Syriza ftw
- Post n°702
Re: Syriza ftw
Ма уопште је та реч популизам некако новоизмишљена реч за оцрњивање било какве политике која је за то да и народ нешто увати и да се за нешто пита.
Не кажем да је нисам сретао и у старијим текстовима, мада се тада више користила реч демагогија. Но, тада је популизам више значио површно повлађивање жељама маса без да се помињу проблеми са испуњавањем.
Не кажем да је нисам сретао и у старијим текстовима, мада се тада више користила реч демагогија. Но, тада је популизам више значио површно повлађивање жељама маса без да се помињу проблеми са испуњавањем.
_____
cousin for roasting the rakija
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°703
Ja mislim da taj pojam ima svoje značenje, i da označava politiku koja zaobilazi svaki vid institucionalne legitimacije, insistirajući na mističnom jedinstvu vođe/elite i naroda, ili bar na mističnoj sposobnosti vođe da "pogađa" volju naroda ili tihe većine.
Problem je kada se njegovo značenje proširi tako da počne da se primenjuje na sve primere demokratske politike koja se ne uklapa u vrlo uske okvire poznog neoliberalizma. Ovo što radi Karapandža je tipičan primer.
Edit: Da dopunim primerom. Po ovom "mom" odreženju populizma, Dveri sasvim sigurno jesu populisti kad se smatraju predstavnicima volje "tihe većine", iako ih ova potonja (budući tiha) nikada za to nije ovlastila. Siriza, koja je prvo dobila izbore, fair and square, a zatim i proverila volju naroda na referendumu, to nije.
Problem je kada se njegovo značenje proširi tako da počne da se primenjuje na sve primere demokratske politike koja se ne uklapa u vrlo uske okvire poznog neoliberalizma. Ovo što radi Karapandža je tipičan primer.
Edit: Da dopunim primerom. Po ovom "mom" odreženju populizma, Dveri sasvim sigurno jesu populisti kad se smatraju predstavnicima volje "tihe većine", iako ih ova potonja (budući tiha) nikada za to nije ovlastila. Siriza, koja je prvo dobila izbore, fair and square, a zatim i proverila volju naroda na referendumu, to nije.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°704
No Country for Old Man wrote:Od Cosica nema nista tuplje, haug. E sad Milosevic... Teza je da su generalizacije tipa "Nemci nisu vratili dug", "Grci su lenstine" i sl. u svojoj osnovi populisticke i nacionalisticke, sto je ziva istina. Milosevic je samo promotivno stedstvo, provokacija kojom Karapandza prodaje doticnu tezu.
Ne znam gde si (u tekstu) nasao analogije izmedju Grcke i Srbije, danasnje ili one iz Milosevicevog vakta. Karapandza prica o parama, i o tome kako je bitan deo grckog problema uzrokovan nefunkcionalnom drzavom. Zatim pizdi sto Sirizu podrzava jedna izuzetno neprincipijalna koalicija.
Takodje, ja u ovom tekstu nisam iscitao nikakvu ideologiju, nikakav napad na Piketija ili Sirizu sa neoliberalnih pozicija, ili bilo kojih drugih. Coveku ide na onu stvar sto se toliko toga u celoj prici zaboravlja, a jos vise sto su odjednom oko Sirize saglasni oni koji nikako i ni oko cega ne bi smeli da se sloze. Smeta mu buka, entropija i povrsnost, i metod eksternalizacije problema u spoljneg neprijatelja, i to je otprilike sve o cemu je pisao. Mada bi mu bolje bilo da je ona dva skota, Cosica i Milosevica, ovom prilikom zaobisao.
Ovaj tekst nije iznikao niotkuda. Karapandža danima, od raspisivanja referenduma, zastupa antisiriza stav,
koji često ide u antigrčki stav (Nemci vredni i štedljivi, nasuprot Grka (i nas sa Balkana) naviklih da žive na nemački račun...On kao gastarbajter u zgradi u Nemačkoj prvi pali svetlo! (sic!)).
