@Krle22
Ne znam da li sam vam preporučio ovaj tekst...@NedeljnikVreme, evo, preporučujem:
http://www.vreme.co.rs/cms/view.php?id=1496883Sasvim ozbiljno, pitanje imena jezika je u Deklaraciji ostavljeno po strani, ili na "izbor" svim njegovim govornicima, naprosto zato što niti je ono najvažnije, niti se o tome može postići suvisli konsenzus u dogledno vreme. Niti je na bilo koji način supstancijalno, iako ćemo se lako složiti da bi "tako bilo najjednostavnije". Samo što najjednostavnija rešenja nisu uvek i ona koja se mogu sprovesti. Zanimljivo je da je, uglavnom zbog toga, Deklaracija doživela poneku packu i od onih koji nekako "prirodno" pripadaju svetonazornom korpusu bliskom glavnini njenih potpisnika, pa smo čuli čak i da je Deklaracija ništa manje nego "kukavička" jer zajednički jezik ne naziva rezolutno srpskohrvatski/hrvatskosrpski (Gorčin Stojanović), ili su, uz taj isti prigovor, još i nabrajana imena – njih tačno četiri – značajnih i zaslužnih pojedinaca koji je, eto belaja, nisu potpisali (a to su jedan koji, iz svojih razloga, odavno ništa "kolektivno" ne potpisuje, jedan koji je u životu potpisao samo peticiju za legalizaciju marihuane, jedan koji se pomalo detinjasto duri da ga nije zvalo, i jedan koji ju je na koncu potpisao), pa joj to, ko biva, suštinski oduzima na verodostojnosti i značaju (Muharem Bazdulj). Verujem u dobre namere prigovarača, ali ovo je, u kontekstu, u najmanju ruku picajzlasto detaljisanje, a inadžijsko insistiranje na kvaziideološkoj čistoti "srpskohrvatskog" naziva jezika kao jedinog "košer" osobito mi je bizarno kad dolazi od čoveka koji pre samo dva i po meseca "Večernjim novostima" (19. 2. 2017) izjavljuje: "Pišem na srpskom jeziku, naravno, iako se u školi u moje vreme zvao srpskohrvatski, mislim da je to isti jezik i nemam problem sa tim da ga zovem onako kako ga zove većina njegovih govornika. Važno mi je samo da imam sigurnost i sposobnost da vladam i ijekavskom i ekavskom varijantom srpskog jezika." Ajd, važi.
plachkica wrote:Znala sam na koju temu ga je potkačio.
U nekom Oku na rts-u, Bazdulj je bio gost, i teza mu je:
šta će deklaracija za nešto što se vidi, podrazumevano je.
Srpski jezik je policentričan, za razliku od ostalih proglašenih jezika...bla bla bla
Pik ima na novi crnogorski, parafrazirao je Beloua (?):
kad na tom jeziku bude pisao jedan Krleža ja ću ga priznati!
Prilično je besneo.
No Country wrote:Ја се увек изнова разнежим кад чујем да екс-Ју емигранти, поготово када су у национално мешовитом друштву, тај језик увек и неизоставно просто зову "нашим".
darling wrote:
meni je nas ponekad dirljiv, al me cesto i nervira. nas jezik je eufemizam, kao region. niko se ne usudjuje da izgovori jugoslavija.
govorim nasim jezikom, rodjena sam u regionu, hau jes nou.
kad kazem srpski, meni je to skracenica od srpskohrvatski.
darling wrote:No Country wrote:Ја се увек изнова разнежим кад чујем да екс-Ју емигранти, поготово када су у национално мешовитом друштву, тај језик увек и неизоставно просто зову "нашим".
meni je nas ponekad dirljiv, al me cesto i nervira. nas jezik je eufemizam, kao region. niko se ne usudjuje da izgovori jugoslavija.
govorim nasim jezikom, rodjena sam u regionu, hau jes nou.
kad kazem srpski, meni je to skracenica od srpskohrvatski.
Баш тако, и Паће је описао ту ситуацију много боље од мене. Упознајемо се, видимо да смо наши - а не знамо који наши! Ех, каква ту дивна врста опреза проради! Т.ј. и мене је некада нервирао, док сам био за ужаса... ал` сада ме онако тужно и тихо озари, баш како треба. У питању је једно ситно лукавство, скроз народско, а незлобиво, штавише сасвим произишло из неке претекле добре воље. Неће ваљда то да нас нервира?паће wrote:
Па југословенски језик није постојао, а онај што је постојао се зове - е цврц. ту немаш неутрални израз а рецимо упознајеш се са људима који би могли бити неки наши. И шта, да их питаш да ли говоре бошњачки? Питаш за нашки, нема друге. Био сам у ситуацијама где је управо тако пробијен лед. После треће реченице је, дакако, већ свеједно како се језик зове, ал' дотле треба тај неутрални израз.
1. Zaljubio seKondo wrote:zasto bi neko bezao iz hrvatske u srbiju