Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Hrvatska

čika Condor

Hrvatska - Page 29 Empty Re: Hrvatska

Post by čika Condor Sat Oct 26, 2024 5:55 pm

Ma mi to malo romantizujemo, to oko ostrva. Nacoštvo je kao Covid, virus prodire svuda. A da ne pričam da je i sama ta romantizacija od krajnje sumnjive vrste. Eto, baš je tu Krlo dobar primer.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sat Oct 26, 2024 10:58 pm

hk1 wrote:ne razumem ovo za krla
    pa jebem mu, ne sporim taj deo, ali nije to jedini partizanski kraj u hrvatskoj, pa je situacija drugacija
    odatle je i krenula prica

split je npr jednako partizanski, a odnos prema toj zaovsavstini bitno drugaciji

pokojni teca mi je bio hrvat, oficir JNA iz partizanske porodice iz gradca na moru
    ne znam kakvo je tamo stanje, osim da je sdp na vlasti

https://net.hr/danas/vijesti/hrvoje-klasic-o-rusenju-spomenika-antifasistima-u-gradcu-i-hrvatskoj-36200238-88c6-11ec-a157-1e7784eb046e#google_vignette

Recimo da to onda i ovo danas nisu baš identični Splićani...
    Ferenc Puskás

Post by Ferenc Puskás Sun Oct 27, 2024 10:31 am

pa jebem mu, ne sporim taj deo, ali nije to jedini partizanski kraj u hrvatskoj, pa je situacija drugacija

split je npr jednako partizanski, a odnos prema toj zaovsavstini bitno drugaciji

pokojni teca mi je bio hrvat, oficir JNA iz partizanske porodice iz gradca na moru

https://net.hr/danas/vijesti/hrvoje-klasic-o-rusenju-spomenika-antifasistima-u-gradcu-i-hrvatskoj-36200238-88c6-11ec-a157-1e7784eb046e#google_vignette
    Krlo je zezanje.
    Split (i Zadar), ovo što kaže Ugljen. Koliko naroda mogu ove Krajine, Zagore i Hercegovine izroditi i poslati u grad, to je čudo jedno. Sad tek izgleda malo presušuju. Ostaje da se vidi koju će historijsku tradiciju njegovati Nepalci i Bangladešanci. Možda reknu, dosta više s ustašama i partizanima, okrenimo se budućnosti.

_____
    Ha rendelkezésre áll a szükséges pénz, a vége általában jó.
    паће

Post by паће Sun Oct 27, 2024 10:42 am

Ferenc Puskás wrote:
    Krlo je zezanje.

Крло је у ствари лекар, а то што му је ваљда прво радно место било на Вису, то скоро може да се рачуна у подли четнички план. Неко је (лане?) качио његове као мемоаре из тог периода, није чак ни досадно за читање, само га је немогуће схватити озбиљно, кад сви знамо ко је то писао.

_____
       cousin for roasting the rakija
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sun Oct 27, 2024 12:48 pm

Ferenc Puskás wrote:

Krlo je zezanje.
    Split (i Zadar), ovo što kaže Ugljen. Koliko naroda mogu ove Krajine, Zagore i Hercegovine izroditi i poslati u grad, to je čudo jedno. Sad tek izgleda malo presušuju. Ostaje da se vidi koju će historijsku tradiciju njegovati Nepalci i Bangladešanci. Možda reknu, dosta više s ustašama i partizanima, okrenimo se budućnosti.

+1

Čim dobiju putovnice, odmah nastavljaju dominantnu historijsku tradiciju ovih prostora
    disident

Post by disident Sun Oct 27, 2024 1:11 pm

_____
    Što se ostaloga tiče, smatram da Zapad treba razoriti
    Jedini proleter Burundija
    Pristalica krvne osvete
    Svastanesto

Post by Svastanesto Sun Oct 27, 2024 1:15 pm

Pišeš kao da je to nešto loše...
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sun Oct 27, 2024 1:39 pm

Ok, od 500k neko će i ostati, to je solidna cifra.
    Vilmos Tehenészfiú

Post by Vilmos Tehenészfiú Sun Oct 27, 2024 4:07 pm

I kad srede papire, dodju za NG u Beograd.

