Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Tupan dana

boomer crook

Tupan dana - Page 4 Empty Re: Tupan dana

Post by boomer crook Wed Apr 13, 2016 11:00 am

za slovence? janez?

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    Kinder Lad

Post by Kinder Lad Wed Apr 13, 2016 11:01 am

To smo uzeli od Hrvata Tupan dana - Page 4 1399639816

_____
    alt-lib
    Erős Pista

Post by Erős Pista Wed Apr 13, 2016 11:01 am

Mislim to pokazuje da su jedine "crnje" u Jugoslaviji bili Albanci. Ostsli su mogli biti neprijatelji, ali nikad nisu zauzimali subaltern poziciju.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    Erős Pista

Post by Erős Pista Wed Apr 13, 2016 11:02 am

e da, janez je bio. I za Madjare pista.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Kinder Lad

Post by Kinder Lad Wed Apr 13, 2016 11:02 am

Imamo pogrdan naziv za Makedonce (zašto bog sveti zna, ali eto...)

U stvari, hang on, imamo pogrdan naziv i za Muslimane/Bošnjake. Pa za Italijane, Nemce, setiću se još...

Last edited by Kinder Lad on Wed Apr 13, 2016 11:05 am; edited 1 time in total
    Erős Pista

Post by Erős Pista Wed Apr 13, 2016 11:03 am

i didn't get the memo. Koji je to?

_____

Kinder Lad

Post by Kinder Lad Wed Apr 13, 2016 11:05 am

William Murderface wrote:i didn't get the memo. Koji je to?

Čokalije
    Erős Pista

Post by Erős Pista Wed Apr 13, 2016 11:07 am

Znam za izraz, ali nisam imao pojma sta znaci.

_____

boomer crook

Post by boomer crook Wed Apr 13, 2016 11:19 am

bosanci - mujo (glupi koji za sve ostale veruje u jugoslaviju)/albanci - siptar (potpuno pogrdan naziv)

cokalija je vec ambivalentniji ali opet patronozirajuci.

i naravno cigani.

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    plachkica

Post by plachkica Wed Apr 13, 2016 11:26 am

A "gari" znači tačno šta?
    Ja sam mislila da je to termin kojim staaaarooovojvođani označavaju dođoše
    koji se izjašnjavaju kao Srbi.
    ficfiric

Post by ficfiric Wed Apr 13, 2016 11:37 am

Koliko znam, gar(i)=drugar, kao sto djava=tvrdjava, itd

_____

Uprava napolje!

boomer crook

Post by boomer crook Wed Apr 13, 2016 11:37 am

ja kapiram da je to tepanje. nesto kao 'zemo' ili 'rodjo'

_____
    паће

Post by паће Wed Apr 13, 2016 11:54 am

ostap bender wrote:gedza ili gedzovan nije nuzno pogrdno. btw, pogrdno za srbina je bilo vlah koliko se ja secam.

За то сам чуо само од Далматинаца, да је то био погрдни назив за Бодуле, дакле Србе из залеђа и са острва. Ту је била и нека прича о белом луку, који су ови умели да гаје а био је јако на цени у градовима, па иако се званично баш нису трпели, свако је у граду морао да има везу код неких својих Влаја...

Најбоља сцена на ту тему је кад један Макаранин дрекне на неког клинца из околине Сплита "не каже се Исплита него исплИта, Влају ниједан!".

Мени било чудно што се Власи спомињу на тако различитим местима, и што ови и они Власи скоро да немају везе једни с другима, па сам мало узео да копам по википедијама, дакле не предубоко. Испало је да су и Велшани у ствари Власи, тј... потомци римских легионара који су након својих 20 година службе за пензију одабрали да остану где су, узму земљу коју им цар даје, ожене се неком мештанком и тако ко зна колико генерација.

_____
       electric pencil sharpener is useless, electric pencils don't need to be sharpened at all
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    Filipenko

Post by Filipenko Wed Apr 13, 2016 12:25 pm

Vidiš, nije to loše, sada možemo Hrvate, Bošnjake, Crnogorce, Makedonce...i sve ostale iz bivše Jugoslavije koji nisu Srbi zvati - Vlasima.
    disident

Post by disident Wed Apr 13, 2016 2:01 pm

Uff nije tacno da nemas vise pogrdnih izraza za svaku naciju pojedinacnu , secam se da je pokojna olivera milosavjevic na izbornom predmetu nacionalizam i konstrukcija proslosti citala neke primere, samo ne mogu da se setim da li je upitanju neki naucni rad ili cak knjiga. Nesto kao recnik nacionalizama ex sfrj. U svakom slucaju bilo ih je bas dosta.

_____
    Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
    Jedini proleter Burundija
    Pristalica krvne osvete
    Kinder Lad

Post by Kinder Lad Wed Apr 13, 2016 2:14 pm

паће wrote:
    ostap bender wrote:gedza ili gedzovan nije nuzno pogrdno. btw, pogrdno za srbina je bilo vlah koliko se ja secam.

Најбоља сцена на ту тему је кад један Макаранин дрекне на неког клинца из околине Сплита "не каже се Исплита него исплИта, Влају ниједан!".

Nije mi baš jasna pouka pošto...ja kažem isplIta Tupan dana - Page 4 1399639816 U životu ne bih rekao Isplita.

