Elena Panaritis has just announced that she does not wish to be Greece’s new representative at the International Monetary Fund, according to local media.
She has withdrawn following the backlash from Syriza MPs who wrote to prime minister Alexis Tsipras, saying her previuus support for Greece’s bailout programmes made her an unacceptable candidate (see earlier post).
This u-turn calms the danger that the government could split. But it’s also something of a blow to finance minister Yanis Varoufakis, as he’d proposed Panaritis for the role.
Syriza ftw
- Post n°451
Re: Syriza ftw
Varufakisova ex-PASOK, ex-pro-bailout kandidatkinja za novog grckog predstavnika pri IMF-u se povukla posle internih stranackih protesta
_____
i would like to talk here about The Last of Us on HBO... and yeah, yeah i know.. the world is burning but lets just all sit and talk about television. again - what else are we doing with ourselves ? we are not creating any militias. but my god we still have the content. appraising content is the american modus vivendi.. that's why we are here for. to absorb the content and then render some sort of a judgment on content. because there is a buried hope that if enough people have the right opinion about the content - the content will get better which will then flow to our structures and make the world a better place
- Post n°452
Markets slip after IMF walks out of Greek debt talks
_____
i would like to talk here about The Last of Us on HBO... and yeah, yeah i know.. the world is burning but lets just all sit and talk about television. again - what else are we doing with ourselves ? we are not creating any militias. but my god we still have the content. appraising content is the american modus vivendi.. that's why we are here for. to absorb the content and then render some sort of a judgment on content. because there is a buried hope that if enough people have the right opinion about the content - the content will get better which will then flow to our structures and make the world a better place
- Post n°453
The Looming Austerity Package
The European “institutions” are seeking a public defeat of Syriza and the closing off of any alternative.
by Costas LapavitsasSome rather self-evident conclusions emerge as to where we are headed.
There is no basis for the idea that there are serious differences between the creditors that can be utilized to the advantage of the Greek side. The European elite is well-mannered and speaks politely, but it includes nobody who could be called a friend. When it’s crunch time, the polite negotiators become hard, intransigent, and cynical. This is the way empires have been built in the past.
There is no “politics of negotiation” in the way that this is usually perceived in Greece — that is to say, with personal agreements between leaders. In the European context political positions are mediated through institutions and mechanisms — in a broader sense than applies for the public sector — which have their own logic. The mediation is often technocratic in character.
For example, there is not much to distinguish the goals of the Greek government from those of the lenders when it comes to the primary surplus, but the stances on the measures to be taken are very different. The technocratic mediation of the lenders’ political positions is strict. It follows the logic of the IMF and, accordingly, demands harsh measures.
There is not going to be a proposal from the lenders that does not entail a high political cost for Syriza and its leadership, because the party endangers the status quo in Europe. The lenders want to demonstrate that Syriza has been defeated.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°454
ja sam se iskreno nadao uoci g7 samita da ce ujka sem da uskoci i zavrne ruku euro-mandrilima, ali ta su vremena nazalost, davno prosla. momentum za jedan efektan, radikalni presek je prosao pre 3 meseca, ali najgora stvar koju siriza moze da uradi sad jeste jeste da parafiraju neki sporazum koji ce biti totalni poraz njihove izborne politike.
_____
- Post n°455
Мислим да Сириза сад има само два јака потеза: 1) да објави све што се тражило од њих и 2) наручи кафу и киселу.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°456
pa ujka sem to jos moze da uradi ali za to vec cipras i ekipa moraju da prevedu zemlju preko granice zileta koji se zove NATO a oni to nisu ni pokusali, sem u onom petingu preko farmerki sa rusima koji je zavrsio pre nego sto je poceo. sem ako ideja nekakve alternativne globalnom finansijskom ustrojstvu nije i ujka semu vaznija od toga da odrzi vitalnu tacku ulaza u evropu svoj severnoatlanski poredak. zapravo je cipras propustio da grcku krizu napravi krizom cele te neke post-1945 evrope.
- Post n°457
naravno da to nije bitno ujka semu. ujka semu je bitna stabilna evropa i zato je u poslednjih nekoliko nedelja poslao par sporadicnih poruka u fazonu 'da li ste jebeno normalni da mislite da ce posledice grckog izlaza biti ogranicene na njegove najneposrednije ekonomske efekte'. ali izgleda da je posle g7 razgovora sa merkelovom, eu dala znak ujka semu u fazonu 'we got this'.
_____
- Post n°458
stvarno nisam siguran da katastrofalan grcki ishod moze da prodje bez posledica po siri sistem bezbednosti. ne bih da koristim rec geopolitika ali jedva cekam da vidim diplomatiju ankl sema kada se to desi.
Last edited by Kondo on Sat Jun 13, 2015 12:22 pm; edited 1 time in total
- Post n°459
ma jebo geopolitiku. grexit je pucanj u ideju i buducnost EU.
