ostap bender wrote:srpski jezik zivi od tudjica i lako i brzo ih ukljucuje u svoj fond. poput dzeparosa na pijaci. engleski naravno prati druge jezike u mracnu ulicu gde ih lupi po glavi i isprazni im dzepove.
Одлично речено .
Мада, број тих језика и није превелик... онај староенглески се није превише разликовао од старонемачког, па онда дошли Французи, и онда два слоја латинског фила на ту торту, и две смене
Ongnonlou Dolo wrote:evo ovako, dolo ima neki kompjuter u kuci -4 godine pre nego sto se radio i sve njegove aktivnosti na njemu izuzev pisanja emailova su oduvek bile na engleskom, sto bi bilo jedno 95% aktivnosti na njemu. ti uskoce ne mozes da zamislis koliko je meni ultra perverzno i nakaradno delovalo kada se odjednom pojavila "srpska" tastatura, kada su se windows i gomile drugih programa poceli odomacavati i kastomizovati (pazi da necu da italiciziram) na srpski. tebi je to mozda normalno jer si poceo da koristis kompjuter u 2000-tim, ali meni koji ga koristim od 1988-89 a internet od 1994-1995 je to i dalje totalna bolestina i bukvalno mi je smehotresno pojavljivanje srpskih jezickih purista na netu. za mene a i mnoge druge ljude internet ima svoj mandarinski odnosno supra-regionalni jezik koji nije skolski UK ili US engleski vec neki internetski engleski i najlegitimnija mi je stvar na svetu da se posluzim njime i van interneta a pogotvo na njemu.
У кући имам рачунар од 1983, и јесте да је све било на енглеском... за програмера, али чим сам сео да пишем сопстверРЖ, прво сам решавао како да имам шђчћж па тек онда показивао другима шта сам урадио. За први озвиљан рачунар сам сео пре равно 30 година (Искра Делтин Партнер, имао 128к и 9,5М диска, еј бре!) и тај је имао домаћу тастатуру... и тако све до раних деведесетих кад су одједном почели да се појављују шверцовани рачунари и штампачи који су били, за мене, функционално неписмени, врстецали су ко мала деца.
А онда су се појавили и ликови попут тебе, који не да су навикли на сцздц, него им уопште не смета да немају наша слова, штавише и кад седну за нормалну тастатуру прво питају како се пребацује на америчку. На форумима, још деведесетих, укључују велика слова и склони су кавзи кад их неко опомене да престану да пису и почну да пишу. Петнаестак година касније, то израста у топлог зеца, постају модератори који тврде да "свако има право да писе како хоце" (осим што се топли зец претвара у зеца на ражњу ако писес осисаном цирилицом).
И не пада им на памет да ако свако може да пише како хоће, онда и свако може да чита како хоће.
нб. Још имам Атари из 1988, купљен у Минхену (наравно, Шилерштрасе, али не код Конрада него у робној кући), и ако ме не буде мрзело могу да сфоткам десни крај тастатуре, где се уредно налазе а, е, у са умлаутима, те оштро с (ä, ö, ü, ß).