_____
    "Burundi je svakako sharmantno mesto cinika i knjiskih ljudi koji gledaju stvar sa svog olimpa od kartona."

“Here he was then, cruising the deserts of Mexico in my Ford Torino with my wife and my credit cards and his black-tongued dog. He had a chow dog that went everywhere with him, to the post office and ball games, and now that red beast was making free with his lion feet on my Torino seats.”
    VjekOSlav

Post by VjekOSlav Sun Oct 27, 2024 5:41 pm

hk1 wrote:split je npr jednako partizanski, a odnos prema toj zaovsavstini bitno drugaciji

U poređenju s Osijekom, Split je majka. U Osijeku su otpor glavaševoj hitlerizaciji javno pružali samo potomci Folksdojčera, od Hedla, preko Flaudera, do...

Hrvatska - Page 29 Reihl-kir_javorovic_pxl_feat

https://komarilos.com/politika-i-gradska-uprava/reihl-kir-ubijenom-sefu-osjecke-policije-postavit-ce-spomen-kamen-u-parku-pravednika-u-milanu/

"... i to zahvaljujući naporima Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista (VeDRA). Ova splitska udruga ostvarila je... "

čika Condor wrote:Ma mi to malo romantizujemo, to oko ostrva. Nacoštvo je kao Covid, virus prodire svuda. A da ne pričam da je i sama ta romantizacija od krajnje sumnjive vrste. Eto, baš je tu Krlo dobar primer.

Ih, da malo. Od Shakespearea preko Grillparzera i Schillera, do Sutjeske i Vukovara, romantizacija nam ne dobacuje dalje od pušaka i bajoneta. A kad dođe sloboda, i kad dođe mir, i kad, prirodno, dođu neki socijalni, ekonomski, politički problemi, onda nastupa nesposobnost (iza koje stoji nevoljnost) da ih se slobodno, i mirno, uspješno rješava. A i zašto bi, uvijek ostaje opcija A. Romantizirana dakako. Fakat, da bi se uopće krenulo u ozbiljno rješavanje bilo kojeg političkog problema, nužna je poveznica, makar retorička, s opcijom A. Ajmo okrečit unutrašnjost zgrade, ili posadit koje drvce na zelenoj površini u naselju? Ne mere, nejasni su motivi, nejasan je prije svega epski neprijatelj. Ajmo popravit bravu na ulaznim vratima, i obvezat sve suvlasnike da zaključavaju zgradu kad padne mrak? E to more, napadaju nas mali crni ljudi (strani radnici), ima ih sve više u gradu, i kreću se u grupama. Evo, sad će se susjeda s 2. kata spustit u prizemlje i svojim golim rukama zaključat zgradu. Noćas smo spašeni! Nije vic, nije šala, samo opisujem (istinitim citatima s viber grupe) društvo u mojoj zgradi. Da ne tulim sad o patrijarhalnom odnosu prema funkciji predstavnika suvlasnika, ili pak o dragovoljno-imbecilnoj (copy/paste na vlastitu štetu) zamjeni pojma stanar pojmom (su)vlasnik. Interpolacija na širu društvenu zajednicu, tipa građana RH, ili pak građana regije, skoro je pa savršena. Kosovska i Sigetska bitka, NOB, Domovinski rat, uz pokoji božanski boj, tipa Poplave, Zemljotresa i SuperOluje, to su dakle jedini trenutci naše istinske mobilizacije, našeg ljudskog, socijalnog, ekonomskog, kulturnog, i političkog djelovanja.

btw. ko je Krlo?
    čika Condor

Post by čika Condor Sun Oct 27, 2024 5:51 pm

Nebojša Krstić, svirao zvečke u Idolima, bio nekakav ”savetnik” Borisa Tadića (zapravo su drugovi iz kraja), sada botuje na tviteru i okolini za Vučića, nemilosrdno, glupo, i sa ogromnim entuzijazmom. Krlo, to smo svi mi…

E da, kao taze svršeni doktor medicine je proveo par godina u Komiži. Ne smem da mislim na šta je to ličilo, uglavnom nikad posle toga se više nije bavio medicinom. I to je verovatno najbolje što je u životu uradio.
    VjekOSlav

Post by VjekOSlav Sun Oct 27, 2024 5:57 pm

Aaaaaaa... znam ga. Evo ga iza Borisa na trajektu, kad su pristajali u Vukovar.

