Syriza ftw
- Post n°877
Re: Syriza ftw
William Murderface wrote:Ja ne mislim niti da je Cipras debil, niti da je Varufakis šarlatan, samo se pokazalo da im fali real-politićkog iskustva, što i nije neko iznenađenje. S druge strane, pokazalo se i da je ovo situacija koja toliko ispada iz dosadašnjeg kalupa da su se sve opklade bile u igri, i da je bilo vrlo teško proceniti gde staviti svoj ulog. Dodatno, kako pokazuju nove reakcije MMF i SAD, možda će ispasti da Cipras uopšte nije tako loše odigrao. te da je prihvatajući poslednji odgovor znao i nešto što mi ne znamo.
Mene zanima zasto se Cipras i Varufakis nisu ozbiljnije pripremili za scenario grexita. Sa ovakvim stavovima MMF i SAD-a moguce je da bi to bilo bolje resenje na duge staze - Nemci ce ih i onako izbaciti, sa jos sjebanijom privredom, kad za par godina opet ne budu bili u stanju da vrate dugove. I referendumsko pitanje je trebalo da bude o tome.
_____
"Ne morate krenuti odavde da biste dosli tamo. Moguce je krenuti odavde i vratiti se ponovo tu, ali preko onoga tamo."
Aca Seltik, Sabrana razmisljanja o topologiji, tom cetvrti.
My Moon Che Gavara.
- Guest
- Post n°878
pa verovatno zato sto nisu ni pokusali da razrade te opcije, a i nisu imali sa kim. ruska podrska je kurac od ovce, sto je vec potvrdjeno u istoriji, svuda. mogli su da udju u bajke sa arapima i atinom na vodi, sto je opet komedija, mada je juce u skupstini lik rutinski ozbiljno pricao o takvoj ideji.
- Post n°879
Mr.Pink wrote:zvezda je zivot wrote:varufakis sarlatan.
poceo k'o antara da piše o sebi u trećem licu.
sad kad zavrsio posao može da uživa u penziji o kojoj ce vecina grka uskoro moci samo da sanja! a za ciprasa ne znam sta vise da mislim...mislio sam da ce istrajati. nekako mi sad ono druženje sa vulvinom u beogradu dobija smisao.
+1.
sto bi reko rasa karapandza, profesor ekonomije iz nemacke , varufakis je grcki nenad canak. vice, svadja se, kurci se na motoru a u stvari mrtvo puvalo. selebriti za tok souove i da pise knjige sa sreckom horvatom.
_____
ova zemlja to je to
- Post n°880
Merkel 'gambling away' Germany's reputation over Greece, says Habermas
Exclusive: Intellectual figurehead of European integration says efforts of previous generations put at risk by Angela Merkel’s hardline stance on Greece
German chancellor Angela Merkel has been accused of ‘punishing’ Greece. Photograph: Sean Gallup/Getty Images
Philip Oltermann
@philipoltermann
Thursday 16 July 2015 12.21 BST Last modified on Thursday 16 July 2015 16.33 BST
- Share on Facebook
- Share on Twitter
- [email=?subject=Merkel%20%27gambling%20away%27%20Germany%27s%20reputation%20over%20Greece%2C%20says%20Habermas&body=http%3A%2F%2Fgu.com%2Fp%2F4ayya%2Fsbl]Share via Email [/email]
- Share on Pinterest
- Share on LinkedIn
- Share on Google+
Shares
4,261
Jürgen Habermas, one of the intellectual figureheads of European integration, has launched a withering attack on the German chancellor, Angela Merkel, accusing her of “gambling away” the efforts of previous generations to rebuild the country’s postwar reputation with her hardline stance on Greece.
Speaking about the bailout deal for the first time since it was presented on Monday, the philosopher and sociologist said the German chancellor had effectively carried out “an act of punishment” against the leftwing government of Alexis Tsipras.
“I fear that the German government, including its social democratic faction, have gambled away in one night all the political capital that a better Germany had accumulated in half a century,” he told the Guardian. Previous German governments, he said, had displayed “greater political sensitivity and a post-national mentality”.
ECB hands Greece extra €900m in emergency funds
Read more
Habermas, widely considered one of the most influential contemporary European intellectuals, said that by threatening Greece with an exit from the eurozone over the course of the negotiations, Germany had “unashamedly revealed itself as Europe’s chief disciplinarian and for the first time openly made a claim for German hegemony in Europe.”
The outcome of the negotiations between Greece and the other eurozone member states, he said, did “not make sense in economic terms because of the toxic mixture of necessary structural reforms of state and economy with further neoliberal impositions that will completely discourage an exhausted Greek population and kill any impetus to growth.”
