Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Tupan dana

Anonymous
    Guest

Tupan dana - Page 5 Empty Re: Tupan dana

Post by Guest Wed Apr 13, 2016 3:59 pm

drugarimo se - garimo se - gari

srbijanac je za srbe postalo uvredljivo valjda onda kad je hrt poceo da se gleda van vojvodine i onda su primetili da se tamo kaze srbijanski, srbijanac itd. do tada je i medju srbima, a i po matici srpskoj to znacilo srbin iz uze srbije.
    Kinder Lad

Post by Kinder Lad Wed Apr 13, 2016 4:08 pm

"Srbijanski" u tom smislu (ne ovo ko je iz centralne Srbije, nego za političke i druge funkcije) možda nije uvreda, ali je bez sumnje čista politika. "Srbijanski predsednik" je besmislica kako god okreneš.

_____
    alt-lib
    паће

Post by паће Wed Apr 13, 2016 4:37 pm

А ту се покушало и да се направи извесна разлика, да је српски нешто што је о српском народу, а србијански што припада држави Србији. Потоње се слабо примило, а оно прво се избегавало, па зато имамо гомилу назива где је придев замењен генитивом. Пребројати само установе које имају реч "српски" у називу. САНУ јер је основана пре тога, Српско лекарско друштво и Матица Српска, Српско народно позориште, неколико села која се зову Српско ово-оно јер су поред њих постојали и мађарски или други парњаци (редом преименовани у Нови - Нова Црња се и даље упоредо зове Magyar Csernye).

Зато, уз потоњу моду, "Друштво лекара Војводине" (нипошто Војвођанско лекарско друштво), и некакво друштво за борбу против "рака Србије". Зачудо, осталим републикама није сметало да наставе да користе придеве.

Данас ти генитиви можда више не звуче тако рогобатно, вероватно би данашње "Тамо далеко" звучало сасвим нормално уз "тамо је Војсци Србије једини био пут".

_____
       electric pencil sharpener is useless, electric pencils don't need to be sharpened at all
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    Kinder Lad

Post by Kinder Lad Wed Apr 13, 2016 5:01 pm

to obaška što zvuči užasno. I u engleskom uopšte ne volim da vidim ono " smth smth of (the) smth smth". Mislim u romanskim jezicima mi nekako zvuči kudikamo bolje, ali u slov i germ zvuči bljak.

_____
    alt-lib
    Kaneda

Post by Kaneda Wed Apr 13, 2016 5:37 pm

Kinder Lad wrote:
    Kaneda wrote:Muslimani u Bosni su često Srbe (mada i sve hrišćane) zvali i Đauri (varijacija je Kaurin), uz standardno Vlasi ("da se Vlasi ne dosjete"). Imalo je poprilično negativnu konotaciju, mada ne uvek. 

E sad, koliko znam, ni Šiptari ne bi trebalo da bude uvredljivo jer potiče iz albanskog jezika i ne znači ništa uvredljivo, već znači Albanac. To u kakvom je kontekstu u srpskom, o tome možemo da diskutujemo.

Uopšte nije bitno u kakvom je kontekstu u srpskom. Oni kažu da im smeta ako ih neki Sloven zove Šiptar. To je sasvim dovoljno.
    Ok, neka bude, ali šta onda da bude osnov za imenovanje tog naroda. Najlogičnije je da bude onaj naziv kako taj narod sam sebe zove na svom jeziku. Nekako je prirodno da od Mađara očekuješ da Srbina zovu Srbin, a ne recimo Rac. Ali nije pod moranje.
    Ili bi možda Albanci da ih Srbi (i Sloveni) nikako ne zovu.

Jednostavno mi izmiče logika tog insistiranja, jezički gledano. Mi sebe zovemo tako, ali vi ne možete.
    ficfiric

Post by ficfiric Wed Apr 13, 2016 5:42 pm

Pa, ni ne odredjuju oni nama koji izraz smemo da koristimo a koji ne. Mi smo sami dali znacenje izrazu Siptar. Znas i sam ko ga koristi i sa kojom namerom

_____

Uprava napolje!

boomer crook

Post by boomer crook Wed Apr 13, 2016 5:42 pm

pa verovatno ne bi bilo uvredljivo kada bi mu se obratio na albanskom jeziku medjutim u srpskom ima pogrdne konotacije (radnicka vunena kapica je siptarka, neko se obukao poput siptara, smrdis ko siptar i sve tako). to pri tome nije novina vec je nesto sto se odomacilo u nasem jeziku pre drugog rata.

btw, hrvati znaju da kazu: pusis ko srbin.

