се може лако може доћи бициклом до фирме на НБг, онда видимо да и даље далеко мање од процента иде на посао бициклом.
За ГСП си делимично у праву, доста нових пословних зграда су у неким заветринама ГСПа где не иде пуно превоза па треба да се преседа или пешачи један део. Нпр. ове зграде поред пруге, или део око Омладинских бригада.
Ако узмемо у обзир да најмање око 1/5 становништва Београда живи у зони где се може лако може доћи бициклом до фирме на НБг, онда видимо да и даље далеко мање од процента иде на посао бициклом.
За ГСП си делимично у праву, доста нових пословних зграда су у неким заветринама ГСПа где не иде пуно превоза па треба да се преседа или пешачи један део. Нпр. ове зграде поред пруге, или део око Омладинских бригада.
- Post n°414
pa ne možeš samo da kažeš ravno je ajte biciklom, mnogo bi bilo lako da je tako
_____
- Post n°415
sirotinja drva
sta vam nije jasno, prodjite uciteljskim recimo naseljem ili zvezdarom da osetite to. ja kada zimi napolju se prosetam a nije u sumicama bazdim jos 2 sata po kuci
sta vam nije jasno, prodjite uciteljskim recimo naseljem ili zvezdarom da osetite to. ja kada zimi napolju se prosetam a nije u sumicama bazdim jos 2 sata po kuci
_____
radikalni patrijarhalni feminista
smrk kod dijane hrk
- Guest
- Post n°416
pa jeste, to je veliki deo problema, al jbg uglavnom je to anegdotski. mislim, jel postoje negde podaci o tome koliko se gde ljudi greje na taj i taj način u Beogradu?
eno ga npr. 29. novembra, tradicionalno najcrnja ulica po pitanju kvaliteta vazduha--nešto ne znam da se tamo ljudi puno greju na drva, mada možda grešim. možda i vetar donosi iz krajeva u kojima se loži pa se tu napravi poseban problem u saradnji sa vozilima. poenta je ko će ga znati, a bilo bi lepo da se više zna.
eno ga npr. 29. novembra, tradicionalno najcrnja ulica po pitanju kvaliteta vazduha--nešto ne znam da se tamo ljudi puno greju na drva, mada možda grešim. možda i vetar donosi iz krajeva u kojima se loži pa se tu napravi poseban problem u saradnji sa vozilima. poenta je ko će ga znati, a bilo bi lepo da se više zna.
- Post n°417
@Sotir
Tu ipak postoji nešto što je linija manjeg otpora. Jeste, na NBGu postoji široka mogućnost vožnje bicikla, ali to nije najpraktičnije rešenje. Automobil i GSP su brži i praktičniji. I opet, to što neko radi na NBGu, ne znači i da živi tamo. Gomila ljudi putuje iz pizde materine. Iz Surčina, Rakovice, Višnjice. I obrnuto, NBGđani rade po celom Beogradu.
Na stranu što bicikl nije pouzdano sredstvo prevoza. Evo, na primer danas ne može da se ide biciklom. I nije moglo većinom ove zime.
Bicikl može da bude relevantno sredstvo saobraćanja samo u gradovima tipa Zrenjanin. Da pre svega ima reljef, da je dovoljno površinski mali, i da nema razvijen GSP.
Tu ipak postoji nešto što je linija manjeg otpora. Jeste, na NBGu postoji široka mogućnost vožnje bicikla, ali to nije najpraktičnije rešenje. Automobil i GSP su brži i praktičniji. I opet, to što neko radi na NBGu, ne znači i da živi tamo. Gomila ljudi putuje iz pizde materine. Iz Surčina, Rakovice, Višnjice. I obrnuto, NBGđani rade po celom Beogradu.
Na stranu što bicikl nije pouzdano sredstvo prevoza. Evo, na primer danas ne može da se ide biciklom. I nije moglo većinom ove zime.
Bicikl može da bude relevantno sredstvo saobraćanja samo u gradovima tipa Zrenjanin. Da pre svega ima reljef, da je dovoljno površinski mali, i da nema razvijen GSP.
_____
~~~~~
- Post n°418
ja lozim drva jbte koji sam primitivo
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Guest
- Post n°419
Летећи Полип wrote:@Sotir
neki krajevi NBG (okolina Ušća) imaju i obrnuti problem--ljudi koji žive daleko a rade u gradu parkiraju se za dž u blokovima pa pređu reku autobusom. u tom kraju u radno vreme automobili stoje jedni preko drugih.
a može se po ovakvom vremenu biciklom, to je stvar navike i dobrim delom pitanje formiranja kritične mase (wink wink) ljudi koji to rade a koja bi dovela do toga da se stvori kultura vožnje bicikla u praktične svrhe. mislim, ne može svako biciklom, ali živeo sam po gradovima gde ljudi zimi i po mnogo gorim uslovima voze u velikom broju...
- Post n°420
netačno, bicikl je najbrže sredstvo prevoza u beograduЛетећи Полип wrote:to nije najpraktičnije rešenje. Automobil i GSP su brži i praktičniji.
danas se može ići biciklom, ja idem na posao iz centra za konjarnik i nazad.Летећи Полип wrote:
koliko puta ćemo o ovome?
_____
- Post n°421
bela maca wrote:
koliko puta ćemo o ovome?
Dok jednom ne sedneš u kola.
_____
~~~~~
- Post n°422
aha, znači ti pretpostavljaš da ja nikad nisam vozila kola.
znaš šta se dešava kad pretpostavljaš?
znaš šta se dešava kad pretpostavljaš?
_____
- Post n°423
Mislim, ne razumem kako vam nije jasno da društvo ne može da se šteluje prema vašim ličnim mazohizmima.
_____
~~~~~
- Post n°424
Ја идем на посао:
- зими превозом
- остатак бициклом
- понекад се вратим пешке (35мин)
- колима немам опцију паркинга у центру. Раније сам ишао.
Бицикл је без премца по свим параметрима.
Био би нешто спорији да се ради о дужим релацијама и већем успону.
- зими превозом
- остатак бициклом
- понекад се вратим пешке (35мин)
- колима немам опцију паркинга у центру. Раније сам ишао.
Бицикл је без премца по свим параметрима.
Био би нешто спорији да се ради о дужим релацијама и већем успону.
- Post n°425
bio bi nešto sporiji prvih par nedelja.
ali valjda polip koji nikad nije išao na posao bajsem zna bolje od tebe.
ali valjda polip koji nikad nije išao na posao bajsem zna bolje od tebe.
_____