https://vino-kalem.com/proizvodi/vina/
Vinske priče
- Post n°301
Re: Vinske priče
Upravo sam uneo u kuću a bogumi malo i popio najjeftinijeg vina u regularnoj srbskoj radnji - neki podrum pića dole u Njegoševoj između falafela i Luffa, rizling litarski za 199 dinara od Vino Kalem A.D. iz Velike Drenove kod Trstenika, koju je slavom ovenčao Dobrica Ćosić. Kupljeno namenski za letnje opjanjivanje špricerom, izabran između smederevke, graševine i rizlinga, sva 3 špricer favorita. Kiselo u p.m, evo drugarica Berlinka pije i cokće na terasi kao može može, ja sam u fazonu sestro mi ovo ne pijemo u ovoj zemlji. Sa 11% alkohola ovo nema drugu funkciju sem da se ili baci u sirće ili sprži sodom u špricer, što smo i učinili. Bizzare fact - na sajtu je 299 RSD, u radnji 199 RSD, sigurno se tako dobro prodaje. Za špricer mashallah!
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°302
Propustih da pitam, čiji je bio taj babaresko na ovom open balkan vinskom sajmu?
Ko to gaji tj proizvodi na Balkanu?
Ko to gaji tj proizvodi na Balkanu?
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°303
Koji barbaresko, propustio sam to? Niko ne može da gaji ili proizvodi barbaresko na Balkanu jer to nije sorta, već apelacija za vino iz Pijemonta. Sorta je nebiolo, kao i za barolo.
A na sajmu je bilo i Italijana, Francuza, Amera, etc... Video sam Gaju, moguće njegov bio.
A na sajmu je bilo i Italijana, Francuza, Amera, etc... Video sam Gaju, moguće njegov bio.
_____
zvona i praporci
- Post n°304
na 2.03
mislio sam da su na sajmu vina balkana vina sa balkana
mislio sam da su na sajmu vina balkana vina sa balkana
_____
#FreeFacu
- Post n°305
U hali 4 su bili i stranci, kec i dvojka Balkan.
Pominju i barberu i barolo, dakle, neko veći iz Pijemonta, pretpostavljam ili Gaja ili Pio Cesare (i oni su bili)
Pominju i barberu i barolo, dakle, neko veći iz Pijemonta, pretpostavljam ili Gaja ili Pio Cesare (i oni su bili)
- Post n°306
nisam znao, toliko su kenjali o vinima otvorenog balkana
_____
#FreeFacu
- Post n°307
na nekakvom balkanskom festivalu sira se pojavio tonković sa svojim vinima, sve na bazi kadarke. beli blanc de noir vrlo zanimljiv a bogumi i roze, čak i više od obične crvene kadarke (prebarikirana, tanka). ona sa više alkohola (14%) osetno bolja.
_____
#FreeFacu
- Post n°308
To belo i roze radi novi enolog, u narednim berbama će i njegova crvena da stignu, vrlo drugačija. Mada, ja volim i ovu, 2016.
_____
zvona i praporci
- Post n°309
lepo je što u ovoj zemlji još ima razumnih ljudi sa OK cenama za ipak odležala vina, ova iz 2016 su 1000/1200. roze i belo su 700/800, to je sve vrlo OK.
_____
#FreeFacu
- Guest
- Post n°311
Probao prošle godine u Beton hali, na Danu prokupca. Ne bih da ulazim u organoleptiku jer ima ko će bolje od mene, a i nije bila prilika u kojoj bih mogao da mu se posvetim kako treba - ono čega se sećam su izuzetna koncentracija i snažni tanini koji ne ometaju uživanje, i utisak da je to najbolje vino od prokupca koje sam probao, dostojno Gage Ivanovića. Mislim da vredi svake pare i da ga treba kupiti i čuvati desetak godina.
Danas sam ponovo uživao u Yotta Bonsai, u amarone stilu Fenomenalno lice prokupca, voleo bih da to pijuckam kao porto, po gutljaj-dva, posle svakog ručka.
I da - dobro nam došao.
Danas sam ponovo uživao u Yotta Bonsai, u amarone stilu Fenomenalno lice prokupca, voleo bih da to pijuckam kao porto, po gutljaj-dva, posle svakog ručka.
I da - dobro nam došao.
