Domaci film
- Post n°301
Re: Domaci film
pa ne, po bobanu to je cvetkovic naveo kao razlog zasto ne moze da snima. mislim nema producenta koji vraca novac nedelju dana pred pocetak snimanja.
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°302
Nisam gledao onaj film gde Kičić igra tužioca za ratne zločine, jel to isto bio antisrpski film?
- Post n°303
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Guest
- Post n°304
bruno sulak wrote:pa ne, po bobanu to je cvetkovic naveo kao razlog zasto ne moze da snima. mislim nema producenta koji vraca novac nedelju dana pred pocetak snimanja.
Ima ako mu nadlezne sluzbe vrlo ozbiljno saopste da takav film ne sme da se snima.
- Guest
- Post n°305
Anđe'o wrote:Možda ima poetske pravde što se ovo dešava čoveku koji okolo proziva izdajnike već neko vreme, ali s druge strane ovo je jedna čista demonstracija putinističke cenzure, dakle cenzure koja je integralni deo Putinove (kod nas Vučićeve politike) i treba je posmatrati kao početak nečega.Leteći polip wrote:Tj može, ali ne od državnih para
Ovo je takođe krilatica koja se pojavljuje uvek kada se raspravlja o cenzuri i zabranama raznih umetničkih projekata u Rusiji, tipično desničarska nebuloza, koja
a) ne znači ništa jer se kod nas ni jedan jedini film ne snimi bez državnih para. Dakle, ako je bez državnih para, onda ne može.
b) država ne finansira filmove kao marketinške projekte za sopstvenu politiku i nekakve državne ciljeve, već kao projekte u kulturi. Naravno, teško je da politika nema uticaja na to koji će se filmovi finansirati, ali upravo je zato to i prepušteno komisijama ljudi iz struke (ljudi, dakle koji vide u filmu nešto više od puke igračke u rukama nekakve vlasti), a ne pandurima (ovde mislim na pandure duhom, ne nužno na profesionalce iz policije), pa se uticaj pandura na to šta će se snimati a šta neće tako smanjuje. Ovde je država uz pomoć pritisaka poništila odluku svoje komisije, odnosno - panduri su rešili da bolje znaju šta treba, nego oni koji se filmom bave.
Cenzura dakle, kao takva.
Sećam se kako su mi fanovi DS objašnjavali da Ugričić, pošto je državni službenik, ne sme da govori protiv Države. Cenzura je moguća u sistemima u kojima prevladava organsko shvatanje države: ako država investira u film, on mora biti ili eskapizam ili državna propaganda. Mi smo potpuno spremni na takav odnos prema umetnosti i režim je to shvatio.
Ovo je početak druge faze, da kažemo druge šestoletke, one o kojoj sam govorio više puta.
- Post n°306
Creepy Uncle wrote:
Ovo je početak druge faze, da kažemo druge šestoletke, one o kojoj sam govorio više puta.
Ako može ponovo za nas koji nismo bili na času?
_____
Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.
~~~~~
Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
- Post n°307
Pa da, ovo vrlo lici na slucaj Ugricic.
Ja bih rekao da se drzava shvata ne kao neki sistem institucija, nego kao gazda koji umetnicima lepi sto marke na celo, ali samo ako mu pevaju ono sto on trazi.
Ja bih rekao da se drzava shvata ne kao neki sistem institucija, nego kao gazda koji umetnicima lepi sto marke na celo, ali samo ako mu pevaju ono sto on trazi.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
- Guest
- Post n°308
Летећи Полип wrote:Creepy Uncle wrote:
Ako može ponovo za nas koji nismo bili na času?
Puna konsolidacija režima, potpuno relativizovanje otpora, masovno preletanje ili direktno u režimsku stranku ili u ekipe koje tom režimu daju samo nominalni otpor, tj daju mu demokratski legitimitet (dok mu on još treba), početak prave erdoganizacije. Moje predviđanje je da će (ako apstrahujemo neke iznenadne istorijske lomove koji uvek mogu da se dogode) ova faza, u nedostatku čak i nagoveštaja formiranja društvene snage koja može da se meri sa ovim sistemom - namerno ne govorim režimom - trajati oko 10 godina, pod uslovom da je neko danas došao na ideju šta dalje sa ovim govnima.
- Post n°309
Creepy Uncle wrote:
Puna konsolidacija režima, potpuno relativizovanje otpora, masovno preletanje ili direktno u režimsku stranku ili u ekipe koje tom režimu daju samo nominalni otpor, tj daju mu demokratski legitimitet (dok mu on još treba), početak prave erdoganizacije. Moje predviđanje je da će (ako apstrahujemo neke iznenadne istorijske lomove koji uvek mogu da se dogode) ova faza, u nedostatku čak i nagoveštaja formiranja društvene snage koja može da se meri sa ovim sistemom - namerno ne govorim režimom - trajati oko 10 godina, pod uslovom da je neko danas došao na ideju šta dalje sa ovim govnima.
Pa dobro, slažem se ali... Što je zoveš šestoletka?
_____
Sve čega ima na filmu, rekao sam, ima i na Zlatiboru.
~~~~~
Ne dajte da vas prevare! Sačuvajte svoje pojene!
- Guest
- Post n°310
Prva faza je trajala šest godina, pa sam napisao šestoletka. Uostalom i XX vek je zapravo počeo 1914. godine, šta sad.
