Opravio ga, svaka mu čast. Šuplja priča bolan, batalite to.Nektivni Ugnelj wrote:Vilmos Tehenészfiú wrote:
Ta NDH: Bosna 1992 - Bliski Istok 1948:2024 paralela ima sistemski problem: U ex-YU postoji sužuvot koji je trajao, bez prekida 2 generacije, to jest 45 godina. Na Bliskom Istoku toga nema, postoji kontinuitet nasilja od pravih ratova, preko invazija do ustanaka. Zato je paralela koju povlači Oto a koju je još neko spomenuo loša. Nije isto kada se neko jednog dana naprasno seti šta su oni nama radili kad je deda bio mlad, i šta su oni nama radili prošle godine.
Bilo je i "prošle godine". Otto je i to uzeo u obzir u svom postu.
Region™ i Izrael
- Post n°326
Re: Region™ i Izrael
_____
"Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."
“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
- Post n°327
Jebi ga, Fikrete, to je baš onako nepošteno. Mladić ni samom sebi nije verovao kada je govorio da se bori protiv svetskog džihada, a Izraelci se zaista bore protiv islamističkih terorista, to je naprosto činjenica.
Ona teza o ”efikasnosti” je upala u ovu diskusiju, kako je to govorio jedan moj profesor, kao ”bombon u kačamak”. Možda ću jednog dana imati prilike da to malo pojasnim u poželjno mirnijoj atmosferi. Svakako nisam hteo da kažem da treba biti što suroviji i što uspešnije lagati.
Ona teza o ”efikasnosti” je upala u ovu diskusiju, kako je to govorio jedan moj profesor, kao ”bombon u kačamak”. Možda ću jednog dana imati prilike da to malo pojasnim u poželjno mirnijoj atmosferi. Svakako nisam hteo da kažem da treba biti što suroviji i što uspešnije lagati.
- Post n°328
čika Condor wrote:Jebi ga, Fikrete, to je baš onako nepošteno. Mladić ni samom sebi nije verovao kada je govorio da se bori protiv svetskog džihada, a Izraelci se zaista bore protiv islamističkih terorista, to je naprosto činjenica.
Pa ja i velim da Izrael ne mora da putuje kroz vrijeme i ispravlja prošlost kao Mladić. Izrael se sad bori protiv terorizma, način na koji vodi tu borbu i sve ono šta je uknjižio i knjiži pod brobu protiv terorizma je 1 meni problematičan.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°329
Naravno da je problematičan. No to ne svrstava automatski Izrael u kategoriju Mladića, Miloševićeve Srbije ili Putinove Rusije. Možda je po nečemu i gori - ali ne radi se o istim stvarima. Mislim, meni je malo nadrealno da to treba objašnjavati - ali izgleda da treba? Ako ti ili Otto tu stvarno vidite paralele, onda treba pričati.
- Post n°330
čika Condor wrote:Naravno da je problematičan. No to ne svrstava automatski Izrael u kategoriju Mladića, Miloševićeve Srbije ili Putinove Rusije. Možda je po nečemu i gori - ali ne radi se o istim stvarima. Mislim, meni je malo nadrealno da to treba objašnjavati - ali izgleda da treba? Ako ti ili Otto tu stvarno vidite paralele, onda treba pričati.
Ne znam za Ottoa, ja uopće ne vidim paralelu, odnosno smatram neprimjernom i kilavom svaku ex-YU paralelu sa izraelsko-palestinskiim sukobom. Nije ovo rat protiv hamasa već protiv Palestinaca
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°331
Sve dok si svestan da si kupio 100% propalestinskog narativa…
- Post n°332
čika Condor wrote:Sve dok si svestan da si kupio 100% propalestinskog narativa…
Ne baš 100'%, nijedan stopostotni propalestinski narativ ne daje Izraelu pravo na postojanje, ja im to ne sporim.
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°333
Ako su posvećeni genocidu na način na koji veruješ da jesu, onda ih to automatski delegitimiše.