U stvari...bila bi dobra fora kad bismo forumske postove umesto što ih pišemo snimali pa kačili kao audio fajl, ali bi bilo smeha kad bismo čuli jedni druge kako govorimo  Tupan dana - Page 4 1861198401
    паће

Post by паће Wed Apr 13, 2016 2:25 pm

Kinder Lad wrote:
    паће wrote:

Nije mi baš jasna pouka pošto...ja kažem isplIta Tupan dana - Page 4 1399639816 U životu ne bih rekao Isplita.

U stvari...bila bi dobra fora kad bismo forumske postove umesto što ih pišemo snimali pa kačili kao audio fajl, ali bi bilo smeha kad bismo čuli jedni druge kako govorimo  Tupan dana - Page 4 1861198401

Ма, рмпалија јебаво клинца због нагласка на првом уместо другом слогу... мени је дотле звучало да говоре исто, ал' ето он приметио разлику, уватио га неки војнички испиздитис и праснуо на малог. И иначе је тај однос како говоре прави Далмоши (и ови с краја и они острвљени) спрам оног како говоре одмах иза брда био мало чудан, мени звучало све исто, ал' они запели да није.

А то како бисмо звучали, "хјој" (РЖЛујо). Да смо сви из истог места па да приредимо 1 уринакРЖ...

_____
       electric pencil sharpener is useless, electric pencils don't need to be sharpened at all
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    Ferenz

Post by Ferenz Wed Apr 13, 2016 3:11 pm

William Murderface wrote:

Fora je u sledecem: u Srbiji nema pogrdnih izraza za Srbe, sto jasno govori o odnosima moci u njoj.

Da, mada ima nešto poput "čarapani" i "paprikari", no sve se to "vodi" pod uvredu level™ tipa - "jeb'o te moj muž".

Albanci Srbe pogrdno nazivaju "škije", mada sam zaboravio šta bi to tačno trebalo da zači?
    Kinder Lad

Post by Kinder Lad Wed Apr 13, 2016 3:15 pm

Sloveni - Sklavi - Skljvi- itd. Uglavnom, tako i mi sami sebe zovemo.

_____
    alt-lib
    disident

Post by disident Wed Apr 13, 2016 3:20 pm

Ferenz wrote:
    William Murderface wrote:

Fora je u sledecem: u Srbiji nema pogrdnih izraza za Srbe, sto jasno govori o odnosima moci u njoj.

Da, mada ima nešto poput "čarapani" i "paprikari", no sve se to "vodi" pod uvredu level™ tipa - "jeb'o te moj muž".

Albanci Srbe pogrdno nazivaju "škije", mada sam zaboravio šta bi to tačno trebalo da zači?
    Pogrdan naziv za Srbe

_____
    Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
    Jedini proleter Burundija
    Pristalica krvne osvete
    Kinder Lad

Post by Kinder Lad Wed Apr 13, 2016 3:25 pm

Fora je u tome da je to (tj kako je preuzet od Albanaca, pa "dorađen") stari latinski naziv za Slovene - Schiavi i tome slične varijante. Samo sad ima pogrdno značenje više manje na isti način kao "Šiptar".
    Kaneda

Post by Kaneda Wed Apr 13, 2016 3:36 pm

Muslimani u Bosni su često Srbe (mada i sve hrišćane) zvali i Đauri (varijacija je Kaurin), uz standardno Vlasi ("da se Vlasi ne dosjete"). Imalo je poprilično negativnu konotaciju, mada ne uvek. 

E sad, koliko znam, ni Šiptari ne bi trebalo da bude uvredljivo jer potiče iz albanskog jezika i ne znači ništa uvredljivo, već znači Albanac. To u kakvom je kontekstu u srpskom, o tome možemo da diskutujemo.
    Ferenz

Post by Ferenz Wed Apr 13, 2016 3:39 pm

Kinder Lad wrote:Fora je u tome da je to (tj kako je preuzet od Albanaca, pa "dorađen") stari latinski naziv za Slovene - Schiavi i tome slične varijante. Samo sad ima pogrdno značenje više manje na isti način kao "Šiptar".

Da,kapiram.
    Šiptar - sin orla, je l'?
    Ili "Ciganin" što bi značilo - čovek, ako se dobro sećam?

edi(k)t: Ne, Rom znači čovek.
    Ferenc Puskás

Post by Ferenc Puskás Wed Apr 13, 2016 3:42 pm

Kaneda wrote:E sad, koliko znam, ni Šiptari ne bi trebalo da bude uvredljivo jer potiče iz albanskog jezika i ne znači ništa uvredljivo, već znači Albanac. To u kakvom je kontekstu u srpskom, o tome možemo da diskutujemo.
    Mislim da ne moramo.

_____
    Ha rendelkezésre áll a szükséges pénz, a vége általában jó.
    Kinder Lad

Post by Kinder Lad Wed Apr 13, 2016 3:49 pm

Kaneda wrote:Muslimani u Bosni su često Srbe (mada i sve hrišćane) zvali i Đauri (varijacija je Kaurin), uz standardno Vlasi ("da se Vlasi ne dosjete"). Imalo je poprilično negativnu konotaciju, mada ne uvek. 

E sad, koliko znam, ni Šiptari ne bi trebalo da bude uvredljivo jer potiče iz albanskog jezika i ne znači ništa uvredljivo, već znači Albanac. To u kakvom je kontekstu u srpskom, o tome možemo da diskutujemo.

Uopšte nije bitno u kakvom je kontekstu u srpskom. Oni kažu da im smeta ako ih neki Sloven zove Šiptar. To je sasvim dovoljno.

Post by Sponsored content

Current date/time is Sat Nov 16, 2024 1:36 pm