- Post n°311
Creepy Uncle wrote:bruno sulak wrote:pa ne, po bobanu to je cvetkovic naveo kao razlog zasto ne moze da snima. mislim nema producenta koji vraca novac nedelju dana pred pocetak snimanja.
Ima ako mu nadlezne sluzbe vrlo ozbiljno saopste da takav film ne sme da se snima.
pa da ali i boban i cevtkovic ce se predstaviti kao zrtve podivlajlih tabloida. svi znamo da to nije sve i na primeru gej parade vidimo kako izgleda kada te strukture ozbiljno shvate svoj reket i opozovu svoje terence.
_____
And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
- Post n°312
inace deo mog FB koji obicno bruji antivuciczmom oko kocba i imigranata sada je potpuno tih. da ne pomislite da zaverenasim: jednostavno se ovde slazu. drzava cenzurise antisrpski film. sve je u redu pod kapom nebeskom.
_____
- Post n°313
bruno sulak wrote:inace deo mog FB koji obicno bruji antivuciczmom oko kocba i imigranata sada je potpuno tih. da ne pomislite da zaverenasim: jednostavno se ovde slazu. drzava cenzurise antisrpski film. sve je u redu pod kapom nebeskom.
Ja sam već dosta žuči prosuo na tamou, pa ne bih sad opet na tu temu. Na kraju sam rešio da svakog ko mi kaže da "država ima pravo", ili da "postoje granice umetničke slobode" teram u pičku materinu.
Umetnici su, kao i pederi slabi i malo ih ima. Zato svaki junački Srbin misli da ima pravo da im sere na glavu.
Srbi su narod pičketina - to je jednostavno to.
- Post n°314
mislim da je pravljenje filmova ipak ne neki nacin inherentno "opasno" dok je tzv. pederluk pripitomljen. daleko smo od barouzovskih fantazija o teen bandama pedera koji razaraju tradicionalno patrijarhalno i drzavno tkivo.
_____
- Post n°315
Pritom iza ove svinjarije ne stoji "drzava", nego duboka drzava. Drzava je ta komisija koja je odobrila sredstva za film i cija je odluka sad pregazena.
BTW, Sima Spasic i ekipa se sve vise pozicioniraju kao srpski "branitelji".
BTW, Sima Spasic i ekipa se sve vise pozicioniraju kao srpski "branitelji".
_____
- Post n°316
tacno tako. i onda taj producent dodje kod drzave, to jest kod fecesa, i kaze da je ugrozen i ona mu kaze: daj da raskinemo ugovor da se ne traumiras bzvze.
manje crnaca, manje rasizma logika.
manje crnaca, manje rasizma logika.
_____
- Post n°317
a sto teret necemo gledati u bioskopima koga zabole.
_____
- Post n°318
bruno sulak wrote:
mislim da je pravljenje filmova ipak ne neki nacin inherentno "opasno" dok je tzv. pederluk pripitomljen. daleko smo od barouzovskih fantazija o teen bandama pedera koji razaraju tradicionalno patrijarhalno i drzavno tkivo.
Ma nije ništa tu opasno, zato su se i ostrvili na filmadžije.
I inače, manje više, čitava politika nam je kukavička. Svi političari i stranke imaju isti problem sa umetničkim slobodama, od Dveri do Andree Jovanović. Svi misle da imaju pravo da određuju šta i o čemu treba da se snima.
Last edited by Anđe'o on Wed Sep 26, 2018 5:49 am; edited 1 time in total
- Post n°319
ne bih da budem bilo ciji advokat ali i pored brojnih neslaganja sa AJ nisam joj zapazio cenzorski instinkt. s druge strane ndavmobgd se isprsio po tom pitanju u slucaju rackovic.
_____
- Post n°320
Bilo je, prilikom onog pwnovanja Stevana Filipovića, ne mogu sad da nađem - nešto tipa da umetnici treba da shvate šta je pravi rad, da umetnost nije "nekakvo metafizičko nadahnuće" (to je baš tako rekla, sećam se), i još štošta. Osetio se jak anti-umetnički naboj.
- Post n°321
Pa dobro je ona tad raspalila po Stevici, ali ne kao po reditelju, nego kao po autoru teksta. Svakako nije trazila da mu se zabranjuju filmovi.
_____
- Post n°322
William Murderface wrote:Pa dobro je ona tad raspalila po Stevici, ali ne kao po reditelju, nego kao po autoru teksta. Svakako nije trazila da mu se zabranjuju filmovi.
Nije tražila, ali je dopustila sebi da drži predavanje umetnicima (ili možda samo filmadžijama, ne sećam se) kako treba da se ponašaju i kako treba nešto da "shvate" u vezi toga čime se bave.
- Post n°323
Odavno sam citao tekst, ali mislim da poenta nije imala veze sa tim kako i sta filmadzije treba da snimaju, nego toga da bi bilo dobro malo solidarnosti sa drugima i pre nego sto mecka dodje pred njihova vrata.
_____
- Post n°324
ne secame se toga ali ti verujem na rec. samo hocu da kazem od potke tipa "umetnik nije zbun koji cveta u svom ateljeu" do cenzure ipak ima da se gilja.
_____
- Post n°325
William Murderface wrote:Odavno sam citao tekst, ali mislim da poenta nije imala veze sa tim kako i sta filmadzije treba da snimaju, nego toga da bi bilo dobro malo solidarnosti sa drugima i pre nego sto mecka dodje pred njihova vrata.
Jeste, ali bilo je, usput, i ovoga o čemu govorim.