Iz Piketijevog teksta, objavljenog u nemačkim medijima, izvukao je rečenicu u kojoj Piketi, Nemcima, kaže da nemaju moralno pravo
da se bune zbog otpisa duga, jer oni nikad nisu vratili svoje dugove, na osnovu koje je zaključio da je Piketi nacionalista koji širi
germanofobiju! Na opasku da je intervju inicijalno dat nemačkim medijima, te da je njegova teza prilično besmislena, on kaže
da je Piketi znao da će intervju preneti svi svetski mediji! i uz to ga je optužio da laže, jer za njega je, kad je u pitanju Nemačka
otpis duga isto što i vraćanje duga. (Otpisano im je 50% znači vratili su dug!)
Uz sve to razbacuje se brojkama, krenuo je sa tezom da je Grcima otpisano 80% duga 2012-te, da bi na opasku da to nije tako
jer brojke to ne govore, napisao ovo: Naravno da ne lažem. 2012. im je otpisano tačno 46%. Na ostatku je promenjena kamata na oko 2% i onda je postepeno spuštanja na 0%. A dospeće duga je pomereno za dve decenije. Znaš, dug koji nikada ne dospeva, a ima kamatu 0% i nije dug. To što je trojka uradila sa 46% otpisa i reprogramom 2012. Je potpuno ekvivalentno otpisu više od 89% duga.
...
Protiv buke, entropije i površnosti bori se praveći još veću buku.
Da ne pričam o suludim poređenjima. Pre Dobrice Piketi je bio i Šešelj. Vesna Pešić je isto što i Radeta...
Ono što meni jako smeta je nesposobnost odmaka od srpske situacije. Sve se poredi sa Srbijom i sve ima veze sa Srbijom.
Srbija kao centar sveta, i to kod onih ljudi koju su nominalno odmakli od srpske, kako ekonomske tako i političke, kaljuge.
- Post n°705
pa samo da kazem da je indijana bio u pravu kada je tamo zadtupao tezu da su te srpske analogije uvek sepave. neki put to moze da posluzi ali sada se vidi koliko je to manjkavo.
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Guest
- Post n°706
Such a flexible yet rigorous conception of populism can also illuminate what still remains a major point of contention in the ongoing debate: the ambiguous relation between populism and democracy.27 On the one hand, the particular ways through which some populist movements articulate their claims to represent ‘the people’—relying on charismatic leaders, fuelled by resentment, virtually bypassing the institutional framework of representative democracy and/or often containing an illiberal, anti-rights and nationalist potential28 —need to be taken very seriously into account. And yet such a picture cannot exhaust the immense variety of populist articulations. Indeed, by representing excluded groups, by putting forward an egalitarian agenda, other types of populism—combining the formal populist core with the legacy of the radical democratic tradition—can also be seen as an integral part of democratic politics, as a source for the renewal of democratic institutions.29 From this point of view, the more Western democracies turn to despotic, oligarchic forms of governance, 30 the more is populism likely to figure as a suitable vehicle for a sought after redemocratization.
Citat je odavde. Zanimljiv i ozbiljan tekst. U najmanju ruku - optuzbe za populizam na adresu Sirize nisu od juce, niti retke. Ja se ne bih usudio da presudjujem, sve to mi je dosta daleko, informacije koje imam su sasvim posredne - bas kao sto jako malo znam o g. Karapandzi, t.j. bas nista osim onoga sto sam ovde procitao. Sasvim je moguce da on zastupa najogavniju superhik-varijantu neoliberalizma - ja ga samo nisam pronasao u doticnom linkovanom tekstu.
Populizam oznacava politiku poglavito zasnovanu na demagogiji (jos jedna grcka izmisljotina? ), a demagogija uvek znaci laz. Laz moze biti kompletna ili delimicna - ovu drugu je lakse prodati. Karapandza nas u doticnom kratkom tekstu dosta efektno podseca da je izvestan nezanemarljiv deo grcke krize domaceg porekla: generisan masovnom i sistemskom korupcijom. Naravno da je urota kapitala, neoliberalizam, otudjeni bankarski sistem, nemacki izvozni imperijalizam, MMF kao svetski gonic robova... ono sto treba da nas u ovoj prici poglavito zanima. Nas - ali ne i Grke. Grci moraju da se pozabave i sopstvenim dvoristem, i prventsveno sopstvenim dvoristem. Sve dotle (i pod uslovom da to zaista i rade?) Siriza pre svega upire prstom u Nemacku, EU i MMF, a u "ime naroda" - sve dotle se takva politika moze smatrati populistickom.
