lalinea wrote: Creepy Uncle wrote:
Zašto odbijaš mogućnost da u toj grupi ima svega i svačega? Tipa, žena koje su prihvatile radikalni islam iz političkih razloga? Potom, žena koje su ponikle u tradicionalnom okruženju i za koje je pokrivanje lica izraz pristojnosti? Nisu te žene otete i silom tako odevene, njima je majka rekla da je pokrivanje lica izraz skromnosti. Hoću da kažem - hajde da ne pretpostavljamo šta te žene misle i očekuju od društva, ili, da budem malo Matija Medenica, hajde da mi muškarci manje poretpostavljamo šta žene žele. Ti si redukovao burku na muško nasilje i rekao da tu nema diskusije. Nema ako prihvatimo tvoju redukciju.
Nego, hajde da prihvatimo da bi najradije skinule, šta misliš - da će uživati u policijskom ponižavanju i srećno plaćati kaznu? Koliko pratim polemiku oko ovoga, osim tebe niko u Evropi nema dilemu oko Vildersovih namera, boli njega kurac za emancipaciju muslimanki, to je za njega mera diskriminacije i to je jedini cilj ovog zakona. Od kada se emancipacija postiže tako što kažnjavaš žrtvu, to je ono što pitam deset godina, i ne dobijam odgovor.
('ako me se sete, sete se...' post)
kasnim na raspravu o zabrani burki, ali moram i ja da se osvrnem na tu prvu raspravu od pre desetak godina, jer mi je to jedan od emotivnijih forumskih momenata. Da rezimiram sta sam tada pokusavala da kazem, a skroz je aktualno i danas:
1) vrlo je arogantno biti tako ubedjen da znas sta sve zene na svetu misle i zele. i zasto u toj aroganciji stati na burki? zasto ne reci isto i za hijab? "simbol opresije, nema sanse da bi neka zena to samovoljno nosila! zar joj nije vrucina - ko to ne bi skinuo na 40C?!"
2) ako je neka zena u zapadnim zemljama primorana da nosi burku, guess what - kad zabranis burku na ulici, takve zene ce ostati kod kuce. ili ce, ako bas moraju da izadju, biti jos vise kinjene i psihicki maltretirane od strane muskarca koji joj sad namece burku. Ili poslate "nazad odakle su dosle" od strane oca/brata itd (iako su mozda i rodjene na zapadu). Koliki mentalni kapacitet je potreban da bi se shvatila jednostavna cinjenica da u slucajevima gde je burka sredstvo maltretiranja, zabrana burke ce prosto naterati zlostavljaca da nadje drugo sredstvo, a zenu dodatno kazniti? ovo je skroz isto kao kad se kaze "zasto zena ne ostavi muza koji je tuce kad joj zakon to dozvoljava". ajde...
3) ovo sam bas pokusavala da objasnim tada, pre 10 godina: ja bih skroz bila za zakon o zabrani burki u npr Saudiskoj Arabiji. npr neko u snu zameni tu njihovu vrhusku sa nekom verzijom iz paralelnog univerzuma i oni sutradan donesu zakon da zene vise ne smeju da nose burke na ulici, da sve zene moraju da idu u skolu, da sve moraju da voze i slicno (karikiram, ali to je to). Ali zabraniti burku na zapadu, gde u zemlji imas nekoliko stotina zena koje nose burku je skroz druga stvar. drugaciji su motivi i drugacije su posledice: posledice trpi samo ta saka zena u odnosu na ukupnu populaciju, i posto vec jeste samo saka zena, lako je uciniti ih jos manje vidljivim (zabranom izlazenja na ulicu i slicno). a jasno je kao dan da motivi nemaju blage veze sa emancipacijom zena.
Ja se izvinjavam, mlogo se izvinjavam, ja sam seljak i ja kasnim takođe lajkovačkom prugom, ni ja ne mogu da odolim da ne dodam ovo:zabrana burki/čadora/nikaba/vigvama/maramčina i tako dalje naravno da nije iz brige za rpava žena, muslimanki u ovo slučaju (jer bi onda, iz brige a se cure en prhlade, zabranili miniće) - već da zaustavi proces davanja previše slobode, koji je ponedge rezultirao zahtevima da se usred Evrope uvede Šerijatski zakon. Uskoro će početi a ukidaju i dozvole Sikima da voze motore bez šlemova (jer ne mogu da ih meću zvog turbana, jer se iz verskih razloga nikada ne šišaju) i fenomenalno mi je obrazloženje: pa da li je Muhamed vozio motorin u pustinji? Pre 300 godina niko nije vozio motore, neće im pasti kruna s glave ako ga ne budu vozili, nema kacige nema ni motora.
Znači, kao i uvek u pitanju je stari štos - gleda kupus jede meso.
Kao što su donedavno do onog zločina u Parizu na koncertu na aerodromima govorili "iz razloga sprečavanja krađe i radi bezbednosti mole se svi da ne ostavljaju prtljag bez nadzora", a sada uopšte ne pominju krađu već samo bezbednost.
Reč je o proncipu da se ne dozvoli veri da utiče na pitanja ličnih sloboda, nešto u stilu onog američkog zakona koje je zabranjivao krst u školama. Kak osada stoje stavri s tim, ne znam, ali to je isto to.
Daš mali prst, ode cela ruka.
Koliko ta zabrana raduje desniačare i oni koji pevaju "muslimani crni vrazi", to ne može tačno da se izračuna, ali ovo što si rekla "ne budimo arogantni, možda žena hoće da se pokrije šatorom", to je isto kao kada bih ja rekao "možda neka Šveđanka žel ida pere noge svekru i da je muž Vukota šamara tri puta dnevno!"
Nedavno je napravljen jedan eksperiment s ludim politički korektnim aktivistima, jedna žena je odgovarala na fejk intervju i rekla da ne bi imala ništa protiv da odobir ubijanje dece ako je to stavr kulture nekog naroda iz Azije. Usred Evrope.
Ne mogu da izjednačim ovo što is rekla s time i neću to da učinim, ali hoć uda konstatujem princip i smer ovog zakona, da on želi da polako krene da stavlja na znanje muslimanima da moraju 100% da poštuju zakone novih evropksih domovin
â.