Habermas added: “Forcing the Greek government to agree to an economically questionable, predominantly symbolic privatisation fund cannot be understood as anything other an act of punishment against a leftwing government.”
The Düsseldorf-born philosopher, a former assistant of the prominent Frankfurt School theorist Theodor Adorno, rose to prominence during the student protests in the late 1960s. His works on the establishment of a pan-European political and cultural identity, such as Structural Transformation of the Public Sphere, went on to influence and shape policy debate around the European Union. At the start of the millennium, Habermas was one of the leading drivers behind calls for a European constitution.
Facebook Twitter Pinterest
Greek PM Alexis Tsipras during a parliamentary session in Athens. Photograph: Alkis Konstantinidis/Reuters
Recently, the 86-year-old has aggressively criticised Merkel’s leadership in Europe in books such as The Lure of Technocracy, while also coming under criticism himself. In 2013, Habermas clashed in a series of articles with another influential German leftwing intellectual, sociologist Wolfgang Streeck, who has identified the kind of European federalism espoused by Habermas as the root of the continent’s crisis.
Protests against austerity in Athens and Berlin - in pictures
View gallery
Habermas told the Guardian that he agreed with many of his critics’ main points. “Streeck and I also share the view that this technocratic hollowing out of democracy is the result of a neoliberal pattern of market-deregulation policies,” he said. “The balance between politics and the market has got out of sync, at the cost of the welfare state.
“Where we differ is in terms of the consequences to be drawn from this predicament. I do not see how a return to nation states that have to be run like big corporations in a global market can counter the tendency towards de-democratisation and growing social inequality – something that we also see in Great Britain, by the way.
“Such tendencies can only be countered, if at all, by a change in political direction, brought about by democratic majorities in a more strongly integrated ‘core Europe’. The currency union must gain the capacity to act at the supra-national level. In view of the chaotic political process triggered by the crisis in Greece, we can no longer afford to ignore the limits of the present method of intergovernmental compromise.”
Habermas argued that Europe was “stuck in a political trap”.
“Without a common financial and economic policy, the national economies of pseudo-sovereign member states will continue to drift apart in terms of productivity. No political community can sustain such tension in the long run,” he said. “At the same time, by focusing on avoidance of open conflict, the EU’s institutions are preventing necessary political initiatives for expanding the currency union into a political union. Only the government leaders assembled in the European council are in the position to act, but precisely they are the ones who are unable to act in the interest of a joint European community because they think mainly of their national electorate.”
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°881
Vilijame, zajebi: usrali su motku, Varufakis je ispao izrazito ogavan lik, slikao se par puta, izazivao odusevljenja raznih vrsta narocito kod zenskog dela publikuma, Cipras je tragican lik koji se jednostavno nije snasao, nasao se iz taka u situaciji kojoj se do pre nekoliko meseci niko u Evropi nije mogao da nada, mislim na levicu ili takozvanu levicu, i to bez ikakve teorijske pripreme/podloge.William Murderface wrote:Ja ne mislim niti da je Cipras debil, niti da je Varufakis šarlatan, samo se pokazalo da im fali real-politićkog iskustva, što i nije neko iznenađenje. S druge strane, pokazalo se i da je ovo situacija koja toliko ispada iz dosadašnjeg kalupa da su se sve opklade bile u igri, i da je bilo vrlo teško proceniti gde staviti svoj ulog. Dodatno, kako pokazuju nove reakcije MMF i SAD, možda će ispasti da Cipras uopšte nije tako loše odigrao. te da je prihvatajući poslednji odgovor znao i nešto što mi ne znamo.
Najcrnje je sto ce sad u Grckoj da oko njega zaigraju zajebani skotovi/igraci, jer grcka takozvana i novogovorna obavestajna zajednica - citaj DB - nikako nije mrtva niti uskladjena sa evropskim standardima.
Jebes istorijske paralele, ali on nekako najvise podseca na Kerenskog, nije doduse toliko intelektualan, ali je kao politicar 'na pola puta', srpski receno ni da stisne ni da prdne.
Ako situacija u Grckoj izadje na ulicu videcemo koliko zaista vredi, mada ulica ima tu nezgodnu osobinu da izbaci neke nove likove.
Na svim stranama doduse.
Truli socijaldemokrati, decje bolesti, tako nestobeatakeshi wrote:Šta bi Lenjin rekao (napisao) o Ciprasu i/ili Varufakisu?
Pricas o Grckoj?burkholderia mallei wrote:pa verovatno zato sto nisu ni pokusali da razrade te opcije, a i nisu imali sa kim. ruska podrska je kurac od ovce, sto je vec potvrdjeno u istoriji, svuda. mogli su da udju u bajke sa arapima i atinom na vodi, sto je opet komedija, mada je juce u skupstini lik rutinski ozbiljno pricao o takvoj ideji.