- Guest
- Post n°707
+1plachkica wrote:Ono što meni jako smeta je nesposobnost odmaka od srpske situacije. Sve se poredi sa Srbijom i sve ima veze sa Srbijom.
Srbija kao centar sveta, i to kod onih ljudi koju su nominalno odmakli od srpske, kako ekonomske tako i političke, kaljuge.
Grcka prica je izuzetno vazna po buducnost Evrope, pa i Zapada u celini. Srbija se, na zalost, jos nije kvalifikovala za to takmicenje. A ka' ce...
- Post n°708
No Country for Old Man wrote:Such a flexible yet rigorous conception of populism can also illuminate what still remains a major point of contention in the ongoing debate: the ambiguous relation between populism and democracy.27 On the one hand, the particular ways through which some populist movements articulate their claims to represent ‘the people’—relying on charismatic leaders, fuelled by resentment, virtually bypassing the institutional framework of representative democracy and/or often containing an illiberal, anti-rights and nationalist potential28 —need to be taken very seriously into account. And yet such a picture cannot exhaust the immense variety of populist articulations. Indeed, by representing excluded groups, by putting forward an egalitarian agenda, other types of populism—combining the formal populist core with the legacy of the radical democratic tradition—can also be seen as an integral part of democratic politics, as a source for the renewal of democratic institutions.29 From this point of view, the more Western democracies turn to despotic, oligarchic forms of governance, 30 the more is populism likely to figure as a suitable vehicle for a sought after redemocratization.
Citat je odavde. Zanimljiv i ozbiljan tekst. U najmanju ruku - optuzbe za populizam na adresu Sirize nisu od juce, niti retke. Ja se ne bih usudio da presudjujem, sve to mi je dosta daleko, informacije koje imam su sasvim posredne - bas kao sto jako malo znam o g. Karapandzi, t.j. bas nista osim onoga sto sam ovde procitao. Sasvim je moguce da on zastupa najogavniju superhik-varijantu neoliberalizma - ja ga samo nisam pronasao u doticnom linkovanom tekstu.
Populizam oznacava politiku poglavito zasnovanu na demagogiji (jos jedna grcka izmisljotina? ), a demagogija uvek znaci laz. Laz moze biti kompletna ili delimicna - ovu drugu je lakse prodati. Karapandza nas u doticnom kratkom tekstu dosta efektno podseca da je izvestan nezanemarljiv deo grcke krize domaceg porekla: generisan masovnom i sistemskom korupcijom. Naravno da je urota kapitala, neoliberalizam, otudjeni bankarski sistem, nemacki izvozni imperijalizam, MMF kao svetski gonic robova... ono sto treba da nas u ovoj prici poglavito zanima. Nas - ali ne i Grke. Grci moraju da se pozabave i sopstvenim dvoristem, i prventsveno sopstvenim dvoristem. Sve dotle (i pod uslovom da to zaista i rade?) Siriza pre svega upire prstom u Nemacku, EU i MMF, a u "ime naroda" - sve dotle se takva politika moze smatrati populistickom.
Nah-ah, demagogija je u svom osnovnom značenju prvenstveno značila - vođenje naroda, bez ikakve negativne konotacije.
Što se populizma tiče - ponekad se, kao u tekstu koji si citirao, populizam koristi za sve vidove radikalne demokratije, ali u tom slučaju on gubi negativne konotacije. To međutim nije način na koji Karapandžkoristi termin, kod njega je populizam jasno negativna stvar. I sami autori u redovima koje si boldovao radzvajaju dva značenja termina. U prvom značenju - Siriza nije populistički pokret. U drugom možda jest, ali drugi smisao nije negativan. Za Karapandžu je međutim i drugi negativan.
