Opet, u c acute u "pomoćnik" je možda ok.
Језичарење
- Post n°651
Re: Језичарење
Vidiš da nije ć nego c sa crticom. Uporedi sa ž gde je ispravni caron.
_____
Sweet and Tender Hooligan
- Post n°652
Turul madár wrote:paće šta je ovo, malo dj malo ć
Па што рече ЈеднакоЈе, то за ж и ћ су се сналазили како су умели, нису имали ваљан фонт (вероватно неки летрасет или тако неки курац палац), а за ђ је класика, остало од писаћих машина, углавном прерађених немачких где има четири немачка ју слова, па за пето није била на располагању ниједна полугица. Жртвовано је ђ, тако што се пустило да се пише као дј, уз упутство да је то само за писаће машине које немају ђ.
Упутство је после загубљено. Нпр. певаљку из Лутајућих срца ваљда ниједном на омоту нисам видео другачије записану него као Споменку Дјокић.
А оно што тврде да има само 13 случајева кад дј није ђ, то није истина.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Guest
- Post n°653
pa ok to sa crticom, ali ako su mogli da je docrtaju iznad c, zašto nije mogla i preko d, veliko slovo nije teško rešiti
- Post n°654
Па кажем, изгубило се упутство, немаш појма колико давно је одрасла не зам већ која генерација која мисли да је дј сасвим правилно и може да се носи у свим приликама. А тек колико њих не уме тачно латиницом да напише ни џ ни ђ...
Додај на то да је оном техником вероватно било скупо и зајебано да се уопште уради шпица, а да за исправке вероватно није било шансе. Даш неком техничару да уради слова, и срећан си што ће лепо да их наниже. Сад још и да буде писмено... ма ајде. И вероватно је добио да то уради према тексту откуцаном на некој писаћој машини без ђ, готово.
Додај на то да је оном техником вероватно било скупо и зајебано да се уопште уради шпица, а да за исправке вероватно није било шансе. Даш неком техничару да уради слова, и срећан си што ће лепо да их наниже. Сад још и да буде писмено... ма ајде. И вероватно је добио да то уради према тексту откуцаном на некој писаћој машини без ђ, готово.
_____
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°655
Ima crtica i crtica. Ova je potpuno neodgovarajuća jer je potpuno neusklađena sa caronom (v) na slovu ž.
Letraset je bio pre mog vakta, ali sećam se odvojenih listova sa dijakritičkim znakovima.
Takođe za veliko Đ se koristilo islandsko Eth koje je identično, za razliku od malog đ.
Čovek koji je radio špicu sigurno nije dizajner i radio je to kako je znao, tj. nije znao.
edit: Ipak, to je bilo davno. Katastrofa je šta sad izlazi u štampi ili na tv-u.
Džaba vektorski fontovi, tipometrove ćirilice na poklon, autokerning u programima, font editori... kad ljudi ne znaju i neće da znaju.
Letraset je bio pre mog vakta, ali sećam se odvojenih listova sa dijakritičkim znakovima.
Takođe za veliko Đ se koristilo islandsko Eth koje je identično, za razliku od malog đ.
Čovek koji je radio špicu sigurno nije dizajner i radio je to kako je znao, tj. nije znao.
edit: Ipak, to je bilo davno. Katastrofa je šta sad izlazi u štampi ili na tv-u.
Džaba vektorski fontovi, tipometrove ćirilice na poklon, autokerning u programima, font editori... kad ljudi ne znaju i neće da znaju.
_____
Sweet and Tender Hooligan
- Post n°656
Ма цртице су свуда очајне, осим ваљда тамо где признају себе за пуноправно писмо, типа Исланда, Мађарске итд. Овде је главни разлог за фијаско са шђжчћ на таблицама било управо то што су скарабуџене и нема те ОЦР камере која може да разликује C, Č, Ć и слично, јер напросто није имало висину.
Ма погледај око себе, на прсте да избројиш места где та дијакритика није испод сваке критике.
Ма погледај око себе, на прсте да избројиш места где та дијакритика није испод сваке критике.
_____
- Post n°657
Sotir wrote:
Изгледа да су лепо средили хотел, кад сам био прошли пут био је рупетина. Додуше било је пре рата.
Na koju godinu se mislii kad se ovo izgovori u Srbij? '91./'92. ili '99. Koji je rat onaj prije kog je nešto bilo?
