Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Rat u Ukrajini

паће

Rat u Ukrajini - Page 40 Empty Re: Rat u Ukrajini

Post by паће Mon Nov 18, 2024 2:47 pm

Sox wrote:Inflacija u Rusije je ispod 10% i u padu poslednja 2 meseca

https://tradingeconomics.com/russia/inflation-cpi

Sto istorijski nije visoka inflacija, narocito ne za Rusiju. Inace je Rusija imala inflaciju od 2.5% dok je Amerika imala 5% pre 18 meseci. Ne bih tako lako davao zakljucke, nisu velike razlike i razlicti su razlozi za inflaciju.

Мислиш то што је Русија тек две ипо године у рату, а САД је за последњих сто година била без рата нешто мање од десет. И што је Русији ово рат на граници, а САД је скоро увек умела то да ауцорсује.

_____
       with modem on UPS, I will have wife even when power goes down.
       нама је потребно да ви будете на робији.
    Sox

Post by Sox Mon Nov 18, 2024 2:53 pm

Hocu reci da inflacija u Rusiji nije velika ni za zapadne standarde. I da su napisane neke neistine ali nije prvi put.
    Sta ce biti sutran sto se tice inflacije-ne znam.

Ono sto mislim da ce Rusi ovoga puta odgovoriti vojno ako budu napdanuti ATACMs, na zalost.
    fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Mon Nov 18, 2024 3:02 pm

Sox wrote:Hocu reci da inflacija u Rusiji nije velika ni za zapadne standarde. I da su napisane neke neistine ali nije prvi put.
    Sta ce biti sutran sto se tice inflacije-ne znam.

Ono sto mislim da ce Rusi ovoga puta odgovoriti vojno ako budu napdanuti ATACMs, na zalost.

Šta će i koga će da gađaju i čim? Koja evropska/NATO zemja ti djeluje kao prva moguća meta ruske odmazde i šta će misliš da će da usljedi nakon npr. ruskog napada na neku NATO bazu?

Podsjećam te da je Putin u svom predinvazionom govoru rekao da se niko sa strane, naročito sa zapada, ne miješa u sukob inače će se suočiti sa odlučnim ruskim odgovorom. Izrekao je to u vrijeme kad je Ukrajincima sa zapada bilo isporučeno samo nešto Javelina. U međuvremenu smo preko haubica, tenkova i aviona stogli i do odobrenja Ukrajincima da zapadnim raketama tuku kursku oblast, rusku teritoriju. Mada mi nije jasno zašto sad dreče kad je atacmsima već gađan Krim i okupirani dijelovi Ukrajine koji su nakon referenduma iz '14. i jeseni '22. teritorija ruske države.

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    Sox

Post by Sox Mon Nov 18, 2024 3:18 pm

Znam sta je rekao i porekao. To su na zapadu videli kao slabost a ne izbegavanje sukoba, pa sada hoce dalje da idu. Vec sam pomenuo tu logiku.
    Imaju sa cim da gadjaju npr. Iskander. Dokazano u Ukrajini prolazi zapadnu pvo.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Mon Nov 18, 2024 3:21 pm

To je bio pokušaj ne izbegavanja sukoba nego ustanovljavanja sukoba sa Ukrajinom pod sopstvenim uslovima
    fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Mon Nov 18, 2024 3:25 pm

Sox wrote:Znam sta je rekao i porekao. To su na zapadu videli kao slabost a ne izbegavanje sukoba, pa sada hoce dalje da idu. Vec sam pomenuo tu logiku.
    Imaju sa cim da gadjaju npr. Iskander. Dokazano u Ukrajini prolazi zapadnu pvo.

Nije samo Iskander, ima čitava paleta toga što konvencionalnu ili nuklearnu bojevu glavu može da dobaci na bilo koju tačku na svijetu. Pitam te koji je moguči prvi cilj ruske odmazde? Npr. Ukrajinci već večeras udare Kursk, aerodorm, bazu, neki važan objekat, koncentraciju ruske i skorejske vojske, kao povod za taj udae može da posluži današnji napad na sjedište i regrutni centar Azova u Odesl. Ukrajinci imaju te rakete već godinu dana, samo dozvolu za gađanje nisu imali. Dakle, ko bi, osim Ukrajine, mogao da dobije iskanderisanje? NATO baze u Ruminiji ili Baltiku, Njemačka, Francuska, London...

I na šta bi mogao da liči dan poslije? NATO i EU se uz cijukanje povlače iz sukoba ili

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    Sox

Post by Sox Mon Nov 18, 2024 3:29 pm

Ne znam koji bi im bio prvi cilj, nemam veliko znanje u vojnim pitanjima.

Nektivni Ugnelj wrote:To je bio pokušaj ne izbegavanja sukoba nego ustanovljavanja sukoba sa Ukrajinom pod sopstvenim uslovima

Za Ukrajini je tacno ali govorim o direktnom sukobu nato-Rusija.
    Iz meni nekog napoznatog razloga dosta je ljudi ubedjeno u MNE logiku: nisu do sada, nece ni od sada.
    fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Mon Nov 18, 2024 3:37 pm

Sox wrote:Ne znam koji bi im bio prvi cilj, nemam veliko znanje u vojnim pitanjima.