- Post n°334
Baratas vrlo glupim esencijalistickim narativima. Ne znqm da li iz iskrene kocneptualne zbrke ili nas namerno zajebavas i trolujes.
Ovo je kao kad nacosi u Srbiji plase narod kako ce prinanje genocida u Srebrenici znaciti da su Srbi GENOCIDAN NAROD.
Nema genocidnih naroda, niti su narodi "posveceni genocidu", a sve da u nekom trenutku i jesu (kao sto su to bili Nemci tokom WW2), ne znaci da moraju da budu.
Ovo je kao kad nacosi u Srbiji plase narod kako ce prinanje genocida u Srebrenici znaciti da su Srbi GENOCIDAN NAROD.
Nema genocidnih naroda, niti su narodi "posveceni genocidu", a sve da u nekom trenutku i jesu (kao sto su to bili Nemci tokom WW2), ne znaci da moraju da budu.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
- Post n°336
čika Condor wrote:Ako su posvećeni genocidu na način na koji veruješ da jesu, onda ih to automatski delegitimiše.
Ko je posvecen genocidu, stanovnistvo Izraela? Nije.
_____
★
Uprava napolje!
- Post n°337
čika Condor wrote:Ne radi se o narodu nego o državi.
Okej, ali i Nemacka je drzava, pa danas niko do dovodi u pitanje njen legitimitet zbog WW2.
Izrael jeste u velikoj meri izgradjen na etnickom ciscenju i kolonizaciji, ali i samo trajanje daje leigitimitet. Neki ljudi tu drzavu smatraju svojom, decenijama normalno zive u njoj i gledaju svoja posla. To je vec osnov legitimiteta. Danas je tesko zamisliti Izrael koji nije zasnovan na neprijateljstvu prema komsijama i arapskoj manjini, ali to ne znaci da je tako nesto nemoguce, videli smo i mnogo vece preokrete i transformacije.
_____
"Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."
- Post n°338
Mislim i Kanada je izgradjena na etnickom ciscenju pa sad prolazi kroz neki proces tranzicione pravde i reparacija, a niko je ne ukida.
_____
- Post n°339
Tako je, Kanadu niko ne ukida, a Izrael pokušavaju da ukinu. I to je ta, zamisli, razlika.
- Post n°340
Ko pokusava da ga ukine? Fikret i ja?
Zamenjujes teze is posta u post.
Zamenjujes teze is posta u post.
_____
- Post n°341
Hamas i Iran. I Sirija. Našlo bi se još njih. I da, između ostalih i ti i Fikret (mada on kaže da ne, tu valjda stavlja crtu). Sve dok aktivno propagiraš propalestinski narativ ti radiš na delegitimizaciji Izraela.
- Post n°342
čika Condor wrote:Ako su posvećeni genocidu na način na koji veruješ da jesu, onda ih to automatski delegitimiše.
Gdje ovo može da stane? Koja je to tačka na kojoj će Izrael reći da je akcija uspješno završena? Kako može da izgleda pobjeda nad hamasom i kakva je postratna sudbina bezhamasne Gaze i Palestinaca u Izraelu generalno?
čika Condor wrote:Hamas i Iran. I Sirija. Našlo bi se još njih. I da, između ostalih i ti i Fikret (mada on kaže da ne, tu valjda stavlja crtu). Sve dok aktivno propagiraš propalestinski narativ ti radiš na delegitimizaciji Izraela.
Ja bukvalno slijedim Titov put kad su radi o odnosima sa Izraelom i prema Izraelu. Ne samo da zaslužuje postojanje, od mene bi pomoć u oružju i instruktorima dobili '48. Nakon '67. prekid diplomatskih odnosa, nakon Libana '82, Sabre i Šatile, pomoć u oružju i instruktorima bi išla Palestincima, Danas smatram da taj prostor treba uredit kao dejtonsku BiH, kurcu to ne valja na milion polja ali niko nikoga ne trpa u masovne grobnice i konclogore, evo, već tridesetak godina, skoro koliko i za vrijeme Titove Jugoslavije.
