Где ме нађе
Скоро сам на неким Истоцима повео сличну причу гледе разлика између, условно, источне и западне научне фантастике, које су 'оћеш-нећеш ишле и линијом која би се могла да подведе под идеолошко (
honi soit qui mal y pense): источна је била фабрички подешена на оптимизам, окренута људским дилемама и зачудо не претерано, ако уопште, технолошки усмерена у смислу улажења до у ситна цревца појединости технолошких решења, погона, софистицираних андрмоља, са катаклизмичним сценаријима скоро па искљученим као опција...
Западна скоро па обрнуто.
Далеко од тога да је ова, понављам, скоро па недопустиво слободна подела, утицала на квалитет врхунских представника жанра, али мислим да се тешко може да оспорава.
Остаје места за питање колико су Источњаци били интелектуално поштени, али ми се чини да је источна научна фантастика скоро па субверзивно приказала свет, човечанство, друштво па и појединца онаквим
какав би требало да буде за разлику од поприлично сиве и необећавајуће стварности.
И, ту негде је закурблала, као и толико тога на Истоку, уосталом.
Проблем је сто је закурблала и западна, поклапајући се са источним курблањем: онако како је црко технолошки оптимизам друге половине 20. века, тако се и она, западна, окренула изведеницама фантастике попут такозване митске, епске и какве све не, са све поприлично ретроградним окретањем витезовима и витештву, чудовиштима, монструмима и осталим алама сваке сорте.
Било како било, и једна и друга су се уписале - преко својих врхунских представника - у саме врхове светске књижевности на вечну бруку и срамоту разних Нобелових комитета који не нађоше за сходно да књижевност периода најдинамичнијег технолошког развоја у историји света обележе додељивањем Нобела барем једном од Великих, ма ком племену припадао.
Чудно, линија поделе коју сам поменуо, сеже до у 19. век, такозвану класичну књижевност: док западни књижевни јунаци - узећу Балзака за пример - јуре за меницама, исплаћеним или неисплаћеним, богатим љубавницама, каријером, све у свему такозваном успеху у друштву, дотле Руси до у бескрај паламуде о смислу живота и постојања.
Убивши, додуше, и по неку бабу успут.
Наравно да је све ово крајње поједностављено, али бојим се да добрим делом на овој линији поделе може да се нађе узајамно неразумевање модерних ТВ серија на пример, попут озлоглашеног скорашњег
Чернобила: технички па и фактографски коректно урађене, оне једноставно са западне тачке гледишта не могу да сваре, још мање да разумеју чињеницу постојања друштвеног менталитета, атмосфере у којој се жртвовање појединца за општу друштвену добробит, и то џабе, сматра друштвено пожељним.
А ствар је проста: још увек има живих својевремених радних акцијаша, припадника генерације која је буквално остављала здравље у напорима да добровољним радом изграде ово или оно.
Дотерани су, или су их дотерали, свеједно, до тврдње да се на радне акције није ишло добровољно, него да се морало, што је аргумент раван оном популарном 'нисам смео да славим славу' или, још горе 'јесам био члан Партије, морао сам, али сам све време славио, кришом, да нико не види...'
Све у свему, да се вратим на научну фантастику, ону изворну, броширану - штета: умрла је славном смрћу, јебеш чињеницу да се уписала у класике светске књижевности ма колико је такозвана озбињна критика, не само књижевна, покушавала да скрајне.