Podsećati bilo koga na to da je dobar deo grčke krize domaćeg porekla, stvarno nema potrebe, na to nas praktično svi zapadni mediji podsečaju svaki dan. Ni Cipras ni Varufakis nikada nisu tvrdili drugačije. Izvlačiti mežutim iz te tvrdnje zaključke koje izvlači Karapandža, već je krajnjepokvareno.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
- Post n°709
Ма колико се некад упињали да докажемо да смо ми нешто посебно, у овом политичком смислу јесмо нешто посебно. Прво као једина озбиљно оцрњена држава из бивше дружине (јер се распад СФРЈ може врло лако читати и као "како су сви гледали да не буду у истом чабру са Србијом"), која је вазда под уценом, и у којој је на власти пешес амбасада и двадесет корпорација. Да се пореди са Русијом - само донекле, јер је транзиција изведена са истом суровошћу, али ту сличности престају. Да се пореди са САД - јесте исто тако презадужена држава, али са скроз другачијим свим осталим. Са Аргентином - јесте имала хиперинфлацију, али Србија ни у једном кораку није одјебала ММФ, дакле ни налик.
За сваки такав пар може да се нађе да постоје две-три сличности, и сто разлика. Јебига, јесмо у врло специфичним говнима, нема нам равних, сви су нам рапави.
За сваки такав пар може да се нађе да постоје две-три сличности, и сто разлика. Јебига, јесмо у врло специфичним говнима, нема нам равних, сви су нам рапави.
_____
И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
- Post n°710
No Country for Old Man wrote:Such a flexible yet rigorous conception of populism can also illuminate what still remains a major point of contention in the ongoing debate: the ambiguous relation between populism and democracy.27 On the one hand, the particular ways through which some populist movements articulate their claims to represent ‘the people’—relying on charismatic leaders, fuelled by resentment, virtually bypassing the institutional framework of representative democracy and/or often containing an illiberal, anti-rights and nationalist potential28 —need to be taken very seriously into account. And yet such a picture cannot exhaust the immense variety of populist articulations. Indeed, by representing excluded groups, by putting forward an egalitarian agenda, other types of populism—combining the formal populist core with the legacy of the radical democratic tradition—can also be seen as an integral part of democratic politics, as a source for the renewal of democratic institutions.29 From this point of view, the more Western democracies turn to despotic, oligarchic forms of governance, 30 the more is populism likely to figure as a suitable vehicle for a sought after redemocratization.
pa grci su izabrali antisistemsku stranku koja je do glasackog tela doprla i kroz organizovanje grassroots alternativnih programa socijalne i zdravstvene zastite. nisu grci glasali za demagogiju vec protiv demagogije medija (koje kontrolisu protivnici sirize) a za lokalne politike koje imaju ocigledne i neposredne efekte na njihov zivot. "price" koje ti pominjes su jednostavno nacini na koji se politika narativizuje.
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°711
Primetio sam ovde (na engleskom, tj) da populism cesto nije negativan termin (vec vise "tehnicki").
- Guest
- Post n°713
William Murderface wrote:Što se populizma tiče - ponekad se, kao u tekstu koji si citirao, populizam koristi za sve vidove radikalne demokratije, ali u tom slučaju on gubi negativne konotacije. To međutim nije način na koji Karapandžkoristi termin, kod njega je populizam jasno negativna stvar. I sami autori u redovima koje si boldovao radzvajaju dva značenja termina. U prvom značenju - Siriza nije populistički pokret. U drugom možda jest, ali drugi smisao nije negativan. Za Karapandžu je međutim i drugi negativan.
Well, ako cemo vec da ga cetvorimo, exact quote je glasio ovako:
Indeed, by representing excluded groups, by putting forward an egalitarian agenda, other types of populism—combining the formal populist core with the legacy of the radical democratic tradition—can also be seen as an integral part of democratic politics, as a source for the renewal of democratic institutions.
Dakle, u pitanju je smesa, a ne supstitucija. Nije populizam isto sto i radikalna demokratija, nego dolaze u paketu. Npr. - kao 9-ti mart.
Indy wrote:Primetio sam ovde (na engleskom, tj) da populism cesto nije negativan termin (vec vise "tehnicki").
Sa neoliberalnog stanovista nema loseg drustvenog sistema, sve dok je sa njima u talu: moze vojna hunta, moze komunizam, moze i demokratija ako bas mora. "Populist politician" i "populist movement" su skoro pa neutralni, t.j. kako ti tazes "tehnicki" atributi, "populist regime" je vec sasvim pezorativno. Go figure.
Al' ja nesto racunjam - slabo se oni razumeju u tu stvar...