Hrvatska - Page 29 7fc6502e-359b-4a39-9ec8-4a9260487a23_w1023_s

...

esam vam pričao priču o tom trajektu, koji je bio nizozemska donacija, i koji je trebao spojiti bačku i vukovarsku stranu?
    čika Condor

Post by čika Condor Sun Oct 27, 2024 6:01 pm

Ne - šta je bilo sa trajektom?
    VjekOSlav

Post by VjekOSlav Sun Oct 27, 2024 6:06 pm

Eno ga usidren na vukovarskoj strani malkic uzvodno od veslačkog kluba, pokušavaju ga prodati (već godinama). Prvo nije mogao voziti jer Hrvati nisu imali novaca da plate porez sami sebi (porez na darovanje, hrvatski biser od zakona), pa je umjesto trajekta vozila obična skela, a onda je došla EU, i Schengen, odnosno nevoljnost vladajućih da malogranični proglase graničnim prijelazom, pa je 2013. prestala voziti i skela. Šteta, lijep trajekt.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sun Oct 27, 2024 11:53 pm

Tu na tom prostoru je povučena granica koja...ne mogu da se setim da li je tu ikada bila bilo kakva granica bar jedno 1500 godina.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sun Oct 27, 2024 11:55 pm

Mislim, o Marksu naravno mozemo da pričamo ali lenjinizam je zlo.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Sun Oct 27, 2024 11:55 pm

Dupli
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Mon Oct 28, 2024 7:47 am

VjekOSlav

Post by VjekOSlav Tue Oct 29, 2024 12:10 am

Nektivni Ugnelj wrote:Tu na tom prostoru je povučena granica koja...ne mogu da se setim da li je tu ikada bila bilo kakva granica bar jedno 1500 godina.

Pa dobro sad, istini za volju, na tom prostoru Dunav je (od)uvijek bio granica, prirodna (zemljopisna) ili politička, upravna svakako, od rimskog (panonskog) limesa do današnjih dana. Što ne znači da ljudi s ove i one strane moćne rijeke nisu bili bliski. Kao što su osječku donjogradsku pijacu, osim slavonskih, hranila i baranjska polja (čiklovima i kompom preko Drave), tako su i staru vukovarsku pijacu (danas više ne postoji), osim srijemskih, hranile i bačke oranice (čiklovima i skelom preko Dunava), i tako je bilo stoljećima. Međutim Vukovar nikada nije bio u Vojvodini, pa ni onoj originalnoj iz 1849. godine (primjetio sam da mnogi Vojvođani to ne znaju), ali jeste bio upravno (i gospodarsko) središte Srijemske županije još od Marije Terezije, i jeste bio u tzv. Kraljevini Slavoniji, a ne u tzv. Užoj Ugarskoj, kao što su bili Bač, Sombor, ili Novi Sad. Otuda i današnji spor oko granične crte na Dunavu; Hrvati se (posve mitteleuropejski) drže staroga toka Dunava, ucrtanog u karte i katastre (austrougarske / republičko-pokrajinske), a Srbi bi (posve liberalno) da povuku granicu sredinom novoga toka Dunava, kao što se radilo prije 1500 godina, kada nije postojalo ni privatno vlasništvo, a ni pravna država, u paketu s gruntovnicom. Međutim današnja kopnena granica, utvrđena tzv. Đilasovom komisijom (1947.), koja posve ošajdareno vrluda vinogradima od Iloka preko Fruške gore do močvara Spačve i Save, nije nikada ranije postojala. Jeste otprilike tuda prolazila granica Dunavske i Savske banovine u Kraljevini Jugoslaviji, ali ta je potrajala svega 10ak godina. Inače, da se mene pitalo, ja bih ukinuo i političku granicu na Dunavu i političku granicu na Fruškoj gori, i premjestio graničnu crtu na zapad do Ilove, na sjever do Mecseka i Segedina, a na istok do Temišvara i ušća Save u Dunav. Jug (rijeku Savu) ne bih dirao. Pa da vidiš kakva bi to gospodarski moćna / konkurentna regija u Evropskoj uniji bila, neovisna o beogradskim, zagrebačkim i peštanskim lopužama, da ne kažem barbarima. 