Ili Srbiji?
Nisi nesto pomesao?
_____
Dok si to smislio, na mom si visio.
Je l imamo temu na kojoj pišemo o tome koliko je Biki lepa ili može ovde?
- Guest
- Post n°882
Radagast wrote:Mene zanima zasto se Cipras i Varufakis nisu ozbiljnije pripremili za scenario grexita. Sa ovakvim stavovima MMF i SAD-a moguce je da bi to bilo bolje resenje na duge staze - Nemci ce ih i onako izbaciti, sa jos sjebanijom privredom, kad za par godina opet ne budu bili u stanju da vrate dugove. I referendumsko pitanje je trebalo da bude o tome.
Well, iz naknadne pameti - izgleda da se desilo ipak ono najlogicnije, te iz pragmaticnog ugla - Ciprasova politika zapravo nije bila losa. Mislim, 229 od 300 poslanika, to je onako jedan poveliki reality check. Trocetvrtinska vecina, ne vidja se to cesto.
Ukratko: grexit nije bio opcija, makar ne za Grke. Sada ce da cute, trpe i cekaju - da ista stvar ponovo pukne, al' negde drugde. Zasto bismo samo mi preferirali da svojski tamburamo po neoliberalizmu upotrebom tudjeg njeznika?
Tu mozda stoje paralele i sa originalnom proleterskom revolucijom: da su je sprovodili Nemci ili Britanci umesto Rusa, mozda bi i bilo kakve vajde? Jer ova tikva je globalna, puci ce to i po Nemcima, i vec puca, po Amerikancima i Kanadjanima. Zasto uvek neka sirotoinja sa periferije carstva da najebe?
- Post n°883
И онда једном каже неко од тог усраног државничког друштва, "хм... ово неће на добро изаћи, већ шесту чланицу уније пуштамо низ воду... можда би ипак било боље да пустимо те банке да пропадну, а?".
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°884
_____
"Ne morate krenuti odavde da biste dosli tamo. Moguce je krenuti odavde i vratiti se ponovo tu, ali preko onoga tamo."
My Moon Che Gavara.
- Guest
- Post n°885
ovo otprilike i srbiji sleduje kad podave sve sto se jos malo pracaka
http://www.index.hr/vijesti/clanak/grcka-trgovacka-komora-60000-tvrtki-zatrazilo-preseljenje-sjedista-u-bugarsku/831856.aspx
volim sto portparol vladajuce partije ima onaj nastup "zasto bas sada ovaj to prica i kome to odgovara"
http://www.index.hr/vijesti/clanak/grcka-trgovacka-komora-60000-tvrtki-zatrazilo-preseljenje-sjedista-u-bugarsku/831856.aspx
volim sto portparol vladajuce partije ima onaj nastup "zasto bas sada ovaj to prica i kome to odgovara"
- Post n°886
varufakis/elster intervju
http://www.versobooks.com/blogs/2143-varoufakis-and-elster-place-your-bets
YV: Isn’t a Marxist necessarily engaged in politics? My family is a result of the Civil War that tore Greece apart. My father grew up in Cairo, where he received a French education, in Voltaire, Rousseau, and his idol, Robespierre. He migrated to Greece in 1946, just before the Civil War broke out again. Following a conflict with the university management over his right to enrol, the secret services captured him and demanded that he sign a document denouncing communism. He got three and a half years in a camp for refusing to do so. When it closed, in 1951, he returned to university, where he met my mother, who had joined a fascist organisation. What was her job? Watching my father! So here I am! (laughs). With time they learnt to have rather more temperate relations, but when fights broke out my mother would shout at my father ‘damned communist’!’ and he would reply ‘dirty fascist!’ I mention all this just to say that I became politically conscious very early.
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°888
Мада, кад прочиташ цео разговор (ака међуглед, тј интервју :љ), није зајебанција. Има неколико јаких тачака, где практично прозива банкстере да престану да се блефирају. Оно где каже "ако сваки дуг има да се плати, дужни сте и ви нама", и "за сваког неодговорног дужника постоји неодговорни поверилац".
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°889
you can't make this shit upostap bender wrote:varufakis/elster intervju
YV: Isn’t a Marxist necessarily engaged in politics? My family is a result of the Civil War that tore Greece apart. My father grew up in Cairo, where he received a French education, in Voltaire, Rousseau, and his idol, Robespierre. He migrated to Greece in 1946, just before the Civil War broke out again. Following a conflict with the university management over his right to enrol, the secret services captured him and demanded that he sign a document denouncing communism. He got three and a half years in a camp for refusing to do so. When it closed, in 1951, he returned to university, where he met my mother, who had joined a fascist organisation. What was her job? Watching my father! So here I am! (laughs). With time they learnt to have rather more temperate relations, but when fights broke out my mother would shout at my father ‘damned communist’!’ and he would reply ‘dirty fascist!’ I mention all this just to say that I became politically conscious very early.