- Post n°714
No Country for Old Man wrote: "Populist politician" i "populist movement" su skoro pa neutralni, t.j. kako ti tazes "tehnicki" atributi, "populist regime" je vec sasvim pezorativno. Go figure.
Al' ja nesto racunjam - slabo se oni razumeju u tu stvar...
У ствари не, није "популистички" погрдна реч, него је то "режим". Обрати пажњу на њиховим вестима, ако кажу "влада" онда је то океј и скроз легалистички и легитимно; ако кажу "режим" онда је то кандидат за утеривање демократије.
_____
- Post n°715
Dobro primećeno.
_____
- Post n°716
inace mene ovo u grckoj podseca pomalo na cile. srecom pa su ovde u igri seprtljavi europljani a ne ameri. nije ni ulog isti naravno ali taj all out napad na sirizu koja ni ne kontrolise sve poluge moci (policija i vojska i mediji) je bez presedana.
_____
- Post n°717
pa da. ali ono sto zbunjuje je to sto sila koja bi trebalo da bude najosetljivija (ili barem osetljivija od evrope) na ideoloski okvir grcke vlasti trenutno benevolento posmatra razvoj dogadjaja i ostavlja utisak da joj se sve to ne svidja.
_____
#FreeFacu
Дакле, волео бих да се ЈСД Партизан угаси, али не и да сви (или било који) гробар умре.
- Post n°718
Pa tačno, da su zamerili Amerima, radilo bi nešto efektnije od medija, ovako samo kuknjava i vrištanje, dok za to vreme Orban u miru podiže zid. Povraća mi se.
_____
- Post n°719
Vesna Pešić ima nešto da kaže o Evropi, a kako je i na strani Sirize ovih dana, prenosim tvit:
Vesna Pesic [ltr]@vestoma_Tomy[/ltr] 1h1 hour agoRepublic of Croatia
Kad gledam ovu Merkelku šta priča ovoj ulizici i folirantu, meni EU sve dalje. I to postalo neka spljačina.
Vesna Pesic [ltr]@vestoma_Tomy[/ltr] 1h1 hour agoRepublic of Croatia
View translation
Kad gledam ovu Merkelku šta priča ovoj ulizici i folirantu, meni EU sve dalje. I to postalo neka spljačina.
- Post n°720
pa to je zato sto ni ameri ni britanci nista ne dobijaju od pritiska na grcku. citajte fridmana. ovo je autenticno eu ludilo. da je cipras guverner severne karoline vec bi radio neki federalni program za spas iste. nisu ameri toliko zadrti. problem je ovde sto je zapravo evrozona od pocetka stelovana tako da sve radi za bogate i jake a protiv malih i siromasnih.
_____
- Post n°721
da samo dodam price o tome da siriza prvo cisti u svom dvoristu ne piju vodu. siriza prvo mora da izadje na kraj sa evropom ciji su eksponenti oni koje bi ona morala da pocisti. dovoljno je videti danasnju posetu angele merkel.
_____
- Post n°722
Pa USA je, uz sve svoje mane, prava politička zajednica, sa nekakvom predstavom common good i dugoročnih interesa. EU je okvir koji zemlje članice postavlja kao konkurente, a sada vidimo, when push comes to shove, i neprijatelje.
_____
- Post n°723
паће wrote:У ствари не, није "популистички" погрдна реч, него је то "режим". Обрати пажњу на њиховим вестима, ако кажу "влада" онда је то океј и скроз легалистички и легитимно; ако кажу "режим" онда је то кандидат за утеривање демократије.
Pa da, to je i korisna distinkcija. Baš nedavno je neko primetio da smo odskora u Australiji namesto države počeli da dobijamo režim.
- Post n°724
djon bolton
http://nypost.com/2015/07/06/why-america-cant-leave-the-greek-crisis-to-the-europeans/
savet ko iz filma colors: uletimo i pojebimo sve.
http://nypost.com/2015/07/06/why-america-cant-leave-the-greek-crisis-to-the-europeans/
savet ko iz filma colors: uletimo i pojebimo sve.
_____
- Post n°725
plachkica wrote:Vesna Pešić ima nešto da kaže o Evropi, a kako je i na strani Sirize ovih dana, prenosim tvit:
Vesna Pesic
[ltr]@vestoma_Tomy[/ltr]
1h1 hour agoRepublic of CroatiaView translation