Kapitalizam 101
- Guest
- Post n°501
Re: Kapitalizam 101
haha to nije poslusnost i neposlusnost vec je u novom sadu gradski prevoz uvek bio korektan, pa i danas je, iako kradu mnogo vise. slazem se i da je lakse organizovati 20-30 linija u tri ulice uzduz i dve popreko, ali opet.
- Guest
- Post n°502
@moonlight
taj što je bio majstor za zavrtanje sijalice je izgubio posao jer su svi počeli da je sami zavrću, dakle moramo da se pobrinemo i za njega, a to možda nešto košta.
will you please think of the majstor za zavrtanje sijalice?
ne ulazi mi se u tu priču.
gurati sistem u veću solidarnost je jedno, potpuno remontovati/izgraditi on 0 sistem (recimo, na komunističkim osnovama uz primenu stečenih znanja o uspesima/greškama iz prakse 20. veka) je drugo (i u komunizmu je sve "koštalo"), to što ti pričaš je treće, četvrto, peto...
taj što je bio majstor za zavrtanje sijalice je izgubio posao jer su svi počeli da je sami zavrću, dakle moramo da se pobrinemo i za njega, a to možda nešto košta.
will you please think of the majstor za zavrtanje sijalice?
ne ulazi mi se u tu priču.
gurati sistem u veću solidarnost je jedno, potpuno remontovati/izgraditi on 0 sistem (recimo, na komunističkim osnovama uz primenu stečenih znanja o uspesima/greškama iz prakse 20. veka) je drugo (i u komunizmu je sve "koštalo"), to što ti pričaš je treće, četvrto, peto...
- Guest
- Post n°503
pa nije u pitanju majstor za zavrtanje sijalice
pozovem ja da mi zavrnu sijalicu u laboratoriji, pre xy godina
dođe lik, snimi da sijalica stvarno ne radi i podnese izveštaj
drugi pročita izveštaj, odobri zamenu i pošalje odobrenje
treći dobije odobrenje i uradi nalog za zamenu sijalice
četvrti na osnovu tog naloga trebuje iz magacina sijalicu
peti izda sijalicu za zamenu majstoru
šesti dođe i zameni sijalicu
možda je zamena skupa, ali od nje živi 6 ljudi, nije loš skor
ni meni se ne širi priča ako kažeš da je ovaj sistem najbolji od mogućih i da nam nije potrebno nešto sasvim drugačije
u tom slučaju ok
pozovem ja da mi zavrnu sijalicu u laboratoriji, pre xy godina
dođe lik, snimi da sijalica stvarno ne radi i podnese izveštaj
drugi pročita izveštaj, odobri zamenu i pošalje odobrenje
treći dobije odobrenje i uradi nalog za zamenu sijalice
četvrti na osnovu tog naloga trebuje iz magacina sijalicu
peti izda sijalicu za zamenu majstoru
šesti dođe i zameni sijalicu
možda je zamena skupa, ali od nje živi 6 ljudi, nije loš skor
ni meni se ne širi priča ako kažeš da je ovaj sistem najbolji od mogućih i da nam nije potrebno nešto sasvim drugačije
u tom slučaju ok
- Guest
- Post n°504
niko nije tako nešto rekao, praviš strašilo i mačuješ se s njim.
ti zapravo pričao o samoodrživosti i "racionalnosti" u smislu što manjih troškova a ne o solidarnosti, koja bi trebalo da prihvati "manjkavosti" i troškove u svakodnevnoj tekuće shvaćenoj "praktičnosti" zarad opšteg višeg cilja.
ti zapravo pričao o samoodrživosti i "racionalnosti" u smislu što manjih troškova a ne o solidarnosti, koja bi trebalo da prihvati "manjkavosti" i troškove u svakodnevnoj tekuće shvaćenoj "praktičnosti" zarad opšteg višeg cilja.
- Guest
- Post n°506
pa na ovoj temi ga nije napravio niko, ti si ga pomenuo neznano zašto.
- Post n°508
Mr. Moonlight wrote:Arkady Ivanovich wrote:ja licno beogradjanima nikad ne bih dao besplatan prevoz. u novom sadu je negde devedesetih za vreme najgorih sranja u drustvu (93-94) doneta odluka da se u gradski prevoz ulazi na prednja vrata i pokaze ili kupi karta, odluka je doneta danas, a sutradan su svi bez problema to postovali.
lepo, sviđa mi se to što se tako poslušni
На основу мојих искустава из средине седамдесетих, док сам био студент, новосадски гсп је био три у чело у односу на било који други који сам дотле пробао, па и касније. То је долазило довољно често - добар део дана није ни било реда вожње него је морао да буде бар један бус на сваких ен минута, у шпицевима чак и на само три минута, фиксни поласци су били тек касно увече, закључно са неким тамо у 02:00 за Петроварадин. Постојала је и путничка солидарност, ко излази раније пита јел треба неком карта, јер су контролори умели да уђу тек на трећој-петој станици, кад се разиђе гужва. Било је улазака на погрешна врата, па додавања пара преко везе и карта и кусур су увек стизали назад.