- Post n°890
Odličan! Ej, stranče koji nemaš nikakve veze sa Drakecom, imam jednu poslasticu za tebe, okačiću na hate music tokom popodneva...
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
- Post n°892
_____
My Moon Che Gavara.
- Post n°893
prenecu DolouWilliam Murderface wrote:Odličan! Ej, stranče koji nemaš nikakve veze sa Drakecom, imam jednu poslasticu za tebe, okačiću na hate music tokom popodneva...
- Guest
- Post n°894
Bravo Ciprasu za human, levicarski tretman izbeglica na Kosu. Pet stotina ljudi jos uvek je zakljucano na stadionu, u neljudskim uslovima.
- Post n°895
moji facebook kontakti - liberali vec spominju kako su levicarima gulazi srcu dragi...
_____
Warning: may contain irony.
- Post n°896
O, jbt.
_____
- Post n°897
Jordan Rivers wrote:Bravo Ciprasu za human, levicarski tretman izbeglica na Kosu. Pet stotina ljudi jos uvek je zakljucano na stadionu, u neljudskim uslovima.
nisam pratio slucaj - kako to tacno na kosu ima veze sa ciprasom a ne recimo sa nekim lokalnim kabadahijama kojima je nesto dokurcilo, tipa pucanje sezone udruzeno sa poplavom izbeglica? nisam nesto ubedjen u savrsenstvo transmisije ciprasove vlasti do poslednjeg grckog ostrva.
sta znamo o lezbosu gde ima mnogo vise azilanata nego na kosu, jer je ostrvo blize turskoj.
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°898
zizek o grcima
http://www.newstatesman.com/politics/2015/08/slavoj-zizek-thanks-eu-s-villainy-greece-now-under-financial-occupation
btw, liberali govna da jedu u grckoj. godinama na teritoriji grcke funkcionisu pravi logori a sada su se setili toga. inace je dosadasnji stav sirize prema izbeglicama (od prava gradjanstva pa nadalje) bio izuzetno human.
http://www.newstatesman.com/politics/2015/08/slavoj-zizek-thanks-eu-s-villainy-greece-now-under-financial-occupation
btw, liberali govna da jedu u grckoj. godinama na teritoriji grcke funkcionisu pravi logori a sada su se setili toga. inace je dosadasnji stav sirize prema izbeglicama (od prava gradjanstva pa nadalje) bio izuzetno human.
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°899
Daj bre Ostape, ne zajebaj, niko se kao Grci sa sve clanstvom u EU nije tako olako izvukao glede sopstvenih izbeglica.ostap bender wrote:...godinama na teritoriji grcke funkcionisu pravi logori a sada su se setili toga. inace je dosadasnji stav sirize prema izbeglicama (od prava gradjanstva pa nadalje) bio izuzetno human.
Da ne pominjem one iz Gradjanskog rata koji ni u snu ne mogu da pomisle na vracanje imovine, a kamoli povratak, oni imaju jos uvek pukovnickih izbeglica oko kojih se prave ludi.
Voleo bih da vidim na osnovu cega tvrdis ovo o humanosti Sirize, mozda sam nesto propustio, a inace se - sve Sirize na stranu - strahovito podcenjuje, napolju narocito, ili se svi prave ludi, uticaj grcke, da je tako nazovem, obavestajne zajednice koja je zadrzala tvrdocu i netransparentnost koji se danas u Zapadnoj Evropi ne mogu ni da zamisle.
Siriza je u odnosu na njih, otprilike, kao sto je svojevremeno Djindjic bio u odnosu na srpsku DB, a najupitnija je spremnost Sirize da ma i pomene promene na tom planu.
_____
Dok si to smislio, na mom si visio.
Je l imamo temu na kojoj pišemo o tome koliko je Biki lepa ili može ovde?
- Post n°900
tvrdim na osnovu toga sto su se sirizinci tukli po ulicama sa zlatnozorcima i napadali sabirne centre za izbeglice. mislim to znam iz prve ruke. ne znam sta se desava na tom ostrvu.
dakle ne govorim o makedonskom pitanju gde je siriza opet daleko bolja opcija od starog establismenta.
dakle ne govorim o makedonskom pitanju gde je siriza opet daleko bolja opcija od starog establismenta.
_____