_____
- Guest
- Post n°460
Ne znam kolege da li ste videli ali Zidojce cajtung je objavio da se za vikend spremaju capital controls za Grcku. Ne znam preko kog mehanizma to mogu da urade, posto takvu odluku mora da potvrdi parlament u Atini. Dakle, iza brda se mozda valja nesto jos vece.
EURUSD su vec dramaticno reagovali, a ne vidim kako moze da se izbegne panicni bank run posle ove vesti.
Izgleda da pocinje.
EURUSD su vec dramaticno reagovali, a ne vidim kako moze da se izbegne panicni bank run posle ove vesti.
Izgleda da pocinje.
- Post n°461
Ako je tačno, mada Grci demantuju, kakav bi to uticaj imalo na kurs evra kod nas i ovdašnju ekonomiju?
- Guest
- Post n°462
to sam Bog zna, kod nas ce stradati deo bankarskog sektora koji je izlozen grckim bankama, nije to bas toliko veliko koliko razumem.
drugo je pitanje kako bi se grexit odrazio na klimu u celoj Evropi, niko zapravo ne zna u kom su obimu credit default swaps (spekulantske operacije koje zavise od ovakvih dogadjaja) povezane sa grexitom, dalje niko ne zna da li je evrozona uopste toliko zasticena od grexita koliko strucnjaci u ECB pokusavaju da predstave. tu je i politicka nestabilnost.
Evro bi izgubio na vrednosti, to je sasvim sigurno, jer bi se smanjilo poverenje u ovu monetu, ali sumnjam da bi se to odrazilo na nase kursne liste.
ova vest je u stvari prvorazredna. u Atini je poceo downplay vesti ali ja iskreno ne verujem da je Zidojce to objavio bez temeljne provere.
drugo je pitanje kako bi se grexit odrazio na klimu u celoj Evropi, niko zapravo ne zna u kom su obimu credit default swaps (spekulantske operacije koje zavise od ovakvih dogadjaja) povezane sa grexitom, dalje niko ne zna da li je evrozona uopste toliko zasticena od grexita koliko strucnjaci u ECB pokusavaju da predstave. tu je i politicka nestabilnost.
Evro bi izgubio na vrednosti, to je sasvim sigurno, jer bi se smanjilo poverenje u ovu monetu, ali sumnjam da bi se to odrazilo na nase kursne liste.
ova vest je u stvari prvorazredna. u Atini je poceo downplay vesti ali ja iskreno ne verujem da je Zidojce to objavio bez temeljne provere.
- Post n°463
varufakis showtime. sad cemo videti dokle mu je patka.
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°464
Vili, omiljeni moj levaku , sta je s tobom, nema te, lako je na Krleta se istresati
Evo nama pozorista u kuci, oce l Siriza u narod ili ce narod u Sirizu ili ce svi zajedno u 3 lepe?
Zezanje na stranu: ako pukne, a izgleda da hoce, hoce li Sirizanci imati jaja da radikalizuju stvari i udare na sistem (mislim na grcki 'sistem' sa debelo i duboko uraslim Papandreuima, Latsisima i ostalima) ili ce da saviju glavu, cute i prime batine.
Jedno je sigurno: izgubi li Siriza ovu bitku, nasedne li na pricu o takozvanom mirnom, neradikalnom resavanju drustvenih sukoba, sa evropskom levicom i njenom buducnoscu je gotovo na duzi rok.
EU i njena buducnost obaska, a jos obaskije sto je sva prilika da ce jedna velika ideja biti definitivno sahranjena.
Edit: nagradno pitanje: ako Siriza krene, kolika kolicina populizma i to nacionalistickog se moze ocekivati na skali od 0 do 100, uzmi da je negde oko 70 vrednost balkanskih nacional-populizama 90-ih.
Evo nama pozorista u kuci, oce l Siriza u narod ili ce narod u Sirizu ili ce svi zajedno u 3 lepe?
Zezanje na stranu: ako pukne, a izgleda da hoce, hoce li Sirizanci imati jaja da radikalizuju stvari i udare na sistem (mislim na grcki 'sistem' sa debelo i duboko uraslim Papandreuima, Latsisima i ostalima) ili ce da saviju glavu, cute i prime batine.
Jedno je sigurno: izgubi li Siriza ovu bitku, nasedne li na pricu o takozvanom mirnom, neradikalnom resavanju drustvenih sukoba, sa evropskom levicom i njenom buducnoscu je gotovo na duzi rok.
EU i njena buducnost obaska, a jos obaskije sto je sva prilika da ce jedna velika ideja biti definitivno sahranjena.
Edit: nagradno pitanje: ako Siriza krene, kolika kolicina populizma i to nacionalistickog se moze ocekivati na skali od 0 do 100, uzmi da je negde oko 70 vrednost balkanskih nacional-populizama 90-ih.
_____
Dok si to smislio, na mom si visio.