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Wed Apr 13, 2016 5:45 pm

kod nas se zna sta misli onaj ko drugima govori rumunu, bugaru, siptaru, madjaru itd.
    Kinder Lad

Post by Kinder Lad Wed Apr 13, 2016 5:53 pm

ostap bender wrote:pa verovatno ne bi bilo uvredljivo kada bi mu se obratio na albanskom jeziku medjutim u srpskom ima pogrdne konotacije (radnicka vunena kapica je siptarka, neko se obukao poput siptara, smrdis ko siptar i sve tako). to pri tome nije novina vec je nesto sto se odomacilo u nasem jeziku pre drugog rata.

btw, hrvati znaju da kazu: pusis ko srbin.

ali to svejedno nije smetalo novom rukovodstvu da ih tako naziva Tupan dana - Page 5 1861198401
    Ferenc Puskás

Post by Ferenc Puskás Wed Apr 13, 2016 6:00 pm

Rukovodstvo je držalo do političke substance u ono vrijeme. politička korektnost je došla poslije.

_____
    Ha rendelkezésre áll a szükséges pénz, a vége általában jó.
    Mr.Pink

Post by Mr.Pink Wed Apr 13, 2016 7:51 pm

u kom svetu su pitali za koka-kolu uz ribu? laže pseto, ili je ono ispao glup i naseo na foru!

pusis ko srbin, a ovi pusis ko bugarin, a ovi opet pusis ko turcin. i sve tako. ko ono kada pitaju slovence, pa hrvate gde počinje balkan. svi će reći da počinje u susedstvu.

_____
    radikalni patrijarhalni feminista

smrk kod dijane hrk
    паће

Post by паће Wed Apr 13, 2016 9:22 pm

Mr.Pink wrote:u kom svetu su pitali za koka-kolu uz ribu? laže pseto, ili je ono ispao glup i naseo na foru!

pusis ko srbin, a ovi pusis ko bugarin, a ovi opet pusis ko turcin. i sve tako. ko ono kada pitaju slovence, pa hrvate gde počinje balkan. svi će reći da počinje u susedstvu.

А онда ми комшија, Босанац из оближњег босанског села а иначе бизнисмен тамо (Словенија итд) каже "Балкан почиње у Минхену, на Шилерштрасе".

_____
       electric pencil sharpener is useless, electric pencils don't need to be sharpened at all
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sun Apr 17, 2016 7:53 pm

Parun isprozivao Zapada na tnjiteru...bas mu onako sasuo:D
    plachkica

Post by plachkica Sun Apr 17, 2016 8:01 pm

Odem da tražim tu prozivku i ne nađem je Tupan dana - Page 5 1949538119

ali nađem ovo, kamenom u glavu, odmah!

Toliko. ‏@parun_ Apr 16
    Praštanje svega novim političarima i novim ljubavima na kraju nužno dovede do razočaranja i krvavog razvoda. Pa posle sve su žene kurve #18%

Toliko.
    ‏@parun_
    Pa nisu sve žene kurve ni svi političari jednako dobri ili loši. Ako glasaš, glasaj strateški, ako voliš, voli s razlogom.
    Anonymous
    Guest

Post by Guest Sun Apr 17, 2016 8:37 pm

Toliko.@parun_ Apr 14
    Toliko. Retweeted Vip mobile
    "Zapad Todorović" do podneva nove tehnologije, kapitalizam i najskuplje sekunde, od podne kolhozi i nacionalizacija

Zbog reklame ...da ne kopiram sad reklamu, identitet i sve to Tupan dana - Page 5 1399639816
    Erős Pista

Post by Erős Pista Thu Apr 21, 2016 11:05 pm

Dakle, i sam sam evroskeptik; samo znači li to da bi Srbija morala da napusti pregovore sa EU? 
    http://www.informer.rs/vesti/izbori/67124/TEKST-KOJI-MORATE-PROCITATE-NEGO-GLASATE-Zeljko-Cvijanovic-VUCIC-ZASTO

Tupan dana - Page 5 2952840586

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    zvezda je zivot

Post by zvezda je zivot Sun Apr 24, 2016 5:40 pm

e kad budemo pravili novogodisnji izbor el cemo da budemo ograniceni na domace tzv. neistomisljenike il mozemo da kandidujemo i recimo koricu iz m21 ili amandu marcotte iz amerike?