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°659
Neki narodi u cijelom vijeku ne prođu ono što smo mi u tom periodu – kazao je Izetbegović.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°660
fikret hadžiabdić wrote:Sotir wrote:
Изгледа да су лепо средили хотел, кад сам био прошли пут био је рупетина. Додуше било је пре рата.
Na koju godinu se mislii kad se ovo izgovori u Srbij? '91./'92. ili '99. Koji je rat onaj prije kog je nešto bilo?
Iskreno, individualno. U mojoj porodici se pod tim misli pre ww2. Ali vrv oni koji su imali neposrednije iskustvo sa ratovima 90tih pod tum misle pre toga. Ja licno ne koristim "pre rata" za pre 90tih. Na kraju krajeva - kog tacno rata?
- Post n°661
Mór Thököly wrote:fikret hadžiabdić wrote:
Iskreno, individualno. U mojoj porodici se pod tim misli pre ww2. Ali vrv oni koji su imali neposrednije iskustvo sa ratovima 90tih pod tum misle pre toga. Ja licno ne koristim "pre rata" za pre 90tih. Na kraju krajeva - kog tacno rata?
To je u mojoj porodici prije onog rata
Sad je prije rata '91. ili '92.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°662
Ma znam, ali u Srbiji je drugacije. U tom smislu ne postoji 100% zajednicki dozivljaj. Mnogo je cesce - za vreme Jugoslavije, u vreme komunizma/socijalizma/u komunizmu/socijalizmu, E sad, naravno, ako je neko ucestvovao u ratu direktno, ili je iz HR/BiH/Kosova, to je drugo. Ono 1999 ogromna vecina zove "bombardovanje", ali realno, vreme/epoha se ne deli po tome. U Srbiji je Miloseviceva vladavina posebna epoha (sto objektivno i jeste). Postoji "za vreme Slobe/Milosevica", masovno.
- Post n°663
N1
Koliko mladi u BiH koriste i poznaju ćirilicu
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°664
_____
- Korisnik
- Post n°665
šta znači reizacija? jel to sprski prevod od "reification"?
- Post n°666
“Mislim da se afere vještački otvaraju i prenapuhuju. Bitni su pokazatelji evo kada je ekonomija u pitanju: npr. da je FBiH dobro reagovala na pandemiju. Nije bitno šta ko kaže, mi se trebao suočiti sa brojkama. Ako su brojke istina, onda ne smijemo biti previše nezadovoljni“, dodao je Izetbegović.
Puhuju, puhavaju ili duvavaju?
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°668
Napuhati i napuhavati nisu ista znacenja i nisu isti glagoli
- Post n°669
Аналогија са пушити/напушити/попушити може да одведе на стрампутицу.
_____
- Post n°670
Mór Thököly wrote:Napuhati i napuhavati nisu ista znacenja i nisu isti glagoli
Ma naravno. Ono što mi je zapraralo uši je Bakirovo prenapuhuju, to do sad nisam ni čuo ni pročitao. Prenaduvavaju i prenapuhavaju jesam, a sve tri varijante mi malo rogobatno zvuče i nijednu ne koristim.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°671
fikret selimbašić wrote:Mór Thököly wrote:Napuhati i napuhavati nisu ista znacenja i nisu isti glagoli
Ma naravno. Ono što mi je zapraralo uši je Bakirovo prenapuhuju, to do sad nisam ni čuo ni pročitao. Prenaduvavaju i prenapuhavaju jesam, a sve tri varijante mi malo rogobatno zvuče i nijednu ne koristim.
И тиме чиниш добро дело против инфлације.
_____
- Post n°672
fikret selimbašić wrote:Mór Thököly wrote:Napuhati i napuhavati nisu ista znacenja i nisu isti glagoli
Ma prenapuhuju je glupost, ne postoji
- Post n°673
Mljevenici
https://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/511/zanimljivosti/4532282/cevapi-zagreb-mljevenici.html#comments
https://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/511/zanimljivosti/4532282/cevapi-zagreb-mljevenici.html#comments
- Post n°674
Preteče me Mor za sekundu
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°675
Mór Thököly wrote:Mljevenici
Како ће онда да зову остале ствари од млевеног меса или млевеног било чега?
_____