burkholderia mallei wrote: Šuvar i varivo wrote:Ajde da probam pristojno :
U Aleksandrovom poimanju vere nema ništa pozersko , jer tu nikakvog poimanja vere i nema. U poimanju prestola takođe nema ništa pozersko- jer on to ne vidi kao presto nego oće kuće čovek. Ne treba mu dati. U poimanju vere kod Karadjordjevica takodje nema nista pozersko- Petar je ušao s onu stranu ikonostasa i po svom viđenju stvari pred samim Bogom sklopio mistični savez s narodom. Ne mož suštinskije od toga.
Folklorno iskazivanje pripadnosti naravno nije ništa loše- istina je da svako ko nosi brojanicu nije posvećeni vernik isto kao što nije svako ko okači američku zastavu na vrata čitao federalističke spise, niti svako ko nosi če gevaru na majci misil za sebe da je maoista.
Zašto njemu toliko smeta narodna (lumpenska ako vas više pali) kultura, ja ne znam. Zapravo znam ali ne znam kako da govorim o tome bez da ga opet opsujem.
brojanice nisu nikakva narodna kultura nego prodaja magle za novce, koju su provalili isti oni koji su izmislili jugoskandik i zajam za srbiju, pa im je i srpska pravopisna crkva dobro dosla kao lokal/tezga za otimanje budalama. to je sve instant kicerajski folklor nastao za potrebe ubijanja, pljackanja, velikosrbovanja i mlacenja para. na prste ruke mogu izbrojati brojanicare kojima ratko mladic nije heroj, kojima siptari ne pale pekare sami, i kojima cigani ne ugrozavaju plavu krv obilica. posle kad klika opet izazove ratovanje i klanje brojanicari ce da saviju repove i navijaju iz sklonista i pored rts, a mene ce da dodju da hapse i mobilisu. bolje da si me opsovo, nikakav problem, jer takvu ekipu redovno psujem, i zelim im sve najgore.
i zajebi me tog folklora sa ratkom mladicem i ostalim cetnickim zlocincima molim te.
Aj se ne psujemo , nego da probamo da razgovaramo :
Prvo najlepše bih te molio da ne falsifikuješ, govorim ovo ne zato što Aleksandra smatram prestolonaslednikom, nego zato što neću da prećutm da se laže. Aleksandar je čestitao Tadiću na hapšenju Mladića, tokom devedesetih je podržavao opoziciju , nije ni na koji način podržavao tu politiku koju (s pravom) kritikuješ. Dalje na slici nema nikakvih brojanica, bar ih ja ne vidim, tako da ceo ovaj rant iako indikativan, nema nikakve veze sa slikom koju si postavio. Po mojim saznanjima, Aleksandar nije religiozan, Katarina jeste.
Jedan sistem vrednosti se na naše oči urušio, a drugi koji bi trebalo da ga zameni, em što je stalno fluidan, em što je onim državama koje su po njemu živele trebalo stotine godine da ga takvim kakav je naprave ,a mi smo bili u fazonu da ga uvedemo kroz šest do deset godina, pomoću nekakvih uredbi i sličnih tričarija. U tom kompletnom ludilu, ljudi traže neki kohezivni faktor, traže nešto čemu će pripadati. Crkva pošto postoji jedno dveiljade godina, imala je neke spremne odgovore na nastala pitanja (kakve takve) i imala je mrežu kojom će odgovore nuditi. Pa je eto ponudila , to joj je posao. Ljudi, po mom osećanju stvari zato kupuju brojanice i zato se krste u basu (što je žasu), jer žele negde da pripadaju. Isto kao što kupuju svi iste naočare i iste patike. Zaista je nemoguće da misliš da svako ko nosi brojanicu želi da bude ubica?
U stvari , otići ću i korak dalje- uzmi one klince sa FPNa , uzmi klince sa stadiona, što zaista govore da im je Ratko Mladić heroj daj im pištolj i reci im ubij muslimana. Moje najdublje uverenje je da 95 posto ne bi.
Postoje brojni problemi u našem društvu- šovinizam, ksenofobija , rasizam jesu među najgorima, ali iskreno verujem da je najmanje rešenje za te probleme, da one koje matica tih događaja prosto nosi, proglasimo za zle i da se od njih ovako ograđujemo.
Ne mogu da razumem da li je davanje ovako rudimentarnih odgovora na tako komplikovana pitanja odraz intelektualne lenjosti ili potreba da se oni koji ih daju osećaju superionim u odnosu na "gibaničare" (ili one koje nose brojanice, ili one koje slušaju Cecu ili one koje gledaju parove). Stičem utisak da je god tebe ovo drugo. Moram to da osudim, evo radim to na najpristojniji način na koji mogu, izrazito mi je odbojno takvo ponašanje.