Časopis Vreme
- Guest
- Post n°126
Re: Časopis Vreme
Ranko Bugarski o deklaraciji (i jeziku), dodatak Danas od prošlog vikenda:
- Guest
- Post n°127
Kondo wrote:zasto bi neko bezao iz hrvatske u srbiju
a sta je gudalo tri puta pogadjaj
- Post n°128
ostap bender wrote:pa jedan jezik, dva pisma. nema tu nista cudno. to sto se cirilica nije ucila u hrvatskoj je drugi par rukavica.
otkud ti ovo da se cirilica nije ucila u cro? svi moji su ucili i svi znaju iz skole.
- Post n°129
I ja tako mislim, svi moji CRO prijatelji mojih godina i stariji znaju ćirilicu, ne znaju je samo oni mlađi (neki među njima), koji su pošli u školu tek krajem osamdesetih/početkom devedesetih.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°130
Učila su se oba pisma u Hrvatskoj, baš kao i ovde. Novije generacije ne uče uopšte ćirilicu u Hrvatskoj, a ovde bi rado izbacili skroz latinicu, ali je klinci ionako znaju zbog stranih jezika, kompjutera, tableta, telefona itd.
- Post n°131
Filipenko wrote:Učila su se oba pisma u Hrvatskoj, baš kao i ovde.
На папиру да, али се много гледало кроз прсте. Такође, нису их нешто много гњавили да разликују ч од ћ те џ од ђ. Довољно познавање ћирилице се тражило да се заврши трећи основне, али се нешто не сећам да су, рецимо, морали да раде писмени наизменично једним и другим писмом. Е сад коме је то ишло лакше, користио је познавање ћирилице као предност и знао више од осталих, који су пак користили непознавање као предност у смислу фактора кулоће пред друштвом.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°132
Ja ne razumem čemu pričanje ovako napamet. Ćirilica pod jedan nije bila zvanično pismo u hrvatskoj, a pod dva učila se detaljno i pisali su se pismeni zadaci na ćirilici.
_____
most of us probably not getting better
but not getting better together
- Post n°133
То само значи да није било система. Јер сам чуо сто разних прича, једни су кукали како замало да падну годину што су лоши са ћирилицом, други су ми се чудили како то умем течно да пишем и читам два писма јер су мислили да ми мора да немамо појма са латиницом, трећи су ми давали да им нешто прочитам јер не умеју, пети су знали ћирилицу и латиницу подједнако. Како која година, како која школа, зависи на кога налетиш.
Причам о седамдесетим и осамдесетим, док сам имао редовног контакта са сусједима.
Причам о седамдесетим и осамдесетим, док сам имао редовног контакта са сусједима.
_____
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°134
Pa tako ti je i u srbiji.
_____
- Post n°135
Шта, да је нормално да 1 матурант елитне гимназије из круга двојке зна 1,25 писма и заврши са одличним?
_____
- Post n°136
Sad ubacujes odlične u priču. Ti si rekao da se ćirilica nije učila. A učila se.
_____
- Post n°137
bela maca wrote:Sad ubacujes odlične u priču. Ti si rekao da se ćirilica nije učila. A učila se.
Скрољни горе:
паће wrote:Filipenko ::Učila su se oba pisma u Hrvatskoj, baš kao i ovde.
На папиру да, али се много гледало кроз прсте.
Дакле нагласак на "не баш исто као и овде".
_____
- Post n°138
eo napravila sam brzu vajber anketu. splica je ucio cirilicu od treceg, osjecanka se ne seca kad je pocela, al se seca da je jedan tjedan hrvatskosrpskog bio na cirilici, a drugi na latinici. makaranac se ne seca kad je poceo, al je siguran da je 20 posto udzbenika bilo na cirilici i da ako je lekcija na cirilici onda su sve obradjivali cirilicom.
moja keva je bila uciteljica sezdesetih godina u dalmatinskoj zagori u selu s pretezno srpskim zivljem. deca su od prvog razreda ucila cirilicu, a od drugog ili treceg latinicu. ni ona ne moze da se seti
caca se setio, koji je isao u uciteljsku skolu u sibeniku, da je godisnje bilo 6 zadaca (pismenih): tri su morali da pisu cirilicom, tri latinicom.
