Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Region™ i Izrael

Vilmos Tehenészfiú

Region™ i Izrael - Page 14 Empty Re: Region™ i Izrael

Post by Vilmos Tehenészfiú Thu Oct 24, 2024 5:29 pm

Nektivni Ugnelj wrote:
    Vilmos Tehenészfiú wrote:
    Ta NDH: Bosna 1992 - Bliski Istok 1948:2024 paralela ima sistemski problem: U ex-YU postoji sužuvot koji je trajao, bez prekida 2 generacije, to jest 45 godina. Na Bliskom Istoku toga nema, postoji kontinuitet nasilja od pravih ratova, preko invazija do ustanaka. Zato je paralela koju povlači Oto a koju je još neko spomenuo loša. Nije isto kada se neko jednog dana naprasno seti šta su oni nama radili kad je deda bio mlad, i šta su oni nama radili prošle godine.

Bilo je i "prošle godine". Otto je i to uzeo u obzir u svom postu.
    Opravio ga, svaka mu čast. Šuplja priča bolan, batalite to.

_____
    "Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."

“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
    čika Condor

Post by čika Condor Thu Oct 24, 2024 5:36 pm

Jebi ga, Fikrete, to je baš onako nepošteno. Mladić ni samom sebi nije verovao kada je govorio da se bori protiv svetskog džihada, a Izraelci se zaista bore protiv islamističkih terorista, to je naprosto činjenica.

Ona teza o ”efikasnosti” je upala u ovu diskusiju, kako je to govorio jedan moj profesor, kao ”bombon u kačamak”. Možda ću jednog dana imati prilike da to malo pojasnim u poželjno mirnijoj atmosferi. Svakako nisam hteo da kažem da treba biti što suroviji i što uspešnije lagati.
    fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Thu Oct 24, 2024 5:39 pm

čika Condor wrote:Jebi ga, Fikrete, to je baš onako nepošteno. Mladić ni samom sebi nije verovao kada je govorio da se bori protiv svetskog džihada, a Izraelci se zaista bore protiv islamističkih terorista, to je naprosto činjenica.

Ona teza o ”efikasnosti” je upala u ovu diskusiju, kako je to govorio jedan moj profesor, kao ”bombon u kačamak”. Možda ću jednog dana imati prilike da to malo pojasnim u poželjno mirnijoj atmosferi. Svakako nisam hteo da kažem da treba biti što suroviji i što uspešnije lagati.

Pa ja i velim da Izrael ne mora da putuje kroz vrijeme i ispravlja prošlost kao Mladić. Izrael se sad bori protiv terorizma, način na koji vodi tu borbu i sve ono šta je uknjižio i knjiži pod brobu protiv terorizma je 1 meni problematičan.

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    čika Condor

Post by čika Condor Thu Oct 24, 2024 6:02 pm

Naravno da je problematičan. No to ne svrstava automatski Izrael u kategoriju Mladića, Miloševićeve Srbije ili Putinove Rusije. Možda je po nečemu i gori - ali ne radi se o istim stvarima. Mislim, meni je malo nadrealno da to treba objašnjavati - ali izgleda da treba? Ako ti ili Otto tu stvarno vidite paralele, onda treba pričati.
    fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Thu Oct 24, 2024 6:16 pm

čika Condor wrote:Naravno da je problematičan. No to ne svrstava automatski Izrael u kategoriju Mladića, Miloševićeve Srbije ili Putinove Rusije. Možda je po nečemu i gori - ali ne radi se o istim stvarima. Mislim, meni je malo nadrealno da to treba objašnjavati - ali izgleda da treba? Ako ti ili Otto tu stvarno vidite paralele, onda treba pričati.