Nektivni Ugnelj wrote:To je bio pokušaj ne izbegavanja sukoba nego ustanovljavanja sukoba sa Ukrajinom pod sopstvenim uslovima

Za Ukrajini je tacno ali govorim o direktnom sukobu nato-Rusija.
    Iz meni nekog napoznatog razloga dosta je ljudi ubedjeno u MNE logiku: nisu do sada, nece ni od sada.

Ja se u malo čemu slažem sa onim što piše MNE ali na to sam se i ja upecao. Putin sa NATO paktom može da vodi samo nuklearni rat, a ne djeluje mi da je lud i glup za tako nešto.

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    Sox

Post by Sox Mon Nov 18, 2024 3:41 pm

Sa iskustvom ratova devedesetih u Jugoslaviji, da li smatras da bi vojnici zapadnih zemalja bili motivisaniji da se bore u Ukrajini od Ukrajinaca? Tu su im znano vece sanse da nastradaju nego li sto su bile u Jugoslaviji.
    Necu da podsecam na iskustvo Afganistana protiv ak-47 Talibana.

Podseticu da danas Ukrajina koristi masovno najmoderniju zapadnu opremu, osim f-35. Koriste f-16, ATACMs, zapadne tenkove...
    fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Mon Nov 18, 2024 3:56 pm

Sox wrote:Sa iskustvom ratova devedesetih u Jugoslaviji, da li smatras da bi vojnici zapadnih zemalja bili motivisani da se bore u Ukrajini od Ukrajinaca? Tu su im znano vece sanse da nastradaju nego li sto su bile u Jugoslaviji.
    Necu da podsecam na iskustvo Afganistana protiv ak-47 Talibana.

Ne. Ovaj rat je donekle, ali samo donekle, uporediv sa iransko-iračkim i korejskim. Veze to nema sa jugoslovenskim ratovima ni bitkama koje su vođene ovde. Nijedna vojska na svijetu nije za ovakav rat pripremana. Rusija se tri godine valja u Donbasu, Iran i SKoreja su morali da ulete kao ispomoć... Ne vjerujem da će NATO da ulijeće u Ukrajinu, ne vjerujem ni da će Rusija da gađa ciljeve u Poljskoj ili Rumuniji.

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    boomer crook

Post by boomer crook Mon Nov 18, 2024 4:17 pm

Sox wrote:Inflacija u Rusije je ispod 10% i u padu poslednja 2 meseca

https://tradingeconomics.com/russia/inflation-cpi

Sto istorijski nije visoka inflacija, narocito ne za Rusiju. Inace je Rusija imala inflaciju od 2.5% dok je Amerika imala 5% pre 18 meseci. Ne bih tako lako davao zakljucke, nisu velike razlike i razlicti su razlozi za inflaciju.

inflacija cena prehrambenih proizvoda lepo pise.

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    паће

Post by паће Mon Nov 18, 2024 4:18 pm

Од натовске војске једино су Амери у неком броју видели окршаја, и једини су спремни, према свим доктринама, за претходни рат. Дакле пустиња, песак, џунгла. Европа, блато, водурина, равница, хм, то нисмо учили.

_____
       with modem on UPS, I will have wife even when power goes down.
       нама је потребно да ви будете на робији.
    Del Cap

Post by Del Cap Tue Nov 19, 2024 11:16 am

Ukrainian forces reportedly carried out their first strike on a border region in Russia using Western-supplied missiles as President Vladimir Putin approved an updated nuclear doctrine expanding the conditions for using atomic weapons.

Ukraine deployed ATACMS missiles to strike a military facility in the western Bryansk region, RBC Ukraine reported on Tuesday, citing an official in the nation’s military. It was the first known attack following the decision by President Joe Biden’s administration to approve Kyiv’s limited use of the weapons to hit targets inside Russia.
    fikret selimbašić

Post by fikret selimbašić Tue Nov 19, 2024 11:18 am

Danas je hiljaditi dan rata.

_____
    Međuopštinski pustolov.

Zli stolar.
    boomer crook

Post by boomer crook Tue Nov 19, 2024 12:25 pm

https://meduza.io/en/news/2024/11/19/putin-signs-decree-approving-updates-to-russia-s-nuclear-doctrine

_____
    And Will's father stood up, stuffed his pipe with tobacco, rummaged his pockets for matches, brought out a battered harmonica, a penknife, a cigarette lighter that wouldn't work, and a memo pad he had always meant to write some great thoughts down on but never got around to, and lined up these weapons for a pygmy war that could be lost before it even started
    Sox

Post by Sox Tue Nov 19, 2024 12:28 pm

Unisteni opticki kablovi u Baltickom moru, Nemci sumanju na nekoga

Germany suspects sabotage behind severed undersea cables

German Defence Minister Boris Pistorius has said damage to two undersea cables in the Baltic Sea looks like an act of sabotage and a "hybrid action", without knowing who is to blame.
    A 1,170km (730-mile) telecommunications cable between Finland and Germany was severed in the early hours of Monday, while a 218km internet link between Lithuania and Sweden's Gotland Island stopped working on Sunday.

https://www.bbc.com/news/articles/c9dl4vxw501o

-------
    Since too many posts were made, this topic has been divided automatically. You can find the rest of this topic here :
    https://vasudeva.forumburundi.com/t2338-rat-u-ukrajini

Post by Sponsored content

Current date/time is Wed Feb 05, 2025 3:15 pm