Ima li Palestina pravo da postoji?
Last edited by fikret selimbašić on Thu Oct 24, 2024 7:05 pm; edited 1 time in total
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°343
Menjaš temu, ali to je okej. Može i mora da stane u nekim mirovnim pregovorima, a isti bi trebalo da dovedu do konačnog… razgraničenja. To verovatno neće biti granice iz ‘67-me, najbolje čemu tu možemo da se nadamo je da obe strane budu podjednako nezadovoljne. Inače, ti znaš da u Izraelu (proper) živi oko dva miliona ”Arapa”, što je više od 20% ukupnog stanovništva? Nisu baš svi Palestinci, ali najvećim delom jesu. Ima ih i generala u IDF-u…fikret selimbašić wrote:čika Condor wrote:Ako su posvećeni genocidu na način na koji veruješ da jesu, onda ih to automatski delegitimiše.
Gdje ovo može da stane? Koja je to tačka na kojoj će Izrael reći da je akcija uspješno završena? Kako može da izgleda pobjeda nad hamasom i kakva je postratna sudbina bezhamasne Gaze i Palestinaca u Izraelu generalno?
- Post n°344
Glede Titovog odnosa prema toj regiji… uh, imao je on mnogo boljih momenata.
- Post n°345
Šta ćemo sa izraelskim Sarajevom?fikret selimbašić wrote:čika Condor wrote:Ako su posvećeni genocidu na način na koji veruješ da jesu, onda ih to automatski delegitimiše.
Gdje ovo može da stane? Koja je to tačka na kojoj će Izrael reći da je akcija uspješno završena? Kako može da izgleda pobjeda nad hamasom i kakva je postratna sudbina bezhamasne Gaze i Palestinaca u Izraelu generalno?čika Condor wrote:Hamas i Iran. I Sirija. Našlo bi se još njih. I da, između ostalih i ti i Fikret (mada on kaže da ne, tu valjda stavlja crtu). Sve dok aktivno propagiraš propalestinski narativ ti radiš na delegitimizaciji Izraela.
Ja bukvalno slijedim Titov put kad su radi o odnosima sa Izraelom i prema Izraelu. Ne samo da zaslužuje postojanje, od mene bi pomoć u oružju i instruktorima dobili '48. Nakon '67. prekid diplomatskih odnosa, nakon Libana '82, Sabre i Šatile, pomoć u oružju i instruktorima bi išla Palestincima, Danas smatram da taj prostor treba uredit kao dejtonsku BiH, kurcu to ne valja na milion polja ali niko nikoga ne trpa u masovne grobnice i konclogore, evo, već tridesetak godina, skoro koliko i za vrijeme Titove Jugoslavije.
Ima li Palestina pravo da postoji?
_____
"Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."
“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
- Post n°346
Meni je ovo uvek bio neuverljiv argument. Dovoljno je setiti se masovnih protesta srba protiv genocida u Srebrenici.Erős Pista wrote:Ovo je kao kad nacosi u Srbiji plase narod kako ce prinanje genocida u Srebrenici znaciti da su Srbi GENOCIDAN NAROD.
- Post n°347
čika Condor wrote:Menjaš temu, ali to je okej. Može i mora da stane u nekim mirovnim pregovorima, a isti bi trebalo da dovedu do konačnog… razgraničenja. To verovatno neće biti granice iz ‘67-me, najbolje čemu tu možemo da se nadamo je da obe strane budu podjednako nezadovoljne. Inače, ti znaš da u Izraelu (proper) živi oko dva miliona ”Arapa”, što je više od 20% ukupnog stanovništva? Nisu baš svi Palestinci, ali najvećim delom jesu. Ima ih i generala u IDF-u…fikret selimbašić wrote:
Mijenjam jer kraj smatram bitnijim od trenutnih dešavanja. Možeš li ti da zamisliš kraj a da to nije mračno i crno poput mojih prognoza? Ja bleđe od ovog ne mogu. Sve se posložilo tako da ne samo da Gazu na kraju sukoba ne vidim pod bilo kakvom palestinskom upravom, već uopšte ne vidim Palestince u njoj. Zakotrljalo se toliko da je za Izrael, Bibijev ili nekog ko će da ga naslijedi, postojanje Palestinaca u Gazi poraz, ma koliko ih ubili u međuvremenu. Daj, razgali me u ova mračna vremena nekom prognozom u kojoj glava jednog teroriste ne košta rušenje stambenog bloka i smrt stotnjak-dvjestotinjak civila.