Je l imamo temu na kojoj pišemo o tome koliko je Biki lepa ili može ovde?
- Post n°465
Misliš ako krene u Grexit?
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
- Post n°466
Krene ili je krenu, svejedno.William Murderface wrote:Misliš ako krene u Grexit?
Ispucali su sve PC metode, zakljucno sa nemackim WW2 dugovima; preostaje im da odstupe u parlamentu sto za njih i ne samo za njih znaci politicku smrt sa sve podsmehom i seirenjem ili jok politicki korektna radikalizacija koja podrazumeva udar na grcki 'sistem' od cega vajde nema ako ne pokusaju da dobiju podrsku takozvanih masa i mobilisu ih ne bi li tako - izmedju ostalog - amortizovali sranje koje ce da ih zadesi.
Ako taj potez uspeju lepo da upakuju u paket mera za koji ce da zatraze podrsku Evrope (ne samo EU) mozda levica dobije novu i siru sansu.
Ako ne, jebiga, ne valja ni za Grke ni za EU.
_____
- Post n°467
Slažem se.
_____
- Post n°469
meni pre 2 meseca bio ovde u gostima poznanik iz atine, an zeneral levicar umetnicke provenijencije (slika haselbladom) ali mu je kriza dobrodosla posto je po zanimanju poreski advokat, tako da se realno ubija od kinte (za standarde aktuelne recesije) skrivajuci pare kome god treba. enivej, treceg dana smo otisli na pice i prvo sto mi je rekao je da ga je posle onog sto je ovde video blam da pravi bilo kakvu dramu i prica o krizi tamo, te da je pred njima dalek put do faktickog sranja u kome zivi ceo balkan pa cak i neki delovi EU. na kraju se napio kao bulja i noc zakljucio izjavom da ga je par dana u beogradu oslobodilo straha od grcke propasti posto se ovde ocigledno odlicno zivi sa 3-5x manje para po glavi nego u atini.
- Post n°470
Што рече неко тамо деведешесте, "кад би се само народ мало мање сналазио, не би Слоба саставио годину".
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°471
malo zabave iz zute stampe
Greece PM Tsipras says Betty Batziana will leave him if he gives in to EU
Greece PM Tsipras says Betty Batziana will leave him if he gives in to EU
_____
- Post n°472
WOW, kakvo zakucavanje Varufakisa na Pescaniku
Grčka, Nemačka i evrozona
Grčka, Nemačka i evrozona
_____
- Post n°473
Baš htedoh da okačim.
_____
- Post n°474
Тандара броћ
Odlican govor, ima samo jednu manu: nije ovo ni govor ni recnik koji ce da cuje, a jos manje da prihvati danasnja Evropa koja misli i ponasa se kao da je prognala, ukinula, ne samo ideologiju, nego i emocije kao itekakvu politicku kategoriju.
Dzaba ovom Grku sve: takozvana Evropa ce radije da se zadovolji ulogom nemilosrdnog uterivaca dugova, nego da ma i pokusa da se okrene viziji koja se izgubila u sitom samozadovoljstvu pobedonosnog kapitalizma koji ne liferuje klasicne liberale koji su itekako znali i umeli da budu idealisticki nastrojeni, nego liferuje obicne ћифте.
I to u ogromnim glasackim kolicinama.
Odlican govor, ima samo jednu manu: nije ovo ni govor ni recnik koji ce da cuje, a jos manje da prihvati danasnja Evropa koja misli i ponasa se kao da je prognala, ukinula, ne samo ideologiju, nego i emocije kao itekakvu politicku kategoriju.
Dzaba ovom Grku sve: takozvana Evropa ce radije da se zadovolji ulogom nemilosrdnog uterivaca dugova, nego da ma i pokusa da se okrene viziji koja se izgubila u sitom samozadovoljstvu pobedonosnog kapitalizma koji ne liferuje klasicne liberale koji su itekako znali i umeli da budu idealisticki nastrojeni, nego liferuje obicne ћифте.
I to u ogromnim glasackim kolicinama.
_____
- Guest
- Post n°475
Njegovo je da kaže šta ima jezikom prave politike. Uostalom, šta drugo može nego da govori istinu, pošto je Grčka suočena sa zahtevima koje nije moguće ispuniti i izgleda da će se ovo završiti baš onako kako Trojka i želi, slamanjem Sirizine vlade.
Meni je apsolutno zastrašujuće da se ECB bavi stvarima kao što je indukovanje bank run-a u Grčkoj. Što se mene tiče, to je na izvestan način ratni čin i u ovom trenutku mi se budućnost kontinenta čini jako mračnom.
Meni je apsolutno zastrašujuće da se ECB bavi stvarima kao što je indukovanje bank run-a u Grčkoj. Što se mene tiče, to je na izvestan način ratni čin i u ovom trenutku mi se budućnost kontinenta čini jako mračnom.