by Guest Sat Nov 10, 2018 3:20 pm
Oduvek sam bi oravnodušamn spram Šerbedžije i Štulića.
Rade uma armiju mrzaca botova i oni uvek napišu isto svaki put kada se on oglasi ili spomene u srpskim medijima:
- Loš čovek, nula...
I možda dodaju dobar glumac, ali uvek ima "ali" - "kao čovek nula".
E sad, niakda se ništa ne spomene, konkretno, u čemu se sastoji njegova lošost.
Teorijski - to da ga napadaju i ustaše i četnici - trebalo bi da mu ide u prilog.
A napadaju ga čini mi se svi.
Miki Manojlović mu se ruga da je livu namlatio i slavu stekao igrajući Ruse s lošim naglaskom "a meni, Mikuju, to nije ni na pamet padalo!"
Napadao ga je Veljko Bulajić još u SFRj "da ima male oči i da je otud nikakav filmski glumac" Prošlog meseca ga je opalio i Ljubiša Ristić u mitomanskoj autofikciji s Ratkom Dmitrovićem:
"Mene su zvali u London kod Vanese Redgrejv da me preobrate ali ja nisam pristao i zato me vipe ne pozivaju. Šta mislite tašto je Rade uspeo na Zapadu i zašto on ovako istup? Pa sve ima svoj ucenu!"
Većina propalih srba u Holivudu mu iza leđa govori:
"Ma njemu je to Vanesa sve preko veze, jebao bapca", a u oči mu se uvlače: "Rade, Srbine, nisi nas zaboraviJo!"
Imam jednu teoriju, nije originalna, zapravo je najlakše objašnjenje:
- Njemu su dolazili za pare u stilu 'čuj, Rade, Srbine, baba mi ima tumor na mozgu, daj pare' ili 'upiši mi sina u Berkli ili LA Film School', a Rade nije 'teo.
Nije imao vremena za to.
Kao što se priča za slađanu Milošević da - dok je bila "broker" u Nevjorku - da nije htela nikomee od naših da pripomogne. Ponekad je sretnem kada kolima dođe da uzme posnu klopu u Čobanovom odmoru kod Zapleta, kola s betmenovskim vratima, ona nadrkana i uvek upadne preko reda pre mene, a moj pretop i čupana svinjetina i čvarci neposno ima da čeka.
Azru sam uvek preskakao jer je i kod njih važniji bio tekst od muzike, i sada mi je jasnije što su se svi ložili na taj ušećereni antitioizam "Šta te straši na kraju puta", ako je to sekiralo CKomitete i ideološke komisije, ali prvi utisak o Štuliću koj isam stekao kada sam video neki demo spot "Uradi mi sve što znaš" a on u vijetnamki, s nekim zakrpljenim naočarima za sunce, s onom bisanskom pljosnatom glavicom kao nagnjelena kaleraba, s onom paperjastom bradicom regruta JNA - to mi je delovalo tako amaterski.
Ali, njega svi obožavaju.
Osim mene i možda Zlatka Viteza i Božidara Alića.
Njega i Ramba svi vole.
Pogodio je narodnu dušu.
Meni je sve to bilo kao neki novi primitivizam, onaj njegov spot sa šajkačom na ribljoj pijaci što je snimio na Kaleniću.
Tako da je ovo što je rekao za Radeta težinski najgori napad.
Ali, zašto je seo u Radetov mercedes da ga pusti da šuti i sam šuti?