Оне беле ниске ивичњаке је суфинансирао гсп јер им се већ за две-три године исплатило на мањем хабању гума.
Оно, имали су својих бисера - оно Волво аутобуси су имали полуаутоматске мењаче, тј аутоматско квачило и џојстик под воланом, па су возачи, кад је гужва, умели да дрмну бус два три пута на крени-стани, да пресложе рају да може више да уђе. Или да ноћу построје 3-4 буса на лимански булевар и тркају се до гараже.
Ал' то је радило и слабо нам је падало на ум да се шверцујемо, јер је било довољно јефтино, а била нам је редовна појава да у четвртак имамо паре или за излазак или за бус кући, па се завршавало са по два пива и у петак аутостоп до Зрењанина. Тј не знам никог да је имао неку посебну пизму на гсп тада, то није било ни на списку 20 комуналних проблема, јер није било проблем.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Guest
- Post n°509
poklanjam sve što imam onom ko obezbedi da #23 odveze svoje dnevne ture po rasporedu, +-5 minuta od vremena naznačenog na redu vožnje za konkretno taj autobus (ne da uleti neki drugi koji kasni na prethodno prolazno vreme itd).
- Korisnik
- Post n°510
Mr. Moonlight wrote:kako mi reče jedan rumun skoro, ja sam u eu i imam pravo da idem svuda, samo mi nedostaje novac da to pravo i ostvarim, još jedan rezervat, kako bi se održale nejednakosti koje drže sistem u životu
Pa to, može slobodan protok kapitala, novca, robe, usluga, stvari generalno, a ljudi već malo teže. Naročito u EU, zbog jezičkih barijera je praktično nemoguća federalizacija.
Btw, kako si ono beše rekao jednom, najbolja farba za krečenje zidova u proizvodnji košta 30 centi/kg, najgora 10, a kolika je razlika kad odeš u radnju?
- Post n°511
Ovo mi liči na ono - šta će mi bezvizni režim, ako imam para putovaću i sa vizama.
- Post n°512
KinderLad wrote:Ovo mi liči na ono - šta će mi bezvizni režim, ako imam para putovaću i sa vizama.
А па не, ти као да ниси био спровођен кроз ону другу колону на граници, ону где се чека и где ти јебу матер за свако парче папира, гледају те као да си не знам какав криминалац, а господа из друге колоне, ако се уопште сете да у мимоходу погледају, гледају што сажаљиво што подсмешљиво.
И то кад имаш визу. Док је добијеш, списак увреда и завиривања у приватне ствари је дугачак као нога. Откако идем преко само кад ми се иде, бирам само земље где ми не траже визу. Ако вам се не свиђа боја мог пасоша, мени се не свиђају боје ваше заставе, а паре од мене очигледно ни не желите.
Хоћу да кажем да ти је поређење шантаво, за слободу кретања су потребне неке паре, али далеко од тога да су и довољне.
_____
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°513
čebre, pa i ja to isto kažemпаће wrote:KinderLad wrote:Ovo mi liči na ono - šta će mi bezvizni režim, ako imam para putovaću i sa vizama.
А па не, ти као да ниси био спровођен кроз ону другу колону на граници, ону где се чека и где ти јебу матер за свако парче папира, гледају те као да си не знам какав криминалац, а господа из друге колоне, ако се уопште сете да у мимоходу погледају, гледају што сажаљиво што подсмешљиво.
И то кад имаш визу. Док је добијеш, списак увреда и завиривања у приватне ствари је дугачак као нога. Откако идем преко само кад ми се иде, бирам само земље где ми не траже визу. Ако вам се не свиђа боја мог пасоша, мени се не свиђају боје ваше заставе, а паре од мене очигледно ни не желите.
Хоћу да кажем да ти је поређење шантаво, за слободу кретања су потребне неке паре, али далеко од тога да су и довољне.
- Post n°515
Па рекао си "личи" па сам схватио као поређење.