_____
    ova zemlja to je to
    Erős Pista

Post by Erős Pista Sun Apr 24, 2016 5:43 pm

Može Korica. Strance uglavnom nismo, ali zapravo, što da ne, ali bojim se da bi Markot sve deklasirala, pa ne bi bilo zanimljivo. Šta kaže žiri?

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

zvezda je zivot

Post by zvezda je zivot Sun Apr 24, 2016 5:49 pm

ja sam da se dozvoli. prvi put medjunarodno takmicenje, ideoloski neostrascen izbor, inkluzija, praznik gluposti itd - i izaberemo cirjakovca. u stvari, mozda bi njemu prijalo da pobedi, bolje da zavrsi na drugom mestu.

Last edited by zvezda je zivot on Sun Apr 24, 2016 5:52 pm; edited 1 time in total

_____
    ova zemlja to je to
    kondo

Post by kondo Sun Apr 24, 2016 5:50 pm

samo vi kandidujte koricu pored zivog cirjakovica i drugih. skoro pa kao glasanje kao simbolicki cin u srbiji LOL WTF. realno je bolji argument zabole me moze mi se.

_____
    #FreeFacu

Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
    zvezda je zivot

Post by zvezda je zivot Sun Apr 24, 2016 5:53 pm

realno steta sto ne mogu forumski postovi da se kandiduju, Kondo bi pobedio

_____
    ova zemlja to je to
    Erős Pista

Post by Erős Pista Sun Apr 24, 2016 5:53 pm

Meni je proble s Ćirjakovićem što on toliko loše i konfuzno piše da nije u stanju čak ni da dobaci do jedne fine, svedene, quotable tuposti kakve se cene na ovom topiću. To je tupost koja se ne svodi na rečenice, pa čak ni na pasuse, nego funkcioniše isključivo na nivou celog teksta. Holistička tupost, takoreći.

_____

Erős Pista

Post by Erős Pista Sun Apr 24, 2016 5:56 pm

Pogledaj recimo ovo, kakav aforizam, kakva esencija tuposti u samo jednoj rečenici.

Dakle, i sam sam evroskeptik; samo znači li to da bi Srbija morala da napusti pregovore sa EU?

A kod Ćira sve nešto okruglo, pa na ćoše, kao kod nesrećnog Ištvana Kaića, nije to tupost, to je klinička slika.

_____

Erős Pista

Post by Erős Pista Wed Apr 27, 2016 8:04 pm

Проблем лежи у васпитању које нас учи да између паљења зеленог светла и преласка улице не постоји ама баш никакав зазор који би могао да буде испуњен нашом одлуком. Права истина је да када се упали зелено светло ми доносимо одлуку да пређемо улицу, али у Србији ова радња је до те мере аутоматизована, да ретко ко може да је запази, а још мањи број људи може да манипулише њоме или, о концу свега, да је обустави. Променом светла као да у нашој глави нешто кврцне и запоседне нашу слободну вољу. Као да се светло променило божјим провиђењем те из тога следи да је током тих пет метара које треба препешачити пешак заштићен од погубног утицаја браника и хауби за чије се људске управљаче претпоставља да се подједнако слепо држе светлосне сигнализације. Омађијан разиграним светлећим човечуљком, пешак пропушта да дословно увиди одакле му прети стварна опасност.

Техничар друмског саобраћаја или антрополог се не би сложили, али историју пишу појединци и народи који улицу прелазе на црвено светло. Они нису недотавни да не препознају симболику црвеног светла и пропратну опасност, већ они свесно занемарују тај сигнал усредсређујући се на много важније симболе аутомобила који промичу. Правилном фокусираношћу они хрупе напред. Нећемо као народ никуда стићи уколико будемо ревносно поштовали кутију набијену на стуб из које блинкају три сијалице.
    Страхујем да у овом тренутку има доста перспективних људи који болују од комплекса ниже вредности који су као народ зарадили током неког од многобројних периода затомљења националне свести, односно, мање или више прикривеним окупацијама.
    http://www.novipolis.rs/blog/29948/semafor-vaspitanja.html

_____

Kinder Lad

Post by Kinder Lad Wed Apr 27, 2016 8:46 pm

историју пишу појединци и народи који улицу прелазе на црвено

Ne, nego oni koji prelaze van pešačkog  Tupan dana - Page 5 2304934895

_____
    alt-lib

Post by Sponsored content

Current date/time is Sat Nov 16, 2024 3:47 pm