Btw, ovako izgleda kad se na Schengen između Sremaca i Srijemaca uputi veseli Zagorec. Em su ga izgrizli komarci ("kukci"), em se jadničak izbezumio pokušavajući odgonetnit kuda točno ide Srbija, a kuda Hrvatska.

Hrvatska - Page 29 Zagorec-na-liski
    ficfiric

Post by ficfiric Tue Oct 29, 2024 8:35 am

VjekOSlav wrote:Jug (rijeku Savu) ne bih dirao.

Jbg, vec je dirnuta Hrvatska - Page 29 3402243210

Hrvatska - Page 29 Sremsk10

A kad je vec dirnuta, ja sam oduvek bio za razgranicenje sa planinskim krajevima Valjeva, Obrenovca i slicnih vukojebina Hrvatska - Page 29 1844795956

_____

Uprava napolje!

Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Tue Oct 29, 2024 8:39 am

od rimskog (panonskog) limesa do današnjih dana.

Pa ne, bio je tad medjudrzavna granica pa sledeći put od 1991/2.
    Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Tue Oct 29, 2024 8:53 am

Mislim, nije ovaj moj komentar "nacionalan" Nego hoću samo da kažem kakva je to "disturbance" za lokalni život koji teče zajedno na jednim prostoru u različitim političkim tvorevinama bezmalo se može reći hiljadama godina. Ima.i drugih takvih primera naravno.

A iz te tvoje zamišljene države sa granicama kojima si je teritorijalno definisao - morao bi izostaviti Zemun i Novi Beograd jer inače ništa nisi uradio po pitanju pljačkanja od strane velikih gradova Hrvatska - Page 29 1399639816
    паће

Post by паће Tue Oct 29, 2024 8:56 am

Nektivni Ugnelj wrote:Mislim, nije ovaj moj komentar "nacionalan" Nego hoću samo da kažem kakva je to "disturbance" za lokalni život koji teče zajedno na jednim prostoru u različitim političkim tvorevinama bezmalo se može reći hiljadama godina. Ima.i drugih takvih primera naravno.

A iz te tvoje zamišljene države sa granicama kojima si je teritorijalno definisao - morao bi izostaviti Zemun i Novi Beograd jer inače ništa nisi uradio po pitanju pljačkanja od strane velikih gradova Hrvatska - Page 29 1399639816

Имаш неки посебан разлог што си изоставио ча-ча-ча (Борча, Овча, Крњача)?

_____
       cousin for roasting the rakija
       И кажем себи у сну, еј бре коњу па ти ни немаш озвучење, имаш оне две кутијице око монитора, видећеш кад се пробудиш...
    ficfiric

Post by ficfiric Tue Oct 29, 2024 9:05 am

Nektivni Ugnelj wrote:lokalni život koji teče zajedno na jednim prostoru u različitim političkim tvorevinama

Da potegnem moju porodicu. Kad su cukundeda i pradeda iz Ravnja pocetkom dvadesetih slali klinca u grad na skolovanje, slali su ga u Vukovar (pa su svi tako posle i zavrsili u komunistickoj partiji), vise su tamo imali poznanika koji ce paziti na dete nego u ostalim okolnim gradovima

_____

Uprava napolje!

Nektivni Ugnelj

Post by Nektivni Ugnelj Tue Oct 29, 2024 10:51 am

паће wrote:
    Nektivni Ugnelj wrote:Mislim, nije ovaj moj komentar "nacionalan" Nego hoću samo da kažem kakva je to "disturbance" za lokalni život koji teče zajedno na jednim prostoru u različitim političkim tvorevinama bezmalo se može reći hiljadama godina. Ima.i drugih takvih primera naravno.

Имаш неки посебан разлог што си изоставио ча-ча-ча (Борча, Овча, Крњача)?

Da, uvek zaboravim banatsku stranu... Hrvatska - Page 29 1949538119

Post by Sponsored content

Similar topics

-

Current date/time is Fri Nov 08, 2024 2:13 am