- Post n°312
predvidivo je sve to ali verujem da ova priča raste pa neka bude tako.
bizarno, meni je trenutno najbolje vino ovog prostora jedan pinot noir.
bizarno, meni je trenutno najbolje vino ovog prostora jedan pinot noir.
_____
#FreeFacu
- Guest
- Post n°314
I ako te ne mrzi, elaboriraj to "predvidljivo". Ne polemišem, zaista me zanima taj ugao.
- Post n°315
previdivo u najbanalnijem smislu da je nekako sve kako se može očekivati, školski, a da me osećaj u stomaku ne tera da se uhvatim za vino sa police napravljeno od te sorte ako nije gola znatiželja nego da se pije. mislim ne bi da polemišem o ovome, pošto sam običan korisnik pa čak i manje od toga a vi ste profesionalno u tome. za mene je prokupac ovde ono što je tempraniljo u španiji, kvalitetno stono vino za konzumaciju kod kuće od koga ne očekujem više neke svemirske poduhvate, iako ne zborim da ih ima, jer mi se uvek na kraju kad podvučem crtu utisak svodi na isto, dobro je, super je ali daj nešto drugo. meni je indikativno što je prokupac ivanović (kao i matalj kremen) postao nedodirljivi srpski mejnsrim izbor i ne vidim da tu sad ima prostora da se to menja. ima ali ne može. yottu volim konceptualno, kupovao sam par puta neke druge godine i varijetete ali opet, nije game changer za mene iako je na poslednjem salonu prokupca pre korone bilo možda najbolje u ponudi.
_____
#FreeFacu
- Guest
- Post n°316
pa posle toga nisi ni dolazio a svašta je bilo.
ne, OK, kao što rekoh - ne polemišem. meni je drago da se prokupac profiliše kao sorta koja pripada ovom podneblju, da mu se znaju poreklo i istorija i da odavno nije krš grožđe za ružicu. možda će te zanimati da je Aleksandrović izbacio 100% prokupac kome u "podnaslovu" na etiketi stoji kameničarka, a utisak mi je da je posredi apsolutno školsko, "legacy" vino koje se može odneti bilo kome a da te ne bude blam. sad ide potpuno ludačka paralela - to mi je nekako "džek denijels" među prokupcima, sve sortno je tu, uz mekoću vanile, izraženu pitkost i jasan appeal u restoranima. do sada me je mimoišao podatak da su u Aleksandroviću rešili da se malo odmaknu od Bordoa i to mi je dosta indikativno za sentiment među vinarima.
ne, OK, kao što rekoh - ne polemišem. meni je drago da se prokupac profiliše kao sorta koja pripada ovom podneblju, da mu se znaju poreklo i istorija i da odavno nije krš grožđe za ružicu. možda će te zanimati da je Aleksandrović izbacio 100% prokupac kome u "podnaslovu" na etiketi stoji kameničarka, a utisak mi je da je posredi apsolutno školsko, "legacy" vino koje se može odneti bilo kome a da te ne bude blam. sad ide potpuno ludačka paralela - to mi je nekako "džek denijels" među prokupcima, sve sortno je tu, uz mekoću vanile, izraženu pitkost i jasan appeal u restoranima. do sada me je mimoišao podatak da su u Aleksandroviću rešili da se malo odmaknu od Bordoa i to mi je dosta indikativno za sentiment među vinarima.
- Post n°317
pa u pravu si da mi ponestao entuzijazam, ali to nema veze sa plemenitom namerom na kojoj se radi (razvoj autentične domaće sorte) nego sa mojom generalno indisponiranošću za vinski biznis u srbiji što mi je postalo dubiozno na dosta nivoa, znam da nisam u pravu ali prosto bi da kibicujem iza tarabe nego da budem ne znam kako aktivan. apropo toga što pišeš za aleksandrovića ja sam imao taj osećaj sa jelićevom kameničarkom koje je sve to samo što nije nahajpovani i predrkani podrum pred kojim moraš prvo da klekneš da bi mu se obratio nego prokupac u pravoj meri samog sebe i daleko od pompe naročito u takvom dubioznom podrumu. meni se čini da je to sve isterivanje duhova prošlosti sa čime niko običan poput mene ne treba da ima veze.
_____
#FreeFacu
- Post n°318
- Post n°320
Našo pa zašo.....
_____
#FreeFacu
- Post n°321
- Post n°325