William Murderface wrote:
Zamisli da možeš da učiniš svet pravednijim tako što ćeš ispeći desetoro nedužne dece. Da li smatraš da bi bilo pravedno to učiniti?
Mnogo je kume.
Иван Карамазов je to resio samo jednom jedinom decjom suzom.
Problem je sto postoji i druga strana: Grin je zove spremnoscu da se okrvave ruke u ime promene sveta.
Mnogi su na tom putu zaginuli, dobili smo Gulage, ma svasta se dogadjalo, znas valjda
Pokusao sam da ti objasnim, diskusije radi, nikako zarad moje eventualne prednosti u istoj: u ratu, kako modernom, tako i nemodernom, mozemo o etici samo kao individualnoj kategoriji, cinu ljudske hrabrosti i cinu koji u praksi po pravilu pretpostavlja protivljenje krdu i urlanju gomile.
Drzave jednostavno ne funkcionisu tako: daleko od toga da su one izvan etike, ali je broj promenljivih u jednoj tako slozenoj - a slozenije nema - drustvenoj pojavi kakva je rat, toliki da bi covek morao da bude bog pa da ih ma i izbliza sve obuhvati.
Obaska sto se u ratu, borbi na zivot i smrt - nema vremena.
Vilijame, razocarao si me i kao covek i kao komunista: em imam utisak da nisi bas u ovoj vojno-ratnoj materiji, em da se bas i nisi pretrgao u citanju postova ovde, na ovom topiku.
Ispisao si redove i redove ubedjujuci nas da je rat nemoralan, nisi odgovorio ni na jedno pitanje - sebi, ne meni - koje se tice mehanizama odlucivanja i delovanja u ljudskoj delatnosti kakva je rat.
Neko je, Malro ili Egziperi, mislim, tu dilemu opisao pomocu onog crvenog sala: priblizavajuci se avionu na koji treba da pucam i unistim ga, vidim samo neprijatelja. Kad pridjem jos blize, crveni sal koji neprijateljski pilot nosi oko vrata, celu stvar pretvara u - ubistvo.
Cenim da nasa rasprava nije na te teme, bice da se tu svi manje-vise slazemo.
Drugo nesto je u pitanju, a i to si, da si samo citao, mogao da nadjes ovde: podmukla i sve prisutnija tendencija - nimalo naivna, danas narocito - da se neke stvari zamotaju u sveprastajucu ambalazu koja ce da sakrije najogavnije pokusaje rehabilitovanja pojava i procesa koji se niti mogu, niti smeju da rehabilituju.
Rawls-ov tekst je, kao sto rekoh, 1 mismas pokusaja da se neke drustvene pojave sabiju u kalupe principa, ali ne bilo kakvih nego onih i onakvih kakvi
nama,
danas i
ovde odgovaraju:
mi smo
pravedno demokratsko drustvo,
mi ne ratujemo jedni s drugima,
mi ratujemo sa onima koji su no-no...
Pri tom se bleskasto zaobilazi glavno pitanje:
mi smo ti koji odredjuju ko je i koliko pristojno demokratsko drustvo,
mi cemo negde oko majorskog cina da postavimo granicu gde pocinje odgovornost...
A sve to samo pod uslovom da ne nastupi
ekstremna - po
nas naravno - situacija, u kojoj cemo, naravno, da pucamo na sve sto se mice.
Jos je ogavniji pokusaj da se WW2 svede na odredjivanje trenutka kad je trebalo
spustiti loptu: posle Moskve, 'ajde ne posle Moskve, ali vec posle Staljingrada, nije trebalo vise biti politicar, trebalo je biti drzavnik, spustiti loptu, dati Nemcima priliku da uhvate vazduh, a
nama priliku da natenane pokusamo da razdvojimo, razlikujemo, dobre Nemce od losih Nemaca, a sve zato ne bismo li slucajno potkacili nekog nevinog.
Odvratno.
Od Moskve do Staljingrada, i posle toga, sve do kraja rata, u periodu tokom kog je - po Rawls-u - trebalo biti drzavnik, a ne politicar, izginulo najmanje 30 miliona ljudi, trebalo je -
tada i ne obaziruci se na zrtve, slediti pravila ratovanja koja nam se namecu ako zelimo da budemo
pristojno demokratsko drustvo.
Ne bi to bilo najgore, ima jos:
... pošto je ključno to da se Nemačkoj ni pod kojim uslovima nije smelo dopustiti da dobije rat. Dva su glavna razloga za to: prvo, zbog prirode i istorije ustavne demokratije i njenog mesta u evropskoj kulturi; i drugo, zbog specifičnog zla nacizma i izvanrednog i neizračunljivog moralnog i političkog zla koje je on predstavljao za civilizovano društvo.
Smeta li ti, bar malo, ako vec ne pali crvenu sijalicu, redosled iz gornjeg citata?
Prvo priroda i istorija ustavne demokratije i njenog mesta u evropskoj kulturi...
Drugo, specificno zlo nacizma kao moralnog i politickog zla...
Kukavicje je ovo jaje: nije se tada borilo pre svega za vrednosti poprilicno izandjale ustavne demokratije koja je, BTW, u periodu pred WW2 debelo usrala motku i pokazala se poprilicno neperspektivnom milionima tadasnjih Evropljana - borilo se za goli zivot.
I to protiv nacizma, samo i pre svega nacizma.
A, onako, sporta radi, ne secam se da sam igde video da su emisari ustavnih demokratija koji su u ta vremena posecivali Moskvu i vlastodrsce u njoj, insistirali na vrednostima ustavne demokratije.
I to pod 1.
Vise im je bilo stalo do neceg kudikamo opipljivijeg: na milione ljudi, ljudskih bica koje je trebalo sto efikasnije zaposliti u gadnoj raboti kakva je rat.
Pa neka kosta koliko kosta.
Ako treba i do poslednjeg Sovjeta/Rusa.