Tita potežem najviše zbog '48. Godina sa dva njegova meni omiljena poteza, razlaz sa Staljinom i podrška tek osnovanom Izraelu.
Vilmos Tehenészfiú wrote:
Šta ćemo sa izraelskim Sarajevom?
Šta fali da bude isto što i sa bosanskim?
_____
Međuopštinski pustolov.
Zli stolar.
- Post n°348
Ne fali, nego pitam čiji će da bude? Izraelski ili Palestinski?fikret selimbašić wrote:čika Condor wrote:
Menjaš temu, ali to je okej. Može i mora da stane u nekim mirovnim pregovorima, a isti bi trebalo da dovedu do konačnog… razgraničenja. To verovatno neće biti granice iz ‘67-me, najbolje čemu tu možemo da se nadamo je da obe strane budu podjednako nezadovoljne. Inače, ti znaš da u Izraelu (proper) živi oko dva miliona ”Arapa”, što je više od 20% ukupnog stanovništva? Nisu baš svi Palestinci, ali najvećim delom jesu. Ima ih i generala u IDF-u…
Mijenjam jer kraj smatram bitnijim od trenutnih dešavanja. Možeš li ti da zamisliš kraj a da to nije mračno i crno poput mojih prognoza? Ja bleđe od ovog ne mogu. Sve se posložilo tako da ne samo da Gazu na kraju sukoba ne vidim pod bilo kakvom palestinskom upravom, već uopšte ne vidim Palestince u njoj. Zakotrljalo se toliko da je za Izrael, Bibijev ili nekog ko će da ga naslijedi, postojanje Palestinaca u Gazi poraz, ma koliko ih ubili u međuvremenu. Daj, razgali me u ova mračna vremena nekom prognozom u kojoj glava jednog teroriste ne košta rušenje stambenog bloka i smrt stotnjak-dvjestotinjak civila.
Tita potežem najviše zbog '48. Godina sa dva njegova meni omiljena poteza, razlaz sa Staljinom i podrška tek osnovanom Izraelu.Vilmos Tehenészfiú wrote:
Šta ćemo sa izraelskim Sarajevom?
Šta fali da bude isto što i sa bosanskim?
_____
- Post n°349
Lol. Ono, svaki je narod genocidan, kada mu objasne da je NASTUPIO NAŠ TRENUTAK!Nim Chimpsky wrote:Meni je ovo uvek bio neuverljiv argument. Dovoljno je setiti se masovnih protesta srba protiv genocida u Srebrenici.Erős Pista wrote:Ovo je kao kad nacosi u Srbiji plase narod kako ce prinanje genocida u Srebrenici znaciti da su Srbi GENOCIDAN NAROD.
- Post n°350
Pa eno sam ti napisao optimističnu a po meni i realnu (prosto mora, kad-tad) varijantu, ali ti si potonuo u crne misli pa čitaš na preskok…fikret selimbašić wrote:čika Condor wrote:
Menjaš temu, ali to je okej. Može i mora da stane u nekim mirovnim pregovorima, a isti bi trebalo da dovedu do konačnog… razgraničenja. To verovatno neće biti granice iz ‘67-me, najbolje čemu tu možemo da se nadamo je da obe strane budu podjednako nezadovoljne. Inače, ti znaš da u Izraelu (proper) živi oko dva miliona ”Arapa”, što je više od 20% ukupnog stanovništva? Nisu baš svi Palestinci, ali najvećim delom jesu. Ima ih i generala u IDF-u…