Ал ајде да упоредимо са нечим упоредивим - слобода предузетништва. До деведесетих си могао слободно да отвориш берберницу, кафаницу, занатску радњу са до пет радника, или да будеш соло уметник, чак архитекта итд. Ниси могао да имаш продавницу, хотелче са рестораном, превозничку фирму (могао си да имаш камион 1 и пичиш соло), ординацију, школу и још петсто ствари. А онда смо се ослободили па је кренуло са књижарама, ситним дућанима на сваком ћошку и... трајало докле је трајало. Колико сад треба лове да се улети да се оснује фирма која би се бавила производњом нечега? Макар само да се региструјеш као произвођач нпр јаја.
Ал ајде да упоредимо са нечим упоредивим - слобода предузетништва. До деведесетих си могао слободно да отвориш берберницу, кафаницу, занатску радњу са до пет радника, или да будеш соло уметник, чак архитекта итд. Ниси могао да имаш продавницу, хотелче са рестораном, превозничку фирму (могао си да имаш камион 1 и пичиш соло), ординацију, школу и још петсто ствари. А онда смо се ослободили па је кренуло са књижарама, ситним дућанима на сваком ћошку и... трајало докле је трајало. Колико сад треба лове да се улети да се оснује фирма која би се бавила производњом нечега? Макар само да се региструјеш као произвођач нпр јаја.
_____
- Guest
- Post n°517
da se registrujes za bilo koju delatnost koja ne zahteva posebne dozvole, akreditacije ili sertifikate, dovoljno je par hiljada dinara koliko su takse, pecat i sl.
- Post n°518
То, али колико се тих дозвола намножило, то ме занима. Јер сваки час чујем да су измислили још нешто.
_____
- Guest
- Post n°519
ma kakvi, posebne dozvole znace resenja nekih agencija ili ministarstava, npr za veterinarsku ambulantu ili menjacnicu ili privatnu ordinaciju lekara, ili za proizvodnju i trgovinu oruzjem i sl. naravno da bi proizvodio neku ozbiljnu hemiju, otrove i sl, moras imati posebne dozvole, registrovati proizvode neke, ali to bi sigurno znao moonlight bolje da objasni.
u principu mozes sa osnivanjem firme i registracijom jedne delatnosti da se bavis i svim drugim koje ne podrazumevaju posebne dozvole, bez da dodatno registrujes te delatnosti. tako imas biznis bisera po srbii sad, tipa servis za bicikle i prodaja pirotehnike itd.
u principu mozes sa osnivanjem firme i registracijom jedne delatnosti da se bavis i svim drugim koje ne podrazumevaju posebne dozvole, bez da dodatno registrujes te delatnosti. tako imas biznis bisera po srbii sad, tipa servis za bicikle i prodaja pirotehnike itd.
- Korisnik
- Post n°520
The real Adam Smith
He might be the poster boy for free-market economics, but that distorts what Adam Smith really thought
- Post n°521
Гле како се слично десило и са Марксом - нема везе шта је написао, него гле како је то испало у пракси.
_____
- Guest
- Post n°522
Па да, али је паметни Маркс и то предвидео: пракса је критеријум истине!
Не знам да ли би применио на самог себе, да је којом срећом поживео - ту би већ био сасвим јединствен.
Не знам да ли би применио на самог себе, да је којом срећом поживео - ту би већ био сасвим јединствен.
- Post n°523
No Country wrote:Па да, али је паметни Маркс и то предвидео: пракса је критеријум истине!
Практичари на обе стране се једнако односе према својој теорији - ни случајно је не примењују на себе саме. Ех, на шта би изашла СФРЈ да је СКЈ имао петљу да то уради. Или, на другој страни барикаде, како би се усрали кад би направили стварно слободно тржиште. Што рече неки ранији Рокфелер, "конкуренција је грех".
_____
- Korisnik
- Post n°524
Branko popizdeo zbog Davosa.
42 people hold same wealth as 3.7bn poorest
E moj Marće.
They are loath to pay a living wage, but they will fund a philharmonic orchestra. They will ban unions, but they will organize a workshop on transparency in government.
So in a year, they will be back in Davos and perhaps a new record in dollar wealth per square foot will be achieved, but the topics, in the conference halls and on the margins, will be again the same. And it will go on like this…until it does not.
42 people hold same wealth as 3.7bn poorest
Mark Littlewood, director general at the Institute of Economic Affairs, said: “Oxfam is promoting a race to the bottom . Richer people are already highly taxed people – reducing their wealth beyond a certain point won’t lead to redistribution, it will destroy it to the benefit of no one. Higher minimum wages would also likely lead to disappearing jobs, harming the very people Oxfam intend to help.”
E moj Marće.
- Post n°525
Dotle, N1 se najstrašnije bavi propagiranjem Davosa i Srpskog Davosa takozvanog Kopaonika. Ređaju se nemilice narodni neprijatelji, nivo lupetanja probija uši i Zevsu i Posejdonu i Hadu.