moja keva je bila uciteljica sezdesetih godina u dalmatinskoj zagori u selu s pretezno srpskim zivljem. deca su od prvog razreda ucila cirilicu, a od drugog ili treceg latinicu. ni ona ne moze da se seti
caca se setio, koji je isao u uciteljsku skolu u sibeniku, da je godisnje bilo 6 zadaca (pismenih): tri su morali da pisu cirilicom, tri latinicom.
- Guest
- Post n°139
u hrvatskoj nije cirilica bila ravnopravno javno zastupljeno pismo, a sto bi i bila, a u skolama se ucila redovno kao ovde latinica. mikijev zabavnik i almanah su izlazili na latinici u cro, logicno, to mi je bilo do jaja kad odem pa onda i likovi imaju druga imena, hrvatska. nacionalisticki praznoglavci su izbacili iz skola jednu sjajnu praksu da se uci jezik drustvene sredine, u delovima vojvodine, madjarski, slovacki rumunski, u istri italijanski itd.
- Post n°140
oni nisu morali a mi jesmo, mi smo najgore prošli a oni su se provukli i bilo im je bolje. uvek je nama najteže i najgore
_____
- Guest
- Post n°141
da jbt, kad danas krene takvo proseravanje "zasto smo mi morali latinicu"
- Post n°142
bela maca wrote:oni nisu morali a mi jesmo, mi smo najgore prošli a oni su se provukli i bilo im je bolje. uvek je nama najteže i najgore
Ма које најтеже и најгоре, напросто смо морали мало да се напрегнемо, није то тако тешко. А после смо испадали шмекери пред њима, јер као у исте школе идемо а гле како ми умемо а ви једва (налазио сам такве приче на другим форумима, и раније).
Мени је најбољи штос био кад сам имао ваљда 9 година па негде на Брачу узмем да читам Кекец, и ћале ме пита да ли примећујем нешто необично. Гледам, гледам, ништа не примећујем. Прелистам, поново погледам и насловну и стражњу страну, јок. Све нормално, Кекец ко Кекец, шта ту има. Каже ћале "не примећујеш да је на латиници?". Пази, стварно.
_____
- Post n°143
diktotar wrote:nacionalisticki praznoglavci su izbacili iz skola jednu sjajnu praksu da se uci jezik drustvene sredine, u delovima vojvodine, madjarski, slovacki rumunski, u istri italijanski itd.
i na kosovu albanski.
to je bio vazan korak: nek se ljudi ne razumeju...
- Post n°144
polako ljudi, lupam. reko mi lev
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°145
darling wrote:diktotar wrote:nacionalisticki praznoglavci su izbacili iz skola jednu sjajnu praksu da se uci jezik drustvene sredine, u delovima vojvodine, madjarski, slovacki rumunski, u istri italijanski itd.
i na kosovu albanski.
to je bio vazan korak: nek se ljudi ne razumeju...
Sve je super dok deca vojnih lica ne krenu u skolu. Moja keva je prvih nekoliko razreda isla u skole u Puli, Kovinu, Metliki, Varazdinu... pre skole ju je cuvala neka Italijanka. Sve u svemu, deda je nista nije razumeo
_____
★
Uprava napolje!
- Post n°148
http://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/slavenski-esperanto-povezat-ce-250-milijuna-ljudi-ceh-vojtch-merunka-uz-pomoc-hrvatskog-antropologa-emila-hersaka-osmislio-sveslavenski-jezik/6059719/
- Post n°149
darling wrote:http://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/slavenski-esperanto-povezat-ce-250-milijuna-ljudi-ceh-vojtch-merunka-uz-pomoc-hrvatskog-antropologa-emila-hersaka-osmislio-sveslavenski-jezik/6059719/
Шае ово, пуј пике не важи, јер је Словио измислио Словак?
_____
- Post n°150
Sveslavenski svejezik
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije