Па ме занимало где је тачно лоцирано дотично “овде”? У Београду се нпр. фереџе нису носиле јако дуго пре доласка комуниста (па се не носе ни сад). А у Сарајеву је понешто другачија ситуација, претпостављам и на Косову, у Санџаку, итд.
feminizam i prikljucenija
- Guest
- Post n°701
Re: feminizam i prikljucenija
Можда ја тебе нисам разумео. Рекао си: “Feredže se ovde ne nose iz istog razloga kao onomad.”
Па ме занимало где је тачно лоцирано дотично “овде”? У Београду се нпр. фереџе нису носиле јако дуго пре доласка комуниста (па се не носе ни сад). А у Сарајеву је понешто другачија ситуација, претпостављам и на Косову, у Санџаку, итд.
- Post n°702
Ovde, na ovim prostorima.
_____
Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.
~~~~~
Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
- Guest
- Post n°703
Ја бих саветовао известан опрез и дозу сумње, када причамо о томе зашто жене у одређеним друштвима носе фереџу, бурку, хиџаб итд. У најмању руку би ваљало да послушамо шта оне имају да кажу на ту тему.
- Post n°704
pa ima ona slika iz sarajeva gde zene u fazon burkama nose transparente zivio tito i drug staljin
misim apropo price da se islo puskama po kucama
_____
radikalni patrijarhalni feminista
smrk kod dijane hrk
- Post n°705
https://images.app.goo.gl/rAZKWhW82tLDspMf9
_____
smrk kod dijane hrk
- Post n°706
Mr.Pink wrote:pa ima ona slika iz sarajeva gde zene u fazon burkama nose transparente zivio tito i drug staljin
Kako ti voliš da sereš.
_____
~~~~~
- Post n°707
ovo po sarajevu sto vidjate danas, to nisu sarajke
_____
smrk kod dijane hrk
- Post n°708
Inače volim kad mi o Bosni pričaju tipovi koji su je videli na redditu.
_____
~~~~~
- Guest
- Post n°709
Па види, то не искључује једно друго. Јесу ишли по кућама и силом скидали фереџе, можда баш и некима од тих са слике. Било је и попова у партизанима, онолико. Па су их опет скојевци јахали, после рата.Mr.Pink wrote:pa ima ona slika iz sarajeva gde zene u fazon burkama nose transparente zivio tito i drug staljin
Код фереџе ствар и јесте у фузији дискриминације/ насиља и традиције/ религије, а то се увезује на зајебану фору.
- Post n°710
ja sam ozenio sarajku, ako se meni obracas
_____
smrk kod dijane hrk
- Post n°711
No Country wrote:А оклен ти знаш шта би оне најрадије? Колико сам имао прилике да испратим, оне најрадије не би. Скинуле. Што је дабоме још страшније. Стокхолмски синдром, па помножен вековима. Ал’ ко си бре ти да то исправљаш, па још овако суптилно?Anđe'o wrote:Međutim, nije protiv njih zakon, jer bi one to najradije skinule.
Nema šanse da žena hoće da nosi nekakvu uniformu koja joj pokriva lice i sve ostalo. Mislim, verovatno da postoje i neke žene koje hoće to da nose, kao što kod nas postoje monahinje koje su se odrekle od seksa i svetovne garderobe i svega ostalog što ide uz svetovni život. Ipak taj procenat je užasno mali.
I šta ako je Stoholmski sindrom pomnožen vekovima? Treba dopustiti da oteta ostane u rukama otmičara zbog Stoholmskog sindroma?
Ovi argumenti za burke sve više podsećaju na anti-Prajd argumente - "gejevi ne žele prajd, u stvari" "Ja imam prijatelja geja koji je protiv Prajda" "mržnja prema gejevima je proizvod vekova i ne može se izmeniti prajdom" "Prajd neće ništa postići" "Prajd je omogućio Vučić zbog svoje političke koristi", itd.
Ја бих саветовао известан опрез и дозу сумње, када причамо о томе зашто жене у одређеним друштвима носе фереџу, бурку, хиџаб итд. У најмању руку би ваљало да послушамо шта оне имају да кажу на ту тему.
Trebalo bi, samo za to bi trebalo da stvorimo nekakav vakuum gde će one slobodno moći da kažu šta stvarno žele. Kako ćeš to da uradiš?
- Post n°712
ma da, to sa feredzama me podseca na fazon price one sa slavama. dovoljno je bilo da zapalis svecu i na goli!
_____
smrk kod dijane hrk
- Post n°713
Mr.Pink wrote:ja sam ozenio sarajku, ako se meni obracas
Boli me kurac šta si oženio. I ako si uopšte oženio.
_____
~~~~~
- Post n°714
ili u slavoniji da imas nemacko prezime!
_____
smrk kod dijane hrk
- Guest
- Post n°715
Mr.Pink wrote:ja sam ozenio sarajku, ako se meni obracas
nismo te mi terali
- Post n°716
bilo, proslo!
_____
smrk kod dijane hrk
- Post n°717
No Country wrote:
Па види, то не искључује једно друго. Јесу ишли по кућама и силом скидали фереџе, можда баш и некима од тих са слике.
Naravno da jesu. Pokrivanje lica je zabranjeno nekoliko godina posle rata, i sve je to bilo u okviru širih društvenih reformi. Kod mene su se još uvek otimale žene, pa je država to lomila silom.
Ali debilko je video na reditu, pa on zna bolje.
_____
~~~~~
- Guest
- Post n°718
То можда може када ожениш n Сарајки, па теорему докажеш за (n + 1).Mr.Pink wrote:ja sam ozenio sarajku, ako se meni obracas
- Post n°719
pa ako su isli po kucama to je zato sto te zene nisu izlazile iz svojih kuca
_____
smrk kod dijane hrk
- Post n°720
nemoj mo srati
_____
smrk kod dijane hrk
- Guest
- Post n°721
@Анђео:
Не знам за бурку, али читао сам пар интервјуа са америчким муслиманкама, образованим и успешним, и које себе сматрају феминисткињама - а одлучиле су да почну да носе хиџаб, мада га њихове мајке нису носиле. Има ту и политичког пркоса и чега год хоћеш, али је кључна прича о идентитету. Ко сам ја да њима причам о томе како је хиџаб симбол дискриминације и како им не стоји баш лепо, када оне имају сасвим другачији - и много дубљи - однос према свему томе?
Јеби га, постоје слободе које мораш сам да освајаш, кад и ако ти буде до тога. Нпр. не може Србима нико други да отера Вучића, мораће то сами. А све док трпиш и штавише подржаваш... па шта ћу ти ја? Банализујем, и то баш подоста, али разумећеш шта хоћу да кажем. Нема шта ти и ја да им “стварамо услове”. Да хапсимо ко год их малтретира - наравно. Али да скидамо фереџе, као комунисти (и Ататурк, ваљда?), од тога може да буде само штете.
Не знам за бурку, али читао сам пар интервјуа са америчким муслиманкама, образованим и успешним, и које себе сматрају феминисткињама - а одлучиле су да почну да носе хиџаб, мада га њихове мајке нису носиле. Има ту и политичког пркоса и чега год хоћеш, али је кључна прича о идентитету. Ко сам ја да њима причам о томе како је хиџаб симбол дискриминације и како им не стоји баш лепо, када оне имају сасвим другачији - и много дубљи - однос према свему томе?
Јеби га, постоје слободе које мораш сам да освајаш, кад и ако ти буде до тога. Нпр. не може Србима нико други да отера Вучића, мораће то сами. А све док трпиш и штавише подржаваш... па шта ћу ти ја? Банализујем, и то баш подоста, али разумећеш шта хоћу да кажем. Нема шта ти и ја да им “стварамо услове”. Да хапсимо ко год их малтретира - наравно. Али да скидамо фереџе, као комунисти (и Ататурк, ваљда?), од тога може да буде само штете.
- Post n°722
Mr.Pink wrote:ma da, to sa feredzama me podseca na fazon price one sa slavama. dovoljno je bilo da zapalis svecu i na goli!
Мени је ћале причао да
- какав си ти бре комуниста кад држиш славу?
- па православан
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°723
pa to ti kazem matori. nije zena kucni inventar, iako si je ozenio
ko to ne skapira milom, kuc kuc tu je milicija narodna da pojasni
ko to ne skapira milom, kuc kuc tu je milicija narodna da pojasni
- Post n°724
Anđe'o wrote:Mr.Pink wrote:umeju da budu bas gadni rasisti. pusti te "liberalne" price
Svi umeju da budu gadni rasisti. Sasvim je druga stvar koliko je država rasistička i šta dopušta tim rasistima kojih ima svugde.
pa ne znam, evo pitaj dubravku sekulic kako se provela kada je konkurisala i prosla na konkursu za posao na faksu u roterdamu - prosla sve strucne krugove i komisije ali pala kada lokal birokratija na faksu nije htela da se cima za radnu dozvolu zene koja ima srpski pasos.
znamo se, rastes u ozbiljnog nacosa, pripazi.
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°725
Anđe'o wrote:No Country wrote:
А оклен ти знаш шта би оне најрадије? Колико сам имао прилике да испратим, оне најрадије не би. Скинуле. Што је дабоме још страшније. Стокхолмски синдром, па помножен вековима. Ал’ ко си бре ти да то исправљаш, па још овако суптилно?
Nema šanse da žena hoće da nosi nekakvu uniformu koja joj pokriva lice i sve ostalo. Mislim, verovatno da postoje i neke žene koje hoće to da nose, kao što kod nas postoje monahinje koje su se odrekle od seksa i svetovne garderobe i svega ostalog što ide uz svetovni život. Ipak taj procenat je užasno mali.
I šta ako je Stoholmski sindrom pomnožen vekovima? Treba dopustiti da oteta ostane u rukama otmičara zbog Stoholmskog sindroma?
Ovi argumenti za burke sve više podsećaju na anti-Prajd argumente - "gejevi ne žele prajd, u stvari" "Ja imam prijatelja geja koji je protiv Prajda" "mržnja prema gejevima je proizvod vekova i ne može se izmeniti prajdom" "Prajd neće ništa postići" "Prajd je omogućio Vučić zbog svoje političke koristi", itd.
Trebalo bi, samo za to bi trebalo da stvorimo nekakav vakuum gde će one slobodno moći da kažu šta stvarno žele. Kako ćeš to da uradiš?
To je tvoj prozapadni pogled na svet. U islamu je to drugacije.
Kulturolosko pitanje.
Mozda se nece prekrivati kao sada ali zene u islamu se nece vecinski ponasati kao na zapadu. I vise ce koristit marame a mozda jos nesto da prekriju lice.
Ne mozes da projektujes svoje prozapadne stavove na druge kulture.