Ne znam za Ottoa, ja uopće ne vidim paralelu, odnosno smatram neprimjernom i kilavom svaku ex-YU paralelu sa izraelsko-palestinskiim sukobom. Nije ovo rat protiv hamasa već protiv Palestinaca, hamas je pokrivalo koje je uz dio iranske deep state u dogovoru sa USA i Izraelom napravljen da odradi 6. oktobar koji će Izraelu dati povod i komociju da konačno riješi Gazu i Palestince generalno Država Izrael radi puno grđe stvari od Mladića, pobila je više civila za godinu dana nego Mladić za četiri. Pri tom za razliku od njega, ima potuno odriješene ruke i dovoljno jaku zaleđinu da uradi što želi. Može komotno da pobije sve Palestince ali za sad to ne radi, slutim da se pregovara i traži teritorija za palestinsku varijantu Izraela, možda negdje na Sinaju, Madgaskaru, Albaniji ili u Birobidžanu, ko zna. U svakom slučaju, konačno rešenje palestinskog pitanja je u toku.

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    čika Condor

Post by čika Condor Thu Oct 24, 2024 6:20 pm

Sve dok si svestan da si kupio 100% propalestinskog narativa…
    fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Thu Oct 24, 2024 6:27 pm

čika Condor wrote:Sve dok si svestan da si kupio 100% propalestinskog narativa…

Ne baš 100'%, nijedan stopostotni propalestinski narativ ne daje Izraelu pravo na postojanje, ja im to ne sporim.

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    čika Condor

Post by čika Condor Thu Oct 24, 2024 6:31 pm

Ako su posvećeni genocidu na način na koji veruješ da jesu, onda ih to automatski delegitimiše.
    Erős Pista

Post by Erős Pista Thu Oct 24, 2024 6:34 pm

Baratas vrlo glupim esencijalistickim narativima. Ne znqm da li iz iskrene kocneptualne zbrke ili nas namerno zajebavas i trolujes.

Ovo je kao kad nacosi u Srbiji plase narod kako ce prinanje genocida u Srebrenici znaciti da su Srbi GENOCIDAN NAROD.

Nema genocidnih naroda, niti su narodi "posveceni genocidu", a sve da u nekom trenutku i jesu (kao sto su to bili Nemci tokom WW2), ne znaci da moraju da budu.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Dragoslav Bokan, Novi putevi oftalmologije
    čika Condor

Post by čika Condor Thu Oct 24, 2024 6:35 pm

Ne radi se o narodu nego o državi.
    ficfiric

Post by ficfiric Thu Oct 24, 2024 6:35 pm

čika Condor wrote:Ako su posvećeni genocidu na način na koji veruješ da jesu, onda ih to automatski delegitimiše.

Ko je posvecen genocidu, stanovnistvo Izraela? Nije.

_____

Uprava napolje!

Erős Pista

Post by Erős Pista Thu Oct 24, 2024 6:39 pm

čika Condor wrote:Ne radi se o narodu nego o državi.

Okej, ali i Nemacka je drzava, pa danas niko do dovodi u pitanje njen legitimitet zbog WW2.

Izrael jeste u velikoj meri izgradjen na etnickom ciscenju i kolonizaciji, ali i samo trajanje daje leigitimitet. Neki ljudi tu drzavu smatraju svojom, decenijama normalno zive u njoj i gledaju svoja posla. To je vec osnov legitimiteta. Danas je tesko zamisliti Izrael koji nije zasnovan na neprijateljstvu prema komsijama i arapskoj manjini, ali to ne znaci da je tako nesto nemoguce, videli smo i mnogo vece preokrete i transformacije.

_____
    "Oni kroz mene gledaju u vas! Oni kroz njega gledaju u vas! Oni kroz vas gledaju u mene... i u sve nas."

Erős Pista

Post by Erős Pista Thu Oct 24, 2024 6:41 pm

Mislim i Kanada je izgradjena na etnickom ciscenju pa sad prolazi kroz neki proces tranzicione pravde i reparacija, a niko je ne ukida.

_____

čika Condor

Post by čika Condor Thu Oct 24, 2024 6:48 pm

Tako je, Kanadu niko ne ukida, a Izrael pokušavaju da ukinu. I to je ta, zamisli, razlika.
    Erős Pista

Post by Erős Pista Thu Oct 24, 2024 6:51 pm

Ko pokusava da ga ukine? Fikret i ja?

Zamenjujes teze is posta u post.

_____

čika Condor

Post by čika Condor Thu Oct 24, 2024 6:55 pm

Hamas i Iran. I Sirija. Našlo bi se još njih. I da, između ostalih i ti i Fikret (mada on kaže da ne, tu valjda stavlja crtu). Sve dok aktivno propagiraš propalestinski narativ ti radiš na delegitimizaciji Izraela.
    fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Thu Oct 24, 2024 6:56 pm

čika Condor wrote:Ako su posvećeni genocidu na način na koji veruješ da jesu, onda ih to automatski delegitimiše.

Gdje ovo može da stane? Koja je to tačka na kojoj će Izrael reći da je akcija uspješno završena? Kako može da izgleda pobjeda nad hamasom i kakva je postratna sudbina bezhamasne Gaze i Palestinaca u Izraelu generalno?

čika Condor wrote:Hamas i Iran. I Sirija. Našlo bi se još njih. I da, između ostalih i ti i Fikret (mada on kaže da ne, tu valjda stavlja crtu). Sve dok aktivno propagiraš propalestinski narativ ti radiš na delegitimizaciji Izraela.

Ja bukvalno slijedim Titov put kad su radi o odnosima sa Izraelom i prema Izraelu. Ne samo da zaslužuje postojanje, od mene bi pomoć u oružju i instruktorima dobili '48. Nakon '67. prekid diplomatskih odnosa, nakon Libana '82, Sabre i Šatile, pomoć u oružju i instruktorima bi išla Palestincima, Danas smatram da taj prostor treba uredit kao dejtonsku BiH, kurcu to ne valja na milion polja ali niko nikoga ne trpa u masovne grobnice i konclogore, evo, već tridesetak godina, skoro koliko i za vrijeme Titove Jugoslavije.

Ima li Palestina pravo da postoji?

Last edited by fikret selimbašić on Thu Oct 24, 2024 7:05 pm; edited 1 time in total

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    čika Condor

Post by čika Condor Thu Oct 24, 2024 7:04 pm

fikret selimbašić wrote:

Gdje ovo može da stane? Koja je to tačka na kojoj će Izrael reći da je akcija uspješno završena? Kako može da izgleda pobjeda nad hamasom i kakva je postratna sudbina bezhamasne Gaze i Palestinaca u Izraelu generalno?
    Menjaš temu, ali to je okej. Može i mora da stane u nekim mirovnim pregovorima, a isti bi trebalo da dovedu do konačnog… razgraničenja. To verovatno neće biti granice iz ‘67-me, najbolje čemu tu možemo da se nadamo je da obe strane budu podjednako nezadovoljne. Inače, ti znaš da u Izraelu (proper) živi oko dva miliona ”Arapa”, što je više od 20% ukupnog stanovništva? Nisu baš svi Palestinci, ali najvećim delom jesu. Ima ih i generala u IDF-u…
    čika Condor

Post by čika Condor Thu Oct 24, 2024 7:07 pm

Glede Titovog odnosa prema toj regiji… uh, imao je on mnogo boljih momenata.
    Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Thu Oct 24, 2024 7:16 pm

fikret selimbašić wrote:

čika Condor wrote:Hamas i Iran. I Sirija. Našlo bi se još njih. I da, između ostalih i ti i Fikret (mada on kaže da ne, tu valjda stavlja crtu). Sve dok aktivno propagiraš propalestinski narativ ti radiš na delegitimizaciji Izraela.

Ja bukvalno slijedim Titov put kad su radi o odnosima sa Izraelom i prema Izraelu. Ne samo da zaslužuje postojanje, od mene bi pomoć u oružju i instruktorima dobili '48. Nakon '67. prekid diplomatskih odnosa, nakon Libana '82, Sabre i Šatile, pomoć u oružju i instruktorima bi išla Palestincima, Danas smatram da taj prostor treba uredit kao dejtonsku BiH, kurcu to ne valja na milion polja ali niko nikoga ne trpa u masovne grobnice i konclogore, evo, već tridesetak godina, skoro koliko i za vrijeme Titove Jugoslavije.

Ima li Palestina pravo da postoji?
    Šta ćemo sa izraelskim Sarajevom?

_____
    "Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."

“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
    Nim Chimpsky

Post by Nim Chimpsky Thu Oct 24, 2024 7:18 pm

Erős Pista wrote:Ovo je kao kad nacosi u Srbiji plase narod kako ce prinanje genocida u Srebrenici znaciti da su Srbi GENOCIDAN NAROD.
    Meni je ovo uvek bio neuverljiv argument. Dovoljno je setiti se masovnih protesta srba protiv genocida u Srebrenici.
    fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Thu Oct 24, 2024 7:26 pm

čika Condor wrote:
    fikret selimbašić wrote:

Menjaš temu, ali to je okej. Može i mora da stane u nekim mirovnim pregovorima, a isti bi trebalo da dovedu do konačnog… razgraničenja. To verovatno neće biti granice iz ‘67-me, najbolje čemu tu možemo da se nadamo je da obe strane budu podjednako nezadovoljne. Inače, ti znaš da u Izraelu (proper) živi oko dva miliona ”Arapa”, što je više od 20% ukupnog stanovništva? Nisu baš svi Palestinci, ali najvećim delom jesu. Ima ih i generala u IDF-u…

Mijenjam jer kraj smatram bitnijim od trenutnih dešavanja. Možeš li ti da zamisliš kraj a da to nije mračno i crno poput mojih prognoza? Ja bleđe od ovog ne mogu. Sve se posložilo tako da ne samo da Gazu na kraju sukoba ne vidim pod bilo kakvom palestinskom upravom, već uopšte ne vidim Palestince u njoj. Zakotrljalo se toliko da je za  Izrael, Bibijev ili nekog ko će da ga naslijedi, postojanje Palestinaca u Gazi poraz, ma koliko ih ubili u međuvremenu. Daj, razgali me u ova mračna vremena nekom prognozom u kojoj glava jednog teroriste ne košta rušenje stambenog bloka i smrt stotnjak-dvjestotinjak civila.  

Tita potežem najviše zbog '48. Godina sa dva njegova meni omiljena poteza, razlaz sa Staljinom i podrška tek osnovanom Izraelu.

Šta fali da bude isto što i sa bosanskim?

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Thu Oct 24, 2024 7:35 pm

fikret selimbašić wrote:
    čika Condor wrote:

Mijenjam jer kraj smatram bitnijim od trenutnih dešavanja. Možeš li ti da zamisliš kraj a da to nije mračno i crno poput mojih prognoza? Ja bleđe od ovog ne mogu. Sve se posložilo tako da ne samo da Gazu na kraju sukoba ne vidim pod bilo kakvom palestinskom upravom, već uopšte ne vidim Palestince u njoj. Zakotrljalo se toliko da je za  Izrael, Bibijev ili nekog ko će da ga naslijedi, postojanje Palestinaca u Gazi poraz, ma koliko ih ubili u međuvremenu. Daj, razgali me u ova mračna vremena nekom prognozom u kojoj glava jednog teroriste ne košta rušenje stambenog bloka i smrt stotnjak-dvjestotinjak civila.  

Tita potežem najviše zbog '48. Godina sa dva njegova meni omiljena poteza, razlaz sa Staljinom i podrška tek osnovanom Izraelu.

Šta fali da bude isto što i sa bosanskim?
    Ne fali, nego pitam čiji će da bude? Izraelski ili Palestinski?

_____

čika Condor

Post by čika Condor Thu Oct 24, 2024 7:43 pm

Nim Chimpsky wrote:
    Erős Pista wrote:Ovo je kao kad nacosi u Srbiji plase narod kako ce prinanje genocida u Srebrenici znaciti da su Srbi GENOCIDAN NAROD.
    Meni je ovo uvek bio neuverljiv argument. Dovoljno je setiti se masovnih protesta srba protiv genocida u Srebrenici.
    Lol. Ono, svaki je narod genocidan, kada mu objasne da je NASTUPIO NAŠ TRENUTAK!
    čika Condor

Post by čika Condor Thu Oct 24, 2024 7:46 pm

fikret selimbašić wrote:
    čika Condor wrote:

Pa eno sam ti napisao optimističnu a po meni i realnu (prosto mora, kad-tad) varijantu, ali ti si potonuo u crne misli pa čitaš na preskok…

Post by Sponsored content

Current date/time is Fri Nov 08, 2024 9:36 am